ČtD 108/2024   čtvrtek 18. dubna 2024 



NOVÉ VIDEO ČESKOTŘEBOVSKÉHO DENÍKU:
Po/City - výstava fotografií Karla Ševčíka v Galerii Kulturního centra

V úterý 16. dubna  byla v Galerii Kulturního centra zahájena nová výstava. Je to výstava fotografií autora Karla Ševčíka z Otrokovic , který se věnuje speciálně černobílé fotografii. Postupně měnil témata svých prací, (makrofotografie, příroda) nyní se zaměřuje na architekturu a akty. Ačkoliv (jako dnes snad všichni) fotí i Karel Ševčík digitálním fotoaparátem (Nikon), tak využívá staré fotografické techniky z doby, kdy se o digitalizaci ještě ani netušilo. Jeho snímky jsou černobílé, protože tak nejlépe dokáže předat svoje pocity, které má fotografie inspirovat.  Na výstavě je vystaveno 25 jeho prací.  V hudebním programu vernisáže vystoupilo trio Jitka Nováková, Pavlína Kempná a Milada Hamplová, ve vernisážové řeči představil autora ředitel Kulturního centra Josef Kopecký. Jeho vernisážový projev a fotky z vernisáže mám  tu čest  interpretovat v samostatném příspěvku ZDE. Na vernisáži jsem pořídil 12ti minutové video - odkaz ZDE
 

Dnešní tématem k zamyšlení  je nízká účast na výstavách a jejich vernisážích

O akce tohoto druhu není v České Třebové zájem. Jako by výstavy byly jen pro školy a další veřejnost, jinak se o město zajímající se výstavách snad jako by vyhýbala. Opravdu to lze pozorovat v delším období. Dobře navštívených vernisáží je opravdu málo. Naposledy to byla  především výstava Primavera k jubileu Marty Demelové, která byla právě před rokem 8. dubna 2023 a pak výstava výtvarné skupiny Maxmilián, to je tradičně dobře navštívená výstava. Jindy je návštěva tristní, když si od celkového počtu návštěvníků vernisáže odpočteme pracovníky Kulturního centra a hosty spojené s autorem či autorkou výstavy, tak to bude opravdu malý počet. Mimo předsedkyně Kulturní komise již se nikdo další z jejích členů neobjeví.  Podobně dost malou účast mají také vernisáže výstav v městském muzeu. Taková byla i ta poslední vernisáž 11. dubna. Konalo se slavnostní otevření výstavy, opravdu spojené s naší historií  - směrované k letošnímu 175. výročí zahájení průmyslové textilní výroby v našem městě, a návštěvnost zůstala daleko za očekáváním. Když si představím, kolik práce dala samotná příprava výstavy, zajištění exponátů tak, aby byla výstava opravdu všeobjímající a komplexní, aby byla pro pamětníky, ale i pro mládež, co práce dala příprava textových panelů, výběr a úprava fotografií.... Na tuto výstavu jistě budou chodit "ve velkém" školní třídy, tam se tato práce vyplatí. Ale v jiných případech to tak být nemusí. 
Českotřebovský deník má opravdu zmapovanou každou výstavu, která se konala v Městském muzeu i v Kulturním centru, mohu srovnávat a porovnávat.  Máme pro výstavy dobré podmínky a příliš je nevyužíváme. Na výstavu v Kulturním centru můžeme přijít přímo z chodníku bezbariérově, a vlastně i zdarma, žádné fyzické ani finanční zábrany a komplikace nejsou. Aní výstavy v Městském muzeu  neznamenají finanční problému, dvacet korun  to je dnes opravdu minimální částka.
Nejde o peníze, ale o to, aby se práce přípravě věnovaná vyplatila v tom smyslu, že se dostane k veřejnosti. Proto se právě Českotřebovský deník výstavám věnuje a snaží se na ně upozorňovat v předstihu a také natáčí videa a pořizuje fotoreportáže při jejich zahájení.  Aby se takto zprostředkovaně mohli (vlastně z domova) zúčastnit vernisáže i ti, kteří neměli právě čas. A na rozdíl od televize lze návštěvu na internetu řešit v době, kdy to právě vyhovuje. A děláme to sami z vlastní iniciativy a nikdy nechybíme. Máme přece ještě "Kabelovku". Nevím, kdo jim nařizuje co mají či nemají dělat, ale pokud to nikdo nedělá, tak se nesmíme divit, že nepřijdou. Snad občas do muzea, ale i tady na prestižní profilovou výstavu hodnotící Textilní tradici našeho města zapomněli a v Kulturním centru jsou na výstavách sporadicky. Jejich práce nás přitom dle bianco objednávky stojí ročně více než milion korun...
Proč je to zapotřebí ?  Aby se práce a peníze věnované z městského rozpočtu na kulturu smysluplně využily. (mm)

Binec u kontejnerů v Podbranské bývá celý týden. 

Jak je vidět, je tam i počítač a spousta dalších věcí, i plechovky od piva ač je tam kontejner na plechovky. Snad bude třeba zavést tělesné tresty, ale je problém jak toho, kdo to dělá nachytat. Snad jedině kamery. Možná by stačilo i upozornění, že to je monitorováno.  Ale faktem je, že tady chybí "Benátky", kam se dřív s objemným odpadem nezdilo. Kdo nemá auto, těžko s vozíkem pojede 4x do Semanína, zvláště když má na krku několik křížů. Jenže ten binec na fotografiích  zase určitě pěšky nepřivezli. Stejné je to i u diskontu. Dva velké, černé, plné pytle. Opět plechovky a hračky. Víc jsem nezkoumala. Že je směsný odpad i v plastech je tam normální. Lidé jsou hovada.  Zdraví srdečně Vojta Vohralíková

Zítra den otevřených dveří v kompostárně

Jde o možnost návštěvy v kompostárně Eko Bi v Třebovici, která funguje již druhým rokem a má za sebou pěkné výsledky práce.Nan návštěvu z řad veřejnosti zde čekají po 16 hodině odpolední.  Na exkurzi přijdou např. ochránci přírody ze ZO ČSOP Podorlicko. Na místo se vypraví také Českotřebovský deník. 

Ještě k jednosměrné Podbranské - bývá celé dny plná parkujících aut!

Přitom je to komunikace, která může sloužit i pro dopravu směr Skuhrov a také Bezděkov, Rudoltičky, kam odbočují nejen auta a dodávky ale i velké kamiony, které na světelné křižovatce nemohou odbočit vpravo  a jet po  krajské silnici jak by se patřilo. Prostě světelná křižovatka je jedna velká dopravní komplikace, která ovlivňuje dopravu i dalších ulicích. A je zde také prodejna stavebnin a tam malá auta nejezdí. Naštěstí už není v Bezděkově sklad Böhmplastu, kam touto cestou velká auta jezdila pravidelně.  Myslel jsem si, že u ekocentra parkují auta jen tehdy, kdy jsou zde nějaké akce. Jenže  je zde plno celé dny, není kam vozidla odstavit, tak se zde našlo místečko.  Mělo by se to řešit alespoň krátkodobým parkováním, bylo by zde volněji.

Putování za Třebovským kohoutem

Text: Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

Začalo období opravy komunikací. 

Dílčí zlepšení nastalo v Habrmanově ulici, která je zralá na celkovou obnovu, ale musí čekat na rekonstrukci železničního uzlu. Tudy nově povede  dešťová kanalizace z nádražního prostoru. Nicméně se opravuje z části i průtah města, ovšem systémem, kterému nelze dost dobře rozumět. A tak se dodělávají "nedodělky z pozdního listopadu, zalévají se spáry, které měly být řešeny hned po dokončení. Vytlučené díry však mnohde zůstávají. A tak zatím budeme jen sledovat. Je to ovšem nekonečná práce...

5. května se poběží pražský maraton 

Praha je daleko, proč nás to zajímá? Zajímá nás to proto, že tam bude mít Česká Třebová svého reprezentanta. Bude to Patrik Vebr a bude to jeho první maratónský běh v životě.  Zatím vždy běžel klasické půlmaratony, a to i velmi úspěšně. Nyní si dá dvojnásobnou dávku. Tak budeme držet palce. Patrik se na závod připravuje v Itálii, a to v horských podmínkách, kde je snad ještě větší zima než tady teď u nás, tak se mu to moc nelíbí. Je to pravý opak podmínek, které měl pro závod v posledním pražském púlmaratonu, který se běžel nedávno. To zase bylo vedro k padnutí....

Do Hernychovy vily byl zapůjčen unikátní klavír Petrof

V Hernychově vile je od 16. dubna instalován historický klavír z pozůstalosti šéfdirigenta České filharmonie Jiřího Bělohlávka, má svůj význam nejen v hudební historii, ale také v kulturním dědictví České republiky.  Klavír do Hernychovy vily bezplatně zapůjčila paní Anna Fejérová, vdova po Jiřím Bělohlávkovi. Možnost zápůjčky inicioval Prof. Marek Jerie (Švýcarsko), emeritní profesor Vysoké hudební školy Luzern a člen odborné poroty Heranovy violoncellové soutěže. Organizaci a nezbytnou administrativu zajistila Lenka Lipenská, ředitelka KHS a HVS.
 Klavír Petrof pochází z roku 1939 a vyznačuje se unikátním stylem anglického baroka. Tento menší nástroj, jež je ve skvělém stavu, je ideální pro Hernychovu vilu, kde nyní nalezne své nové uplatnění. Firma Petrof v meziválečném období patřila mezi špičkové výrobce hudebních nástrojů.
 Tento klavír však není pouze hudebním nástrojem, ale také příběhem. Jeho historie a vazby na významné osobnosti české hudební scény mu dodávají mimořádnou hodnotu.
 Veřejnost bude mít možnost si klavír poprvé poslechnout a vidět na závěrečném koncertu Heranovy violoncellové soutěže, který se koná v sobotu 27. dubna.  Díky přítomnosti tohoto nástroje se podařilo vytvořit koncertní prostor pro komorní koncerty v Hernychově vile.  (Zdroj: www.ustrinadorlici.cz)

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.   Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.


Učinil jsem pokus o obnovení starého 8 mm filmu. Jedná se o krátké vzpomínkové video na akci 60 let starou - přesněji z podzimu roku 1963, účinkují studeni1. ročníku tehdejší Střední všeobecně vzdělávací školy v České Třebové a film byl natočen 8 mm kamerou (Ivan Daneš + Milan Mikolecký) exteriérech Státního statku na polích v Ostrově. Je to ukázka akce, kterou dnes studenti nezažijí, nahrazovala dnešní adaptační kurzy a taky výuku. Na brigády se jezdilo ještě v osmdesátých letech.- jezdil jsem nejdříve jako student, potom také jako učitel. Jak je možné, že dnes nejsou takové akce potřeba, že? Potřeba jsou, ale je jiná doba. Osoby na filmu jsou nyní o 60 let starší a někteří již bohužel nežijí. Z profesorského sboru zde najdete profesora Cába, rozměřujícího úseky, které žáci vysbírali po projetí technického vynálezu zvaného čert, brambory sbírali do košíků, které se sypaly na vlečku (mm) Odkaz na video ZDE

Opravy krajských silnic a mostů na Pardubicku na dohled 

Správa a údržba silnic Pardubického kraje (SÚS Pk) zahájí opravy silnic a mostů v bezprostřední blízkosti krajského města. Stavební práce si vyžádají omezení dopravy a řidiči budou muset využívat objízdné trasy.
Na červen letošního roku Správa a údržba silnic Pardubického kraje plánuje zahájit opravu Mnětických mostů. Dvojice objektů přes řeku Chrudimku si žádá kompletní rekonstrukci. „Rekonstrukci mostů na silnici z Mnětic směrem do Pardubic si vyžaduje jejich stavebně-technický stav, ale také to, že trasa je mnohdy využívána jako alternativní pro cesty do krajského města. Předpokládáme, že stavební práce budou ukončeny do konce letošního roku s tím, že předpokládaná cena zakázky činí včetně opravy objízdných tras přibližně 36,5 milionu korun s DPH. Opravy objízdných tras budou hotové ještě před zahájením rekonstrukce mostů,“ sdělil hejtman Martin Netolický, který o opravě mostu jednal se starostou Městského obvodu Pardubice IV Janem Procházkou.
Dopravní obslužnost z hlediska městské hromadné dopravy bude dle vyjádření Dopravního podniku města Pardubice zajištěna. Před mosty ve směru od Černé za Bory vznikne obratiště pro autobusovou dopravu s nástupní a výstupní hranou. Lidé pak budou moci po lávkách pro pěší dojít do Mnětic. Veřejná doprava do dalších obcí bude dále vedena po objízdné trase přes Žižín a Hostovice.
Opravy začnou také v Ostřešanech
V průběhu měsíce června má podle plánu začít první etapa rekonstrukce silnice III/340 30 v Ostřešanech. „Silničáři opraví část průtahu obcí, samospráva se potom postará o zřízení semaforů na křižovatce, která odděluje dopravu směrem na Pardubice a Chrudim, upraví chodníky a přechody pro chodce, provede rekonstrukci veřejného osvětlení na křižovatkových větvích a osvětlí přechod pro chodce. Předpokládané finanční náklady obce činí 8,7 milionů korun včetně DPH,“ řekl náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš. Rekonstrukce silnice III/340 30 je rozdělena na pět etap z důvodu zajištění dopravní obslužnosti obce.

Živá zahrada v období klimatických změn

Uskuteční  ještě dvě přednášky:

A) Úterý 23. 4. od 18,00 Mgr. Michaela Míkovcová Ph.D. „Voda na zahrádce a v krajině kolem ní“
B) Úterý 14. 5. od 18,00 Mgr. Roman Kalous  "Soukromá motýlí rezervace – inspirace pro každého


 

Blíží se opět Majáles, bude 30. dubna. Připomeňme si minulé ročníky: 

Další jenom ve fotoreportážích - Hledejte inspiraci pro letošní rok ! 
Jaký byl Majáles 2019 ZDE  Majáles 2018 jako opravdový horor ZDE Majáles 2018 FOTOREPORTÁŽ ZDE
Majáles 2017 FOTOREPORTÁŽ ZDE     Majáles 2016 fotoreportáž ZDE




    




   


 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace. Bližší informace jsou uvedeny na dále uvedeném letáku:   


Zahájení turistické sezony na tvrzi Bouda  bude v pátek 19. dubna 2024 od 10 hodin v prostorách tvrze. Součástí setkání bude také představení a křest nové publikace Eduarda Stehlíka s názvem Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji.




Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.