Českotřebovský deník 267/2019 (27/9)
Postřehy z konce září 


Úpravy koryta Třebovky se týkají také úseku pod hrází rybníka Hvězda v Třebovici.

Silnice od prodejny Konzumu k rybníku je uzavřena, je nutno použít objížďku. Nové upravené koryto se začíná rýsovat na více místech, zatímco v Třebovici postačí menší úpravy, tak v Rybníku za připojením Skuhrovského potoka je již koryto Třebovky opravdu  rozšířené tak, jak jsme nečekali.
 
Na Zámostí zmizela trafačka.

Stávala desítky let naproti samoobsluze na Zámostí.  Vadila sáňkujícím dětem na tzv. "Kaškovce". To zude ovšem ještě nebyl postaven domek na obrázku.
Systém distribuce  Vysokého napětí je dnes jiný, tak velké transformační stanice nejsou potřeba. Podívejte se čím byla nahrazena....
 

 

 

 

 

 


Bývalý "kachličkový dům" v Borku v rekonstrukci. 

Dům s 57 malometrážními byty byl  rekonstruován v devadesátých letech kompletně z cca 18ti milionové dotace z prostředků věnovaných na likvidaci škod po sovětské armádě.
Dům byl postaven z panelů dovezených  ze Sovětského svazu podle projektů,  které naše státní normy nectily. Proto byla nutná důsledná rekonstrukce.
Navíc zde byl pak po povodní v roce 1997 postaven další objekt se 14 byty, do kterých byli přestěhováni obyvatelé z tzv. Choceňských baráků v Benátkách. Po povodni nebylo možné tyto objekty využívat. V obou zmíněných objektech zajišťuje správcovskou službu Naděje.  V uvedených domech jsou sociální byty. Nyní probíhá další oprava objektu.

Českotřebovské vinobraní zahájilo

Počasí je na konec měsíce září poměrně teplé, ale několikrát přes den pršelo a také večer se návštěvníci na možnost deště nachystali. PO 21. hodině už byl déšť na spadnutí. Část plochy je zastřešena, takže mírný deštík nevadil. Program Vinobraní je slibný jak v sobotu, tak v neděli, takže při očekávaném zlepšení počasí jistě přijde i více lidí.  Vinobraní  je již vžitá tradice, je zde možnost poslechnout zajímavý hudební program, ochutnat  gastronomické speciality, nechybí ani burčák... Zábavné možnosti jsou samozřejmě i pro děti....

Rekonstrukce silnice  I/14 zkouší trpělivost řidičů

Tak nějak se zdá, že to trvá nějak moc dlouho.  Moravská a část Riegrovy ulice již dostává opravdu kvalitní definitivní povrch za dobrých klimatických podmínek i v klidném prostředí bez rušivé dopravy. Věřme, že navazující rozpracovaný úsek ke křižovatce u tunelů bude následně realizován co nejdříve. Právě  současný způsob střídavého  projíždění způsobuje kolony s kamiony.  Průjezd ostrými zatáčkami na objížďce zanechává stopy, chodníky jsou  narušeny těžkými vozidly, která se nestihnou vyhnout a zatočit.  Budu sledovat, jak rychle budou tyto škody opraveny.  Potom nám ještě zůstane k opravě krátký úsek od Slovanské po křižovatku na Splavě. To bude poslední úsek, který zakončí letošní anabázi. Věřme, že nám opravená komunikace dlouho vydrží.
 
Sedmdesátníci z Nádražky ve Vavřínových lázních

Ve Vavřínových lázních v Bezděkově se v pátek 26. září odpoledne sešli sedmdesátníci , kteří společně prožili školní léta na základní škole v Nádražní (tehdy ovšem Stalinově) ulici. Účast byla pozoruhodná, je z toho vidět, že přistoupili k vzorně připravenému společnému srazu ročníku 1949 s velkou vážností. Podrobnosti a fotografie budou následovat.
 
Orka Čelákovice vystavila florbalistům FBK Orlicko-Třebovsko stopku

FbK Orlicko-Třebovsko - Orka Čelákovice 3:5
Branky: 14. Matěj Tesař, 30. Matyáš Pinkas, 59. Vojta Šmíd - 40. Petr Němeček, 45. David Novotný, 48. Michal Němeček, 52. Ondřej Špalek, 60. Petr Němeček; rozhodčí: Aleš Jansa - Lenka Jansová; vyloučení: 3:1; využití: 0:1; diváků: 104; zásahy brankářů: Karel Aubus 30 - Aleš Zetek 25; po třetinách: 1:0, 1:1, 1:4;
Utkání 4. kola Poháru  Českého florbalu se hrálo v pátek 26. září večer od 19:30 hodin v hale Skalka  Česká Třebová. Soupeř domácích byl velmi silný, hraje Národní ligovou soutěž a dokázal přehrát domácí tým zejména ve III. části hry. Poslední pátá branka padla až 1 sekundu před koncem hry.  Ještě po dvou třetinách vedli domácí 2 : 1 Po vyrovnání na 2:2 se dostali do brejku hosté na 2 : 4, ale naději pro domácí ještě vykřísil 2 minuty před koncem Šmíd. Domácí je třeba pochválit za velkou bojovnost i za úspěchy v předchozích kolech Poháru českého florbalu. 
Komentář trenéra týmu FbK Orlicko-Třebovsko: 39 minut jsme odváděli velmi zodpovědný výkon v obraně až Chyba na konci 2. třetiny dostala soupeře zpět do zápasu. O možnost vyrovnat jsme se připravili špatným střídáním na konci utkání. Děkujeme za vyrovnaný zápas a přejeme hodně štěstí v Národní lize.
 
Co nás čeká příští týden

V úterý 1. října bude v rehabilitačním ústavu Brandýs slavnostně otevřena nová vodoléčba
V úterý 1. října se v městské knihovně od 18 hodin uskuteční beseda Michaely Hrdé "Island nalehko"
Ve středu 2. října: Kyberšikana - přednáška v KC od 15:30 (klubovna)
Ve středu 2. října se uskutzeční slavnostní předání cen dobrovolníkům v kraji "Duhové křídlo". Chrudim, muzeum od 15 hodin)
Ve čtvrtek 3. října od 14:30 hodin se na Starém náměstí uskuteční slavnostní zahájení putovní venkovní výstavy  "Než přišla svoboda". Zahájení se zúčastní náměstek hejtmana Pardubického kraje  Roman Línek.
Ve čtvrtek 3. října od 17 hodin v městské knihovně: Petr Vomáčka: Milníky a historické orientační sloupy.
Sobota 5.10. kostel sv. Jakuba od 19 hodin Balazs Szabó - varhany - festivalový koncert
Sobota 5. 10. Biskupické Kaléšek - přehlídka slivovice  (od 10 hodin)
Neděle 6.10. Zlatá přilba Pardubice  (od 12 hodin)
 
Pardubický kraj podporuje projekt „Meziobecní spolupráce“

Za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, zástupců měst, obcí či ministerstev, se na Institutu veřejné správy Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity konala Konference Meziobecní spolupráce 2019. Hlavním smyslem bylo vytvořit vhodný prostor pro odbornou diskuzi ke spolupráci obcí. Meziobecní spolupráce jako teoretický a praktický koncept funguje v České republice i zahraničí. Avšak ne vždy zcela dobře. V této problematice se příkladem ostatním obcím stal Dobrovolný svazek obcí Mikroregion Severo-Lanškrounsko, který funguje velmi efektivně.
„Projekt Meziobecní spolupráce je poměrně nový. Zaměřuje se na úzkou spolupráci obcí mezi sebou, a to při řešení poměrně komplikovaných agend, jež musí plnit každá obec v ČR. V našem kraji jich máme přibližně 450 a každá z nich má povinnosti vyplývající z obrovské spleti zákonů – ať je to zákon o veřejných zakázkách, zákon o obcích, zákon o střetu zájmu, ale samozřejmě řeší i mnoho dalších záležitostí, které musí ze zákona obce plnit pro svá území,“ představil projekt Martin Netolický.
Ředitel Institutu veřejné správy ESF MUNI Filip Hrůza seznámil přítomné se stavem spolupráce obcí v ČR k letošnímu roku, ale zabýval se i retrospektivou či zkušenostmi ze zahraničí. Česká republika se skládá z 6.257 obcí a všechny mají určité povinnosti. Katalog činnosti obcí, který zpracovalo Ministerstvo vnitra, představuje komplexní soupis jednotlivých činností určitého úřadu dle platných zákonů. Obsahuje práva a povinnosti obcí v přenesené i samostatné působnosti. Pro obce I. typu vyplývá tedy bezmála 1.700 zákonných ustanovení, ze kterých jim plynou povinnosti. Jsou schopné takový počet povinností obce, především malé obce, fundovaně zvládat? Řešení však existují dvě – slučování obcí nebo Meziobecní spolupráce.
Starosta městyse Dolní Čermná Petr Helekal si společně s Lenkou Bártlovou, manažerkou Dobrovolného svazku obcí Mikroregion Severo-Lanškrounsko, připravili přednáškový blok s názvem: „Dobrá praxe meziobecní spolupráce – DSO Mikroregion Severo-Lanškrounsko“. Zde uvedli základní informace o tomto svazku – založení, financování, zkušenosti, ale především činnosti, které nabízí zdarma či za zvýhodněné ceny. Mezi ně patří odborné poradenství, přednášková činnost, projektové a dotační poradenství, zpracování a administrace žádostí o dotaci, realizace společných projektů členských obcí, a další jiné služby. Za členský příspěvek (120 Kč/obyvatele obce) jsou tak významným způsobem ušetřeny finanční prostředky i čas obcí, které jsou součástí tohoto svazku.
„Pardubický kraj vnímá projekt jako velmi přínosný, neboť výrazným způsobem šetří nejenom lidské zdroje a zaměstnance obecních úřadů, ale především i  finanční prostředky. Celá řada poradenských firem využívá toho, že na obcích není dostatečné personální zázemí a snaží se parazitovat na celém systému. Avšak Meziobecní spolupráce je právě založena na tom, že obce dobrovolně vytvoří kolektivní svazek, kde řeší společné agendy - a to ne tím způsobem, že si objednávají službu mimo úředníky obce. Sám považuji tento projekt za velmi dobrý. Pardubický kraj bude určitě nadále podporovat projekty Meziobecní spolupráce. Doufám, že už nebudou natolik ojedinělé jako doposud, ale že se naopak rozšíří i do dalších částí našeho kraje,“ ukončil hejtman Martin Netolický svou přednášku na téma: „Pohled kraje na meziobecní spolupráci a možnosti rozvoje spolupráce“.
 
V kraji se lepší podmínky pro cyklisty

I když se může zdát, že se výstavba infrastruktury pro cyklisty a in-line bruslaře v našem kraji vylepšuje jen pomalu, při podrobném pohledu je vidět za uplynulé čtyři roky velký pokrok.  Vyplývá to z vyhodnocení plnění Koncepce cyklo a in-line turistiky v Pardubickém kraji.
„Koncepci máme zpracovanou nyní na období do roku 2020. Na jejím naplňování budeme dále pracovat a zároveň budeme podporovat subjekty, které jsou nositeli realizace jednotlivých rozvojových priorit a opatření, “ říká radní pro cestovní ruch, sport a volnočasové aktivity René Živný. „Prioritou pro nás stále zůstává budování infrastruktury dálkové cyklotrasy č. 2 - Labská stezka. Rychlost výstavby závisí na zajištění financování a v neposlední řadě i na tom, jak se podaří vykupovat jednotlivé potřebné pozemky. Neustále jednáme i s Jihomoravským krajem o možnosti propojení obou krajů dálkovou cyklotrasou č. 24 Svitava v úseku Skrchov a dál směrem na Letovice, kde momentálně není dořešeno komfortní pokračování trasy z území Pardubického kraje dál,“ doplňuje radní.
V minulých letech se v kraji podařilo dokončit úplně nebo částečně 18 investičních záměrů cyklistické infrastruktury, které byly navrženy v dokumentu, například kilometrový úsek Počapelské Chalupy – Počaply, kilometrový úsek Pardubice, Vinice - Stará vojenská plovárna, semikilometrový úsek Vysoké Mýto – Hrušová a další.
"Vznikly tu čtyři Bike resorty,  například traily Na Vinicích ve Vysokém Mýtě v celkové délce 2,14 km s různým stupněm náročnosti nebo v Brněnci Brněnecké prameny - navazující produkt na Březovský trail s napojením na dálkovou cyklotrasu č. 24 Svitava. Tratě jsou určené pro širokou veřejnost a můžete je navštívit,“ doporučuje radní. Více informací najdete na krajském turistickém portálu  https://www.vychodni-cechy.info/bikeparky-sjezdove/Jako adrenalinový cyklista mám radost i ze vzniku náročných tras pro horská kola. K těm stávajícím přibudou singletracky Glacensis, Singletrack Orlicko-Kladsko a Na hranici na hraně, které získaly dotaci z evropských fondů v rámci programu Interreg V-A Česká republika – Polsko v prioritní ose 2. V rámci projektu Singletrack Orlicko - Kladsko budou vybudována i dvě parkoviště - nástupní místa v Červenovodském sedle,“ dodává Živný. Více o schválených projektech najdete na http://www.cz-pl.eu/vyzvy-k-predkladani-projektu-a-prehled-schvalenych-projektu.

Pozvánka na besedu do Svinné  

Pátek 11. října od 18 hodin v bývalé škole ve Svinné:  Alena Pirklová  + Jan Šimůnek      

Oceánie ... Šalamounovy ostrovy         



Říjnová nabídka Adrei Peterové