Českotřebovský deník 273/2019 (3/10) 
Kyberšikana

Ve středu 2/10 byla v klubovně Kulturního centra 1. část přednášky Kyberšikana. Velmi dobré a zajímavé, bohužel rodiče, pro které by to bylo přínosem, chyběli. Možná se nehodil čas během odpoledne. Bc. Lenka Vilímová, preventistka Policie z Ústí nad Orlicí mluvila o nástrahách virtuálního světa, ve kterém žijeme stále víc a víc a především v něm žijí děti  a rodiče by měli vědět, jak může nevinné "fejsbůkování" atd. být i ošidné a jak je důležité, aby rodiče věnovali čas svým dětem nejen v prostředí virtuální reality, ale i ve skutečném životě. Uváděla tam konkrétní případy ze života. 
Přednášející kladla důraz na zabezpečení FB, nepouštět každého, kdo o to požádá, mezi své přátele. Ne každý to s vámi musí myslet dobře a hodně případů pak končí na Policii.   Řídit se heslem "Důvěřuj, ale prověřuj" (což platí pro všechno, nejen pro internetové prostředí) a pamatovat na do, že internet je dobrý sluha, ale zlý pán. Rodiče se mají věnovat dětem, zajímat se s kým se stýkají.... Těch případů, které uváděla ze života, je opravdu hodně a náprava mnohdy už není možná. Zveřejňovat intimní fotky a důvěrné údaje není rozumné. Nikdy nevíte, kdo je může zneužít.  Případy vydírání nejsou ojedinělé. Dnes je příliš mnoho lidí, kterým se nechce dělat a přestože krádeží v reálném životě ubývá, v tom virtuálním prostředí jich přibývá.
Přitom ve školách o možnosti návštěvy této akce rodiče informovali. Za týden bude ve středu pokračování, ale to už bude spíš praktické a názorné cvičení, jak se na netu chovat, jak zabezpečit FB atd. Pořádala to organizace Rytmus Východní Čechy snad pro pozvané. Ještě že to bylo na plakátech, z toho vyplynulo, že to je pro všechny. Což byla klika, protože bych asi jinak nešla. VV
 
Zájezd na muzikály autobusem do Prahy 7.12. 

Využijte možnost rezervace (jen do konce října)!
Muzikály: Kvítek Mandragory za 790,- až 1140,-   Čarodějky za 840,- až 1240,-   Mefisto  za 1230,-  Drakula za 1140,-  Johanka z Arku za 990,-Kč.  

 Prodej zájezdů na rok 2020, slevy až 33 % .
V podělí a ve čtvrtek v kanceláři na Splavě 53, na mailu a telefonu kdykoliv.
Tel. 723226287, mail: hvtour.ca @seznam.cz . Hana Vraspírová, CA Č. Třebová
 
Pátá vlna kotlíkových dotací  odstartuje 8. října

Popáté budou moci obyvatelé Pardubického kraje využít možnost získat finanční prostředky na výměnu topných zařízení.  V rámci tzv. Kotlíkových dotací Ministerstva životního prostřední je připraveno 176 miliónů korun. Žádosti je možné vyplňovat pomocí aplikace na webových stránkách kraje od 4. září. Příjem žádostí bude zahájen 8. října v půl sedmé ráno a ukončen 30. října 2020. Z minulosti víme, že jen za první minutu od možnosti přihlášení se nám podařilo přijmout stovky žádostí a proto se doporučuje připravit si formulář předem.  Více informací ZDE
 
Dny seniorů součástí projektu Pardubického kraje. Ne však v České Třebové

Tradiční svátek seniorů se sice slaví 1. října, ale v Pardubickém kraji se konají různé programy k této příležitosti od poloviny září až do začátku prosince. Slavnostní program mají za sebou Litomyšl a Pardubice a další dva čekají na účastníky v Chrasti a Lanškrouně. K tomu přibudou kulturně osvětové akce pro seniory v dalších sedmi místech kraje a mezigenerační setkání v Holicích a Chrudimi. Umožnil to pro projekt „Důstojný život seniorů v Pardubickém kraji“, se kterým kraj uspěl v dotačním řízení Ministerstva práce a sociálních věcí.
Na Dni seniorů v ATRIUM Paláci Pardubice potěšila seniory folk-folklórní kapela Trdlo a zpěváci Josef Sochor a Jiří Helekal. Po celou dobu mohli senioři získat informace o Senior Pasech, o projektech Pardubického kraje, o možnostech pojišťovny VZP a využít aktivity v IQ zóně s tréninkem paměti, hlavolamy, ježkem v kleci, ale také měření tlaku, informace o výživě, či antistresové omalovánky.  Během celé akce také fungovala kavárna, kde každý dostal kávu a koláček z rodinného pekařství zdarma (foto z oslavy v Pardubicích).
V České Třebové se oslava Dne seniorů konala v gesci místní organizace Senioři ČR a města v malém sále Kulturního centra v úterý 2. října odpoledne. Zde se ukázalo, jak nám moc chybí Národní dům se svým velkým sálem, protože kapacita malého sálu zdaleka nedostačovala zájmu o akci. Maximální počet účastníků byl určen číslem 100. Nakonec tam volná místa byla, protože ne všichni přihlášení nakonec přišli. Na program byla jen a jen chvála. Oslava dne seniorů byla ovšem pojata jako akce pro organizované seniory,  jediná pozvánka na akci byla právě na webových stránkách českotřebovské organizace Senioři ČR. V případě sálu s malou kapacitou lze omezení pochopit. Také loni byla oslava ve stejném sále.  Českotřebovská oslava ovšem nijak nebyla na celokrajské oslavy navázána, možná to je škoda. A nebylo to ani v minulých letech. Koordinátorem těchto akcí pro seniory v rámci projektu "Důstojný život seniorů v Pardubickém kraji"  je radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, mohl by napomoci rozšíření projektu také na Českou Třebovou. (re)


Pamětní plakety „Péče o válečné hroby“ získalo sedm zástupců kraje

Za účasti zástupce Ministerstva obrany České republiky Imricha Vetráka z odboru pro válečné veterány a ředitele Krajského úřadu Pardubického kraje Jaroslava Folprechta bylo oceněno sedm obcí pamětními plaketami. Zástupci obcí za výjimečnou péči o hroby, pomníky a pietní místa, převzali pamětní plakety „Péče o válečné hroby“.
Zástupce Ministerstva obrany Imrich Vetrák připomněl, že je důležité navracet se do minulosti a vzpomenout na hrdiny, kteří položili životy za svou vlast. Jedná se o historii, která se všech bezprostředně dotýká. Často se totiž jedná o nevšední činy a osudy dnes již zapomenutých lidí, kteří museli položit život pro svou zemi. Dodal i závazek České republiky, která se rozhodla pečovat o všechny válečné hroby. A to bez ohledu na to, zda se jedná o hroby našich padlých, spojeneckých vojáků či o hroby vojáků, kteří bojovali proti naší zemi. Je třeba mít na paměti, že mrtvý voják není nepřítel, ale člověk, který pro svou zemi zaplatil tu nejvyšší cenu – zaplatil životem. Proto je potřeba se ke všem válečným hrobům a pietním místům chovat stejně.
Pro vojáky a civilisty, jež padli pro vlast, už toho moc udělat nelze, protože jejich životní pouť skončila na polích války. Nejvýznamnější věcí je to, co udělat můžeme - nezapomenout na jejich činy a neustále je připomínat.
 
Vyznamenáni za Pardubický kraj byli:
- za Město Pardubice Zdeněk Tobiáš (příkladná a dlouhodobá péče o válečné hroby na území města Pardubice)
- za obec Dolany starosta Miroslav Havránek (oprava pomníku a provedení nové úpravy v okolí pietního místa)
- za obec Trpín starosta Josef Štaud a bývalý starosta Miloslav Tocháček (zhotovení nového válečného hrobu obětem 1. světové války a obnova stávajícího pomníku obětem 1. světové války v obci Hlásnice)
- za obec Morašice místostarosta Zdeněk Šanda (zdařilá obnova pomníku obětem 1. světové války)
- za obec Turkovice starosta Zdeněk Vítek a místostarostka Soňa Vášová (rozsáhlá rekonstrukce pomníku obětem 1. světové války)
-za obec Cotkytle starosta Vlastimil Jurečka a místostarostka Renata Beranová (příkladná a dlouhodobá péče o válečné hroby v obci a odborná oprava pomníku obětem 1. sv. války v Herborticích)
- za obec Helvíkovice místostarosta Miroslav Felcman (zhotovení nového válečného hrobu obětem 1. světové války) 

POZVÁNKA NA BESEDU DO SVINNÉ 

Pátek 11. října od 18 hodin v bývalé škole ve Svinné:  Alena Pirklová  + Jan Šimůnek  

Oceánie ... Šalamounovy ostrovy

Duhové křídlo svítí čtyřem novým nositelům

Už posedmé ocenili zástupci Pardubického kraje a Národní rady osob se zdravotním postižením ČR organizace a jednotlivce pracující v sociálních službách a ve prospěch osob se zdravotním postižením cenou Duhové křídlo. Slavnostní předávání se tentokrát uskutečnilo v sále chrudimského muzea.
„Smyslem ceny Duhové křídlo je ocenit lidi, kteří pracují v sociálních službách a pro osoby se zdravotním postižením. Věříme, že nominovaným tato cena udělá radost a bude je motivovat do dalších let, a na druhé straně, že to bude inspirovat ostatní, kteří mají k této oblasti blízko,“ říká Pavel Šotola, radní kraje pro sociální péči a neziskový sektor.
V kategorii Profesionál získala cenu Hana Jarošová z Pardubic, která pracuje v Centru  pro zdravotně postižené a seniory Pardubického kraje jako vedoucí pracovnice a koordinátorka osobní asistence.
V kategorii Dobrovolník/Filantrop byl oceněn akademický architekt a keramik Miloslav Chaloupka z Brozan, který stál u zrodu Duhového křídla a každoročně tyto keramické ceny pro účastníky tvoří bez nároku na honorář. Je jedním ze zakladatelů Lions clubu a spolu s manželkou přispívají i na další dobročinné účely.
V kategorii Poskytovatel sociálních služeb zvítězil CEDR Pardubice, což je obecně prospěšná společnost poskytující služby duševně nemocným. Provozuje chráněné dílny pro zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Pracovníci své klienty vedou k samostatnému jednání a rozhodování, razí heslo: „Co zvládneš sám, udělej sám.“
Cenu Michala Hašta za celoživotní práci ve prospěch osob se zdravotním postižením obdržel Miroslav Bárta z Litomyšle, dlouholetý člen Pobočného spolku Svazu tělesně postižených v Litomyšli a dlouholetý zastupitel města. Zastává funkci revizora kontrolního orgánu Nadačního fondu pro rozvoj zdravotnictví Litomyšlska. Je od narození zdravotně postižený, proto dlouhodobě prosazuje práva lidí se zdravotním postižením. (na obrázku vlevo)
Cenu radního Pavla Šotoly převzali manželé Machovi z Pardubic, kteří poté, co vychovali své dvě vlastní dcery, se před 20 lety rozhodli být pěstounskou rodinou a vzít si do pěstounské péče dítě z kojeneckého ústavu s těžkým zdravotním postižením. Díky jistotám a zázemí pěstounské rodiny se z chlapce stal úspěšný mladý člověk, který i když je na invalidním vozíku, dokáže být samostatný, zvládne se postarat sám o sebe a dokáže žít téměř plnohodnotný život, včetně společenského a pracovního uplatnění. (na obrázku vpravo)


Merkurova medaile pro Zdeňka Rösslera, exředitele ústecké SŠUP

Ve středu 2. října se na ústecké SŠUP již poněkolikáté konalo zasedání Krajské hospodářské komory Pardubického kraje – Oblast  Orlicko ve slavnostním duchu. Oceněn byl totiž bývalý dlouholetý ředitel SŠUP Zdeněk Rössler, který se zasloužil o rozvoj spolupráce uměleckoprůmyslové školy s podnikatelskými subjekty. „Stříbrnou Merkurovu medaili měl původně obdržet již 22. května, ze zdravotních důvodů se ovšem slavnostního ceremoniálu zúčastnit nemohl a prestižní cenu převzal až nyní. Z ocenění našeho bývalého ředitele, který je stále platným členem pedagogického sboru, máme pochopitelně radost,“ konstatoval současný ředitel SŠUP Zdeněk Salinger, který se středečního zasedání rovněž zúčastnil. V dohledné době čeká její představitele příprava další důležité akce. Tou je již tradiční Přehlídka strojírenských firem, která si v uplynulých letech získala velkou přízeň veřejnosti. Napomohla nejen pozitivní propagaci firem, ale také škol, které budoucí odborníky vychovávají.

Merkurova medaile byla zavedena v roce 2013 u příležitosti 20. výročí založení HK ČR a stala se následně nástrojem oceňování osobností, podnikatelů, institucí a organizací včetně měst a obcí, které přispěly k podpoře podnikání a činnosti HK ČR. Merkurovou medailí jsou oceňováni také dlouhodobí komoroví pracovníci. Toto ocenění má formu čestné medaile, která nese jméno římského boha obchodu Merkura, který se stal symbolem pro komorové hnutí a většina komor na světě včetně HK ČR používá ve svém znaku jeho symboliku.  Stříbrnou a zlatou Merkurovu medaili uděluje prezident HK ČR.