Českotřebovský deník 72/2020 (9/3)     
Zákaz návštěv v domově pro seniory

S účinností od úterý 10. března 2020 vyhlašuji v pobytových zařízeních příspěvkové organizace Sociální služby Česká Třebová zákaz návštěv a vstupu cizích osob, a to s ohledem na výsledky jednání Bezpečnostní rady státu, doporučení místně příslušné hygienické stanice a zejména na základě nařízení Ministerstva zdravotnictví účinného od 10. 3. 2020.
Zákaz návštěv platí do odvolání.
Úspěchy žáků
ZŠ Ústecká
v soutěži
v anglickém jazyce 

V úterý 18. února 2020 se v Ústí nad Orlicí konalo okresní kolo soutěže v anglickém jazyce.
Naši školu reprezentovali  žákyně 7. třídy – Nicol Hermanová a žák 9. třídy – Matěj Jansa. Matěj v konkurenci 19 žáků skončil na 10. místě.
Nicol bojovala s dalšími 14 účastníky, ale byla nejlepší a vyhrála!
Oběma žákům gratuluji a děkuji za skvělou reprezentaci školy. 
 
P. Vomáčková
 
Poděkování ze ZŠ Ústecká

Děkujeme tímto panu Milanu Michalskému za určení sbírky minerálů a hornin na Základní škole Česká Třebová, Ústecká ulice.           Za tým učitelů přírodopisu  P. Vomáčková

Zlatá studánka se i letos zapojí do celorepublikové akce: https://www.uklidmecesko.cz/event/26120

Sezónu 2009 /2010 na Pekláku uzavřely 22. března čtyřkolky

Sezóna 2009/2010 se na Pekláku vydařila, lyžovalo se dlouho a konaly se také další zajímavé akce, jako např. "jízda na čemkoliv" na malé sjezdovce.  Navíc na závěr se se souhlasem Peklák týmu  s vedoucího Skiareálu Peklák se v pondělí 22. 3. odpoledne sešlo pod sjezdovkou odpoledne šest majitelů čtyřkolek, aby vyzkoušeli sjezdovku  tentokrát na čtyřech kolech. Přesto se i zde objevily lyže, protože čtyřkolky nahradily nejezdící výtah. Honza Betlach ve funkci lyžaře tak  předvedl  disciplínu analogickou  motoskjöringu  na čtyřech kolech proti kopci, jakási jízda s lyžařem do sjezdovky. Během  běžného provozu  to převádět nelze, ale po skončení sezóny, kdy zůstaly na sjezdovce ještě velké spousty sněhu to mohly být třeba i zajímavé závody. Třeba napřesrok.  Sluníčko svítilo a tak čtyřkolky - resp. jejich řidiči a majitelé se opravdu vyřádili.  Sjezdovce to opravdu neublížilo, velká  vrstva hlubokého sněhu ji chránila a současně mohly  čtyřkolky ukázat kam až vyjedou, jaké překážky zvládnou a z čeho se dokážou vyhrabat.  Bylo to pro mne zajímavé seznámení se  stroji  v těchto extrémních podmínkách. Nejlépe se všem dařilo na horní plošině, také cesta nahoru je zajímavá, nejhorší byla cesta dolů po sjezdovce.  S rozumem se dá ale zvládnout. 
 


Třicet let od založení Svazu důchodců v České republice  (nyní Senioři ČR)    
Třicet let od založeni městské organizace v České Třebové                               

Svaz důchodců byl založen v České republice na začátku roku 1990. Na doporučení ústředí v Praze, dopisem ze dne 17.1.1990 byl také založen Svaz důchodců v České Třebové. Na jejím začátku byli při ustavující schůzi výboru dne 24.dubna 1990 tito členové: Břetislav Bláha, Milada Bouchalová, Františka Dohnalová, Věra Havelková, Ludmila Holá. Svaz důchodců zahajoval se 17 členy, postupně přibyli i další. Prvním předsedou výboru byl zvolen Břetislav Bláha. Ve své funkci  byl až do roku 1992.  Po něm nastoupil do funkce předsedy p. Zdeněk Havlíček. a po něm tuto funkci převzal František Rédl (do roku 1996). Od té doby, přesněji od 12.3.1996 se stala předsedkyní pí. Milada Hýblová, která tuto organizaci vedla až do roku 2011.
Náplň práce výboru MO SDČR byla zaměřena na činnost pro seniory - především v oblasti kulturního a společenského života v našem městě.  Svaz důchodů se postupně rozrostl na více než třistačlennou organizaci.
Svaz důchodců se v rámci ČR přeměnil na  nové sdružení- Senioři ČR, zapsaný spolek, který má v rámci ČR celkem přes 25 tisíc členů.
Pobočka spolku  Česká Třebová má svoje vlastní webové stránky http://sdct.8u.cz/,. kde lze vyčíst konkrétní činnost a případně se i zapojit.  Můžeme zde vyčíst např. spolupráci s obdobnou organizací v partnerském měst Olawa  nebo spolupráci s důchodce ve městě Svit. Předsedkyní českotřebovské organizace je Miloslava Kroftová. Výroční členská schůze se konala 26. února.
Výbor se schází jednou měsíčně, členské schůze pořádáme čtvrtletně, na dobré úrovni je spolupráce s radnicí a také s DDM Kamarád, který v našem městě organizuje kurzy Univerzity III. věku. (re)


Vstup do tvrze Bouda dostane svůj původní vzhled 

Dokončením stavby a dovybavením nového provozního objektu na jaře letošního roku bude možné zahájit další etapu zvelebování tvrze Bouda na Králicku. Krajští radní v pondělí schválili výběr stavební firmy, která navrátí vstupnímu objektu jeho původní vzhled, a zajistí další nezbytné úpravy. Celková cena za tyto práce, které budou probíhat za provozu Boudy, činí 8,4 milionu včetně daně.
„Úprava vstupního objektu je dalším z řady postupných kroků, kterým chceme posunout nejen provoz budovy, návštěvnický komfort, ale také atraktivitu Boudy. Nezbytným předpokladem pro úpravu vstupního objektu bylo přesunutí provozních součástí mimo hlavní objekt, což se nám nyní daří. Samotný vstupní objekt tak bude možné začít plně využívat pro výstavní činnost,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Za stavebně technického pohledu budeme řešit obnovu vnějšího vzhledu vstupního objektu, zabezpečení objektu proti vlhkosti zatékáním dešťových vod a proti kondenzaci vzdušné vlhkosti v letních měsících. Součástí je také výroba a osazení replik střílny pro těžký kulomet, dvou zvonů pro lehký kulomet, dvou plechových silnostěnných dveří vstupů pro pěší a posuvných silnostěnných vrat nákladního vjezdu. Celkové náklady jsou 8,4 milionu korun včetně daně,“ doplnil hejtman Martin Netolický.
Stavební práce začnou ještě před zahájením hlavní turistické sezony. „Ve smlouvě s dodavatelem máme stanoveno, že staveniště předáme nejpozději do 1. dubna s tím, že stavební práce začnou do 14 dní od předání a převzetí staveniště. Práce chceme mít ukončení do konce listopadu letošního roku,“ uvedl 1. náměstek hejtmana zodpovědný za investice, majetek a kulturu Roman Línek.
Dělostřelecká tvrz Bouda je jednou z největších pevnostních staveb z 30. let 20. století, které jsou na území naší republiky přístupné veřejnosti. Je zároveň součástí Králické pevnostní oblasti, kde je postupně realizován největší projekt na záchranu a zpřístupnění těchto unikátních vojensko-technických a historických památek v České republice. Leží na značené turistické stezce i na upravované lyžařské stopě ze Suchého vrchu.

Z jednání krajské epidemiologické komise

Ke svému druhému jednání se v pondělí odpoledne sešla krajská epidemiologická komise. Hejtman Martin Netolický informoval o pátečním jednání hejtmanů se členy Vlády ČR, ze kterého vyplynula potřeba zajistit skladování a distribuci respirátorů, ochranných a dezinfekčních prostředků, které budou centrálně zajišťovány státem a distribuovány do regionů.
„Na pátečním setkání hejtmanů se zástupci státu jsme obdrželi informaci o domácí výrobní kapacitě respirátorů kategorií FFP3 a FFP2, které bude možné měsíčně vyrábět a dále distribuovat. V tuto chvíli zajišťujeme skladové a distribuční prostory v regionu, na které bude z centrální úrovně materiál zavážen. Z nich následně budou respirátory, ochranné a dezinfekční prostředky distribuovány. Předpokládáme, že na těchto místech si budou moci praktičtí lékaři, naše zdravotnická zařízení a Zdravotnická záchranná služba materiál odebírat. Nyní očekáváme z centrální úrovně pokyn, kolik kusů bude na náš kraj přiděleno, s jakou prioritou se budou distribuovat a jak často budou definované sklady zaváženy,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

V Rudolticích se kupčí s pozemky?  

Místní piráti v obci Rudoltice, konkrétně Tomáš Kolomý, který je v obci opozičním zastupitelem, poukazují na další z mnoha netypických rozhodnutí obecního zastupitelstva. Obec mohla v rámci předkupního práva odkoupit pozemek za 622 000,- Kč a následně ho nabídnout k prodeji. Toto právo však vedení obce nevyužilo a přenechalo pozemek spekulantovi, který ho následně bude prodávat svému kupci za 1,2 milionu.  Dle informací, které máme, pozemek v roce 2013 zakoupili manželé za cenu 250 tis.Kč s předkupním právem obce, tedy s omezeným převodem. Tento pozemek nebyl od té doby využíván. Po sedmi letech 5. 3. 2020 zastupitelstvo odsouhlasilo, že pozemek přenechají těmto manželům.
Za sedm let tržní cena pozemku stoupla na 1,2 milionu Kč. Obec nevyužila možnosti předkupního práva a pozemek si nekoupila zpět, ale přenechala ho k finanční spekulaci. Manželé se tak díky "laskavosti obce" obohatili na její úkor  o 950 000,-Kč. 
„Na jednání zastupitelstva jsem dlouho veřejně diskutoval se starostou. Poukazoval jsem, že manželé z Pardubic nakoupili od obce v roce 2013 dva  pozemky, každý za 250 tis. a že jeden už tímto způsobem prodali, že i kdyby jej obec koupila zpět a prodala za stejnou cenu, tedy bez zisku, tak je to správný hospodář s veřejnými financemi. Také jsme podali návrh na usnesení, aby obec využila svého předkupního práva, ale pod taktovkou starosty návrh nebyl přijat.“ podotýká rudoltický zastupitel za Pirátskou stranu Tomáš Kolomý. Tento pasivní přístup zastupitelstva obce k odkupu pozemku jde zásadně proti institutu péče řádného hospodáře a svým postojem nahrává úzkým skupinám a spekulantům.  Martin Saifrt




  •