Českotřebovský deník 252/2019 (12/9)
Jak nám začíná nový školní rok v MŠ U Koupaliště

Dobré ráno, dobrý den,
do školky jdu s úsměvem.
Jsme tu všichni kamarádi,
máme se tu hodně rádi.
Začal nám další školní rok a s ním i nové děti. Nejmladší Kuřátka zvládla nové prostředí bez rodičů na jedničku a starší děti se seznamovaly se svými kamarády. Protože podporujeme u dětí osobní spokojenost, pohodu a vzájemnou komunikaci, nastal náš “ Seznamovací týden“ na školní zahradě. Děti malovaly křídami na tabuli, prožily sportovní  dopoledne plné her, soutěží, učitelky dětem zahrály divadlo, děti si zatančily na zahradní diskotéce, stavěly z písku hrady  a zámky, které nazdobily vlastnoručně vyrobenými praporky.   Milé děti, jsme tady pro vás a těšíme z každého vašeho úspěchu.
Vaše učitelky
 
 Zahradní slavnost v MŠ U Koupaliště

Dne 11. září jsme připravili pro děti a jejich rodiče seznamovací, zahradní slavnost.
Hodné paní kuchařky připravily snad všechny druhy pomazánek a pečiva, aby rodiče mohly ochutnat, co děti dostávají ke svačinám. O zábavu se postaral pan Petr Toman z Týnce nad Sázavou,  který nenechal sedět nejen děti, ale i jejich rodiče.
Podzimní sluníčko svítilo, co mohlo a my všichni jsme si zahradní párty patřičně užili.
Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště

Kuželkáři Lokomotivy zahájili nový ročník československé interligy vítězstvím

Naše nejvyšší soutěž vstupuje do čtvrtého roku existence a bez nadsázky je to „TOP“ soutěž. Letos se očekává vyrovnanější průběh soutěže ze známých důvodů. Favorité se ale dle mého názoru moc nezměnili, uvidíme na konci komu um a štěstěna přála nejvíc.
V Bratislavě hrála Jihlava a může litovat úvodu utkání. Ztrátu přes 100 kuželek sice stáhli hosté na 27 kuželek, na body to však nestačilo. V Rokycanech se hrálo vyrovnané utkání. Hosté z Brna Husovic do poslední rundy hráli o první body. Avšak domácí v poslední dvojici utkání zcela otočili ve svůj prospěch a body zůstaly v Rokycanech. Sokol Luhačovice jako jediné domácí družstvo v tomto kole prohrálo. A to celkem jasně „kanárem“. Hosté z Trstené předvedli parádní výkon, když především Michal Szulc a jeho výkon 663 poražených kuželek byli ozdobou utkání. Druhý největší rozdíl se zrodil v Podbrezové, kde domácí přehráli Slavoj Veľký Šariš bez větších problémů. Jediný bod hostí zaznamenal bývalý hráč Podbrezové Radoslav Foltín. Z domácích se zaskvěl Jovan Čalič (659), který posílil kádr Podbrezové. Český mistr z České Třebové přivítal nováčka soutěže TJ Rakovice. Hosté podali solidní výkon, ale o lepší výsledek v podobě zisku bodů je připravil výpadek v poslední rundě. Vynikající výsledky v utkání předvedli domácí Jan Bína (649) a hostující Boris Šintál (647). V posledním utkání kola staronový účastník Interligy Slavoj Praha hostil Tatran Sučany. Domácí hned v úvodu odskočili soupeři o 110 kuželek a v podstatě bylo rozhodnuto, zvláště když v dalším průběhu hosté nabírali další ztráty. Nejlepším hráčem utkání a celého prvního kola byl Zdeněk Gartus, výkonem 669 poražených kuželek.   Více ZDE
Práce na  průtahu města pokračují, ovšem pomaleji

Je to téměř idylické bydlet dnes na Moravské ulici, takový klid zde už dlouho nebyl. Až se někdy v daleké budoucnosti vybuduje obchvat města, tak to bude podobně, budou tudy jezdit jen osobní vozy, zásobování + doručovací balíkové služby. Zatím zde je klid před bouří, která nastane, až se tudy zase začnou prohánět kamiony. Stav prací na stavbě nové vozovky je takový, že plný provoz zde můžeme čekat se 14ti denním zpožděním někdy v úplném závěru září. Kdyby tak alespoň položili definitivní povrch vozovky!
Světelná křižovatka pracuje stále ve stejném režimu

A to i nyní, když se dopravní poměry na jednotlivých ramenech podstatně mění. Přesto ukazuje i zelenou na příjezdu z Litomyšlské ulice, kudy nic nejezdí a časově omezuje průjezd vozidel z ulice Hýblovy, i když zde provoz podstatně narostl.  Přeprogramování by nás  však stálo  snad 20 tisíc korun a stejnou částku bychom měli zaplatit při návratu do původního režimu. Proto se obrňme trpělivostí, za tolik peněz se změna opravdu nevyplatí.


Spolek Hurá na Výlet! slaví pět let fungování 

Chrudimský Spolek Hurá na Výlet! za pět let svého fungování udělal radost více než čtyřem tisícovkám seniorů, kteří mohli vyrazit na některý z výletů, který spolek uspořádal. Novinkou v aktivitách spolku bude od letošního podzimu klubovna „Hurá proStroy“ v Chrudimi, která bude nabízet nejen seniorům různé programy.
Slavnostní otevření nového prostoru je naplánované na 13. září od 17:00 hodin v Široké ulici 29. „V nových prostorech chceme nabízet zájemcům různé  – přednášky, workshopy, lekce jógy, vzdělávací kurzy, kulturní akce, možnost objednání se na naše výlety a další akce,“ uvedl předseda spolku Tomáš Martinek. Součástí slavnostního otevření bude vystoupení dixielandového orchestru JG DIX Holice a k dispozici bude drobné občerstvení.
Spolek Hurá na Výlet! je nezisková organizace, která vznikla v roce 2014 a od roku 2015 realizuje volnočasové aktivity pro seniory 65let+ a osoby ZTP – výlety a kulturní akce  spojené s informačně osvětovou činností. Výlety respektují možnosti, omezení a specifické potřeby těchto osob. Proto jsou koncipovány jako jednodenní, snadno zvládnutelné, bezpečné, finančně dostupné a přitom zajímavé. Jsou zajišťovány se zdravotnickým dohledem, osobní asistencí, průvodcem a s živým hudebním doprovodem. Spolek Hurá na Výlet má dnes 12 členů, za dobu svého fungování vybral dosud téměř milion korun. Podpořit další rozvoj aktivit je možné na transparentním účtu spolku: 2701034210 / 2010.

Sociální služby Česká Třebová hledají pomocnou kuchařku do Domova pro seniory. Nástup ihned, podmínkou dobrý zdravotní stav. Informace u vedoucí stravovacího úseku p. Valentové:  tel. 465 503 453 , e-mail: kuchyn@socialnisluzbyct.cz


Sociální služby Česká Třebová hledají do Domova pro seniory uklízečku. Nástup možný ihned, možnost zkráceného úvazku. Podmínkou dobrý zdravotní stav.
Informace u p. Škeříka: tel.739 344 577, e-mail:
provozni@socialnisluzbyct.cz

28. Basketbalový memoriál B. Langa v Ústí n.O. letos  zeštíhlel

V neděli 8. září se ve sportovní hale Střední školy automobilní v Ústí nad Orlicí konal 28. ročník basketbalového turnaje Memoriál Bohuslava Langa, letos pro kategorii minižactva U12. Tradiční místo konání, sportovní hala Uměleckoprůmyslové školy, bylo letos změněno z důvodu rekonstrukce haly v bývalé „textilce“. Při slavnostním zahájení pozdravil mladé basketbalisty starosta města Petr Hájek. Letošního „zeštíhleného“ turnaje se účastnila 4 družstva minižáků a to sestava domácího basketbalového klubu Ústí nad Orlicí a dále družstva z Litomyšle, Svitav a Vysokého Mýta.
Ing. Bohuslav Lang (Boida) byl prvním orlickoústeckým starostou po sametové revoluci, byl bratrem (dvojčetem) prvního porevolučního českotřebovského starosty Ing. Zdenka Langa (Zdeidy). Oba tedy vlastně Českotřebováci, aktivní sportovci, stavební inženýři, bohužel zemřeli předčasně, oba poblíž obce Svinná. Bohuslav Lang má svůj hrob v českotřebovském urnovém háji, každoročně mu v prvních srpnových dnech kladou na jeho hrob květiny představitelé města Ústí nad Orlicí.

Výměnné setkání sběratelů a sběratelek všeho kolem čaje a ubrousků v sobotu 19.10.2019 od 10.00 do 10.30 hod. v Muzeu esperanta
(Ottendorferova knihovna) ve Svitavách.






Cestovní agentura Hana Vraspírová, Na splavě 53 nabízí:

Sleva na zájezdy až 68% - last minute, prodej zimních pobytů...
Zájezd do Prahy 7.12.  na muzikály  Kvítek  Mandragory, Čarodějka, Mefisto, Drakula, Johanka z Arku
Ceny včetně dopravy od 740,-Kč.
Na Vaší návštěvu se těším v pondělí a ve čtvrtek 9-12  14-16 hod.,
na telefonu 723226287 a mailu hvtour.ca@seznam.cz kdykoliv. Hana Vraspírová

 


Nabídka na odprodej parcely pro rekreační výstavbu 

Obec Semanín, parcela pro rekreační výstavbu 1099 m2, prodej
Nabízíme k prodeji parcelu v obci Semanín, územním plánem obce pozemek určen k výstavbě rekreačního objektu.
Parcela se nachází v klidné části obce pod lesem, v blízkosti obecní komunikace, velmi hezké místo pro bydlení.
Spolu s pozemkem se prodává podíl 1/7 na společné přístupové komunikaci.
Pozemek není zatížen nájemní smlouvou, lze jej okamžitě využívat. Financování pomůžeme zajistit.
Elektřina a voda v dosahu, doporučujeme prohlídku.   
Zaváděcí cena 300.- Kč/ m2, na první prodanou parcelu dle vlastního výběru