Českotřebovský deník 341/2019 (2/9)  
Český pohár florbalu: POSTUP DO 3. KOLA
FBK Orlicko Třebovsko ve velké bitvě v prodloužení porazilo FBC Pitbulls Kolín  9 : 8                     

V neděli v 16 hodin se v hale Skalka utkaly týmy mužů FBK Orlicko Třebovsko a FBC Pitbulls Kolín, aby po více než dvouhodinové bitvě určilo jako postupující domácí tým.  Po třetinách 2:2, 4:3 a 2:3 boj pokračoval v prodloužení. O postupu domácího týmu vedeného trenérem  Jiřím Typlem a asistentem Martinem Šmídem rozhodla  po 53 vteřinách hry branka Jana Horáka po přihrávce od Matěje Tesaře. Utkání sledovalo 74 diváků. Rozhodčí: Martin Preclík a Tomáš Jelínek. Ve vítězném týmu FBK Orlicko Třebovsko hrají hráčí nejen z České Třebové, ale také z okolí, zejména z Ústí nad Orlicí: Tadeáš Vaněk, Jan Machatý, Vojta Šmíd, Matěj Tesař, Štěpán Kapoun, Jan Horák, Štěpán Martinec, Dominik Zlesák, Vojtěch Kolomý, Jan Stolín, David Čížek, Petr Stolín, Patrik Jurco, Tomáš Langer,  Petr John, Matyáš Pinkas, Tomáš Dryml, brankáři Karel Aubus a Jakub Hrdlička.  Domácí prostředí má tým v hale Skalka v České Třebové.
Vítězství znamená postup do dalšího třetího kola, ve kterém se utká FBC Orlicko-Třebovsko doma v hale Skalka v neděli 8. září od 18 hodin s týmem FBC Vysoké Mýto. Přijďte náš tým povzbudit, kapacita hlediště je 150 diváků!

 

Historický vlak pojede na Kralicko ještě ve všech zářijových sobotách


Pardubický kraj připravil ve spolupráci s Českými drahami pravidelné sobotní jízdy historických vlaků z České Třebové do Hanušovic a zpět. Projeďte se krajinou pod Králickým Sněžníkem a navštivte pevnostní objekty, muzea, horská střediska a krásnou přírodu.

Ve vlacích platí jízdné dle tarifu ČD a na území Pardubického kraje rovněž dle tarifu IREDO.

 

K jízdnému je stanoven jednorázový příspěvek na obnovu a údržbu historických vozidel ve výši 15 Kč.

 

HISTORICKÁ LOKOMOTIVA  423.009 „Velký Bejček“ pojede v září ve dnech   14. 9., 28. 9. 2019

Lokomotiva působila na tratích jihozápadních Čech a v 70. letech dosluhovala na vlečkách.

V 80. letech byla získána zpět pro historický provoz.

Současným majitelem jsou České dráhy. Lokomotiva slouží při nostalgických jízdách. Obzvláště aktivní je na Letohradsku a Českotřebovsku.

 


Veřejná sbírka na pomoc obyvatelům požárem postižených domů skončila.

  • Poslední informace o stavu konta sbírky, vyhlášené v červnu t.r. radou města byl zveřejněn ke dni 27. srpna 2019.  K tomuto dni bylo na běžném účtu sbírky nashromážděno 373 611 Kč.
  • Pro sbírku byl radou města dále schválen Sbírkový výbor, který pracoval v tomto složení:
    • Mgr. Peterková Magdaléna, starostka města – předsedkyně
    • Fišer Martin, člen rady města, 
    • Bc. Nejedlá Zuzana, DiS., členka zastupitelstva města, 
    • JUDr. Netolický Martin, Ph.D., hejtman Pardubického kraje, 
    • Karlíková Hana, zástupce obyvatel postiženého domu, 
    • Mgr. Kolovratník Miloš, děkan Římskokatolické farnosti, 
    • Ing. Urban Jaromír, předseda SBD Česká Třebová, 
    • Ing. Zelený Dalibor, místostarosta města - sekretář výboru.
    Na základě jednání s postiženými občany a SBD bylo rozhodnuto, že prostředky ze sbírky budou rozděleny přímo pro domácnosti postižených občanů podle velikosti plochy bytu, tedy podle  toho, jak jednotlivé domácnosti přispívají do fondu oprav.  Pardubický kraj přispěl z krizového fondu pro postižené částkou 1 milion korun. Tyto prostředky byly převedeny n a město Česká Třebová s budou využity pro financování oprav společných prostor po využití všech možností danými pojistnými smlouvami SBD a firmy, provádějící opravu střechy, jejíž pracovníci požár zavinili.  Nemají funkci dávky a nemohou být rozděleny postiženým rodinám. také město Česká Třebová má svůj krizový fond a uvažuje se o poskytnutí finančního příspěvku na opravy společných prostor domu.  Rozhodnout o tomto využití a výši příspěvku může zastupitelstvo města, které se sejde na jednání 16. září.


    NA GULÁŠFEST V PŘÍVRATĚ PŘIJEDU I PŘÍŠTĚ

    Když se před osmi lety konal první ročník přívratského Gulášfestu jako svérázný způsob rozloučení s prázdninami, nikdo by netušil, že se akce rozroste až do dnešní podoby. Pravidelně soutěží dvanáct gulášových týmů o přízeň odborné i laické poroty. Můj tým, který jsme nazvali "Krajánci" s hejtmanským guláše, soutěžil posedmé. Tým pravidelně obměňuji a tentokrát byl plný opravdových kulinářů. Můj předchůdce ve funkci hejtmana Pardubický kraj Radko Martínek to vzal vskutku velmi zodpovědně. K tomu starosta Krajského sdružení hasičů ČMS Josef Bidmon, starosta Květné Petr Škvařil nebo ředitel VOŠ a SŠ technických oborů Jan Kovář. K tomu se připojil i kolega a dlouholetý známý Jaroslav Lechnýř.
    Vedle guláše se ochutnávaly i vzorky buchet a také regionální piva. Celou akcí skvěle provázel moderátor Ondra Pokorný, na pódiu se vystřídaly různé kapely s retrohity. Těšíme se na příští jubilejní desátý ročník. Přívratští, můžete počítat opět s mojí podporou! FB Martin Netolický

    Nízkopříjmovým domácnostem scházejí peníze na výměnu starých kotlů.

    Kotlíkové dotace ani bezúročné půjčky jim často nepomohou


    V září a říjnu odstartuje ve sedmi krajích České republiky třetí a zároveň poslední vlna takzvaných kotlíkových dotací. Nově mohou lidé ve třech krajích získat také kotlíkovou půjčku, která má domácnostem bez úspor či s nízkými příjmy pomoci financovat nákup ekologického kotle. Kdo stále provozuje kotel na pevná paliva první či druhé třídy s ručním přikládáním, neměl by s přípravou žádosti dlouho otálet. Od září roku 2022 již lidé nesmějí nevyhovující kotle provozovat a za porušení tohoto nařízení hrozí vysoká pokuta.
    Nesplnění povinnosti nahradit starý neekologický kotel za nový nízkoemisní nebo tepelné čerpadlo může už za pár let některým domácnostem pořádně zkomplikovat život. Od září 2022 totiž bude platit nařízení zakazující používání nevyhovujících kotlů. Za jeho porušení hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun. „Kotlíkové dotace jsou bezesporu vítanou finanční pomocí a motivují k výměně starého kotle za nízkoemisní. Zájemce o dotaci se ale musí připravit na to, že část výdajů zaplatí z vlastních úspor. Při pořízení nového plynového kondenzačního kotle je potřeba počítat s částkou několika desítek tisíc korun. V případě tepelných čerpadel se blížíme ke sto tisícům,“ vypočítává Luboš Vrbata ze společnosti E.ON.
    Kotlíková půjčka nebude pro všechny
    Především domácnosti s nízkými příjmy ovšem takto vysoké úspory často nemají. Řešením alespoň pro část z nich může být bezúročná půjčka, o kterou mohou nově žádat v poslední třetí vlně kotlíkových dotací majitelé rodinných domů v Karlovarském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Půjčka kryje rozdíl mezi cenou nového kotle a kotlíkovou dotací. Od obce lze získat až 200 tisíc korun. Splácet půjčku je možné až 10 let, lze ji kdykoliv předčasně splatit a výše měsíční splátky je maximálně dva tisíce korun.
    „Věřím, že o bezúročné půjčky na výměnu kotlů zájem bude. Otázkou ovšem zůstává, zda pomohou právě lidem s nízkými příjmy. Splácet tisícovku nebo dvě měsíčně bude pro jednotlivce s příjmy do 15 tisíc často nereálné. S financováním nákupu nového ekologického kotle mohou mít tedy problém klidně i tisíce majitelů domů hlavně v chudších regionech,“ myslí si odborník na energie a šéfredaktor portálu Nazeleno.cz Michal Doležel.
    Může se také stát, že se některá obec do tohoto pilotního programu finanční pomoci nezapojí a lidé půjčku nezískají. Žadatelé o bezúročnou půjčku musejí rovněž splnit podmínky pro její získání, které si stanovuje obec. Například u nezaměstnaných nebo lidí v exekuci bude záležet na obci, zda jim půjčku poskytne, či nikoli.
    Cílem je vyměnit více než 100 tisíc kotlů
    Přesný počet neekologických kotlů první a druhé emisní třídy, které jsou v Česku aktuálně v provozu, nikdo nezná. Odhady hovoří až o 300 tisících. Přesnější čísla budou známa po další vlně povinných revizí kotlů, kdy revizní technici budou informace o stavu a třídě kotlů zapisovat do databáze. „Dosud české domácnosti požádaly o výměnu více než 70 tisíc kotlů, schválená podpora dosahuje výše 6,7 miliardy korun. Celkově počítáme, že se podaří za všechny tři vlny kotlíkových dotací vyměnit více než 100 tisíc kotlů,“ uvádí Ondřej Charvát z tiskového oddělení Ministerstva životního prostředí.
    5. Výzva k podávání žádostí o poskytnutí kotlíkové dotace
    Název projektu: "Kotlíkové dotace v Pardubickém kraji III"

    Pardubický kraj připravuje pro majitele rodinných domů 5. výzvu tzv. kotlíkových dotací, zaměřených na výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním o maximální 2. emisní třídě. Vyhlášení výzvy je předpokládáno v září letošního roku, příjem žádostí o poskytnutí dotace následně v říjnu.
    V nové výzvě již NEBUDOU podporovány kotle spalující uhlí (uhlí, kombinace uhlí/biomasa).
    Nebude podporována výměna stávajících kotlů Atmos C18S, C20S a C30S vyrobených od března 2000. Tyto kotle mají na výrobním štítku chybně uvedenu emisní třídou 1, ve skutečnosti splňují emisní třídu 3!!!

    Prvňákům zpříjemnily začátek školy dárky od Pardubického kraje

    První školní den zažilo na základních školách v Pardubickém kraji více jak pět tisíc prvňáků. Tradičně se za nimi vydali členové rady, kteří jim popřáli mnoho úspěchů v nové životní etapě. Zároveň jim předali batůžky s dárky.   
    Hejtman Martin Netolický navštívil dvě první třídy Základní školy Dašice, kde po odrecitování básně ze školních let přivítal prvňáčky i s rodiči. Děti obdržely stejně jako na ostatních školách bezpečnostní batůžky a na oplátku se s panem hejtmanem společně pozdravily. „Přeji vám krásný vstup do vašeho úvodního školního roku, který bude prvním krokem k dosažení základního vzdělání, dále abyste si zde našli mnoho kamarádů, prožili radostné chvíle a také zažili mnoho úspěchů. I rodičům bych chtěl popřát, aby svá dítka podporovali a leckteré chyby jim odpouštěli. Ne nadarmo se říká, že chybami se člověk učí. Samozřejmě třídním učitelům přeji pevné nervy,“ řekl Martin Netolický.
    Mimořádně slavnostní den prožívali v Základní škole Rybitví. I když má škola historii dlouhou více než 140 let a přes 60 let sídlí v nové budově, v posledních dvaceti letech tu měli jen první stupeň. Ředitelka Markéta Hujerová se starostkou Evou Šmeralovou a 1. náměstkem hejtmana Romanem Línkem tu dnes mohli spolu s dalšími hosty, rodiči a dětmi otevřít znovu 6. třídu. Celkem je teď ve škole necelá stovka dětí a dalších 75 je v přidružené mateřské škole. „Je tady vidět velká energie ze strany vedení školy, obce a také partnerské Synthesie. Zaměřují se tu na zdravý pohyb, ale i hudbu, logopedii a mnoho kroužků, včetně chystaného chemického spolu se Synthesií. Věřím, že školu brzy naplní, už teď se sem hlásily děti i z okolních obcí,“ shrnul návštěvu Roman Línek, který ošerpovaným prvňáčkům předal také batůžky Pardubického kraje.
    První školní den zahájil radní pro oblast školství Bohumil Bernášek v první třídě Základní školy v Jaroměřicích. Ta je nejvzdálenější školou od Pardubic. Z krajského města je potřeba urazit 104 kilometrů. „Do prvních tříd základních škol letos nastoupilo v Pardubickém kraji více než pět tisíc žáků. Rád bych jim všem popřál, aby se jim ve školách líbilo a aby dostávali samé pěkné známky. Kolegům pedagogům přeju pilné žáky a hodně elánu do jejich náročné práce,“ popřál Bohumil Bernášek.
    Na školu T. G. Masaryka v Litomyšli přišel pozdravit dvě třídy prvňáků i námětek hejtmana Michal Kortyš. „Vidím samé žáky, kteří se do školy těšili. Přeji vám všem hodně úspěchů a jsem rád, že se podařilo ve škole připravit program nabízející sportovní aktivity nad rámec běžné výuky.“  
    Radní pro cestovní ruch, sport a volnočasové aktivity navštívil Základní školu bratranců Veverkových v Pardubicích, kde on sám před lety absolvoval povinnou školní docházku. „Každý rok se sem rád vracím s velmi pěknými vzpomínkami na svoje dětství. Zároveň jsem rád, že se tu intenzivně věnují i sportu, což považuji pro děti za velmi důležité. Nemusí ze všech vyrůst závodní sportovci, ale dobré zkušenosti ze školy  mohou  děti vést i k rekreačnímu sportování pro zdraví a radost v dospělém životě.“
     Zcela jiný důvod k oslavě měla soukromá Základní a praktická škola Svítání. Tady dnes pokřtili nový svozový autobus EMIL pro hendikepované děti. Do a ze školy totiž svážejí děti tři svozové autobusy, které denně najedou stovky kilometrů. Ten nový dostal jméno po holickém rodákovi, cestovateli Emilu Holubovi. Podařilo se ho zakoupit díky mnoha sponzorům a podporovatelům, výtěžkem přispěly i některé benefiční akce. Všem těmto dobrým duším v čele s patronkou Lenkou Šmidberskou se dnes ve Svítání děkovalo. „Popřál jsem Emilovi, aby kromě dětí vozil také respekt a úctu, díky které byl pořízen, a hlavně pak radost,“ řekl další patron školy, který její kroky podporuje už od jejího vzniku, Roman Línek.  Rozjezd nového školního roku i nového školního busu Emila   přišel odstartovat také radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.
     
    V Lanškrouně mají cestující nové autobusové nádraží

    Kompletní přestavbu provedl Koncern ICOM transport. Celkové náklady jsou devět milionů korun.  V Pardubickém kraji jde o čtvrté zrekonstruované autobusové nádraží společnosti. V roce 2017 bylo otevřeno nové autobusové nádraží ve Svitavách, v loňském roce v Ústí nad Orlicí a Moravské Třebové.   Mohou zde využít informační dotykovou obrazovku, vyhledat spojení. Zrekonstruovaná budova má moderní sedačky, nové sociální zázemí, uzamykatelné skříňky na zavazadla, odjezdovou tabuli, informační kiosek, pokladnu a automaty na drobné občerstvení.