Českotřebovský deník 56/2020 (22.2.)
Konec bourání, zahajuje příprava stavby nového mostu  

Mostová zpravodajka "VV" hlásí denně novinky ze stavby. Dnes je sobota, tak se nepracovalo, ale můžeme ukázat, že se v pátek nezahálelo. Na obou stranách řeky, kde budou opěry mostu, bylo vybudováno bednění (viz fotografie) .....

Odstřel komína parnické teplárny se udál před 15 lety 20. února 2005

INFORMACE STAROSTY K ODSTŘELU BUDOV TEPLÁRNY
 V neděli 20. 2. 2005 v 9.00 hod. bude proveden odstřel komínu, kotelny a zásobníku v areálu bývalé teplárny. V důsledku této akce budou na nezbytně nutnou dobu přijata tato opatření. Bude uzavřena silnice I/14 a to v úseku od křižovatky s ulicí Čechova po odbočku na parkoviště k supermarketu Lídl (odhadovaná doba uzávěrky je 20 min. pro auta a 1 hod. pro pěší) Dále bude uzavřena ulice Vily a ulice U Teplárny. Dne 19. 2. 2005 v době od 12.00 do 14.00 hod. a 20. 2. 2005 v době od 12.00 do 14.00 hod. bude přerušena dodávka el. energie v přilehlé oblasti.
Jelikož se jedná o organizačně náročnou a nebezpečnou akci, žádám všechny občany, kteří se budou nacházet v inkriminovanou dobu v blízkosti areálu bývalé teplárny, aby se důsledně řídili pokyny  Policie ČR, Městské policie Česká Třebová, hasičů a odborných pracovníků odstřel zajišťující firmy.
V případě nepříznivého počasí (např. bouřka…) nebude možno odstřel provést a akce by se tak uskutečnila v náhradním termínu. Podrobné informace o odstřelu jsou uvedeny v přiloženém PROVOZNÍM ŘÁDU ODSTŘELU.
S pozdravem   Jaroslav Zedník starosta města
 

Odstřel proběhl bezvadně, nyní si můžeme tyto okamžiky znovu připomenout na fotografiích:

Po kliknutí se obr. zvětší

Hokejové semifinále bez Kohoutů - hrajeme o 5. místo

Hokejisté České Třebové změří v prvním utkání Poháru Vladimíra Martince síly s Litomyšlí. Výhodu domácího prostředí mají Kohouti, hraje se v neděli 23. února od 17.00 hodin. Premiéra na českotřebovské střídačce čeká trenéra Pavla Rohlíka.
V základní části soutěže se oba týmy střetly třikrát.  Vloni v říjnu uspěla doma Litomyšl (5:2), listopadová odveta v České Třebové byla zcela v režii Kohoutů (11:3). Naposledy se obě mužstva střetla letos 19. ledna a bylo to drama do posledních vteřin. Kohouti se v 60. minutě dostali do vedení 5:4, jenže ještě v normální hrací době umožnili soupeři vyrovnat na 5:5 a po samostatných nájezdech se z vítězství radovala Litomyšl.
Na novou situaci reagovalo vedení klubu, které rozhodlo na všechna zbývající utkání sezony snížit vstupné.  Na nadcházející souboje s Litomyšlí (budou minimálně dva v domácím prostředí) půjdou fanoušci za jednotnou cenu 40 korun. Poprvé se Kohouti doma představí v neděli 23. února, hraje se od 17.00 hodin.
 „Naše představy o dalším vývoji sezony byly jiné, nedá se nic dělat. Věřím, že hráči udělají maximum pro to, aby alespoň částečně odčinili svůj čtvrtfinálový nezdar. Srdečně zveme fanoušky, přijďte tým v neděli povzbudit,“ nabádá manažer Vladimír Vaněk.

Další nedělní program

Pohár V. Martince: Hlinsko – Světlá nad Sázavou.
Semifinále play off: Moravská Třebová – Chotěboř, Choceň – Chrudim.
 


Informace o letošním ročníku festivalu Jeden svět v Ústí nad Orlicí

S pomalu blížícím se jarem se začíná rodit i podoba filmového lidskoprávního festivalu Jeden svět v Ústí nad Orlicí. Ten mezi jednadvaceti dokumenty představí i dva nominované na letošního Oskara - Pro Samu a Země medu. Během festivalu budeme diskutovat o aktuálních tématech dnešního globálního světa – mimo jiné o ekologii s prvním českým ministrem životního prostředí Bedřichem Moldanem či o velmocenské roli Číny se sinoložkou Olgou Lomovou. Otázky spojené s technologickými výzvami budoucnosti, si budeme klást po filmu o umělé inteligenci iHuman. Odpovědi pomůže hledat publicista, analytik informačních technologií a novinář Deníku N Petr Koubský.
Malou, ale zato šťavnatou třešničkou před dortem (rozuměj festivalem) bude film Víta Klusáka V síti, který otevírá téma zneužívání dětí na internetu. Promítat budeme v Roškotově divadle v pátek 27. března. Vstupenky na očekávaný dokumentární hit letošní sezóny budou k dispozici od 2. března v infocentru v Ústí nad Orlicí.
Nedílnou součástí festivalu jsou i projekce pro školy. V České Třebové budou probíhat od 30. 3. do 1. 4. 2020 v Malé scéně. V případě zájmu kontaktujte cervinkova@spousti.cz, 777 929 426.
 
Jeden svět je celostátní festival 

Po skončení festivalu v Praze se Jeden svět přesouvá do dalších 35 měst po celé České republice. Lidskoprávní dokumenty se tak dostanou k desítkám tisíc lidí od Karlových Varů až po Třinec. Diváci a divačky mají jedinečnou příležitost diskutovat o důležitých společenských tématech a  společně tvořit ve svých městech kulturnější, tolerantnější a vzdělanější prostředí. Regionální festivaly by nemohly vzniknout bez úsilí našich partnerů a dobrovolníků, kteří se aktivně zajímají o to, co se děje kolem nich, a mají energii a odhodlání přiblížit festivalová témata také do svých měst.  Díky rozmanitosti našich regionálních partnerských organizací se tak každý z regionálních festivalů může pochlubit jedinečnou atmosférou.  Jeden svět v regionech probíhá od 14. 3. do 9. 4. 2020, k nám nejblíž je v Ústí n.O. od 28/3 a v Poličce od 2/4..

Ligové volejbalové výsledky  

  • Ženy T.J. Sokol hostily Jablonec. V prvním zápase prohrály po pětisetové bitvě 2 : 3, v odpoledním zápase ale soupeře vyprovodily z kurtu vítězstvím 3 : 0.  Body potřebují, stále zůstávají na sedmém místě tabulky těsně za Turnovem.
  • Muži T.J. Sokol ČT II.  potvrdili dobrou formu a vyhráli v Brně nad Kometou 3: 2 a 3 : 1. V tabulce druholigové skupiny B jsou na druhém místě za Českou Lípou.

    Kuželkářské MČR neregistrovaných 2020

    V květnu proběhne pod novým vedením soutěže 14. ročník MČR neregistrovaných kuželkářů. Zatím probíhají přípravy na jeho průběh. Jen informativně – kvalifikační místa jsou Praha-Žižkov, Luhačovice, Jihlava a pravděpodobně Rýmařov, přičemž by se kvalifikace měly odehrát 9. 5. nebo 16. 5., budeme upřesňovat. Finále pro 24 nejlepších celků, které postoupí z kvalifikací, se letos odehraje na kuželně v Hořicích ve dnech 30.–31. 5. V minulosti se v této soutěži Třebovákům hodně dařilo, proto budeme sledovat i tuto soutěž.

     

    Kuželkářská Interliga: Lokomotiva byla na zájezdu v Podbrezové

    Železárny Podbrezová jsou velkým favoritem soutěže, i když zde letos nehraje  nejlepší hráč interligy Zavarko. Proto se nedal očekávat zázrak. Lokomotiva prohrála v Podbrezové 2 : 6, (3650 : 2533) když vynikající výkony  dosáhli především Petr Dobeš (658) a Ondřej Topič (620), naopak favorit Jan Bína dosáhl jenom 580 bodů.   Výkon 3533 bodů není špatný, ale v Podbrezové  to nestačí.  Nejlepší její hráč Jovan Čalič osáhl výkonu 678 bodů.  Příští týden hrajeme doma se Slavojem Praha. Lehké to také nebude....
     
    Prdelačka v muzeu

    Pod názvem "Už vím proč dědo" se dnes v sobotu 22. února konala na dvorku regionálního muzea ve Vysokém Mýtě  zajímavá akce, tedy domácí zabíjačka. Na muzejním dvorku se návštěvníci seznámili s tradičním postupem zpracování masa, ale také přípravou pokrmů při příležitosti zabíjačky vyráběných .  Akci doplnila výstava přednáška  i přednáška.  Uvádím k tomu pár fotografií Luboše Kozla a současně to beru jako inspiraci, protože proč bychom nemohli mít příští rok zabíjačku také u nás v muzeu, muzejní dvorek k tomu máme.... Z regionálního muzea už k nám přišlo mnoho dobrého a zajímavého, tak proč by nemohla přijít právě  taková zabíjačka, třeba ve formě mimořádného "semináře pro pamětníky (i nepamětníky)".

    Předměty, které hledáš, se nikdy neobjeví, když je potřebuješ, nýbrž teprve až jejich důležitost pomine a ty budeš hledat úplně něco jiného.

     
    Cestománie - Mise ITIBO  


    Mateřská škola U Koupaliště, hledá akutně výpomoc do kuchyně.
    Jedná se o zástup za nemocnou kuchařku. Info na 736 518 003.

    Lokace strachu v České Třebové 

    Studuji na Univerzitě Palackého v Olomouci Regionální geografii a v rámci své Bakalářské práce zpracovávám téma Lokace strachu z kriminality obyvateli města Česká Třebová. Svou práci zakládám na sběru elektronických dotazníku, abych měl možnost nahlédnout na problém z pohledu obyvatel města a nešlo jen o suchá fakta z nějakých článků či dokumentů. Prosím tímto způsobem, veřejnost o pomoc a spolupráci. Věřím, že se mi podaří získat co nejvíce relevantních informací. Výsledek může být velmi užitečný také pro obyvatele města i pro samosprávu. Pro práci mám svoje termíny, získaná data potřebuji  vyhodnotit. Proto prosím svou reakci neodkládejte. Tady posílám odkaz na elektronický dotazník: https://www.pocitovemapy.cz/kriminalita-ceska-trebova-2019/
    Ondřej Kubát.  (Máme slíbenu možnost zveřejnění výsledků, proto pomáhejme!)


    Hledáme nejlepší MLS Pardubického kraje. Je to ten váš? 

    Společnost Agrovenkov vyhlašuje 14. ročník soutěže o nejlepší potravinu regionu - MLS Pardubického kraje 2020.  Slouží k propagaci regionálních potravin a podpoře malých a středních podniků. Přihlásit se lze do 31. března.
    Do soutěže se může přihlásit výrobce potravin, který má mimo jiné sídlo na území Pardubického kraje, hlavní použitá surovina je tuzemského původu, své výrobky dodává do maloobchodní sítě či prodává ze dvora a splňuje podmínku malého či středního podniku s počtem zaměstnanců do 250 osob. Výrobky lze přihlašovat v těchto kategoriích: Mlýnské a pekárenské a cukrářské výrobky, Mléko a mléčné výrobky, Maso a masné výrobky a Výrobky z medu a ostatní.
    Kompletní informace o soutěži, včetně přihlášky, jsou k dispozici na http://mlspardubickehokraje.cz/aktuality.php

    CZ LOKO má novou zakázku pro Srbsko

    Srbský státní dopravce Srbija voz, zajišťující v zemi osobní dopravu, svůj vozový park doplní o dvě lokomotivy typu EffiShunter 300. Rozhodlo o tom vítězství českého výrobce CZ LOKO v mezinárodním výběrovém řízení. Podobně jako České dráhy, které jich vlastní dvanáct, je nasadí ve stanicích a depech na posun vozidel a řazení souprav. Dodány budou podle smlouvy v prvním čtvrtletí 2021.
    Společnost CZ LOKO typ EffiShunter 300 vyvinula jako nejmenšího zástupce svého produktového portfolia. Jde o dvounápravovou lokomotivu poháněnou spalovacím motorem CAT C13 o výkonu 328 kW s elektrickým přenosem výkonu AC/DC a maximální rychlostí 60 km/h. „Třístovku“ vlastní rovněž české společnosti ČEPRO a VÚŽ a polské Metro Warszawskie.  Více ZDE


    Automobilní škola Holice vzdělává i pracovníky nadnárodních firem

    Od roku 2001 je součástí výuky na Střední škole automobilní Holice praxe ve firmách. Přístup zaměstnavatelů k žákům školy se během let radikálně měnil. Dříve firmy zájem o studenty moc neměly, teď je tomu naopak. Firmy praktikanty vítají a velký zájem mají i o absolventy školy. Do školy navíc chodí zaměstnanci firem, kteří si zvyšují kvalifikaci.
    V letošním školním roce bylo na praxi ve firmách téměř 40 % studentů. Jednalo se žáky druhých a třetích ročníků.  Například v lednu jich pracovalo 12 v závodě Škoda Auto Kvasiny. Do podniků a firem však nejezdí z důvodu, že by ve škole nebyla práce, škola totiž provozuje vlastní autoservis sloužící veřejnosti. V rámci výuky oborů škola provozuje autoservis i pro veřejnost a v rámci seznámení s reálným pracovním prostředím žáci chodí na praxe do partnerských firem.
    „Žáci se seznamují s firmami v okolí a poznávají reálný provoz. Příjemným bonusem je možnost přivýdělku a navíc si budují vztah se zaměstnavatelem.  Žáci mají dohody přímo s firmami,“ informuje ředitel školy Michal Šedivka. 
    Díky dobrému vybavení a také zkušeným učitelům se jezdí do školy doškolovat i automechanici, karosáři a elektrikáři z firem. Školení jsou připravená dle potřeb jednotlivých zaměstnavatelů.
    Škola v letošním roce již uspořádala dvakrát den otevřených dveří. Další je pro zájemce o studium připravený na pátek 21. února.