Českotřebovský deník 262/2019 (22/9)
Z Karlových Varů do České Třebové po padesáti letech 

Návštěva v penzionu Táni Řehákové Pod Jelenicí byla tento víkend opravdu vzácná a zajímavá. Ubytoval se zde pan Ing. Radko Möschner z Karlových Varů  se sestrou a jejím manželem. Město, ve kterém vyrůstal, navštívil po padesáti letech! Dojmy  z takové návštěvy  byly veliké a díky Táně Řehákové, která se o návštěvu o víkendu starala, jsem měl možnost posedět a probrat, co že se tedy v našem městě změnilo po tak dlouhé době.
Ing. Radko Möschner není českotřebovským rodákem, narodil se v Karlových Varech v roce 1932, ale před II. světovou válkou, v době, kdy jeho otec řešil bezpečnost své rodiny během  mobilizace, odstěhoval rodinu k babičce do České Třebové. Po stabilizaci dění však dostal novou práci v Kolíně, kde pak Möschnerovi bydleli po dobu války. "Každé prázdniny  jsem ovšem po celou válku i po ní jezdil k babičce Hamplové do Bezděkova, měl zde spoustu kamarádů a znal jsem tu mnoho lidí, prožil hodně událostí. A to jsem měl ještě druhou babičku na Lhotce.  Česká Třebová byla proto v době mého mládí mým druhým domovem", vypravuje Radko Möschner. Po válce jsme se nakonec zase do Karlových Varů vrátili  a moje cesty do České Třebové byly stále méně časté. "Vrátil jsem se  pak ještě do České Třebové díky mé stavařské profesi. Díky kontraktům s ředitelem Perly Ing. Plocem jsme jako podnik Pozemní stavby Karlovy Vary stavěli bytové domy v dnešním sídlišti U Stadionu. I tehdy jsem porovnával Českou Třebovou s městem svého mládí, ale daleko intenzivněji to vnímám teď, když jsem se sem zase vrátil vlastně po padesáti letech."
Jaké změny zde vnímáte, co převažuje? Myslím, že se Česká Třebová za tu dobu hodně změnila. Pominu-li současný dočasný stav, kdy máte důležité komunikace uzavřené a neprůjezdné tak jsem potěšen tím, že stará část města zůstává zachována (v hezčím stavu) jako v době, kterou si pamatuji. Chybí mi ale malé krámky a živnostníci, to vymizelo a těžko se to vrátí. Hledal jsem místa, která jsem znal ze svého dětství, mnohá místa také našel, ale už bez těch vazeb, které pamatuji. Přestavěli jste velkou oblast starého Trávníku, parnická textilka, kde pracovali mí předkové se změnila na obchodní zónu....  Ale mnohé poznávám a oživuji své vzpomínky."
Radko Möschner se zajímal o osudy mnohých lidí, které znal z poválečných let: knihaře Františka Navary a jeho rodiny, profesora Eduarda Spirmana, doktora Arnsteina, osudy majitelů hostinců, řezníky a další živnostníky, o osudy sousedů z Bezděkova.
Návštěva v městě mládí byla rozhodně podnětná jak Radka Möschnera i jeho mladší sestru, narozenou však až po válce, tak zajímavou konfrontací autentického svědka minulé doby, který po tak dlouhé době jako "mávnutím kouzelného proutku" zase vrátil a našel město už změněné, jiné  než bylo dřív.
Vzorná hostitelka Táňa Řeháková vybavila návštěvu vlastnoručně upečeným chlebem dle vlastní receptury a všichni jsme si slíbili, že návštěva bude zopakována. To by měla přijet také manželka, paní Möschnerová   (mm)
 
Mezinárodní varhanní festival  Zdeňka Pololáníka
zahájil externím koncertem v Řetové

XIV. ročník  Mezinárodního varhanního festivalu začal proti minulým rokům dříve již v 2. polovině září a netradičně externím koncertem v Kostele sv. Marie Magdalény v Řetové. Byl to koncert spojený s žehnáním nově rekonstruovaného varhanního nástroje. Neděle 22. října byla tedy v Řetové velmi slavnostní, zejména její odpoledne. Již ve 14 hodin  se v kostele konala bohoslužba spojená s žehnáním varhan, kterou celebroval biskup Josef Kajnek.  Od 17 hodin se v prosluněném kostele konal varhanní koncert Prof. Václava Uhlíře (*1954), který si prezentované skladby přímo z kůru sám uváděl.  Na počátku koncertu vystoupil dramaturg  českotřebovského varhanního festivalu Mgr. Jan Lorenc a O. Miloš Kolovratník, uvedli koncert i celý letošní festival. Kostel byl zaplněn do posledního místečka a na mnoho lidí se již místo k sezení nedostalo. Tak velký byl zájem o hudební dojmy  a rekonstruované varhany. Po koncertu vznikla pro návštěvníky koncertu zajímavá možnost prohlédnout si rekonstruovaný nástroj přímo na kůru.
Koncert Varhanního festivalu se konal v Řetové podruhé. Poprvé před dvěma lety, to ovšem  za improvizovaných podmínek, kdy bylo pro koncert zapotřebí přivést do Řetové   elektrofonický varhanní nástroj, který se nyní využívá k hudebním doprovodům v obřadní síni českotřebovské radnice. Ten akustický byl v té době schopen jen velmi omezeného provozu. 
Rekonstrukci řetovského varhanního nástroje provedla v letech 2016 - 2019 dílna Dlabal - Mettler. Nyní je pro interpretační stránce rekonstruovaný nástroj  uveden prakticky do původního stavu, ve kterém se nacházel v roce 1831, kdy byl postaven Samozřejmě s vymoženostmi, které přináší dnešní moderní doba (změna vzduchového hospodářství).
Práce na rekonstrukci varhan ještě nejsou zcela dokončeny, zbývá ještě realizovat např. restaurování skříní. Autorem původního varhanního nástroje byl varhanář Jiří Španěl. Více v samostatném článku.


Pozvánka na besedu do Svinné                                                            

Pátek 11. října od 18 hodin v bývalé škole ve Svinné:  Alena Pirklová  + Jan Šimůnek      

Oceánie ... Šalamounovy ostrovy         


Fotbalisté v Pardubičkách prohráli, v tabulce je z toho 10. místo

V 7.kole Krajského přeboru hrál FK Česká Třebová v Pardubičkách. Výsledek je 1:0 pro domácí, ovšem po 90 minutách to byla remíza. V penaltovém rozstřelu byli lepší domácí  v poměru 5 : 4. Zápas vidělo 110 diváků  
V okresním přeboru hrálo B mužstvo v sobotu a porazilo Albrechtice 2 : 1. Po sedmém kole je B mužstvo v tabulce na 2. místě, o bod lepší jsou na 1. místě Sruby.
 
Koupím garáž V Lukách, telefon  603 720 832          
 
Z hokejbalu: vítězství Lokomotivy v Žamberku

Lokomotiva Česká Třebová hrála ve 2. národní hokejbalové lize ve skupina Čechy - východ a v Žamberku vyhrála 4 : 1 po třetinách 0:0,  2:1 a 2:0. Tím si potvrdila svoje umístění na 2. místě v dosavadní tabulce, před Lokomotivou jsou pouze Ježci Heřmanův Městec, kteří zatím žádný bod neztratili.
 
Sociální služby Česká Třebová hledají pomocnou kuchařku do Domova pro seniory. Nástup ihned, podmínkou dobrý zdravotní stav. Informace u vedoucí stravovacího úseku p. Valentové:  tel. 465 503 453 , e-mail: kuchyn@socialnisluzbyct.cz

Judo Česká Třebová hostilo Krajskou ligu mláďat

V sobotu 21.9.2019 jsme v doju v České Třebové hostili 3. kolo Krajské ligy mláďat. Přijeli k nám tradičně oddíly z Juda Choceň, Judoklubu Pardubice a Daitó Ryu Pardubice. V první části soutěže, kde děti předváděli naučené judistické techniky, dokázal získat cenu nejlepšího technika Vojtěch Mančál.
V následné soutěži družstev jsme nestačili na družstvo Daitó Ryu Pardubice a po dalších 2 velmi těsných prohrách s JK Pardubice a Chocní jsme na domácím tatami obsadili „bramborovou“ pozici. Věříme, že v poslední listopadové kolo KLM v Chocni dopadne v náš prospěch.

Pozvánka do knihovny  Michaela Hrdá: Island nalehko

1. 10. 2019 od 18:00
Rozhodnutí odjet sama na Island padlo během 3 minut a během 3 hodin byla zhruba "naplánovaná" měsíční cesta, při které jsem oslavila své 30. narozeniny. Odjížděla jsem ale s velkým respektem a téměř žádným očekáváním. Jediné, co jsem věděla, bylo, že to bude jeden z těch nejlepších tripů a to taky byl. Celý měsíc jsem SPALA JEN POD PLACHTOU, objela celý ostrov STOPEM, ušla spoustu kilometrů přes hory i řeky, kde jsem nepotkala několik dnů živáčka, ale také jsem uzavřela nejedno přátelství, která mi mnohdy pomohla v rozhodnutí, kam se moje kroky budou ubírat dál. A při tom všem jsem JEDLA ZADARMO A UTRATILA MÉNĚ, NEŽ JE ČESKÁ MINIMÁLNÍ MZDA. Získala jsem ale víc, než na jakékoliv jiné cestě, inspirovala se v mnoha místních projektech, o které se s vámi taky podělím i spolu s mými zážitky, tipy a triky jak se na nejen Islandu vyhnout velký útratě, těžkýmu báglu a hromadě turistů. Vstupné: 50 Kč.   Týden knihoven 30. 9.–6. 10. 2019 
 


Hledám pronájem bytu 1+kk mimo Semanínskou ulici a Lhotku. Telefon: 737 523 152                  


Pronajmu garáž v Benátkách, volná od října 2019. Tel.: 731583495 po 18:00.

Sociální služby Česká Třebová hledají do Domova pro seniory uklízečku. Nástup možný ihned, možnost zkráceného úvazku. Podmínkou dobrý zdravotní stav.
Informace u p. Škeříka: tel.739 344 577, e-mail:
provozni@socialnisluzbyct.cz