Českotřebovský deník 346/2019 (17/12)
Poslední rozloučení s Otíkem Dobrovským

Čekal jsem opravdu velkou událost, ale předčila ještě moje očekávání. S Otíkem se chtěl rozloučit prostě snad každý, kdo ho znal a měl tu možnost být v úterý 17. prosince v naprosto zaplněné obřadní síni městského krematoria. Přinesené květiny už nebyly ani kam ukládat. Obřad byl skutečně slavnostní, byl to koncert, na který nelze hned tak zapomenout, musel dojmout každého, kdo se přišel rozloučit. A nechyběla zde ani delegace vedení města v čele se starostkou Magdalénou Peterkovou nebo hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.  Naposledy jsme měli možnost se  setkat s Otokarem Dobrovským, kterého jsme měli všichni rádi stejně jako on měl rád  celou svou rozvětvenou rodinu, svoje město, kde prožil celý život. Procítěný smuteční projev Mgr. Milady Hamplové nám představil znovu Otíka tak, jak jsme jej znali, jako starostlivého otce rodiny a dědečka, milovníka loutkového i velkého divadla, obětavého kulturního činovníka, patriota našeho města se vším všudy. Čest jeho památce!
Za Otou budeme chodit k jeho hrobu v urnovém háji českotřebovského hřbitova, bude vedle své manželky Hany. (mm)

KPH ruší čtvrteční koncert 2 tenoři.


Z důvodu nemoci Jaroslava Dvorského se koncert KPH  dne 19.12. neuskuteční.
Přesun termínu (zřejmě na leden) bude brzy oznámen.


Vyměním družstevní byt velikosti 3+1 M, na Lhotce, v České Třebové,
za družstevní byt 1+1 v centru České  Třebové,  nebo poblíž, vyjma Semanínské a Lhotky.
Byt je před rekonstrukcí, má plastová okna, zasklenou lodžii a zděný sklep. Kontakt: 723 504 824
 
Opětovný úspěch v soutěži GymplRoku.cz

Projekt GymplRoku.cz započal v roce 2012. Soutěž je průzkumem mezi studenty a absolventy gymnázií v České republice, jak se jim na jejich gymnáziu studuje nebo studovalo. Hlasovat je možné prostřednictvím Facebooku.
Hodnocení probíhá na základě několika kritérií, např. celková spokojenost se školou, zajímavost předmětů, odbornost vyučujících, příprava do praxe, možnosti realizace a zapojení do studentských projektů ve škole.
Ve školním roce 2018/2019 se českotřebovské gymnázium umístilo na 2. místě v rámci Pardubického kraje a navázalo tak na úspěchy z předchozích let. Na odkazu http://gymplroku.cz/zebricky/ najdete přehledně zpracované jednotlivé ročníky soutěže s výsledným pořadím škol. Děkujeme všem našim bývalým i současným studentům za podporu a účast při hlasování. Budeme se i nadále snažit, aby důvěra v naši školu neklesla, abychom vytvářeli přátelské prostředí a aby naši školu opouštěli úspěšní absolventi. Dana Řehořová


Klub mladých ochránců přírody Česká Třebová

 Baví Tě pozorovat přírodu?        
Chceš jí být blíž a není ti lhostejná?
Rád bys řekl i ostatním, co jsi v přírodě vypozoroval nebo co o ní víš?
 
Přidej se k nám do Klubu Mladých Ochránců Přírody, který právě zakládáme.
Pokud je Ti 9–18 let, příroda tě nenudí a těšíš se na skvělou partu kámošů, dovol se mamky a taťky a pošlete do 15.1.2020 svoje jméno, příjmení, rok narození a den v týdnu, kdy máš od 16–18 h volno + telefonní číslo na rodiče na adresu mopici2.0@seznam.cz nebo nám údaje doručte do 15.1.2020 do schránky u Ekocentra Podorlicko na adrese Podbranská 959, 560 02 Česká Třebová. Do konce ledna 2020 se pak dozvíte podrobnosti.
A co tě s námi čeká, na co se můžeš těšit?
1 x týdně dvouhodinové setkání venku nebo v klubovně dle počasí  Cca 1 x měsíčně výlet na celou sobotu nebo neděli. Kapacita jednoho oddílu je zatím 10 dětí.
Podrobnosti sledujte na webových stránkách http://www.csop-podorlicko.org/novinky.php anebo facebookovém profilu ČSOP Podorlicko Česká Třebová. Kontakt: Alena Šplíchalová, 734 236 028, mopici2.0@seznam.cz
 
Předvánoční čas v MŠ U Koupaliště

Na adventní čas a vánoce se vždy v naší škole těšíme, proto chceme, aby si je děti užily se vším všudy a především s kouzlem, které přinášejí. Začínáme vánočně vyzdobenou školou a třídami, vyprávíme si o vánočních zvycích ,tradicích , stavíme betlém a posloucháme koledy.  Každá třída si napekla perníčky a linecké cukroví, které na „vánočních dílnách“ společně s rodiči zdobí cukrovou polevou.
Dne  5.12.nás navštívil čert, Mikuláš a anděl a děti si užily pohádkovou nadílku. Tímto děkujeme DDM.
Také každoročně vystavujeme své práce na Vánoční výstavce v Kulturním centru. Děti si z ní odnesly vlastnoručně vyrobené perníčky a papírového sněhuláka. Velmi se jim líbila výstava českotřebovského betlému.
Poslední akcí bývá tradiční vánoční besídka. Letos opět maminky nezklamaly a napekly pravou, vánoční hostinu. Děti si s učitelkami připravily pásmo písniček, básniček, tanečků a vyprávění. Odměnou jim byl obrovský potlesk. Po skleničce dětského šampáňa si popřály krásné Vánoce a společně s rodiči rozbalovaly dárečky, které na ně čekaly pod stromečkem.
Tento tajemný, vánoční čas, přináší dětem mnoho radosti, citových prožitků, ale i práce. A za ten pocit ta námaha určitě stojí. Přejeme všem krásné, pohodové Vánoce, hodně zdraví a lásky v roce 2020.
Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště


 
Když přijede kamion na Staré náměstí - tak zde všechno stojí... (Dnes 17/12 v 10:30 dopoledne...)