Českotřebovský deník 53/2020 (19.2.) 
Most na Lidické zdemolován, netrpělivě čekáme na nový (více zde)


Několik let opuštěné staveniště v Lidické ulici pod náměstím ožilo

V lokalitě se objevily stavební stroje, vypadá to, že se tedy brzo rozběhnou stavební práce.  Opuštěná parcela byla prodána a nový majitel se rozhodl pokračovat v připraveném záměru využít  lokalitu k výstavbě penzionu. Změna je rozhodně dobrou zprávou pro město, nebylo dobré mít opuštěné rozvaliny pár metrů od náměstí.
 
Park na Zámostí projde obnovou, cesta bude jen pro pěší

Letos nemůžeme čekat ještě žádné velké zázraky, dojde podle mých informací nejdříve k úpravě zeleně (vzrostlých stromů), které to nutně potřebují i z hlediska bezpečnosti a pak se připraví projekt  na celkové řešení lokality, která má své kvality především díky blízkosti centra, vodního toku a je zde i významná spojnice  zejména pro pěší. Umožňuje bezpečnou cestu z oblasti za Třebovkou např. do Konzumu Diskont, ale i  do Benátek atd. Logicky je však  tato trasa napojena i na cyklotrasu a proto zde bylo možné vidět spoustu cyklistů a dokonce i mopedistů apod.  A takové elektro kolo dokáže jet dost rychle a bezhlučně, a střet s chodcem, který nic netuší,  může být "na to tata".  Už zde nakonec nějaké karamboly byly.
Zájem na bezpečné dopravě má odbor dopravy, který  komunikuje s odborem životního prostředí, který zajistí projekt parku. Přednost mají chodci, cyklisté by tudy mohli jet jen tehdy, pokud se zde podaří vytvořit dvě nezávislé trasy pro chodce a pro cyklisty.  Vzhledem k šířkovým poměrům to ovšem reálné není. To by muselo dojít k rozšíření na úkor koryta Třebovky a vybudování zábradlí. Bylo by to neúnosně drahé a muselo by se tak stát s povolením Povodí Labe, což by byl další jistě veliký problém.  Takže cyklisté budou zřejmě moci přes park jen jako pěšáci, tedy pokud kolo při chůzi povedou.
V současné době je průchod přes park uzavřen úplně, je to na základě vydaného stavebního povolení. Snad to nebude až do léta....
 
Veřejné osvětlení u podjezdu na Litomyšlské ulici chybí

Zatímco další úseky Litomyšlské ulice jsou osvětlené dostatečně, tak tento úsek od křižovatky s ulicí Sadovou ( u bývalého řeznictví u Stolínů) až po křižovatku s Kubelkovou ulicí je osvětlen zcela nedostatečně. Když probíhala rekonstrukce Litomyšlské, měl jsme za to, že se to nějak  s touto investicí spojí, ale nestalo se a tak bude třeba tento úkol zajistit samostatně. Na letošní rok nic takového v plánu bohužel není.  Tento úsek nakonec ještě projde úpravami v souvislosti s modernizací železničního uzlu Bude to ovšem až za několik roků. Snad zde tak dlouho nebudeme ještě tak dlouho chodit s baterkami.
 
Areál TESCO + prodejní galerie A centrum má nového majitele

Novým majitelem je OC Česká Třebová s.r.o.,
Jindřišská 939/20, Nové Město, 11000 Praha 1.
Dosud to byla společnost Agile s.r.o. a její partnerská obchodní společnost Klavarská. Společnost OC Česká Třebová, s.r.o.,  vznikla k 1. červenci loňského roku 2019  základní jmění bylo pouze 200 tis. Kč, přestože se zabývá pronajímáním velkého majetku a jejími jednateli jsou podle obchodního věstníku dva vietnamští občané Ing. THAI NGOC NGUYEN, dat. nar. 7. června 1969 a Ing. SON DO HONG, dat. nar. 17. května 1963. Oba bydlí v Praze Jinonicích.  Obchodní společnost OC Česká Třebová s.r.o. vznikla jako nástupnická společnost na základě projektu fúze splynutím ze dne 30.5.2019 obchodní společnosti Klavarská - OC Třebová s.r.o., identifikační číslo 04524896, se sídlem Jindřišská 939/20, Nové Město, 110 00 Praha 1 a obchodní společnosti RP Česká Třebová s.r.o., se sídlem Jindřišská 939/20, Nové Město, 110 00 Praha 1, identifikační číslo 07662661. Rozhodný den fúze je 1.1.2019. Majetek který pronajímá je podle dostupných zdrojů kryt zástavním právem  pro Komerční banku  do celkové výše 400 mil. Kč a to do roku 2043. Pro samotné obchodní centrum Česká Třebová změna vlastníka  žádné velké změny zatím nepřináší. I v zájmu nového vlastníka je zajistit, aby bylo českotřebovské obchodní centrum co nejlépe využito.
Pro doplnění uvádím, že letos 3. listopadu 2020 tomu bude právě 15 let, co zde byl hypermarket TESCO Česká Třebová otevřen jako třicátý třetí obchodem Tesco v České republice. Na zahájení byla tehdy herečka Kateřina Hrachovcová a také moderátor Radek Erben a  mažoretky Krokolky  pak uvedly i vystoupení Vládi Hrona s pořadem Abeceda Hvězd.... Tesco získalo od té doby velkou konkurenci v sousedním hypermarketu Kaufland, ale drží se, upravilo svoje zaměření.  Nová obchodní zóna ovšem velmi změnila obchodní poměry v našem městě a způsobila uzavírání řady prodejen. Centrum města  má proto stále mnoho obchodů k volných pronajmutí a vypadá díky tomu poměrně smutně. Stalo se to tak pravidlem i v jiných městech, ovšem v České Třebové  byl tento fenomén "obchodní zóna  opravdu doveden "k dokonalosti".  Snad i proto, že Třebová nemá velké venkovské zázemí a běžně sem nejezdí tolik lidí jako do jiných třeba menších měst. Doplácejí na to tedy především českotřebovští obchodníci. Seznam uzavřených obchodů o za těchto "15 hubených let" by byl tedy opravdu hodně dlouhý. A to dnes začaly uzavírat své pobočky i banky. (mm)

Stavba urgentního příjmu v Ústí má pravomocně platné stavební povolení

Krajský soud v Hradci Králové v prosinci loňského roku zrušil rozhodnutí Krajského úřadu Pardubického kraje, kterým bylo rozhodnuto o odvolání proti územnímu rozhodnutí stavebního úřadu Městského úřadu v Ústí nad Orlicí. Tento proces však nemá žádný negativní vliv na realizaci důležité stavby centrálního příjmu v Orlickoústecké nemocnici, což potvrdili v rámci úterního jednání zastupitelstva také členové krajské rady.
„Krajský soud v rámci řízení nepřezkoumával stavební povolení, proti kterému odvolání ani žaloba podány nebyly, což je stěžejní. V současné době tak máme pravomocné stavební povolení, na základě kterého jsme oprávněni realizovat stavbu. V dubnu předpokládáme předání staveniště pro druhou etapu stavby a nepředpokládáme přerušení prací. Každý, kdo se v lokalitě pohybuje, vidí, že práce nadále zdárně pokračují. Budoucnost této velmi významné investice pro celé spádové území tak jednoznačně ohrožena není,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Pokračování stavby pokládá za žádoucí také krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr. "Hlavní zprávou nejen pro mě a zdravotníky z Orlickoústecké nemocnice, ale i pro obyvatele celého okolí je, že stavební povolení platí a stavba může být a bude realizována. Ohrožení platnosti stavebního povolení je skutečně jen ve velmi teoretické rovině, protože účastníci řízení se proti němu ve stanovené lhůtě neodvolali. Riziko případného zrušení stavebního povolení tak reálně neexistuje," sdělil krajský radní Valtr.


První nádech letošního festivalu Jeden svět v Ústí nad Orlicí

S pomalu blížícím se jarem se začíná rodit i podoba filmového lidskoprávního festivalu Jeden svět v Ústí nad Orlicí. Ten mezi jednadvaceti dokumenty představí i dva nominované na letošního Oskara - Pro Samu a Země medu. Během festivalu budeme diskutovat o aktuálních tématech dnešního globálního světa – mimo jiné o ekologii s prvním českým ministrem životního prostředí Bedřichem Moldanem či o velmocenské roli Číny se sinoložkou Olgou Lomovou. Otázky spojené s technologickými výzvami budoucnosti, si budeme klást po filmu o umělé inteligenci iHuman. Odpovědi pomůže hledat publicista, analytik informačních technologií a novinář Deníku N Petr Koubský.
Malou, ale zato šťavnatou třešničkou před dortem (rozuměj festivalem) bude film Víta Klusáka V síti, který otevírá téma zneužívání dětí na internetu. Promítat budeme v Roškotově divadle v pátek 27. března. Vstupenky na očekávaný dokumentární hit letošní sezóny budou k dispozici od 2. března v infocentru v Ústí nad Orlicí.
Nedílnou součástí festivalu jsou i projekce pro školy. V České Třebové budou probíhat od 30. 3. do 1. 4. 2020 v Malé scéně. V případě zájmu kontaktujte cervinkova@spousti.cz, 777 929 426. Vše o festivalu, který proběhne od 28. března do 4. dubna 2020, najdete na www.js.spousti.cz.


V Pardubickém kraji půjde letos více než 1,2 miliardy na sociální služby

Na jednání Zastupitelstva Pardubického kraje bylo schváleno rozdělení největší části financí na sociální služby pro tento rok. Z celkové částky 945 milionů korun od Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) bylo schváleno rozdělení 930 milionů korun do stávající sítě sociálních služeb. Zbývající částka, necelých 15 milionů, bude rozdělena ve 2. pololetí na kapacity některých služeb jako například na pečovatelskou službu, osobní asistenci nebo také na odlehčovací službu, které je v kraji stále nedostatek.
„Bohužel stávající finanční prostředky ze státního rozpočtu neumožňují potřebný rozvoj některých druhů služeb. I přesto, že se tato částka zdá vysoká, zvyšováním platů a mezd dochází k velkému tlaku na finance ze státního rozpočtu, ale také na vyšší požadavky z rozpočtu obcí a krajů, které zřizují sociální služby. Pardubický kraj pro letošní rok vynakládá ze svého rozpočtu na sociální služby částku 153 milionů korun,“ řekl Pavel Šotola, radní pro sociální péči a neziskový sektor.
Požadavek Pardubického kraje pro letošní rok byl 1 040 milionů, požadavky od poskytovatelů sociálních služeb dle podaných žádostí činily 1 231 milionů korun. Přiznaná částka od ministerstva pokrývá zajištění stávajících služeb jen díky tomu, že kraj financuje některé preventivní služby z projektů Evropské unie. Byl totiž úspěšný v podání dvou evropských projektů, což v letošním roce zajistí 109 milionů korun pro preventivní služby, jako jsou azylové domy, domy na půl cesty, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi nebo sociálně terapeutické dílny.

Lokace strachu v České Třebové 

Studuji na Univerzitě Palackého v Olomouci Regionální geografii a v rámci své Bakalářské práce zpracovávám téma Lokace strachu z kriminality obyvateli města Česká Třebová. Svou práci zakládám na sběru elektronických dotazníku, abych měl možnost nahlédnout na problém z pohledu obyvatel města a nešlo jen o suchá fakta z nějakých článků či dokumentů. Prosím tímto způsobem, veřejnost o pomoc a spolupráci. Věřím, že se mi podaří získat co nejvíce relevantních informací. Výsledek může být velmi užitečný také pro obyvatele města i pro samosprávu. Pro práci mám svoje termíny, získaná data potřebuji  vyhodnotit. Proto prosím svou reakci neodkládejte. Tady posílám odkaz na elektronický dotazník: https://www.pocitovemapy.cz/kriminalita-ceska-trebova-2019/
Ondřej Kubát.  (Máme slíbenu možnost zveřejnění výsledků, proto pomáhejme!)


Elektrárna Chvaletice snižuje únik CO2 výrobou vedlejších produktů 

Společnost Sev.en EC prodala v loňském roce 347 019 tun certifikovaných materiálů, které vznikají při výrobě energie jako vedlejší produkty. Dosáhla tak nejvyššího prodeje od převzetí Elektrárny Chvaletice v roce 2013 a druhého nejvyššího v historii. Vedlejší energetické produkty se dělí na popílek, strusku a energosádrovec a využívají se ve stavebnictví či krajinotvorbě. Díky loňskému rekordnímu prodeji těchto druhotných surovin elektrárna ušetřila skoro 100 000 tun oxidu uhličitého.
„Již od roku 2006 máme stoprocentně bezodpadový provoz, každoročně šetříme statisíce tun materiálu, který by se jinak musel někde vytěžit či vyrobit. Příliš se o tom nemluví, ale přínosy velkých energetických zdrojů zdaleka nekončí u spolehlivé elektřiny a tepla,“ říká generální ředitel Elektrárny Chvaletice Václav Matys.
Vedlejší energetické produkty nacházejí široké uplatnění ve stavebnictví a krajinotvorbě. Používají se při výstavbě silnic a dálnic, rekultivacích či při výrobě zdiva, cementu, betonu, sádrokartonových desek a dalších stavebních materiálů. V minulosti se vedlejších energetické produkty využily například na výstavbu obchvatu Čáslavi či protipovodňových hrází u pardubické průmyslové zóny. V rámci boje proti klimatické změně je v současnosti nejcennější využití popílku jako přísady do cementu což generuje úsporu emisí CO2 ve výši přibližně 740 kilogramů na tunu cementu.
Elektrárna Chvaletice každoročně vyrobí i přes milion tun vedlejších energetických produktů. Větší část využívá na rekultivace přilehlých prostor po někdejším pyritovém lomu. V loňském roce z prodaných 347 019 t tvořilo 208 668 t popílek, 19 074 t struska a 119 355 t energosádrovec. 


Pardubický kraj podporuje vznik Regionálního dobrovolnického centra

Pardubický kraj -  Začátkem února se uskutečnilo pravidelné setkání dobrovolnických center Pardubického kraje. Tato setkání se konají za účasti radního Pavla Šotoly za účelem koordinace a podpory dobrovolnictví v kraji. Hlavními tématy byly tentokrát vznik Regionálního dobrovolnického centra a příprava krajského Dne dobrovolnictví.
„Regionální dobrovolnické centrum by se mělo stát zastřešujícím, metodickým a koordinačním zázemím pro místní dobrovolnická centra i realizaci dobrovolnických aktivit a programů v kraji, jejichž smyslem je zejména ukotvení významu dobrovolnictví v povědomí široké veřejnosti,“ sdělil Pavel Šotola, radní pro sociální péči a neziskový sektor.
Dobrovolnictví je samostatná činnost prováděná ve prospěch druhých bez nároku na finanční odměnu. Zapojit se může opravdu každý. Důkazem jsou například dobrovolníci i z řad seniorů.
„Rádi bychom aktivity seniorů rozšířili i do dalších oblastí společenského života.  Naším cílem je pomoci lidem, kteří se chystají k odchodu z aktivního pracovního života, aby nalezli nový způsob jak uplatnit své schopnosti a dovednosti, jak nalézt nový smysl života. Dobrovolnictví jim umožní zůstat aktivními, udržet se v psychické i fyzické kondici, mají možnost získat nové zkušenosti, zážitky, ale také nové kontakty a přátele,“ informoval Pavel Šotola.
Aktuálně v Pardubickém kraji působí 15 dobrovolnických center. Ty propojují organizace a dobrovolníky a zajišťují jejich vzájemnou komunikaci. Zároveň dobrovolníky vzdělávají, školí, poskytují jim pojištění a potřebné zázemí.