Českotřebovský deník 63/2020 (29/2)  

Budování atletického stadionu na Skalce prošlo auditem  

Bez nedostatků to nebylo


Audit provedl na požádání finančního výboru a starostky města odbor vnitřního auditu na základě problémů, které vyplývají z posouzení výstupů na veřejném registru smluv vztahujících se k této investici. Je třeba napsat, že audit určité problémy a nesrovnalosti zjistil. Dokonce se ještě domnívám, že řada dalších problémů spojených s touto investicí není v auditu ani zmíněna.
Atletický stadion na Skalce se budoval v roce 2018 s investiční dotací MŠMT ve výši 6 mil. Kč. Po výběrovém řízení se stala dodavatelem této investiční akce společnost SWIETELSKY stavební, s.r.o. České Budějovice, která 16. dubna 2018 podepsala smlouvu o dílo za cenu 16 895 415 Kč vč. DPH, která byla ve smlouvě označena jako platná po celou dobu realizace a zhotovitel v ní prohlašuje, že obsahuje veškeré náklady a zisk k realizaci díla. Termín dokončení díla byla ve smlouvě stanoven na 30. 9. 2018.  Případné změny - vícepráce nebo méně práce mohly být sjednány pouze předem formou dodatku k této smlouvě. Takový dodatek byl skutečně sjednán 13. srpna 2018 a odsouhlasen radou města. Obsahoval ujednání o dodatečně domluvených změnách, díky kterým se stavba prodražila o dalších 944 431 Kč vč. DPH.  Až do tohoto bodu je tedy všechno v této investici v nejlepším pořádku.  Celý článek najdete ZDE
 
Zábrany u Přívrata opět poničeny - to asi od žab nebude

problémy kolem zábran pro migraci obojživelníků  jako by neubývaly. Za chvíli tu máme jaro se vším co k tomu patří, a do přívratských rybníků se budou z lesů opět stahovat obojživelníci. pro jejich ochranu byly provedeny zábrany. Už delší čas jsou však poničeny. Viníci jsou zřejmě neznámí.. Foto Miloslav Renčín.
 
Kuželkáři dosáhli první letošní vítězství: doma porazili Slavoj Praha

Domácí Hosté  
KK Inter Bratislava TJ Slavoj Veľký Šariš 2 : 6 3516 : 3594 Detail
SKK Rokycany ŠK Železiarne Podbrezová 1 : 7 3584 : 3819 Detail
KK PSJ Jihlava ŠKK Trstená Starek 4 : 4 3482 : 3482 Detail
TJ Lokomotiva Česká Třebová KK Slavoj Praha 5 : 3 3564 : 3519 Detail
TJ Sokol Husovice KK Tatran Sučany 6 : 2 3574 : 3521 Detail
TJ Rakovice TJ Sokol Luhačovice 4 : 4 3579 : 3609 Detail
KK Slavoj Praha ŠK Železiarne Podbrezová : : Ne 1. 3. 2020, 10.00
Vítězství bylo skutečně těsné 3564 : 3519, tedy o 45 kuželek. Na drahách byla remíza 12 :_ 12.  Českotřebovští kuželkáři dosáhli dvou šestistovek (Bína 647, Topič 614) a také výkony ostatních byly těsně pod šestistovkovou hranicí. To zápas vlastně rozhodlo, protože i kuželkáři Slavoje Praha měli dva šestistovkové výkony.
Doufejme, že to bude vzpruha do dalších bojů.  Do konce jarní části soutěže zbývá ještě 5 kol. Příště zajíždí Lokomotiva do Luhačovic, které jsou zatím na 11. místě tabulky. Ty nejtěžší štace má už  v jarní části soutěže za sebou, ještě však zbývá těžké utkání v Rokycanech.
 
Premiéra nového trenéra Kohoutů se zraněním

První zápas na českotřebovské střídačce, hladké vítězství, ale také nepříjemné zranění.  Taková byla nedělní premiéra trenéra Pavla Rohlíka před týdnem na prvním zápase s Litomyšlí.  Za stavu 2:0, v čase 45:06, byl za podražení českotřebovského útočníka Lubomíra Korhoně vyloučen litomyšlský obránce Tomáš Mečiar. Kohouti získali výhodu přesilové hry, které jim v nedělním střetnutí vůbec nevycházely.  Puk se dostal na hole bránících litomyšlských hráčů. Po dlouhém odpalu z obranného pásma skončil na střídačce Kohoutů, kde zasáhl do hlavy nového trenéra…„Moc si to nevybavuji, ale mám pocit, že se puk odrazil od betonové stěny a trefil mne zezadu do hlavy. Sanitka mne odvezla do nemocnice v Ústí nad Orlicí, kde mi šesticentimetrovou tržnou ránu zašili a propustili domů. Holt mám pracovní úraz,“ poznamenal v telefonickém rozhovoru smějící se trenér Pavel Rohlík.
 
Kohouti hrají  v neděli třetí zápas s Litomyšlí

Hokejisty České Třebové čeká v neděli 1. března třetí semifinálový zápas Poháru Vladimíra Martince, ve kterém doma přivítají Litomyšl. Kohouti by rádi navázali na výsledky z prvních dvou vzájemných duelů (výhry 4:0 a 5:1). Nedělní zápas začíná v 17. 00 hodin, platí snížené vstupné 40 a 20 kč. Partnerem utkání je českotřebovská společnost S.A.S. Vítěz základní části soutěže neponechal ve druhém vzájemném souboji nic náhodě, otěže zápasu měl pevně ve svých rukou. Znovu to byla českotřebovská hokejová klasika. Kohouti vyhráli o prsa první třetinu (2:1), v níž minimálně další tři vyložené šance neproměnili. To nakonec platilo pro celé středeční utkání, ve kterém měl náš tým herní a střeleckou převahu.  „Nadále platí to, co jsem řekl po prvním utkání. Potřebujeme zrychlit a zpřesnit koncovku. Stále si někdy zbytečně přihráváme, samozřejmě na úkor střelby. Věřím, že všichni hráči udělají v neděli maximum pro to, abychom sérii úspěšně zakončili,“ zdůraznil českotřebovský trenér Pavel Rohlík.
Další nedělní program – Pohár V. Martince: Hlinsko - Světlá nad Sázavou (stav série: 1:1). Semifinále play off: Moravská Třebová - Chotěboř (1:1), Choceň - Chrudim (1:1).
 
Zahájení lázeňské sezóny v Litomyšli je tu za chvíli

Zahájení 9. litomyšlské lázeňské sezóny se bude konat od 22. do 26. dubna 2020. Věříme, že si již připravujete lázeňské kostýmy. Jaké novinky nás letos čekají? Na koho se můžete na kolonádě těšit? A jaké budou soutěže? To vše se dozvíte v přiloženém článku. Tak pojďte s námi opět (b)láznit - těšíme se na vás!
Také si již jaro neumíte představit bez Zahájení litomyšlské lázeňské sezóny? Lázně ducha mají v litomyšlském kalendáři své stálé místo. (B)láznit budeme od 22. do 26. dubna 2020 – slavnostní zahájení sezóny je naplánováno na sobotu 25. dubna. Opět po roce ožije lázeňská promenáda slavnostním průvodem, ale i hudební a divadelní produkcí. Chybět nebudou ani oblíbené lázeňské prameny, lázeňská Design zóna MINT Market, lázeňské lavičky, výstava historických vozidel a veškeré dění bude pod dohledem prvorepublikového četnictva. Účast na akci již přislíbily kapely Buty, Olympic, Cigánski Diabli, Jarret, Praque Rhytm Kings, Schodiště, taneční skupina Swing Busters či Otužilci Česká Třebová. Celým sobotním programem, jehož součástí můžete být i vy, bude opět provázet lázeňský švihák Václav Žmolík. Programový leták je již k dispozici v infocentru i na dalších místech v Litomyšli. Můžete si ho stáhnout také na webu www.lazneducha.cz a www.litomysl.cz, aktuality z příprav najdete i na facebooku lázní ducha.  
Novinky letošního ročníku
Lázně ducha odstartuje ve středu 22. dubna řízená degustace vína v hotelu Aplaus. Velmi se těšíme i na praktické ukázky toho, jak se dříve tiskly knihy – tiskařská dílna bude otevřena v sobotu v Augustově tiskárně. Díky aktivitě Městské knihovny budete moci na radničním dvorečku zažít netradiční čítárnu a „Bez bázně vstoupit do literární lázně“. Hubatou obsluhu najdete v Tančírně u drzé Anky na prvním zámeckém nádvoří. Po letech se v regionálním muzeu můžete podívat na výstavu železničních modelů a kolejišť a velmi bohatá bude i Smetanova dětská scéna na Vodních valech. Ke 100. výročí od narození Stanislava Podhrázského připravíme ve spolupráci s Městskou galerií v zámeckém pivovaru výstavu Zámecká sgrafita a jejich obnovitelé 1973-1989. V chrámu Nalezení sv. Kříže budou v pátek a v sobotu večer k vidění práce studentů světelného designu z divadelní fakulty JAMU. Dámy, pánové a dorost v lázeňských kostýmech mohou navštívit po celý víkend jednu zámeckou prohlídkovou trasu úplně zdarma!                   
Soutěž o nejkrásnější lázeňský klobouk, kostým a lázeňský pár
Zkuste se vrátit do počátku dvacátého století a v šatech po babičce či dědečkovi pojďte korzovat po lázeňské promenádě. Však to již všechno dobře znáte. A protože soutěž o nejkrásnější lázeňský klobouk, kostým a lázeňský pár se vám líbí, rozhodli jsme se vyhlásit ji znovu. Pravidla jsou jednoduchá – nejdříve je třeba navštívit Fotoateliér HRG na ulici, nechat si udělat obrázek a pak už jen držet si palce. Vyhlášení výsledků proběhne v sobotu 25. dubna na Toulovcově náměstí v 18.00 hodin. Pochopitelně vás neošidíme ani o facebookové kolo soutěže. Vítěz v každé kategorii se může těšit na zajímavé ceny!
Výzva pro muzikanty
Umíte hrát, zpívat, tančit, žonglovat či jinak bavit lidi? Zvládáte to i bez aparatury, pódií, světel a dalších divadelních propriet? Výborně – tato výzva je určena právě vám! Naše lázeňská promenáda, která vede  z 1. zámeckého nádvoří přes máchadlo až na Braunerovo náměstí bude v sobotu 25. dubna 2020 otevřena již od 10.00 hodin i pro vás. Zaplatit vám sice neumíme, ale můžete vybírat do klobouku, futrálu od houslí či jiných „pokladniček“. (Lázně ducha Litomyšl)


V Litomyšli hodnotí účelnost prezentací na veletrzích cestovního ruchu

 Litomyšl se na veletrzích cestovního ruchu představuje spolu s Českomoravským pomezím v expozici Východních Čech, ale také jako součást prezentace Českého dědictví UNESCO a České inspirace. Velkou novinkou je spojení s Fórem cestovního ruchu.
I mezi odborníky na cestovní ruch a marketing se najde mnoho těch, kterým veletrhy připadají jako přežitá záležitost. Má smysl v době internetu nabízet atraktivity jednotlivých míst v halách a stěhovat hory materiálů z místa na místo? My si myslíme, že určitě ano! Velkou příležitost vidíme především v tom, že s návštěvníky můžeme mluvit. Zjistit, co je zajímá a co mají rádi – potom je teprve možné nabídnout konkrétní místo či zážitek. Z letošních veletrhů jsme si přivezli asi dva tisíce vyplněných Rychlokvízů, téměř s každým, kdo jej vyplňoval, jsme mluvili a díky tomu máme skvělou zpětnou vazbu. Prověřit si své znalosti můžete také, stačí si stáhnout v příloze této zprávy nejaktuálnější Rychlokvíz.  
Litomyšl se v letošním roce představuje spolu s Českomoravským pomezím v expozici Východních Čech, ale také jako součást prezentace Českého dědictví UNESCO a České inspirace. Velkou novinkou je spojení s Fórem cestovního ruchu. Jde o velmi významnou organizaci, která sdružuje snad všechny důležité profesní i regionální organizace v cestovním ruchu včetně podnikatelských asociací. Mezi členy patří například Asociace cestovních kanceláří, Asociace průvodců, Asociace kuchařů a cukrářů, Asociace venkovské turistiky, Asociace turistických regionů, Asociace campů, Asociace krajů a mnoho dalších. České dědictví UNESCO má tu čest být přidruženým členem tohoto zapsaného spolku a aktivně se podílet na jeho činnosti.


Nový projekt Smart akcelerátor II

Zástupci Pardubického kraje, firem, Univerzity Pardubice, základních a středních škol a dalších institucí projednali pět stanovených bodů jednání. Hlavním tématem bylo zejména projednání aktivit nového projektu Smart akcelerátor Pardubického kraje II.
Hana Štěpánová, radní zodpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace sdělila: „Zatímco předchozí projekt Smart akcelerátor Pardubického kraje byl zaměřen spíše na zmapování území našeho kraje v otázce inovací, tento nový projekt s pořadovým číslem dva bude mít mnohem více konkrétnější výstupy. Hlavní pozornost budeme věnovat propagaci Pardubického kraje jako skvělého místa nejen pro práci, ale také i pro studium. Opět podpoříme přípravu projektů veřejného i komerčního sektoru s významným vlivem právě na inovace. Zaměříme se kupříkladu také na práci s talenty ze základních škol Pardubického kraje.“
Při prezentaci Smart akcelerátoru Pardubického kraje II (SmAcc II) byl představen tým, který na tomto projektu pracuje. Dále byly prezentovány plány, jež by se měly v horizontu tří let splnit. První rok by měl být významný kupříkladu v nastavení spolupráce, spojování subjektů a projektů nejen v rámci Pardubického kraje, ale i Královehradeckého kraje.
„Co se týká projektu Smart akcelerátor II, jsem zcela přesvědčena o jeho úspěchu. To i proto, že je realizován novým dynamickým týmem, jež je složen ze zástupců Krajského úřadu a Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje,“ dodala radní Štěpánová.
Krajská rada pro inovace Pardubického kraje (KRPI) je poradním orgánem krajské samosprávy v oblasti rozvoje inovací. Tvoří ji zástupci Pardubického kraje, firem, Univerzity Pardubice, základních a středních škol či dalších institucí napomáhajících právě rozvoji inovací v našem kraji.
 
Automobilní škola Holice vzdělává i pracovníky nadnárodních firem

Od roku 2001 je součástí výuky na Střední škole automobilní Holice praxe ve firmách. Přístup zaměstnavatelů k žákům školy se během let radikálně měnil. Dříve firmy zájem o studenty moc neměly, teď je tomu naopak. Firmy praktikanty vítají a velký zájem mají i o absolventy školy. Do školy navíc chodí zaměstnanci firem, kteří si zvyšují kvalifikaci.
„Pardubický kraj s využitím evropských fondů podpořil Automobilní školu v Holicích v posledních třech letech částkou přesahující 41 miliónů korun. Investice se týkaly modernizace dílen a jejich moderním technologickým vybavením. Za zmínku stojí například diagnostika hybridních vozidel, 3D geometrie. Škola sídlí v jednom areálu, ve kterém jsou prostory pro praktickou i teoretickou výuku, domov mládeže a stravování. Vybavení školy je na evropské úrovni, škola spolupracuje i s partnery v zahraničí. To vše se odráží na zájmu žáků, kteří zde chtějí studovat a přicházejí z Pardubického a Královéhradeckého kraje nebo kraje Vysočina,“ říká Bohumil Bernášek, radní pro oblast školství.  
V letošním školním roce bylo na praxi ve firmách téměř 40 % studentů. Jednalo se žáky druhých a třetích ročníků.  Například v lednu jich pracovalo 12 v závodě Škoda Auto Kvasiny. Do podniků a firem však nejezdí z důvodu, že by ve škole nebyla práce, škola totiž provozuje vlastní autoservis sloužící veřejnosti. V rámci výuky oborů škola provozuje autoservis i pro veřejnost a v rámci seznámení s reálným pracovním prostředím žáci chodí na praxe do partnerských firem.
„Žáci se seznamují s firmami v okolí a poznávají reálný provoz. Příjemným bonusem je možnost přivýdělku a navíc si budují vztah se zaměstnavatelem.  Žáci mají dohody přímo s firmami,“ informuje ředitel školy Michal Šedivka. 
Díky dobrému vybavení a také zkušeným učitelům se jezdí do školy doškolovat i automechanici, karosáři a elektrikáři z firem. Školení jsou připravená dle potřeb jednotlivých zaměstnavatelů.
Škola v letošním roce již uspořádala dvakrát den otevřených dveří. Další je pro zájemce o studium připravený na pátek 21. února.