Českotřebovský deník 251/2019 (11/9)
Prodloužení trvání objízdné trasy po ulici Slovanská

V tomto týdnu bylo město Česká Třebová obeznámeno společností EUROVIA CS, která je zhotovitelem investice Ředitelství silnic a dálnic ČR na průtahu I/14, že kvůli klimatickým podmínkám a zvýšenému rozsahu sanací se předpokládá prodloužení prací na úseku 3. etapy, která je spojená s objížďkou po ulici Slovanská, o dva týdny do 29. září 2019.
Odůvodnění společnosti EUROVIA CS, a.s.: Projektová dokumentace stavby určila rozsah a způsob sanací silnice. Tyto sanace, vzhledem k typu podloží (jílovitá zemina), bylo nutné provést do hloubky 100 cm (projektová dokumentace předpokládala do hloubky 50 cm) v úseku před křižovatkou s ul. Bří Hubálků. V tomto úseku se nachází mnoho sítí podzemních vedení, a proto zemní práce musí být prováděny se zvýšenou opatrností, a tedy i výrazně pomaleji. Současně se zvýšil rozsah sanací podkladní vrstvy v celém realizovaném úseku a během vlastní výstavby došlo také k nepředpokládaným opravám kanalizačních šachet, výměně nefunkčních vodovodních uzávěrů, rušení šachet vodovodu - prováděla Vodárenská společnost Česká Třebová. Dále nebyly úplně dokončeny úklidové práce po výstavbě VO před naším nástupem. V posledních dnech nám problémy působí také klimatické podmínky, kdy jeden den deště zastaví práce na další dva dny, než vyschnou podkladní vrstvy, aby bylo možné provést statickou zatěžovací zkoušku a na základě jejího výsledku pokládat další konstrukční vrstvy. Ve snaze dodržet celkový termín stavby, již probíhají stavební práce na pokládce obrub u Korada na posledním úseku.
 

Sociální služby Česká Třebová hledají pomocnou kuchařku do Domova pro seniory. Nástup ihned, podmínkou dobrý zdravotní stav. Informace u vedoucí stravovacího úseku p. Valentové:  tel. 465 503 453 , e-mail: kuchyn@socialnisluzbyct.cz


Sociální služby Česká Třebová hledají do Domova pro seniory uklízečku. Nástup možný ihned, možnost zkráceného úvazku. Podmínkou dobrý zdravotní stav.
Informace u p. Škeříka: tel.739 344 577, e-mail:
provozni@socialnisluzbyct.cz

Setkání revmatiků v Ústí nad Orlicí

Setkání revmaticky nemocných v Ústí nad Orlicí pořádá Revma Liga ČR, klub Pardubice v sobotu 21.9. od 14 hodin v kavárně pivovaru Hylváty.
"Náš klub se schází v Pardubicích, ale jelikož máme členy a příznivce z celého východočeského regionu a ne každému umožňuje jeho onemocnění cestovat, rozhodli jsme se po Rychnově nad Kněžnou udělat další regionální schůzku v Ústí nad Orlicí. Pokud bude zájem, rádi z ústeckého setkání uděláme pravidelnou záležitost. Máte-li revmatoidní artritidu, lupus, sklerodermii, či jiné revmatické onemocnění, přijďte si popovídat si stejně nemocnými a seznámit se s činností Revma Ligy.", zve za vedení pardubického klubu Revma Ligy Helena Havlíčková.
O činnosti Revma Ligy ČR se zájemci dozví  také na jejích webových stránkách www.revmaliga.cz, či facebooku Revma Liga Pardubice. "Osobně se setkat s Revma Ligou můžete i při Světovém dni revmatismu 12. října, který letos proběhne v obchodním centru Atrium Palac v Pardubicích, kde bude mít náš klub svůj stánek s propagačními předměty, edukačními materiály a budeme veřejnosti přibližovat život s těmito vážnými revmatickými onemocněními.", doplňuje Helena Havlíčková.  Revma Liga ČR je společnost lidí s revmatismem, jejich rodinných příslušníků a přátel s kluby po celé republice. Jejím cílem je zvyšovat povědomí o revmatických chorobách a pomáhat nemocným, členové ligy bojují za plnohodnotný a rovnoprávný život zdravotně postižených. Revma Liga ČR spolupracuje s mezinárodními organizacemi stejného zaměření, je vyhledávaným a rovnocenným partnerem pro pacienty, lékaře, zdravotníky i státní správu. Svou činností motivuje pacienty a ukazuje zdravé populaci svět očima revmatiků.
Dechovky ve Skutči už podvanácté

Jedna podzimní neděle ve Skutči vždy patří dechové hudbě. Letos tato neděle připadá na 20. října.
V Kulturním klubu Skuteč se uskuteční již XII. Den s dechovkou. Kromě domácí Šeucouské Muziky se můžete těšit na Věnovanku a Libkovanku.
Vstupenky v ceně 150 Kč můžete zakoupit na vstupenky.skutec.cz, na odboru kultura a školství Městského úřadu Skuteč a v Turistickém informačním centru nebo i v den konání akce na pokladně v Kulturním klubu Skuteč. Akci probíhá za podpory Pardubického kraje.
 Lidé mají poslední možnost hlasovat v ekologické soutěži a vyhrát elektrokolo
Mikolajice versus Vsetín. Autobus na biometan proti mobilní úpravně vody na přívěsném vozíku. Tyto a další projekty spolu soupeří v pěti různých kategoriích 11. ročníku ekologické soutěže E.ON Energy Globe. Veřejnost má tak do 15. září 2019 poslední možnost podpořit ten nejzajímavější a nejinovativnější počin. Někdo z online hlasujících navíc vyhraje auto ŠKODA SUPERB iV s plug in hybridním pohonem na tři měsíce zdarma či elektrokolo.
Ekologická soutěž E.ON Energy Globe má pět kategorií, a to Obec, Firma, Stavba, Vzdělávání a Produkt. Přihlášené projekty se zaměřují na úsporu energie a ochranu přírody. Široká veřejnost má nyní poslední možnost vybrat vítěze jednotlivých kategorií. Lidé mohou podpořit své favority na webu soutěže www.energyglobe.cz, a to už jen do 15. září 2019.
Do aktuálního ročníku soutěže E.ON Energy Globe se přihlásilo celkem 273 projektů. Odborná porota vybrala v každé kategorii vždy dva nejlepší. Hlasující mají už jen posledních pár dní na to, aby v duelu podpořili ten podle nich zajímavější a inovativnější. Na pár šťastlivců navíc čeká hodnotná cena. „Ze všech hlasujících poté vylosujeme několik výherců, kteří získají například auto ŠKODA SUPERB iV s plug in hybridním pohonem na tři měsíce zdarma, elektrokolo od společnosti svetelektrokol.cz nebo poukázky do Hornbachu,“ doplňuje Vladimíra Glaserová z organizačního týmu soutěže.
Vítězové jednotlivých kategorií 11. ročníku soutěže E.ON Energy Globe budou představeni na slavnostním vyhlášení, které letos moderují Vladimír Kořen a Maroš Kramár. Záznam ze všemi očekávaného večera mohou lidé zhlédnout v televizním vysílání ČT1.
Sociální služby Česká Třebová hledají pomocnou kuchařku do Domova pro seniory. Nástup ihned, podmínkou dobrý zdravotní stav. Informace u vedoucí stravovacího úseku p. Valentové:  tel. 465 503 453 , e-mail: kuchyn@socialnisluzbyct.cz


Výměnné setkání sběratelů a sběratelek všeho kolem čaje a ubrousků v sobotu 19.10.2019 od 10.00 do 10.30 hod. v Muzeu esperanta
(Ottendorferova knihovna) ve Svitavách.
 
Opravárenské učiliště v Králíkách jede…

Nový školní rok zahájili radostně ve Středním odborném učilišti opravárenském Králíky. Dočkali se nového traktoru pro výuku autoškoly, který kraj pořídil za téměř 1,5 milionu korun. Symbolicky jim ho předal radní pro školství Bohumil Bernášek. Při této příležitosti se seznámil s novými žáky z Polska, kteří se od začátku září připravují na svá budoucí povolání na tomto učilišti.
Do Králík dojel traktor rakouského výrobce STEYR po své ose. Je speciálně vybaven pro provoz autoškol, má dva pedály navíc pro učitele a je homologovaný pro tři osoby. Dále je vybaven klimatizací, rádiem a může jet rychlostí až 40 kilometrů za hodinu.
Nový traktor nahradí téměř 30 let starý Zetor, který pomohl k získání řidičského oprávnění více než dvěma tisícovkám bývalých žáků. Řidičák na traktor, stejně jako na osobní i nákladní auta, žáci získávají bezplatně v rámci výuky na základě osnov školy. K dalším výhodám na SOU opravárenském Králíky jsou bezplatné certifikované kurzy základů zámečnické výroby, svařování plamenem a řezání kyslíkem a svařování obalenou elektrodou. Ve třetím ročníku se mají žáci možnost vzdělávat za zvýhodněnou cenu v kurzu svařování v ochranné atmosféře CO2 a rozšířit si tak možnost uplatnění.
Možná i tyto výhody nalákaly žáky z Polska, kterých od nového školního roku nastoupilo do SOU opravárenské Králíky dvanáct, dva Poláci už na škole studují ve vyšších ročnících. Ti noví jsou rozděleni do dvou tříd s ostatními českými žáky, aby se lépe začlenili a naučili česky. Deset z nich se s kralickou školou seznámilo v rámci projektu TECHNOhrátky, jehož cílem je podpora studia technických oborů. Žáci mají celodenní stravování a ubytování v areálu školy a nemusí tak nikam dojíždět.
V minulých letech kraj investoval do rekonstrukcí budov, parkoviště a vybavení. V letech 2014 až 2016 byly provedeny úpravy domova mládeže za necelé tři miliony korun. V roce 2015 byla rekonstruována střecha hlavní budovy za více než 12 milionů korun. O rok později kraj provedl úsporná energetická opatření za téměř tři miliony korun. V loňském roce pokračoval s rekonstrukcí domova mládeže za necelé čtyři miliony korun a v současné době dokončuje opravy havarijního stavu elektroinstalace v dílnách za 17,2 milionu korun.
„Učiliště v Králíkách má plnou podporu současného vedení Pardubického kraje. Profese zemědělských opravářů je velmi žádaná a škola v tomto segmentu zajišťuje potřeby orlického regionu. Jsem velmi rád, že se nám postupně daří provádět náročné opravy areálu v Dolní Lipce i zlepšovat technické vybavení školy,“ dodal radní Bohumil Bernášek.



Cestovní agentura Hana Vraspírová, Na splavě 53 nabízí:

Sleva na zájezdy až 68% - last minute, prodej zimních pobytů...
Zájezd do Prahy 7.12.  na muzikály  Kvítek  Mandragory, Čarodějka, Mefisto, Drakula, Johanka z Arku
Ceny včetně dopravy od 740,-Kč.
Na Vaší návštěvu se těším v pondělí a ve čtvrtek 9-12  14-16 hod.,
na telefonu 723226287 a mailu hvtour.ca@seznam.cz kdykoliv. Hana Vraspírová

 


Nabídka na odprodej parcely pro rekreační výstavbu 

Obec Semanín, parcela pro rekreační výstavbu 1099 m2, prodej
Nabízíme k prodeji parcelu v obci Semanín, územním plánem obce pozemek určen k výstavbě rekreačního objektu.
Parcela se nachází v klidné části obce pod lesem, v blízkosti obecní komunikace, velmi hezké místo pro bydlení.
Spolu s pozemkem se prodává podíl 1/7 na společné přístupové komunikaci.
Pozemek není zatížen nájemní smlouvou, lze jej okamžitě využívat. Financování pomůžeme zajistit.
Elektřina a voda v dosahu, doporučujeme prohlídku.   
Zaváděcí cena 300.- Kč/ m2, na první prodanou parcelu dle vlastního výběru