Českotřebovský deník 179/2020 (21/6)
Kdy a na jakých vysílačích se odmlčí DVB-T?

22. června - Mux 4 (Relax, Rebel,…) - Ústí nad Orlicí (45. kanál)
29. července
 - Mux 1 (ČT) - Česká Třebová (33. kanál), Dolní Dobrouč (54. kanál), Jablonné n. Orlicí (29. kanál)
25. srpna - Mux 3 (Óčko, Šlágr,…) - Černá hora, Svitavy (60. kanál)
27. srpna - Mux 1 (ČT) - Krásné, Svitavy (32. kanál), Ústí nad Orlicí, Letohrad (54. kanál), Žamberk (36. kanál)
29. srpna - Mux 4 (Relax, Rebel,…) - Slatiňany (48. kanál), Svitavy (45. kanál)
22. září - Mux 2 (Nova, Prima,…) - Krásné, Svitavy (39. kanál), Ústí nad Orlicí (49. kanál)
22. září - Mux 3 (Óčko, Šlágr,…) - Krásné (34. kanál)
DVB-T2  V pondělí 22. června zároveň dojde ke spuštění finálního multiplexu 24 (21. kanál) na vysílačích Slatiňany, Ústí nad Orlicí a Svitavy. O den později začne vysílat i z Černé hory (45. kanál).   Více ZDE  na webu idnes.cz
Provozovatel vysílačů Digital Broadcasting totiž krátce po půlnoci bude muset kvůli rušení signálu z Polska vypnout kromě Přechodové sítě 13 (24. kanál) i multiplex 4 ve standardu DVB-T s komerčními programy z vysílačů Ústí nad Orlicí a Chlum u Hradce Králové, na které má značná část diváků v kraji natočené antény. Lidem, kteří chtějí sledovat komerční programy Relax, Rebel, Joj Cinema a další, nezbude nic jiného, než na set-top boxu nebo televizi s odpovídající normou DVB-T2 naladit v pondělí kanál 21.
Protože zatím není v plánu obnovení vykrývacího vysílače v České Třebové (na Jelenici), bude  po vypnutí  stávajících vysílačů provedeno Správou radiokomunikací měření signálu na katastru města ve vytipovaných a podle výsledků měření bude požadována rychlá obnova vysílače na Jelenice především pro veřejnoprávní programy. Občané mají právo na to, aby měli nerušený signál veřejnoprávní televize k dispozici zdarma, tedy bez využívání sítě kabelové televize nebo satelitního vysílání. Podobný zájem mají jistě také komerční stanice. Zajištění signálu  je věcí České televize.  Realizovat měření signálu má smysl až po změně vysílání. Bude třeba zajistit odstranění  případných zdrojů rušení. Instalace zesilovače pro naše město byla zapotřebí  v současnosti a lze předpokládat, že se bez zesilovače neobejdeme ani po zavedení  nového frekvenčního pásma. (mm)
Obnova kostela sv. Jakuba pokračuje

Kostel sv. Jakuba je již nějakou dobu v lešení, práce pokračují podle plánu. Obnovou projde nejen fasáda kostela a kostelní věže, ale také ciferníky věžních hodin, které budou do zdí nově zakotveny. Ve velké výšce nesou upevňující šrouby velkou hmotnost, ciferník má snad až 25 kg.  Během opravy dojde k pozlacení číslic.

Na Kozlovský kopec se běželo po devětadvacáté 

Na start 29. ročníku závodu se postavilo 79 závodníků a závodnic. Jde o první letošní závod v pořadatelství Iscarexu. Běžel se na tradiční trati s délkou 5200 metrů a převýšením 234 metrů s cílem u Chaty Maxe Švabinského.  Poprvé se startovalo bez startovního oblouku firmy Iscarex. Byly obavy z bezpečnosti. Při větrném počasí by se mohl oblouk, který má již za sebou více než 17 sezón, zřítit a  způsobit v době mezi startem závodu a  předáváním cen nějaký problém. Letos ještě nebyl postaven, naposledy v loňském roce. I tak to početnému startovnímu poli slušelo.- Startovalo se na stejném místě jako v předchozích letech. Traťový rekord v závodě nepadl.
Zájem o závod byl překvapivě velký. Zatím není rozhodnuto o osudu  letošního ročníku Iscarex poháru, vypadlo tolik závodů, že by bylo nutné upravit pravidla pro celkové hodnocení.   Více ve zvláštním článku  ZDE


Na okraj slavnostního otevření singletracků na Pekláku 

Na slavnost byla pozvána také média a mezi nimi přijel na Peklák také fotograf ČTK. Slavnostní řečí - to nebylo nic k fotografování - kdyby tak byli nějací bikeři, kteří by potvrdili, jak se tady dobře jezdí a mohlo to být také zaznamenáno. Nakonec se díky Petru Skopalovi podařilo zajistit jediného bikera, který přijel nové stezky vyzkoušet - radního Martina Voleského. Po slavnosti se vydal na tratě do lesa, pomalu přestávalo pršet. Na jediného bikera tohoto dne musel fotograf počkat až přijede. Naštěstí jej zahlédli  na trati a za chvíli byl dole. Pak pro focení ještě pustili vlek a další snímky pak byly pořízeny na dolních klopených zatáčkách. Martin Voleský tak zachránil situaci, díky němu bude Peklák skutečně propagován jako ráj pro bikery za každého počasí. "Tak a mám vyděláno", řekl pak fotograf ČTK a odjel spokojeně domů....  (mm)
 
Strach z kriminality v České Třebové   (Ondřej Kubát)
Na toto téma sepsal svou bakalářskou práci Ondřej Kubát a její výsledky opřel o dotazníkové šetření, o kterém jsme také informovali v Českotřebovském deníku v loňském roce   Nyní poskytl ke zveřejnění výsledky své práce. Není možné jeho práci ponížit a zveřejnit třeba jen její část nebo určitý výběr. Zpracování tohoto ožehavého tématu nebylo jednoduché, Panu Ondřeji Kubátovi je třeba  za za jeho práci a nasazení poděkovat, je zřejmé, že mu je téma blízké a že se mu plně věnoval.

Závěry z jeho bakalářské práce mohou být pro naše město přínosem, můžete je prostudovat na tomto odkazu ZDE

Občané města mají  díky této práci k dispozici přehled o tom, co by jinak mohla zjišťovat  nákladně profesionální agentura. Věřím, že se s daty, získanými od Ondřeje Kubáta bude nadále pracovat  v příslušných komisích města, výsledky jeho práce budou jistě dobrým vodítkem pro činnost městské policie. Vedoucím  bakalářské práce Ondřeje Kubáta byl Mgr. Petr Šimáček, PhD., který se v oblasti prevence kriminality v Olomouckém kraji  velmi angažuje a jeho činnost je v tomto kraji velmi využívána.   Výsledky šetření rozhodně stojí za prostudování. (mm)


K otázce dotací na sport mládeže a  trenéry 

Zastupitelstva města v pondělí 15. června rozdělilo dotace pro sportovní mládeže, pro trenéry a také na modernizaci a údržbu sportovišť v našem městě.  Rozdělení dotací na sport mládeže bylo publikováno 16. června v podobě tabulky, kterou najdete na tomto odkazu ZDE.
Tabulka vychází ze schváleného rozpočtu města, který nebyl ve věci dotací nijak krácen a veškeré rozpočtové prostředky byly rozděleny podle doporučení sportovní komise rady města. Celkový objem finančních prostředků pro tento účel se  již několik roků v podstatě nemění, zůstává stejný (2690 tis. Kč), v letošním roce 2020 byl dokonce o 100 tisíc korun  (o 3,7%) zvýšen, ale přesto se výše dotace na jednoho sportovce již několik roku trvale snižuje, letos dokonce skokově.  Více v článku zde

  • Přehled dotací do sportu mládeže  2014 - 2920 - NAJDETE ZDE
    Zamyšlení nad poklesem dotací mezi roky 2018 a 2019 - NAJDETE ZDE

    Archiv starších článků NAJDETE ZDE 
    Facebook ČT. DENÍKU NAJDETE ZDE
     
    Českotřebovský deník natočil
    přes 70 videí.  Najdete je ZDE
    Léto na Stezce v Srnově 

    Počasí příliš nepřálo, po čtyřech deštivých dnech přišla neděle bez deště - sice zamračená, jen občas mrholilo.
    Ochránci přírody ZO ČSOP Podorlicko vyzkoušeli letní variantu poznávací akce na Stezce. přišlo 12 soutěžních týmů, kteří nezůstali doma a hledali útěchu v krásné přírodě...


  • Rozcestník v Hliníkách:  Určitě nezabloudíte, navíc ten výhled na Alpy! 


    Povodeň na Třebovce se nekonala

    Kulminace vodního stavu byla pozorována v neděli ráno mezi osmou a devátou hodinou. Kačenky na máchadle vodu klidně pozorovaly. Podle vodočtu na Třebovce v Hylvátech dosáhla  voda do výše 100 cm a průtok byl téměř v10m3/s, tedy cca "dvouletá voda." Barva vody v řece však naznačuje, že s vodou přišla i zemina z polí a zakalený byl i Srnovský potok v Rybníku, jehož tok připomínal Třebovku plnou jarních vod. Přepadem ze srnovské nádrže ještě odpoledne tekl slušný průtok a tvořil pěkný vodopád. Škody zaznamenány nebyly. Stavbaři pracující na regulaci řeky však mají obtížné podmínky, musí měnit plán prací.  N a sousední Loučné byla situace horší, největší problém dělala Novohradka v Luži a Úhřeticích. Foto Petr Skopal