Českotřebovský denik 274/2019 (4/10)
Delegace seniorů z Olawy na Vinobraní

Do České Třebové přijela na dvoudenní návštěvu v pátek 27. září desítka seniorů z našeho partnerského města Olawa. Poznávali i okolí města, Odpoledne si prohlédli kostel sv. Bartoloměje v Semaníně s expozicí Semanínská renerance. Večerní program byl na Starém náměstí, kde probíhalo Vinobraní. Druhý den byli přivítáni místostarostou Mgr. Josefem Kopeckým na Městském úřadě zapsali se do pamětní knihy města. Společně s předsedkyní místní organizace spolku Senioři ČR pí Kroftovou a ing. Bartákovou odjeli na krátký výlet do Nových Hradů, kde si prohlédli muzeum kol a zámek s přilehlým parkem.  
 
Slavili 80 let Orlickoústecké nemocnice 


Orlickoústecká nemocnice byla otevřena v roce 1939, v těžké době pro Československo.  Od této doby uplynulo 80 let. Oslava tohoto kulatého výročí významného zdravotnického zařízení i pro Českou Třebovou a široký region se konala ve čtvrtek 3. října 2019. Společnost Nemocnice Pardubického kraje při této příležitosti uspořádala ve svém nemocničním areálu v Ústí nad Orlicí tematickou akci s názvem Nemocnice známá neznámá. Prohlídky nemocnice byly naplánovány na 3. října, protože přesně v tento den roku 1939 byla nemocnice oficiálně zkolaudována.
Slavnostního večera v Roškotově divadle se účastnili jak zaměstnanci nemocnice tak vedení  Pardubického kraje, tak města Ústí nad Orlicí a další hosté. Večer byl opět věnován historii nemocnice a vzpomínání pamětníků. Vzpomínali např. chirurgové MUDr. Rudolf Kleisl, MUDr. Lubor Špáta a MUDr. Jaroslav Kučírek (první primář oddělení ARO). Vzpomínali na dobu, kdy mělo jen samotné chirurgické oddělení na 120 lůžek a kdy zde sloužili v daleko menším počtu  lékařů a dalšího personálu s daleko horším přístrojovým vybavením než má k dispozici současná Orlickoústecká nemocnice, fungující jako součást akciové společnosti Nemocnice Pardubického kraje. Osmdesátiletou nemocnici čeká další rozvoj, zahájila stavba nového centrálního urgentního příjmu, který opět povýší toto zdravotnické zařízení na vyšší úroveň. O tom vše a dalším hovořil např. hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
 Připomenout vývoj a mezníky v historii nemocnice si veřejnost může i díky panelové výstavě nesoucí stejný název, tedy Nemocnice známá neznámá. Informační panely budou trvale instalovány ve veřejných prostorách Orlickoústecké nemocnice.
Foto Luboš Kozel
 
Ústí chystá stavbu nového Domu dětí a mládeže

Město Ústí n.O. připravuje jako hlavní investici stavbu Domu dětí a mládeže s tělocvičnou na místě bývalé Perly 01. Cena investice se šplhá pomalu skoro ke stovce milionů, navíc je třeba přičíst vnitřní vybavení. Nový DDM bude mít také novou tělocvičnu, což je v dané lokalitě velmi potřeba, vedle v těsném sousedství  je budova I. stupně Komenského a nedaleko je i zdravotnická škola. Obě budovy prakticky bez tělocvičny. Dotace zatím není zajištěna.
 
Nový hobbymarket společnosti DEK postaví na katastru Hylvát

Na tzv. "trojúhelníku" v katastru Hylvát  tedy u silnice I/14 a odbočky II/315 na Lanškroun se připravuje výstavba nového Hobbymerketu . Pozemek pro stavbu již investor, společnost DEK, zabývající se především prodejem stavebních materiálů zakoupil.  Je to sice zemědělská půda, ale v územním plánu určená k zástavbě.  Před cca 13 lety se zde v tzv. "trojúhelníku"  uvažovalo s výstavbou OD Tesco. Díky ústeckým radním, kteří chtěli bránit konkurenci pro místní podnikatele,  tehdy ze záměru sešlo a Tesco se pak stavělo v České Třebové. Záměr je ovšem takový, že se budou budovat jen nové "stavebniny", ale řádný Hobbymarket. Počítá se s tím, že na podzim příštího roku by se zde již mělo prodávat.  Další obdobný hobbymarket (Unimarket) v našem dosahu je vybudován a letos na jaře otevřen ve Svitavách
 
Městská doprava v Ústí nad Orlicí chystá rozšíření o další linku

V současné době zřizuje Město Ústí nad Orlicí jednu linku městské dopravy a to pomocí autobusu pro 24 osob. Počet cestujících měsíc od měsíce stoupá (po mírném letním poklesu). Město vede přesnou evidenci nákladů a cestujících. Ze statistik vyplývá, že roční doplatek města na linku městské dopravy činí cca 2,5 milionu korun, Pardubický kraj na MHD nic nedoplácí. Autobus MHD během roku převeze však cca 90000 cestujících. Nyní má město záměr vyjít vstříc občanům a rozšířit provoz městské dopravy o další linku. Bude to tedy stát ještě další peníze. Zdrojem prostředků pro tento účel může být zvýšená sazba daně z nemovitosti, kterou v Ústí nad Orlicí zavádějí.  Vybere se tedy od občanů více peněz a na druhé straně se jim to vrátí ve formě zlepšené městské dopravy. Ještě snad připomínka k tomu, že v městské dopravě v Ústí nad Orlicí platí cestující jednotný tarif 5 Kč, slevy pro seniory nebo školáky nejsou zavedeny (na rozdíl od autobusových linek ČSAD dotovaných Pardubickým krajem). 
 
Stavba týdenního stacionáře pod nemocnicí

Jde o přestavbu bývalého Domova mládeže střední zdravotnické školy. Budova byla řadu let nevyužitá, nyní se pomocí dotace EU přestavuje na týdenní stacionář.  Většinu nákladů tedy město platit nemusí.  Objekt již má novou fasádu, podařilo se připravit zajímavé řešení. Stacionář po přestěhování uvolní budovu rodinného domku  na ulici T.G. Masaryka. V novém stacionáři, byť vypadá mohutně, bude však kapacita poměrně malá, 18 klientů.  Když si toto číslo uvědomíme, jsou náklady investice přepočtené na jednoho klienta mimořádně velké. Navíc bude třeba zajistit provozní náklady větší budovy, na to už dotace z EU nebude. Pro srovnání obdobný týdenní stacionář máme v České Třebové na Lhotce, má kapacitu 12 klientů.
 
Zájezd na muzikály autobusem do Prahy 7.12. 

Využijte možnost rezervace (jen do konce října)!
Muzikály: Kvítek Mandragory za 790,- až 1140,-   Čarodějky za 840,- až 1240,-   Mefisto  za 1230,-  Drakula za 1140,-  Johanka z Arku za 990,-Kč.  

 Prodej zájezdů na rok 2020, slevy až 33 % .
V podělí a ve čtvrtek v kanceláři na Splavě 53, na mailu a telefonu kdykoliv.
Tel. 723226287, mail: hvtour.ca @seznam.cz . Hana Vraspírová, CA Č. Třebová
 
Oslavy 120. výročí vzniku místní dráhy v okolí Chrudimi 

Trať, jejíž výročí slavíme vedla z Heřmanova Městce do Chrudimi města a dále do Hrochova Týnce, Moravan, Holic a Borohrádku. Větev z Hrochova Týnce přes Rosice do Chrasti u Chrudimi do Chrudimi byla zrušena. V sobotu 5. října však bude možné projet i po této zrušené části tratě. Zrušenou větev z Chrasti do Hrochova Týnce a vyloučenou kolej z Chrudimi do Heřmanova Městce projedou autobusy Karosa, na zbylém úseku pojedou motoráčky Pardubického spolku historie železniční dopravy a parní vlak. Spolek navíc přichystal doprovodný program před svojí malou expozicí na nádraží ve Slatiňanech. O historii dráhy je vydána publikace a pamětní list, která bude k zakoupení na výstavě vozidel v Chrudimi městě a ve Slatiňanech.

Chrudimské lokálky
Sobota 5.10.

Doprovodný program Slatiňany 10:00 – 15:15
(v případě zájmu i déle)

Provoz expozice v bývalé vodárně
- parní stroj v chodu
- LGB na mazdě
- prodej zboží (publikace, pamětní listy a mnoho dalšího)
- a možná ještě něco navíc!

Doprovodný program Chrudim město 9:50 – 16:10

- souprava vozidel (Zm, R, Np, Ztrc, M131.2053, možná T211)
- prodej zboží v M131.2053 (publikace, pamětní listy a mnoho dalšího)
- největší lokomotiva v Chrudimi městě, jaká kdy byla – řada 771 !!

Doprovodný program Rosice n. L. 9:30 – 17:00

- rozšířena běžná otvírací doba muzea



POSLEDNÍ VÝZVA KE KOTLÍKŮM JE TADY.

Upozorněte prosím všichni, kdo jste ještě nezažádali a máte doma kotel první či druhé emisní třídy, který bude muset být do roku 2022 tak jako tak vyměněn. Pardubický kraj spolu se Státním fondem životního prostředí vyhlašuje poslední výzvu na kotlíkové dotace. Výměna bude možná pouze uhelných kotlů za plynové či kotle na dřevo, případně za tepelná čerpadla. Výzva bude otevřena již v úterý 8. října v 6.30 h. ráno, a to elektronickým podáním žádosti o dotaci. Pro náš kraj je připraveno celkem 176,4 milionu korun, což pokryje přibližně 1770 žádostí o maximální částce 127,5 tisíce korun. Na tiskové konferenci jsme jako představitelé krajské samosprávy představili podmínky programu spolu s ministrem životního prostředí  Richardem Brabcem.

POZVÁNKA NA BESEDU DO SVINNÉ 

Pátek 11. října od 18 hodin v bývalé škole ve Svinné:  Alena Pirklová  + Jan Šimůnek  

Oceánie ... Šalamounovy ostrovy


Žáci z Lanškrouna a Svitav na návštěvě Gruzie

Projekt spolupráce Pardubického Kraje s Gruzií už třetí rok pomáhá rozvoji v oblastech cestovního ruchu sociálních věcí a především školství. Aktuálně tráví desítka žáků z Gymnázia Svitavy a SZeŠ Lanškroun týden na dvou školách nedaleko od Tbilisi. Dopolední program je zaměřený na setkání žáků v partnerských školách, kde se aktivně zapojují do výuky a získávání praktických zkušeností. Díky tomu si mohli žáci na koleji Lepl IIya Tsinamdzghvrishvili vyzkoušet přípravu rámečků pro chov včel nebo se zapojit do sklizně vinné révy. Žák SZeŠ Lanškroun Josef Jahn popsal svou zkušenost následovně: „Překvapilo mě, jak je stonek vinné révy tuhý a na rozdíl od nůžek to šlo mnohem lépe nožem“. Místní škola má dlouholetou tradici v zemědělském školství, která sahá až do 19. století. V roce 2017 prošla rozsáhlou rekonstrukcí a dnes nabízí především rekvalifikační kurzy pro dospělé. Kromě zemědělských oborů nabízí také výuku šití na stroji, základy truhlářství, kadeřnické dovednosti nebo vzdělání pro oblast cestovního ruchu.
Gymnazisté ze Svitav navštívili školu v osadě Tserovani, která vznikla nově a jejíž obyvatelé jsou především uprchlíci z oblasti Severní Osetie. Žáků je ve škole cca 1000 a vzdělávání odpovídá spojení naší základní školy a gymnázia. Komunikačními jazyky v obou školách jsou jak angličtina, tak i ruština. Svitavští učitelé i žáci navštívili několik vyučovacích hodin, vyměňovali si zkušenosti především z oblasti výuky cizích jazyků. Účast žáků není pasívní, do výuky se také zapojují.
Česká delegace zhlédla také kulturní vystoupení gruzínských žáků a zapojila se pásmem českých lidových písní. 
Odpolední program je společný pro obě skupiny a naší gruzínští hostitelé nám ukazují pestrost gruzínské historie i tradic. Radní Pardubického kraje pro školství pan Bohumil Bernášek popsal záměr projektu takto: „Navazujeme na tradici dobrých vztahů obou zemí a hledáme možnosti vzájemné spolupráce. Gruzínským školám můžeme pomoci se systémem odborného školství a pro nás oni mohou být inspirativní v zachovávání tradičních zemědělských postupů a technologií.“


Cena Knihovna roku 2019 do Opatova

Ve čtvrtek 3. října byla v Zrcadlové kapli pražského Klementina slavnostně předána cena Knihovna roku 2019. Tuto celostátní cenu uděluje ministr kultury od roku 2003 jako výraz ocenění dlouhodobých zásluh o rozvoj knihovnictví v obcích nebo mimořádného přínosu k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb. Pardubický kraj letos reprezentovala Obecní knihovna Opatov, která byla nominována mezi třináct nejlepších knihoven v kategorii „základní knihovna“.
Obecní knihovna Opatov prošla v roce 2014 společně s obecním úřadem rekonstrukcí. Knihovna, která do té doby živořila v nevyhovujících podmínkách a následkem vytopení přišla o část fondu, tak díky rekonstrukci získala krásné nové prostory. Ve stejné budově sídlí i Volnočasové centrum, které společně s knihovnou pořádá kulturní a vzdělávací akce. Toto spojení je základem komunitní činnosti v obci Opatov. Díky spolupráci s Volnočasovým centrem a řadě akcí pořádaných přímo pro děti se knihovna může pyšnit velkým počtem návštěvníků i přes omezený rozsah otvíracích hodin. Knihovna v Opatově se mimo jiné pravidelně zapojuje do celostátních akcí, jako je Noc s Andersenem, Pasování prvňáčků na čtenáře apod. Knihovna má také velkou podporu vedení obce. „Poděkování patří především zapáleným knihovnicím, které jsou velmi aktivní a výborně se starají o knihovnu i své čtenáře,“ uvedla Radomíra Kodetová, ředitelka Krajské knihovny v Pardubicích, která v rámci programu regionálních funkcí poskytuje podpůrné služby knihovnám v menších obcích.