ČtD 106/2024   úterý 16. dubna 2024 



NOVÉ VIDEO ČESKOTŘEBOVSKÉHO DENÍKU:
Lokomotiva Česká Třebová - KOVO Praha videozáznam zápasu z 14. 4.

Hokejbalový zápas 17. kola  I. ligy se hrál v neděli 14.dubna 2024 od 11 hodin  dopoledne v hokejbalové aréně v Benátkách.
Výsledek vypadá na jasnou prohru domácích, ale na hřišti to tak nevypadalo. Zvláště první třetina byla velmi vyrovnaná a Českotřebováci se svou rychlostí a rychlými přihrávkami dostávali  dobrých pozic, ale neměli štěstí.   První branka padla až ve druhé třetině. Také soupeř ukazoval že patří mezi českou hokejbalovou špičku a měl zkušenosti,  brankář domácích si na nedostatek práce nemohl stěžovat. Ve druhé třetině se už začalo štěstí klonit na stranu soupeře. Ve 21- minutě hry se dostali do vedení a na konci druhé třetiny získali "zadarmo" početní výhodu jen díky špatnému střídání domácích.  No a toto nešťastné střídání pak bylo na začátku třetí třetiny potrestáno druhou brankou. V závěru  se Lokomotiva snažila o korekci  výsledku , ale neměla štěstí. Nicméně počet střel na branku ukazuje na jistou převahu a zkušenost hostujícího týmu. A tak za stavu 0:2  v čase 12:40  byl odvolán brankář a Lokomotiva zkoušela power play.  Nějakou dobu to vycházelo, ale nakonec nevyšlo. Branku jsme nedali, ale inkasovali.  V tabulce zůstalo pro Lokomotivu 11. místo, jen nám Pedagog Č. Budějovice se po výhře v Suchdole vzdálil na 3 body. Lokomotiva má 16, Pedagog 19 bodů.

Dodatek ze sportovního víkendu:  Basketbalisté U15 vyhráli v Holicích

Tým U 15 SKB Česká Třebová hraje v nadregionální lize a vede si dobře, snad i nejlépe ze všech družstev SKB.
Ostatní týmy již soutěž dokončili: junioři U19 skončili v nadregionální lize na 5. místě, juniorky U19 na místě třetím. Pro starší žáctvo (hrají chlapci i dívky) U15 ještě soutěž neskončila, zbývá poslední zápas doma s Havlíčkovým Brodem. Bude se hrát  27. dubna, ale již nyní se mohou chlubit úspěchy. Tým U15 hraje dvě soutěže. V nadregionální lize jsou v tabulce třetí (i když dokázali porazit i vedoucí tým v jeho domácí tělocvičně) a v druhé soutěži  - Východočeském poháru -  jsou na dokonce druhém místě.
V sobotu 13. dubna hráli v nadregionální lize zápas v Holicích a dokázali svou kvalitu. Domácí tým porazili  57 : 74  Do vedení se dostali během druhé čtvrtiny zápasu a to pak udrželi do závěru a dokonce postupně zvyšovali.   Družstvo U15 má dostatečně širokou hráčskou základnu, na výsledku mají podíl všichni hráči, všichni se také na palubovce vystřídali. V týmu jsou zapotřebí jak střelci, tak i ti, kteří dokážou doskakovat a získávat míče pro další rozehrání. 
Zápisy z utkání se nyní již řeší výhradně elektronickou cestou, takže je možné zápas sledovat i na dálku vlastně on-line v přímém přenosu. Jen je na to zapotřebí mít staženou příslušnou aplikaci do mobilu. A je to docela zajímavé, protože skóre se v basketbalu mění velmi často. Při sledování zjistíte i TOP hráče, zjistíte nejlepší střelce dvojek i trojek, úspěšnost v trestných hodech, fauly i dobu, kterou strávil hráč ve hře na palubovce. Málokterý sport má tak dobře  řešenou statistiku, která zvyšuje i soutěživost uvnitř týmu. K vítězství  je třeba všem, kteří se na výsledku podíleli blahopřát.
Sestava SKB Česká Třebová U15:  Kristýna Lukešová, Viktorie Šmídová, Jakub Zavřel, Dominik Škrabánek (12b), Matyáš Peterka (12b), Tomáš Mikolecký(14b), Dominik Rybička (4b), Lubomír Řehák (16b), Jaroslav Bezdíček (4b), Michal Ivanovici,  Ondřej Mikolecký(12b) a Radim Pecháček.

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.   Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.

Zaostřeno na rybníčky v Křivolíku a jejich okolí

Letos v zimě probíhaly práce jak na pivovarském rybníčku, tak na rybníčku Panamák. U pivovarského bylo zapotřebí opravit výpustné zařízení, proto byl rybníček dlouhodobě bez vody. 

Tato doba byla současně využita pro nutné úpravy zeleně rostoucí kolem rybníčku a těsně nad vodou a v hustém křovinovém porostu byla řada  problémů,  jejichž řešení se léta odkládalo. Práce proběhly dokonce v několika etapách.   Větve a kmeny k odstranění byly objednanou firmou odříznuty a odstraněny z porostu a potom se ukázalo, že  takto nelze úpravu ponechat a bude třeba stav porostu dořešit další úpravou. To se stalo celkem třikrát.  Ani dnes, kdy již je jaro v plném rozpuku není ještě všechno tak, jak mělo být.  Nakonec to dokazují i dále uvedené fotografie.  Ale ta nejhorší a nenutnější práce byla provedena a rozhodně je rozdíl  stavu okolí pivovarského rybníčka v loňském a letošním roce znát. Stačí se projít kolem rybníčka po areálu bývalého koupaliště.... Celý článek a fotografie ZDE

Zajímavé akce, projekty, podpora a rozvoj školství – to a mnohem víc je Místní akční plán rozvoje vzdělávání


V rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro SO ORP Ústí nad Orlicí a Česká Třebová byla uspořádána víkendová škola, která se konala 1. - 3.3. 2024 v krásném prostředí Wellness hotelu Říčky. Přihlášení pedagogové ze základních škol z České Třebové tak strávili příjemný víkend plný nových poznatků a zážitků.  Na programu byly vzdělávací workshopy vedené zkušenými lektory, kteří se věnovali tématům jako jsou: Šifry v matematice, Diferenciovaná výuka či Aktivizační metody v hodinách matematiky. Účastníci zde měli možnost prakticky poznat a zažít metody, které podporují rozvoj matematické gramotnosti. Sešla se skvělá skupina stejně naladěných učitelů, kteří byli spokojeni s výběrem témat. Nechali se inspirovat lektory, sdíleli své zkušenosti a nápady mezi sebou. Již nyní se všichni těší na další víkendovou školu, která proběhne v roce 2025. Víkendová škola je realizována v rámci implementační podaktivity 5. Zvyšování kompetencí pedagogických pracovníků aneb moderní didaktika v matematice.

Realizační tým projektu MAP děkuje za milé přijetí zaměstnancům Wellness Hotelu Říčky. Stále probíhají i další implementační aktivity, veškeré informace o plánovaných i uskutečněných aktivitách naleznete na našich webových stránkách www.maporlicko.cz.

Nositelem projektu je MAS ORLICKO, z.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií. 


Pardubický a Královéhradecký kraj se navzájem inspirují v oblasti školství

Na začátku dubna se na krajském úřadě v Pardubicích uskutečnilo setkání krajského radního pro oblast školství Pardubického kraje Josefa Kozla, náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje pro oblast školství Arnošta Štěpánka a vedoucích zástupců odborů školství Pardubického a Královéhradeckého kraje. Jednání navázala na předchozí návštěvu v Hradci Králové. Diskutovalo se o dlouhodobých záměrech vzdělávání, strategických cílech a plánech, nových přijímacích řízeních, investicích do majetku nebo transformaci dětských domovů.
Hlavním cílem společného setkání byla inspirace. „Setkání s Královéhradeckých krajem se uskutečnilo již po několikáté. Je to pro nás kraj, který je nám přirozeně blízký, i z důvodu historického. Východní Čechy se ve spoustě věcí provazují. Pro mne je důležité, že umíme komunikovat jak na bázi samosprávy s náměstkem Štěpánkem, tak i oba odbory školství. Otevíráme témata, abychom se navzájem inspirovali, jaká řešení, který kraj volí, abychom si navzájem pomohli, tato setkání jsou pro nás velmi obohacující,“ řekl krajský radní Pardubického kraje pro oblast školství Josef Kozel.
Vzájemné spolupráce obou krajů si také velmi váží náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje pro oblast školství Arnošt Štěpánek. „Jsem velmi rád za úzkou spolupráci našich krajů. V této spolupráci vidím mnoho inspirace na obou stranách, a to jak na poli vytváření ještě lepších podmínek pro vzdělávání, tak i v oblasti strategických cílů a plánů.“
Podobné setkání vedoucích pracovníků odborů školství se naposledy konalo na krajském úřadě v Hradci Králové na konci roku 2022. „Během našeho posledního vzájemného jednání jsme našim kolegům slíbili, že se příště potkáme v Pardubicích. Jsem rád, že jsme se mohli společně zabývat tématy, která jsou pro nás velmi zajímavá. Patří mezi ně například způsob práce odboru školství Královéhradeckého kraje, organizace tamního úřadu, investice do majetku nebo stipendia. Pevně věřím, že byla schůzka přínosná pro obě strany a poslouží jako inspirace jak pro nás, tak doufám, že i pro kolegy z Královéhradeckého kraje,“ uvedl vedoucí odboru školství Pardubického kraje Martin Kiss.
Vzhledem k velkému množství témat, ale i výzev, kterým školství nyní čelí, je vzájemná spolupráce klíčová. To samé platí pro možnost inspirovat se plány, řešeními, ale i současnými problémy jednotlivých odborů školství. „Setkání bylo velmi příjemné a významné pro naši práci. Děkujeme všem kolegům z Pardubického kraje za pozvání, skvělou přípravu a konstruktivní přístup. Těšíme se na další spolupráci a rozvoj našeho kraje,“ dodala vedoucí odboru školství Královéhradeckého kraje Markéta Stuchlíková.

Kraj chce připravit rozvojové plány také pro Králicko a Svitavsko

Pardubický kraj pokračuje ve zpracovávání strategií pro další hospodářsky a sociálně ohrožená území v kraji. Na základě statistik se jedná o území Moravskotřebovska, Českotřebovska, Králicka, Svitavska. V rámci prvních dvou území již aktivně fungují jednotlivé pracovní skupiny a řídící výbory, a tak se nyní odborníci z kraje začali zaměřovat na další dvě území. Proto se v pátek 12. dubna v Králíkách za účasti hejtmana Martina Netolického uskutečnilo jednání ke koordinaci rozvojových aktivit se samosprávou města a pracovníky úřadu.
„V rámci snahy o vyvážený rozvoj celého regionu jsme si nechali zpracovat analýzu pro hospodářsky a sociálně ohrožená území v kraji. Ta byla identifikována na základě celé řady kritérií a tvrdých dat. Jedná se o oblasti Moravskotřebovska, Českotřebovska, Svitavska a Králicka. V rámci prvních dvou již systémová podpora funguje přes dva roky a jedná se o zcela unikátní přístup v rámci celé České republiky. Nyní chceme zapojit do podpory také Svitavsko a Králicko. Velmi úzce na vytváření těchto plánů spolupracujeme například s CzechInvestem, Univerzitou Pardubice, Vysokou školou ekonomickou v Praze, Regionální rozvojovou agenturou Pardubického kraje či Pardubickým podnikatelským inkubátorem P-PINK. Jedná se tak skutečně o návrhy opřené o odbornost kapacit ve svém oboru,“ uvedl hejtman Martin Netolický, s tím, že v oblasti Králicka se například dlouhodobě se společností ČEZ řeší posílení kapacity energetické sítě pro rozvoj podnikání a bydlení. „Jednou ze součástí rozvojových plánů je například rozvoj vysokorychlostního internetu a pokládání chrániček v rámci krajských silnic. Zatímco ve velkých městech se bavíme o 5G sítích, tak v odlehlejších oblastech je často problém se základním mobilním připojením a kapacitním internetem,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten také doplnil, že krajská rada bude 22. dubna na svém jednání rozhodovat o rozšíření systémových podpor pro oblast Králicka a Svitavska. „Jednání v Králíkách bylo o potvrzení zájmu spolupracovat na vytváření strategických dokumentů pro rozvoj území. Velmi důležité pro nás v dalších krocích bude spolupráce klíčových aktérů v daném území, protože jejich priority a potřeby se pak následně budou promítat do rozvojových dokumentů,“ uvedl hejtman s tím, že obdobné setkání je plánováno také ve Svitavách.

  Živá zahrada v období klimatických změn


Uskuteční  ještě dvě přednášky:

A) Úterý 23. 4. od 18,00 Mgr. Michaela Míkovcová Ph.D. „Voda na zahrádce a v krajině kolem ní“
B) Úterý 14. 5. od 18,00 Mgr. Roman Kalous  "Soukromá motýlí rezervace – inspirace pro každého


 

Blíží se opět Majáles, bude 30. dubna. Připomeňme si minulé ročníky: 

Další jenom ve fotoreportážích - Hledejte inspiraci pro letošní rok ! 
Jaký byl Majáles 2019 ZDE  Majáles 2018 jako opravdový horor ZDE Majáles 2018 FOTOREPORTÁŽ ZDE
Majáles 2017 FOTOREPORTÁŽ ZDE     Majáles 2016 fotoreportáž ZDE




DDM přiopravuje v květnu 

Nalezení tajemné komnaty
DDM Kamarád připravil v Javorce kouzelnickou stezku pro všechny fanoušky Harryho Pottera – Nalezení tajemné komnaty.
Připrav kouzelnickou hůlku a přijď se projít druhým rokem v Bradavicích. S sebou budeš potřebovat tužku a vytištěný kvíz (ke stažení na našich webových stránkách nebo k vyzvednutí v kanceláři DDM Kamarád).
Stezka bude rozmístěna v parku Javorka od 27. 4. do 12. 5. 2024.
Za vyplněný kvíz čeká na všechny kouzelníky odměna. Kvíz je možné poslat do soukromé zprávy Facebook profilu DDM Kamarád, přinést do kanceláře nebo vhodit do schránky DDM Kamarád.
Cvičení s tyčí na zlepšení mobility
DDM Kamarád připravil pro veřejnost cvičení s tyčí na zlepšení mobility.
Cvičení se bude konat 2. 5. 2024 od 16:00 do 17:00 hodin v tělocvičně VDA (Habrmanova ul. – z boku budovy – zadní vchod do tělocvičny).
Cvičení je zaměřené na uvolnění bederní páteře a pánve, hrudní páteře a ramen, mezižeberních svalů, horních končetin, loktů a zápěstí.
Vhodné pro všechny typy postav a pro všechny věkové kategorie.
S sebou: Jakákoli tyč o délce 130–180 cm a průměru do 3 cm. Na materiálu nezáleží (dá se nahradit násadou na smeták nebo hrábě, možnost zapůjčení na místě). Sportovní obuv s bílou podrážkou, pohodlné sportovní oblečení.
Cvičení povede Jan Velecký.
Cena 40 Kč
Jarní trhy
DDM Kamarád připravil k příležitosti Jarních trhů kulturní program.
Své vystoupení zde předvedou děti z hudebních i tanečních oborů a také předškoláci.
Akce se bude konat 11. 5. 2024 na Starém náměstí. Vystoupení dětí z DDM bude v 11:00 hodin.



   



 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace. Bližší informace jsou uvedeny na dále uvedeném letáku:   




Zahájení turistické sezony na tvrzi Bouda  bude v pátek 19. dubna 2024 od 10 hodin v prostorách tvrze. Součástí setkání bude také představení a křest nové publikace Eduarda Stehlíka s názvem Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji.




Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.