ČtD 109/2024    pátek 19. dubna 2024 



 Den otevřených dveří v kompostárně 

Byla to událost hodná zaznamenání. Vedoucí střediska Josef Halbrštát  představil  dvouletou českotřebovskou kompostárnu jako dobře rozjetý projekt, který funguje a který je pro naše město velkým přínosem v oblasti odpadového hospodářství. Už proto, že velké množství odpadu,. který by jinak bez užitku končil na skládce dokážeme díky kompostárně využít.  Její provoz byl spuštěn před dvěma lety v červnu 2022 a do dneška funguje bez zastavení. Byla zakoupena správná a dobře fungující technologie, jejíž dodavatelé zajišťují garanční prohlídky i další servis, nebylo třeba linku kompostárny zastavit. Výsledným produktem kompostárny je hodnotný certifikovaný kompost. Jeho kvalita se průběžně kontroluje.
Kompostárna byla vybudována v letech 2021 a 2022 bez jakékoliv dotace z městského rozpočtu. Bylo to ale správné rozhodnutí, protože odpadová legislativa se stále zpřísňuje, a fungující kompostárna mám pomáhá v tom, že díky zmenšenému objemu komunálního odpadu přepočteného na jednoho občana  neplatíme státu za skládkování tak horentní sumy.
Na exkurzi na skládku přišlo ve čtvrtek odpoledne víc než i50 lidí, kteří měli možnost získat informace  a také shlédnout jednotlivé stroje v činnosti, podívat se jak vypadají vstupy a jak i výstupy a také si zde i kompost zakoupit. Na den otevřených dveří se přišel podívat také starosta města Zdeněk Řehák s manželkou, provoz kompostárny chválil. Kompostárna si na sebe svým provozem musí vydělat, byla pořízena z městských prostředků a proto Eko Bi platí odpovídající nájem, na který si musí vydělat.
Českotřebovský deník se věnoval provozu kompostárny již při její výstavbě a poslední video zde natočil při jejím otevření 30. června 2022. Také zu dnešní akce  připravujeme video, věřím, že bude publikováno  zítra večer. Nebude to jen krátká dvouminutová reportáž ze dne otevřených dveří, ale dokument o provozu s komentářem Josefa Halbrštáta. Z dnešní akce zatím alespoň  fotografie a přidám také video ze slavnostního otevření v roce 2022.

Vzpomínková videa z kompostárny v roce 2022          




Dotace pro sportování mládeže a pro trenéry mládeže


Na dubnovém zasedání zastupitelstva městě se obvykle schvalují dotace určení pro sportovní spolky a organizace ve městě. jde o dotace přímo určení na mládež a trenéry, které s mládeží pracují.    Díky archivu Českotřebovského deníku můžeme sledovat, jak město podporuje sportovní činnost mládeže nejen letos, ale i předchozích letech .
Uvádím ve zvláštním příspěvku ZDE přehled   dotací za posledních 11 let od roku 2014 do letoška. 
Jde o poměrně velké peníze. Jsou rozděleny podle počtu registrovaných a zvlášť  i neregistrovaných mladých sportovců. Díky tomu současně můžeme sledovat, jak se vyvíjí práce s mládeží v jednotlivých sportovních subjektech a zjistit, jak se počet sportující mládeže mění (roste, ale nerovnoměrně, dochází k přesunům mezi sporty). Největším pokles vznikl v době covidu, ale byl tehdy zázračně kompenzován sportovním tanečním klubem, který se od té doby stal hegemonem s největším počtem sportující mládeže v České Třebové. Ovšem některé oddíly současně práci s mládeží ukončily.  Již druhým rokem tak třeba vůbec nevykazuje žádnou mládež dříve tak úspěšný Sokol Česká Třebová II.(včetně anket na úrovni okresu).  Mládež již není v oddílu stolního tenisu T.J. Sokol nebo Aikido.  Některé oddíly se drží dobře a mají trvalé velké počty sportující mládeže, jiné oddílu vykazují pokles. Je třeba ještě napsat, že v letošním roce  se celkový objem poskytnutých dotací do sportu proti loňsku a předchozí době zvýšil. Pozitivní také je že se proti loňsku celkový počet sportující mládeže celkem zase zvýšil. Zvýšila se také celková částka pro dotace o 430 tisíc korun, takže činí celých 3,5 milionu.
Někteří mladí sportovci jsou registrováni ve více oddílech, proto je celkový počet sportující mládeže  ohromující 1222 registrovaných a 409 neregistrovaných. To při vědomí, že existuje poměrně velká část mládeže, která v žádném sportu organizována není.  Před 11 lety v roce 2014 byĺy dotace vykázány pro 974 registrovaných a 306 neregistrovaných mladých sportovců.. To odpovídá za 11 let cca 30% nárůstu. Z tabulek vyčtete, které sporty jsou pro dotace započítávány.
Docela mne mrzí, že obdobnou tabulku rozdělení dotací nepublikuje pro veřejnost město Česká Třebová (mm)

Uvádím nyní aktuální tabulku pro letošní rok 2024  (Po kliknutí se zvětší do nového okna)


Před rokem bylo podepsáno Memorandum o spolupráci s městem Poděbrady

Na základě doporučení rady města ze dne 03.04.2023 projednalo zastupitelstvo města Memorandum o spolupráci uzavírané s městem Poděbrady.  Města Česká Třebová a Poděbrady získala v roce 2022 titul Evropské město sportu 2023. Na základě společného jednání zástupců obou měst bylo navrženo uzavření memoranda o spolupráci v oblasti sportu.
Spolupráce byla navržena zejména v oblastech:
- Oboustranná finanční participace na společně pořádaných sportovních akcích - Vzájemná výměna informací - Medializace výstupů vzájemné spolupráce - Vzájemná podpora při komunikaci s třetími stranami - Vzájemná pomoc a participace na dotačních titulech Memorandum je uzavíráno na dobu určitou do 31.12.2026. Cílem uzavření bylo co možná maximálně využít dosažení titulu Evropské město sportu 2023 nejen pro vnější propagaci, ale také pro zitenzivnění procesu vedení mládeže ke sportovním aktivitám. Titul byl městu udělen na podzim roku  2022  Memorandun však podle všeho zůstalo zatím jen na papíře. problematika evropského sportovního města se nyní již neřeší, i když emblém zatím zůstává např. na mantinelech zimáku nebo i na dalších sportovištích..... Možná jsme mohli myšlenku oživit uspořádáním nějaké společné akce obou evropských měst roku 2023 tedy České Třebové a Poděbrad.  Nebo už máme jiné starosti?   (mm)

Lanškroun se chystá postavit městskou sportovní halu 

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a radní pro oblast školství Josef Kozel jednali s vedením města Lanškroun o záměru na vybudování městské sportovní haly v předpokládané hodnotě 120 milionů korun. Ta by potenciálně mohla sloužit také středním školám zřizovaným krajem pro výuku tělesné výchovy.
„Město Lanškroun připravuje vybudování městské sportovní haly, na kterou by rádo získalo dotaci z Národní sportovní agentury či Operačního programu Životní prostředí. Pro nás by se mohlo jednat o projekt, který by mohl být využitelný také pro naše střední školy z hlediska výuky tělesné výchovy. Ve městě zřizujeme tři střední školy, z nichž například gymnázium nemá vůbec svoji vlastní tělocvičnu, a proto se nám spolupráce s městem na tomto projektu jeví s ohledem na finance jako velmi rozumná. O dalším postupu budeme s městem jednat až po známosti realizační ceny, která je nyní dle projektu předpokládána ve výši 120 milionů korun, a také podle výsledku dotačního řízení,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Podle radního pro oblast školství Josefa Kozla je správným řešením spojit síly obou samospráv. „Požadavky našich škol na modernizaci infrastruktury pro výuku tělesné výchovy vnímáme a v minulosti jsme již o tomto tématu hovořili s vedením města. Je velmi rozumné, abychom se bavili o spolupráci na projektu, který připravuje město, protože v dopoledních hodinách by mohla být hala využívána pro tělesnou výchovu a v odpoledních hodinách pro sportovní kluby a veřejnost. Tím by se samozřejmě zvýšila využitelnost a ekonomika provozu,“ řekl radní Josef Kozel.
Starosta města Radim Vetchý s místostarostou Milošem Smolou představili vedení kraje také další velký městský projekt, kterým je vybudování koupacího biotopu v bezprostřední blízkosti Dlouhého rybníka. „Dlouhodobě jsme hledali cestu, jak řešit čisté koupání, po kterém se každou sezónu v lokalitě lanškrounských rybníků volá. Rybník Dlouhý slouží jako chovný se vším, co k tomu patří. Naším zadáním bylo, že chceme areál blízký přírodě, protože sousedí s nedalekou přírodní rezervací. Proto v rybníce vybudujeme sypanou hráz s tím, že vznikne přes dva tisíce metrů čtverečních koupání. Kolem areálu také vybudujeme stezku, zrekonstruujeme restauraci a vyřešíme parkoviště,“ uvedl starosta města Radim Vetchý. TZ

Domov u studánky otevírá v Rudolticích domek pro klienty

 Pardubický kraj postupně mění všechny dříve ústavní pobytové sociální služby pro klienty s mentálním a kombinovaným postižením a nahrazuje je komunitním bydlením s individuální pomocí podle potřeb jednotlivců. Dalším kamínkem do mozaiky je nový domek pro klienty Domova u studánky v Anenské Studánce, který kraj slavnostně otevřel v Rudolticích nedaleko Lanškrouna.
 „Náš kraj se v uplynulých letech stal v České republice lídrem v transformaci sociálních pobytových služeb a ostatní se k tomuto trendu postupně přidávají. Domov u studánky s výstavbou nových domků přichází o něco později, než ostatní, ale do budoucna plánujeme, že původní budovy zařízení zcela opustíme. Mělo by se tak stát ve střednědobém horizontu po roce 2030,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Většinu těchto projektů podporují fondy Evropské unie, také na tento domek za téměř 42 milionů jsme obdrželi 32 milionů z evropských zdrojů,“ dodal hejtman.
 Cílem kraje je zajištění poskytování pobytové sociální služby v běžné zástavbě a umožnit tak klientům žít co nejvíce podobným způsobem života, jakým žijí jejich vrstevníci. „V současné době už 566 z celkového počtu 786 klientů v našich zařízeních žije v komunitním bydlení. Za posledních 12 let, kdy se transformaci věnuji, vidím velké zlepšení kvality jejich života,“ řekl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola a pokračoval: „Mnozí si myslí, že jen klienty přestěhujeme do hezčího prostředí, ale má to mnoho dalších souvislostí. Mnozí z nich mají poprvé v životě svoje soukromí, svůj pokoj, svoje zázemí. Také postupy sociálních pracovníků prošly velkými změnami.  Respektují, že jsou u někoho doma a pomáhají mu s tím, co sám nezvládne. Není tu režim jako v ústavu. A v mnoha případech se to velmi kladně projevuje také na psychické pohodě klientů. Někteří začali víc komunikovat, u dalších se ukázalo, že když mají možnost, řadu věcí zvládnou sami a jsou i tací, kteří chodí na kratší úvazek pracovat.“
Některé domky jsou navrženy pro klienty s vysokou mírou podpory, jiné pro samostatnější. Všechny jsou samozřejmě bezbariérové. Nový domek v Rudolticích je určen těm méně pohyblivým. Proto má šest jednolůžkových pokojů a společné koupelny se zvedacím asistenčním zařízením.
„Transformaci našeho zařízení jsme zahájili v roce 2016. Klienty, kteří potřebovali nízkou míru podpory, jsme přestěhovali do bytů. Nyní máme v pěti bytech v České Třebové celkem devět klientů, kterým poskytujeme sociální služby chráněné bydlení.  Dalších 12 lidí žije v rekonstruovaném objektu v Dolní Čermné, kde vzniklo příjemné komunitní bydlení pro lidi se zdravotním postižením. Pro devět klientů s vysokou mírou závislosti jsme rekonstruovali objekt v Anenské Studánce. Velký zájem je také o odlehčovací službu s čtyřmi místy a o Sociálně terapeutické dílny v České Třebové pro 10 lidí,“ shrnula ředitelka Domova u studánky Jitka Beránková. Pro další klienty z Anenské Studánky by měly vyrůst domky podobné tomuto v Rudolticích.
Dům v Rudolticích je v pasivním standardu. Střecha je řešena jako vegetační s retenční funkcí a je osazena fotovoltaickými panely. Ve střeše je umístěn světlík osvětlující hlavní komunikační chodbu a vedle pokojů je tu také zázemí pro zaměstnance.
Název projektu: Transformace Domova u studánky - domek Rudoltice I.
Projekt financovaný z IROP, Oblast podpory: 6.1 REACT EU  Celkové náklady projektu 41 724 931,89 Kč
Podíl EU 32 562 733,3 Kč  Zahájení stavby 23.6.2022  Ukončení stavby 7.11.2023  Kolaudace: 19.1.2024
Autor návrhu: Ing. arch. David Jiříček  Projektant: Sinc s.r.o.   TDI: Hudeček s.r.o.  Zhotovitel: SL HOLDING CZ


Putování za Třebovským kohoutem

P Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

Jedná se o krátké vzpomínkové video na akci 60 let starou - přesněji z podzimu roku 1963, účinkují studeni1. ročníku tehdejší Střední všeobecně vzdělávací školy v České Třebové a film byl natočen 8 mm kamerou (Ivan Daneš + Milan Mikolecký) exteriérech Státního statku na polích v Ostrově. Je to ukázka akce, kterou dnes studenti nezažijí, nahrazovala dnešní adaptační kurzy a taky výuku. Na brigády se jezdilo ještě v osmdesátých letech.- jezdil jsem nejdříve jako student, potom také jako učitel. Jak je možné, že dnes nejsou takové akce potřeba, že? Potřeba jsou, ale je jiná doba. Osoby na filmu jsou nyní o 60 let starší a někteří již bohužel nežijí. Z profesorského sboru zde najdete profesora Cába, rozměřujícího úseky, které žáci vysbírali po projetí technického vynálezu zvaného čert, brambory sbírali do košíků, které se sypaly na vlečku (mm) Odkaz na video ZDE

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.   Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.

Živá zahrada v období klimatických změn

Uskuteční  ještě dvě přednášky:

A) Úterý 23. 4. od 18,00 Mgr. Michaela Míkovcová Ph.D. „Voda na zahrádce a v krajině kolem ní“
B) Úterý 14. 5. od 18,00 Mgr. Roman Kalous  "Soukromá motýlí rezervace – inspirace pro každého


 

Blíží se opět Majáles, bude 30. dubna. Připomeňme si minulé ročníky: 

Další jenom ve fotoreportážích - Hledejte inspiraci pro letošní rok ! 
Jaký byl Majáles 2019 ZDE  Majáles 2018 jako opravdový horor ZDE Majáles 2018 FOTOREPORTÁŽ ZDE
Majáles 2017 FOTOREPORTÁŽ ZDE     Majáles 2016 fotoreportáž ZDE


      



   


 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace. Bližší informace jsou uvedeny na dále uvedeném letáku:   


Zahájení turistické sezony na tvrzi Bouda  bude v pátek 19. dubna 2024 od 10 hodin v prostorách tvrze. Součástí setkání bude také představení a křest nové publikace Eduarda Stehlíka s názvem Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji.




Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.