Českotřebovský deník 355/2019 (27/12)
Českotřebovský zpravodaj - leden  2020 vyšel po 29 letech opět jako městské periodikum

Ve schránkách občanů města se ke konci roku objevuje Českotřebovský zpravodaj. Předplatné bylo zrušeno, i když se v závěru roku na jeho úhradu ptaly snad desítky  občanů, zpravodaj také zmizel z pultů českotřebovských prodejen i prodejen Konzumu v okolních obcích. Přechod pod nového vydavatele se podařilo v závěru roku přes časovou tíseň zvládnout, máme první číslo v novém formátu. Českotřebovský zpravodaj tak pokračuje. Do nových ročníků přeji redakci hodně  zajímavých příspěvků. Dobře vím, že to není práce jednoduchá. Věřím také, že Českotřebovský zpravodaj bude mít u čtenářů oblibu. (mm)
Valná hromada Spolku Gymnázia Česká Třebová

Spolek Gymnázia Česká Třebová svolává valnou hromadu svých členů na čtvrtek 6. února 2020 v 17 hodin do učebny biologie v budově  českotřebovského gymnázia. Program valné hromady bude zveřejněn na webových stránkách www.gymnct.czPetr Poldauf, předseda Spolku


20 let česko-norského partnerství
Gymnázium Česká Třebová a Sigdal ungdomsskole v Prestfossu

Letošní projekt vzájemných výměnných pobytů žáků a učitelů obou škol byl zakončen návštěvou dvou norských učitelek počátkem letošního prosince. Norské kolegyně Toril Ebbesberg a Tonje Tonby se v týdnu od 9. prosince 2019 aktivně zúčastnily výuky na gymnáziu, setkaly se s učitelským sborem a kolegy, kteří předtím pobývali v jejich domovské škole v Prestfossu. Naše setkávání byla neformální a probíhala v atmosféře dokládající dlouhodobou a přátelskou spolupráci obou škol. Česká Třebová nabídla předvánoční náladu a hotel Bravo příjemné ubytování. V pátek 13. prosince následovalo srdečné rozloučení a odjezd do Prahy. Závěrečným bodem programu byla krátká prohlídka našeho hlavního města a odlet do Osla následujícího dne.
Příjemnou tečkou za celým letošním projektem byl přátelský mail z Norska s poděkováním a přáním, aby spolupráce obou škol i nadále pokračovala.  Petr Poldauf, předseda Spolku Gymnázia Česká Třebová

Povedený hokejový vánoční večer 

Mezinárodní hokejový zápas českotřebovských Kohoutů s China Golden Dragon měl skvělou diváckou, ale také důstojnou slavnostní kulisu. Manažer českotřebovské klubu přivítal trenéra čínského týmu Jiřího Šejbu, mistra světa z roku 1985 v Praze, který ve vítězném finálovém utkání s Kanadou nastřílel tři góly.  Dárek dostal také nejstarší hráč Kohoutů Martin Filip, který ve čtvrtek 26. prosince oslavil osmačtyřicáté narozeniny. Oběma blahopřála také starostka města Magda Peterková.
Nadšení hokejisté a diváci si vzápětí vyslechli hymny obou zemí, v přestávkovém programu dostali prostor mladá krasobruslařka a fanoušci, kteří soutěžili ve střelbě na branku. Bezprostředně po skončení zápasu byli vyhlášeni tři a tři nejlepší hráči, tečku obstarala společná fotografie obou mužstev.
 
Manažerský úspěch Vladimíra Vaňka: na atraktivní hokej přišla spousta lidí

Málo platné, zdá se, že sportem číslo jedna je ve Třebové lední hokej. Trvale vysoké návštěvy, úspěšné výsledky, přízeň sponzorů, vzor pro mládež, který slaví své další úspěchy pod hlavičkou Mládežnického hokejového oddílu  TJ Lokomotiva. Vánoční zápase s čínským Zlatým drakem přilákal Třebováky od televizních pohádek. Přišli a byli vděčni za zážitky, které jim tento byť přátelský, ale zajímavý zápas přinesl. Postavení zimního stadionu v České Třebové se opravdu vyplatilo, vzniklo sportoviště, které se skutečně velmi dobře využito a to bez ohledu na to, jaké je právě venku počasí. Zatím lyžařský svah na Pekláku má přece jen velké omezení dané ve stále větším měřítku ne dost studeným zimním obdobím. Letos se zatím stále na sníh na svahu jen těšíme, podobně jako v jiných zimních střediscích. Zbývá ještě plavecký bazén, jehož otevírací doba je také velmi  široká, navíc nyní každý měsíc nabízí akce, které mohou návštěvnost dále zvýšit. Letos poslední bude možné jít si zaplavat i na Silvestra.  (mm)
 
Připomeňme si: Ledová kalamita na železnici začátkem prosince před 5 lety

Déšť, pak mráz a mlha, ledovka i na trolejích. Takový byl začátek prosince 2014, tedy před 5 lety. Elektrická trakce byla 2.12.2014 v podstatě mimo provoz i na hlavních tratích Českou Třebovou nevyjímaje. Vlaky tehdy jezdily s velkým zpožděním, mnoho spojů  bylo i zrušeno. Českotřebovská nádražní hala byla plná čekajících lidí, jako snad nikdy předtím. Námraza i na stromech, které se ohýbaly a praskaly, stovky zásahů hasičů. (Foto Václav Polák)

Litomyšl rozšíří a zmodernizuje sběrný dvůr

Tím by se měla roční kapacita zvýšit až na 2764 tun odpadů ze současných 1349 tun a současně by mělo dojít k modernizaci celého vybavení. Ke konci roku 2019 obdrželo vedení města zprávu ze Státního fondu životního prostředí o tom, že litomyšlský projekt byl odsouhlasen a Litomyšl má na rekonstrukci sběrného dvora přislíbenou dotaci ve výši až 20 milionů korun z uznatelných nákladů. Celkem by práce na modernizaci měly stát přibližně 26 milionů, v projektu se počítá, že součástí rozšířeného sběrného dvoru bude provozní objekt se sociálním zázemím, sklad, zastřešená rampa, jejíž součástí budou ocelové velkoobjemové kontejnery a automobilová mostní váha.

V Ústí nad Orlicí měli na Štěpána živý betlém 

Druhý svátek vánoční, 26. prosince, se konal tradiční Živý betlém připravený Římskokatolickou farností Ústí nad Orlicí ve spolupráci s Městem Ústí nad Orlicí a tanečním oddělením ZUŠ Jaroslava Kociana. Odpolední program začal v parku za kostelem nejen představením scénického tance dětí ze ZUŠ. Následoval průvod do kostela Nanebevzetí Panny Marie. Za doprovodu kapely se zaplnil kostel do posledního místa. Tříkrálová scénka doprovázená vánočními písněmi vytvořila skvělou betlémskou atmosféru. V rámci programu se také konala sbírka určená na adopci na dálku.


Ze života hmyzu

Divadelní představení přívratských ochotníků na Rychtě v Dlouhé Třebové 27/12 2019
 
Každý zvon má svůj vlastní příběh 

Zvon je nejmohutnější hudební nástroj, promlouvá ke každému z nás, zní do dáli, zní krajinou. Je to nástroj umělecký i posvátný, člověka provází životem. V čase ohrožení býval nezbytným nástrojem signalizačním, v samotách, osadách i velkých městech určoval ráno, poledne i večerní klekání, svolával ke mši. Dnes je chápán více jako památečná exkluzivita a naštěstí jako kulturní fenomén stále žije a má i své tvůrce zvonaře. V Čechách žije jediný – Petr Rudolf Manoušek.
Tradici zvonařů Manoušků, kteří začali v Brně Husovicích v roce 1900, držíte v třetí generaci a s neobyčejnou statečností. Zvonařství vašeho otce bylo v roce 1948 komunistickým nástupem drasticky vyvlastněno, zlikvidováno. Otec Rudolfa Manouška si dokázal v roce 1967 na Zbraslavi založit dílnuVe vašem zvonařském erbu máte zvon, klíč a květ.
Manouškovi byli vždy zvonaři úspěšní, desetitisíce zvonů jste vyrobili, ale do specifiky zvonařství Manoušek patří i záchrana zvonů, znalost a praxe, jak poškozené zvony opravit, aby měly svůj správný tón a nemusely se roztavit. Začínali s tím jako první...
V dřívější době se poškozené zvony přetavovaly, protože nikdo je nedokázal opravit a jediná slévařská technika byla natolik náročná, že se raději zvony roztavily. Po první válečné rekvizici, po ztrátě tisíců zvonů v roce 1917, velká úcta vyvstala ke všem, které se dochovaly. Tehdy děda Rudolfa Manouška vypracoval technologii, jak svařovat puklé zvony a jak opravit třeba i ty, které mají kus ulomený, má na to dokonce patent z té doby.Do dneška je to jediná cesta, jak napravit historický poškozený zvon, který by byl jinak nenávratně ztracen. (Podle Anny Šerých, Opera plus)