Českotřebovský deník 272/2019 (2/10) 
ZUŠ GRATULUJE

Dne 25.9.2019 oslavila své životní jubileum 90 let paní Jana Paseková, která působila celý svůj aktivní život na českotřebovské hudební škole jako učitelka klavíru a také přípravné hudební výchovy. 
Blahopřát jí přišlo vedení ZUŠ Č. Třebová v pátek 20. září 2019. 
Z vyprávění paní Pasekové bylo patrné, že se pro hudbu a učitelské povolání narodila a lásku k hudbě předávala i svým žákům. 
Děkujeme za vřelé přijetí a milé vzpomínání paní učitelce i její dceři Janě Kupkové.
Přejeme pevné zdraví a spokojenost do dalších let. 
 
Jarmila Holcová, ředitelka ZUŠ Č. Třebová

Návštěva z partnerského města Svit

Členy delegace, která přijela k nám jako za svými přáteli v neděli 29. 9. byli tentokrát kulturní činovníci z partnerského města Svit  vedoucí městské knihovny Mgr. Daniela Šipošová, ředitelka centra volného času Bc. Jana Koreňová, ředitelka spojené ZŠ a ZUŠ Ing. Elena Berezovskijová, její zástupce pro ZUŠ Mgr. Peter Čapó, Dis.art. a Mgr. Ľuba Jančíková z referátu kultury MěÚ Svit.  Věnovali se jim odpovídající funkcionáři  příspěvkových organizací města Česká Třebová a místostarosta Mgr. Josef Kopecký. V rámci prohlídky města   navštívili rotundu sv. Kateřiny, kde Peter Čapó ocenil kvalitu rekonstruovaného barokního varhanního nástroje.  Ve znamení varhanní hudby byla  io večerní návštěva varhanního koncertu Tomáše Thona a Marka Ebena v kostele sv. Jakuba. V pondělním programu byl jistě zajímavý výlet do Kutné Hory Poslední den došlo k slavnostnímu přijetí delegace na českotřebovské radnici. Po podpisu do pamětní knihy městského úřadu byli delegáti provedeni jeho budovou a následně i prostory Kulturního centra, Domu dětí a mládeže, Městské knihovny, Základní umělecké školy a Městského muzea

Podzimní pečení v MŠ U Koupaliště

K podzimu patří sklizeň ovoce a zeleniny. Toto téma napomáhá dětem osvojit si správné stravovací návyky, děti získávají poznatky o zdravé výživě a jejím významu pro lidský život. Ovoce a zeleninu se učíme pojmenovávat, třídit, malujeme ji, modelujeme, používáme při předmatematických představách, učíme se písničky i tanečky. Zkrátka toto téma rozvíjíme ve všech oblastech.
Nakonec padl domácí úkol a to zjistit od maminek, co dobrého se dá  z ovoce a zeleniny uvařit nebo upéci.
Děti si donesly struhadla a s pomocí paní učitelky upekly na třídě Veverek jablečný závin a Ježečkové si připravili cuketový koláč.
Že se dílo podařilo  svědčí o tom, že nezbyl ani drobeček.  Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště

Zlatá medaile z nehtové olympiády v Londýně

Veronika Krásová
Division 2
( školitelé 1 úrovně)
9 Categories
Czech Republic

Na nehtové olympiádě v Londýně ve dnech 28 – 30 září, které se zúčastnilo takřka 900 nehtařek z celého světa, Českou republiku reprezentovala mezinárodní školitelka Veronika Krásová z České Třebové, majitelka salonu Onyx na Sadové ulici. Získala zlatou medaili v disciplíně stiletta.  Je to obrovský úspěch, který se stal logickým vyústěním tvrdé práce a úspěchů na mistrovských soutěžích u nás i zahraničí .  Více ne webové stránce nehtové olympiády "London 2019" zde: https://www.nailympia.com/

Pravidla pro diciplínu STILETTA:  STILETTO NAIL COMP RULES 2019

  • Nails to be sculpted on forms. No tips permitted. 25 forms only on the nail desk.
  • Nails can be made using L&P acrylic or gel systems.
  • The application and length can be designed to the competitor’s desire and ability.
  • Artwork can be applied on the surface or encapsulated. If artwork is applied to the surface it must be no more than 1/4inch (0.65cm) in height.
  • Gel sealers and top coat are allowed.
  • Paint, striper foils, rhinestones and bullion are allowed. Colour foils can be used for design. Products used can have colour or glitter added if desired.
  • No decals allowed. This means no pre-designed or printed appliqués or Mylar foil to be used. No Stamping of art allowed.
  • Oil, lanolin, cream, lotion and polish dry products may be used.
  • Water and soap may be used for finishing.
  • E-Files are allowed.
  • Gel competitors must bring a UV or LED gel lamp.
  • All designs must be original and not seen in previous competitions or images.

Námět

"Konečně se nám, bydlícím u skončené objížďky ulevilo. Naprosto souhlasím s požadavkem na opravu škod.  Přidávám námět - stálo by za uvážení provizorní dva přechody pro chodce ponechat dále jako definitivní. V obou případech jde o frekventované trasy, využívané i dětmi do škol. Navíc současné odstranění svislých dopravních značek a ponechání vodorovného značení svému osudu způsobuje nejasnost a tím může být i příčinou ohrožení chodců".
Plně souhlasím s názorem R. Plodra, který námět poslal. Oba dva "provizorní" přechody se ukazují jako potřebné a měly by být trvale označeny. Musí tam být i řádné svislé značky, v tom je možná ten ten problém. Ale značky máme, tak ještě je usadit na definitivní sloupky.   Z úsekového měření v Třebovici se vydělá dost peněz a měly by být věnovány  právě na bezpečnost provozu na komunikacích,  kde to je potřeba.  Jde ještě o přechod u hudební školy, který je pro řidiče (a vlastně i pro chodce) v nepřehledném místě a měl by být osvětlen. Z hudební školy chodí  i za snížené viditelnosti.  Podobně důležitý je přechod na Slovanské u Svářečské školy. Věřím, že potřebnost přechodů potvrdí i dopravní komise rady města (mm).

Zájezd na  muzikály autobusem do Prahy 7.12. 

Využijte možnost rezervace (jen do konce října)!
Muzikály: Kvítek Mandragory za 790,- až 1140,-   Čarodějky za 840,- až 1240,-   Mefisto  za 1230,-  Drakula za 1140,-  Johanka z Arku za 990,-Kč.  

 Prodej zájezdů na rok 2020, slevy až 33 % .
V podělí a ve čtvrtek v kanceláři na Splavě 53, na mailu a telefonu kdykoliv.
Tel. 723226287, mail: hvtour.ca @seznam.cz . Hana Vraspírová, CA Č. Třebová
 
V Rehabilitačním ústavu v Brandýse otevřeli novou vodoléčbu

Rehabilitační ústav v Brandýse nad Orlicí se několik měsíců po otevření nového rehabilitačního bazénu dočkal dalšího zlepšení. Za přítomnosti hejtmana Martina Netolického a radního pro oblast zdravotnictví Ladislava Valtra bylo v úterý uvedeno do ostrého provozu moderní pracoviště vodoléčby. Celkové náklady, na kterých se podílel jak kraj, tak samotné zařízení, jsou přes 12 milionů korun.
 „Dokončení rekonstrukce vodoléčby plynule navázalo na modernizaci rehabilitačního bazénu. V tomto případě se jednalo o investici v souhrnné výši 12 milionů korun. Sedm milionů na stavební část šlo přímo z rozpočtu Pardubického kraje, pět milionů na vybavení pak z rozpočtu organizace,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který také vylíčil neduhy původního pracoviště. Technický stav staré vodoléčby odpovídal roku 2004. Vzduchotechnika nesplňovala požadavky na výměnu vzduchu a nebylo řešeno odvlhčení, dispozice vstupních prostor nevyhovovala potřebám imobilních pacientů a původní vířivá vana také již neodpovídala požadavkům, neměla přelivné žlábky.


POZVÁNKA NA BESEDU DO SVINNÉ

Pátek 11. října od 18 hodin v bývalé škole ve Svinné:  Alena Pirklová  + Jan Šimůnek  

Oceánie ... Šalamounovy ostrovy


Zemřel Karel Gott - nad Krajským úřadem vlaje černá vlajka

Středeční ráno zahalilo celou Českou republiku do smutku. Zpráva o skonu legendárního zpěváka Karla Gotta se dotkla mnoha generací posluchačů nejen v naší zemi. Byl člověk, jehož význam přesahuje hudební a kulturní tvorbu, ale také hranice československého, a poté i českého státu, který vždy hájil a podporoval. Opustil nás významný kulturní emisar, diplomat svého druhu a reprezentant Československa a později České republiky, s jehož jménem a hudbou se posluchačům po celém světě vybavila malá země uprostřed Evropy. Této zemi zůstal Mistr věrný i v nelehkých dobách, aby rozdával radost a potěšení svým spoluobčanům, kteří se mu za jeho vlídnou lidskou tvář odměňovali ve vyprodaných sportovních halách do posledních měsíců jeho pozemského života.
Odchod Karla Gotta si stejně jako jeho život a dílo zaslouží naši mimořádnou pozornost a poctu. Nejvýstižněji jeho význam pro naši vlast popsal v roce 2000 tehdejší ministr kultury Pavel Dostál, který řekl: „Karel Gott, ten pro naši zemi znamená totéž, co Karlův most." 
Proto se také Pardubický kraj připojuje k vyjádření hluboké a upřímné soustrasti nad úmrtím Karla Gotta a jako symbol tohoto smutného momentu našich dějin zavlaje nad krajským úřadem černá vlajka. (TZ)
  •  
    Dar od Elektrárny Opatovice pro chrudimskou nemocnici

  • V areálu chrudimské nemocnice proběhl Den zdraví. Návštěvníci mohli vyzkoušet resuscitaci nebo nechat poradit se zdravou výživou. Součástí akce byl také Běh naděje, jehož výtěžek byl věnován na výzkum rakoviny. Slavnostního předání šeku pro chrudimskou porodnici byl přítomen radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.
    Pro všechny zájemce byla na dni zdraví připravena preventivní vyšetření, jako je měření krevního tlaku, hladiny cholesterolu a cukru v krvi nebo se pobavit o správné výživě s nutriční poradkyní. Návštěvníci měli také možnost vidět modely miminek s abstinenčními příznaky a na dalším modelu mohli vidět, co způsobuje miminku třepání v raném věku.  Děti měly možnost si vyzkoušet na simulátorech zábavnou formou resuscitaci. Gynekologicko-porodnické oddělení převzalo od společnosti Elektrárny Opatovice šek s částkou 300 tisíc korun. Sponzorský dar bude využit na nákup porodního lůžka, čímž se zvýší komfort maminek, které přicházejí do chrudimské porodnice.


    Cenové mapy České republiky – 2/2019 (datum vydání: srpen 2019)

    V publikaci Cenové mapy 2/2019 kromě aktualizovaných cenových map najdete odpověď na otázku, proč ceny nemovitostí v některých lokalitách rostou a jinde naopak klesají. Z analýzy realitního trhu také například vyplývá, že čeští kupující i prodávající pořád považují rodinný dům za nemovitost s mimořádnou a trvalou hodnotou. Bez ohledu na to, jestli je dům v Řevnicích nebo v Mostě.  Podobný jen najdeme i u bytů v Praze, s výjimkou historického centra - Prahy 1.
    I tentokrát získáváte aktuální cenové mapy České republiky, které byly vytvořeny na základě údajů poskytnutých od regionálních a okresních výborů, znalců, odhadců majetku, realitních makléřů, bank a spořitelen.Informace tak patří k těm nejkvalitnějším a nejspolehlivějším, které můžete získat.
     
    Dotace snadno (k nabídce z internetu)

    Jak získat dotaci a přitom se nenapálit?   Nabídky, které jsou na internetu a nepublikují je příslušné úřady, mohou být svůdné, ale nejisté. Tak např. informace z webové stránky www.dotacesnadno.cz vypadají  jako dobrá možnost: "Využijte proto poslední možnosti, získat finanční podporu na výměnu zdroje tepla v budovách občanské vybavenosti např. ve školách, kulturních domech, obecních úřadech a dalších. Lze požádat o dotaci na výměnu starého plynového kotle za nový, a to ve výši 40%, nebo za tepelné čerpadlo s podporou 60% i kotle na biomasu (pro občanskou vybavenost i podnikatelský sektor s max. 50% na vše). 
    Žádosti lze podávat do 3.2.2020 pro municipality a do 30.4.2020 pro podnikatele, tudíž již není na místě otálet, ale vrhnout se do práce. Tato šance může být už možná úplně poslední, či poslední s takovou výší podpory......"
    A pak už jen ujištění, že zařídíme vše potřebné pro podání žádosti i následný management po zisku dotace. Ale nikde se nedovíte kolik to stojí, jaké budou podmínky, a kdo vlastně tuto nabídku podává, máte jen anonymní telefonní číslo. Může to možní dopadnout, ale jisté to není, to by se jistě příslušná fyzická nebo právnická osoba představila a podala o sobě příslušné reference. Jak se zhjistil, tak  společnost "Dotacesnadno.cz" sídli v Mělníku na Ořechové ulici 3336 v rodinném domku, který je ovšem bez jakéhokoliv firemního označení. Proto takové nabídky nedoporučuji, využijte raději poslední vlnu Kotlíkových dotací, tam víte o co se jedná, tam se nepodvádí.  (mm)





  •