ČtD 110/2024   sobota 20. dubna 2024 



Nové video Českotřebovského deníku: Návštěva v Kompostárně  

Vedoucí střediska Josef Halbrštát  ve videu představuj  dvouletou českotřebovskou kompostárnu jako dobře rozjetý projekt, který funguje a který je pro naše město velkým přínosem v oblasti odpadového hospodářství. Už proto, že velké množství odpadu,. který by jinak bez užitku končil na skládce dokážeme díky kompostárně využít.  Její provoz byl spuštěn před dvěma lety v červnu 2022 a do dneška funguje bez zastavení. Byla zakoupena správná a dobře fungující technologie, jejíž dodavatelé zajišťují garanční prohlídky i další servis, nebylo třeba linku kompostárny zastavit. Výsledným produktem kompostárny je hodnotný certifikovaný kompost. Jeho kvalita se průběžně kontroluje. Kompostárna byla vybudována v letech 2021 a 2022 bez jakékoliv dotace z městského rozpočtu. Bylo to ale správné rozhodnutí, protože odpadová legislativa se stále zpřísňuje, a fungující kompostárna mám pomáhá v tom, že díky zmenšenému objemu komunálního odpadu přepočteného na jednoho občana  neplatíme státu za skládkování tak horentní sumy.  Kompostárna si na sebe svým provozem musí vydělat, byla pořízena z městských prostředků a proto Eko Bi platí odpovídající nájem, na který si musí vydělat. Na videu je představena kompletní technologie kompostárny.   Odkaz na 19timinutové video je  ZDE

Vzpomínková videa z kompostárny v roce 2022              




Společnost Rieter CZ po 11 letech mění strategii sponzoringu a uvolňuje prostor pro nového partnera hokejového týmu HC Kohouti Česká Třebová

Ústí nad Orlicí, 19. dubna 2024 – Společnost Rieter CZ, která se 11 let aktivně podílela na podpoře hokejového týmu Kohouti Česká Třebová, s koncem vítězné sezony 2023/2024 uvolňuje prostor pro možného nového partnera. Během dosavadní spolupráce dosáhl klub řady úspěchů, získal několik titulů mistra v krajské hokejové lize a vždy hrál o přední příčky. Poslední titul si klub připsal v letošní sezóně. „Jsme nesmírně hrdí na to, že jsme se mohli podílet na dosavadních úspěších Kohoutů. Rád bych jmenovitě poděkoval Vladimíru Vaňkovi, předsedovi klubu za opravdu skvělou spolupráci mezi klubem a námi. Díky patří také všem dalším partnerům.“, říká Jan Lustyk, generální ředitel Rieter CZ. „Spolupráce s klubem byla pro nás oboustranně přínosná, pomohla nám zviditelnit naši firmu a posílit naše jméno v regionu. Je čas nabídnout tuto příležitost někomu dalšímu.“, dodává Jan Lustyk.  Společnost Rieter CZ i nadále hodlá pokračovat ve své strategii podpory regionálních kulturních, zdravotnických a sportovních aktivit. Chystá se však zaměřit na projekty a činnosti jiného charakteru, které lépe odpovídají aktuálním cílům a strategii firmy.

Varování před neseriózním řemeslníkem.
 Chtěla bych Třebováky varovat před firmou Martina Sýkory, který u nás doma dělal přestavbu koupelny a záchodu. Přestože práce začaly už v prosinci, stále není hotovo, protože pan Sýkora pracuje souběžně na mnoha dalších akcích. Kazí jméno všem poctivým a spolehlivým řemeslníkům.  Klumparovi.

Smyslohrátky v Taneční škole

Společné hraní rodičů s dětmi. Každá lekce je tematicky zaměřená. Máme za sebou téma Jaro a Farma. Smyslové aktivity jsou rozdělené do několika různorodých stanovišť.  Děti si během lekce vyzkouší různé aktivity, díky kterým si trénují jemnou a hrubou motoriku, rozvíjí kreativitu a představivost. Cílem hry je poskytnout dětem příležitost pro objevování, experimentování a rozvoj smyslových dovedností. Hry mají také terapeutický a relaxační účinek. Pomáhají dětem se zklidnit, a také podporují jejich emoční a sociální vývoj. Smyslohrátky probíhají v Taneční škole 1 x za 14 dnů a na lekci je potřeba si místo zarezervovat na facebooku skupiny Smyslohrátky - TŠČT
Šárka Prossová , Taneční škola Česká Třebová M: 604 972 458


Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnice Pardubického kraje a lékařského odborového klubu

Na základě dohody hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a předsedy Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů Martina Engela se ve čtvrtek 18. dubna uskutečnilo společné jednání vedení kraje a Nemocnice Pardubického kraje se zástupci LOK jednotlivých nemocnic. V průběhu jednání byly debatovány všechny požadavky lékařů.
„Po včerejším 4,5hodinovém jednání jsem mírným optimistou, že s lékaři nalezneme dohodu. Jako zástupci zakladatele Nemocnice Pardubického kraje, a.s. jsme apelovali na výrazné zlepšení vzájemné komunikace. Změna legislativy znamená ne zcela jednoduchou změnu ve vykazování práce. Dohodli jsme se proto na zlepšení nastavení komunikace zaměstnanců s vedením nemocnice a personálním oddělením v případě, kdy bude pochybnost o výpočtu čisté mzdy zahrnující vedle hlavního pracovního poměru také práci přesčas či práci o svátcích, v noci a o víkendech,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Lékařské odbory do jednání vstupovaly se třemi okruhy požadavků. „Výsledkem je kompromis v podobě navýšení/zvýšení příplatků za práci v noci a o víkendu pro všechny zaměstnance Nemocnice Pardubického kraje,“ uvedl hejtman Netolický.
„Takto nastavená dohoda přitom mimo jiné znamená, že nebude třeba znovu otevírat kolektivní vyjednávání, protože plánované navýšení se dotkne všech kategorií zaměstnanců," sdělil generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.
„Ne úplně dobrovolný transformační proces, do kterého české zdravotnictví vstoupilo novelou zákoníku práce, naráží na problémy rychleji, než se je daří řešit. Řada výzev je přitom stále ještě před námi. To nejjednodušší, co v tuto chvíli můžeme udělat, je zlepšit právě společnou komunikaci, zapomenout na to, co bylo, a snažit se najít vzájemnou dohodu,“ dodal Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů.
Jeho přístup a roli během jednání ocenil i hejtman Martin Netolický. „Vítám především věcnost a fakt, že se žádná z jednajících stran nestavěla do pozice, z níž by nebylo možné najít společné východisko,“ uzavřel.
Náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková dodala: „Spokojenost lékařů a s tím spokojenost pacientů je pro nás na prvním místě, proto je důležitá komunikace, která byla jednáním s obory nastartována.“

Silnice Brandýs - Perná - Rviště opět zprovozněna

S novým starostou Brandýsa nad Orlicí Romanem Buchtelem jednal hejtman Martin Netolický. Řeč byla mimo jiné o zprovoznění silnice III/3123 z města směrem na Pernou a Rviště, kde došlo v loňském roce k sesuvu části skalního masivu. Tématem byla také rekonstrukce silnice II/312 z Mostu na Rozsochu či oprava silnice od rehabilitačního ústavu právě směrem k této silnici II. třídy.
„Oproti původnímu plánu se podařilo silnici III/3123 v Brandýse nad Orlicí zprovoznit o dva týdny dříve, než bylo plánováno. Za to je potřeba poděkovat jak naší správě a údržbě silnic, panu náměstkovi Kortyšovi, radnici a soukromému vlastníkovi, kterému patří část pozemku. Naším cílem bylo, aby se uzavírka nepotkala se zahájením rekonstrukce silnice II/312 z Mostku do Rozsochy, což by přineslo problémy s dostupností také našemu rehabilitačnímu ústavu. Nakonec se vše podařilo zkoordinovat,“ uvedl hejtman.
Náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš jednal se starostou Buchtelem o zajištění masivu naposledy na přelomu února a března. „Městu, které je vlastníkem větší části skalního masivu, jsme pomohli požádat o dotaci ve výši dva miliony korun ze Státního fondu životního prostředí a podpořili jsme to i z krajského rozpočtu. Nyní jednáme se soukromým majitelem další části svahu, abychom lokalitu zabezpečili komplexně a z dlouhodobého hlediska. Náklady v tuto chvíli odhaduji na dalších 40 milionů korun a budeme se snažit městu se získáním další dotace. Se soukromým majitelem hledáme způsob společného řešení,“ řekl Michal Kortyš.

Putování za Třebovským kohoutem

P Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

Jedná se o krátké vzpomínkové video na akci 60 let starou - přesněji z podzimu roku 1963, účinkují studeni1. ročníku tehdejší Střední všeobecně vzdělávací školy v České Třebové a film byl natočen 8 mm kamerou (Ivan Daneš + Milan Mikolecký) exteriérech Státního statku na polích v Ostrově. Je to ukázka akce, kterou dnes studenti nezažijí, nahrazovala dnešní adaptační kurzy a taky výuku. Na brigády se jezdilo ještě v osmdesátých letech.- jezdil jsem nejdříve jako student, potom také jako učitel. Jak je možné, že dnes nejsou takové akce potřeba, že? Potřeba jsou, ale je jiná doba. Osoby na filmu jsou nyní o 60 let starší a někteří již bohužel nežijí. Z profesorského sboru zde najdete profesora Cába, rozměřujícího úseky, které žáci vysbírali po projetí technického vynálezu zvaného čert, brambory sbírali do košíků, které se sypaly na vlečku (mm) Odkaz na video ZDE

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.   Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.

Živá zahrada v období klimatických změn

Uskuteční  ještě dvě přednášky:

A) Úterý 23. 4. od 18,00 Mgr. Michaela Míkovcová Ph.D. „Voda na zahrádce a v krajině kolem ní“
B) Úterý 14. 5. od 18,00 Mgr. Roman Kalous  "Soukromá motýlí rezervace – inspirace pro každého


 

Blíží se opět Majáles, bude 30. dubna. Připomeňme si minulé ročníky: 

Další jenom ve fotoreportážích - Hledejte inspiraci pro letošní rok ! 
Jaký byl Majáles 2019 ZDE  Majáles 2018 jako opravdový horor ZDE Majáles 2018 FOTOREPORTÁŽ ZDE
Majáles 2017 FOTOREPORTÁŽ ZDE     Majáles 2016 fotoreportáž ZDE


      



   


 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace. Bližší informace jsou uvedeny na dále uvedeném letáku:   




Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.