Českotřebovský deník 74/2020  (10/3) 
Hokejové zápasy budou bez diváků

Vzhledem „Mimořádnému opatření Ministerstva zdravotnictví – omezení akcí“ a na základě tohoto opatření vedení města rozhodlo o uzavření Zimního stadionu v České Třebové pro veřejnost.
Za vedení CHL chci podat upřesnění průběhu soutěže v následujícím období. Vzhledem k tomu, že v případě organizovaných sportovních akcí jsme ve spolupráci s objednatelem akce, nebo tréninku schopni přímo ovlivnit počet osob vyskytujících se v jeden čas v prostoru zimního stadionu, budou pokračovat soutěž CHL, hokejové tréninky mládeže, hokejové tréninky dospělých, krasobruslařské tréninky, organizované skupiny komerčního využití, vždy však s nutností dodržení pravidla 100 osob v prostoru sportoviště Zimního stadionu.  
Veškeré tréninky a aktivity (soutěžní utkání a jiné) budou pořádány s vyloučením veřejnosti (diváků).
Týmy CHL mohou na utkání přijet v maximálním počtu 22 osob včetně realizačního týmu. Počet osob je stanoven s ohledem na možný výskyt čtyřech týmů a rezervy pro pořadatele v prostoru ZS. Hráči, kteří budou mít odehraný zápas se nebudou zbytečně zdržovat v prostoru ZS, občerstvení bude uzavřeno bez náhrady.
Zimní stadion, bude trvale uzamčen, pro přístup do areálu bude nutné vyzvat obsluhu (telefon bude uveřejněn u vchodu do objektu).
Dále bych Vás chtěl informovat o skutečnosti, že slavnostní ukončení s vyhlášením výsledků, pravděpodobně proběhne v náhradním termínu, budeme včas informovat.  Zdeněk Řehák
Čtěte také: Kohouti ohlásili předčasný konec sezóny


K uzavření krytého bazénu

Nařízení o zastavení provozu městských sportovišť je v České Třebové je přísnější než jinde. O možnostech využití zimáku během vyhlášených omezení píše jednatel Eko Bi. Zdeněk Řehák výše.  Bazén však zatím žádné akce ani výjimky nemá, zůstává uzavřen. V okolních městech se však v souladu s nařízením ministra zdravotnictví provoz bazénů ponechává - v Ústí n. O., Litomyšli i ve Vysokém Mýtě a dokonce se rozšiřuje otevírací doba pro veřejnost, protože v časovém programu odpadají hodiny určené pro výuku plavání škol. Také stanovisko krajské hygienické stanice pro provoz bazénů není zamítavé, počet návštěvníků lze regulovat tak, aby společně s personálem nepřekročil určenou stovku. V našem kraji bylo mimo našeho krytého bazénu uzavřeno pouze aqua centrum v Pardubicích, kde je ovšem  počet návštěvníků daleko větší. (mm)


PRAVDĚPODOBNĚ PRVNÍ PŘÍPAD V PARDUBICKÉM KRAJI.
NEJDE O KOMUNITNÍ ŠÍŘENÍ, ALE INDIVIDUÁLNÍ NÁKAZU V ZAHRANIČÍ.  

Během dnešního dne byl proveden odběr dle nově nastaveného systému u muže důchodového věku z Pardubic, který se před dvěma dny vrátil z dovolené v Rakousku a objevily se u něj obtíže typické pro koronavirus COVID-19. Odebraný vzorek je vysoce suspektní, tedy podezřelý. Rozbor provedla laboratoř v Hradci Králové, která doposud nemá certifikaci pro definitivní potvrzení přítomnosti uvedeného koronaviru, proto byl vzorek dále odeslán do Národní referenční laboratoře. Dá se očekávat, že dojde k potvrzení, což bude znamenat první pozitivní případ v rámci Pardubického kraje  Dobrou zprávou je, že muž byl nakažen v Rakousku, neproběhlo tedy komunitní šíření, lze provést epidemiologické šetření, tj. určení okruhu lidí, se kterými muž přišel do styku od svého návratu. Vzhledem k tomu, že byl od 8.3.2020 doma, je vysoce pravděpodobné, že karanténa se bude týkat především rodinných příslušníků. Průběh onemocnění je spíše lehký.  FB Martin Netolický.
(Na fotografii z TK dne 10/3 vedoucí protiepidemického odboru kraje PK MUDr. Olga Hegrová)
 
Kraj reaguje na nařízení vlády a řeší distribuci ochranných pomůcek

Fotografie z tiskové konference po jednání bezpečnostní rady kraje 10.3. odpoledne. Foto Luboš Kozel                           
Bezpečnostní rada Pardubického kraje pod vedením hejtmana Martina Netolického v úterý odpoledne projednávala aktuální situaci týkající se výskytu nákazy koronaviru v České republice a další postup ve vazbě na mimořádná opatření vydaná dnes po jednání Bezpečnostní rady státu.
„Bezpečnostní rada státu dnes rozhodla o několika velmi závažných opatřeních, která mají dopad nejen do činnosti základních a středních škol, ale i ostatních organizací, a proto musíme reagovat a zajistit distribuci informací jak přímo, tak nepřímo souvisejících s těmito nařízeními. My jsme v první fázi zajistili rozeslání informací pro starosty, ředitelé všech škol a školských zařízení, poskytovatele zdravotních služeb, sociálních služeb, knihovny, muzea či dopravce,“ uvedl hejtman a předseda krajské bezpečnostní rady Martin Netolický.
Ten informoval členy bezpečnostní rady o aktuálním stavu distribuce ochranných a dezinfekčních pomůcek. „Na základě včerejšího jednání epidemiologické komise jsme určili tři skladovací místa v areálech našich nemocnic v Chrudimi, Litomyšli a Ústí nad Orlicí. Ty jsou připravené na závoz, avšak v tuto chvíli nevíme, kolik kusů na který kraj bude k dispozici. Jako kraj bychom měli zajistit distribuci pro zdravotnickou záchrannou službu, krajské, městské a soukromé nemocnice, praktické lékaře včetně stomatologů a dětských lékařů, lékárníky a poskytovatele sociálních služeb. Ostatní bude řešit stát,“ řekl hejtman s tím, že každý zástupce jednotlivé profesní skupiny má nyní vydefinovat potřebné týdenní počty na celý kraj. „V pátek jsme obdrželi od zástupců státu informaci, že pro kraje by mělo být distribuováno přibližně 90 tisíc respirátorů měsíčně. Aktuální počty však neznáme,“ sdělil hejtman.
Jedním ze závěrů krajské bezpečnostní rady je požadavek na upřesnění metodiky, které ochranné pomůcky při jakém vyšetření a zdravotním úkonu se mají využívat. „Očekáváme jasné stanovisko od ústřední epidemiologické komise, aby nám sdělila, jaké ochranné prostředky pro jednotlivé zdravotní úkony a úkony v oblasti sociálních služeb včetně terénních služeb se mají využívat. To má vliv na stanovení jednotlivých počtů,“ sdělil hejtman.
Ten na středu dopoledne svolal jednání starostů obcí s rozšířenou působností a jejich bezpečnostních tajemníků. „Naší myšlenkou je, aby praktičtí a dětští lékaři mohli odebírat příslušný materiál právě na těchto 15 obcích, což by mělo celý proces urychlit a usnadnit. Výjimkou budou zřejmě pouze Pardubice, jelikož zde je praktických lékařů koncentrovaných na jednom místě mnoho. Vytvoříme závazný systém distribuce tak, abychom minimalizovali případné komplikace,“ doplnil hejtman Netolický.


CO JE NYNÍ NEZBYTNÉ ŘEŠIT A ZAJISTIT V KRAJI?

Představitelé vlády České republiky na předsednictvu bezpečnostní rady státu dnes rozhodli o několika velmi závažných opatřeních, která mají dopad nejen do činnosti základních a středních škol, ale i ostatních organizací.
V 11 hodin jsem na krajském úřadě na mimořádné poradě s vedoucími jednotlivých sekcí požádal o okamžité rozslání dvou mimořádných opatření Ministerstvo zdravotnictví České republiky v plném znění, podle kterého se zakazuje s účinností od 11. března 2020 osobní přítomnost žáků a studentů ZŠ, SŠ a VOŠ na vzdělávání a také zákaz všech divadelních, hudebních, filmových a dalších uměleckých představení, sportovních, kuturních, náboženských, spolkových, tanečních, tradičních a jiných akcí s účastí přesahující ve stejný čas 100 osob s účinností od 18 hodin dne 10. března 2020. Mail obdrželi starostové, ředitelé všech škol a školských zařízení, všichni poskytovatelé zdravotních služeb, všichni poskytovatelé sociálních služeb, knihovny, muzea, dopravci...
Zdůrazňuji, že opatření se týká všech VEŘEJNÝCH i SOUKROMÝCH akcí tj. patří mezi zakázané akce velké svatby,..
Nechci a nebudu se nyní vyjadřovat k opodstatněnosti nařízení (nyní je ve veřejném prostoru dostatek "moudrých"), budu nyní činit veškerá opatření navazující pro území Pardubický kraj tak, abychom nic nepodcenili. Ostatně náš kraj začal jako jeden z prvních na první ohlášené případy v Rakousku přesně před 14 dny.
1. Na 14 hodin jsem svolal mimořádnou poradu členů rady kraje k důkladnému projednání dopadů do jednotlivých gescí - doprava, nemocnice, sociální služby, kulturní zařízení, školy.
2. V 15 hodin se sešla BEZPEČNOSTNÍ RADA KRAJE, která za účasti všech složek integrovaného záchranného systému (policie, hasiči, záchranka), ale také zástupců Česká lékařská komora, Česká stomatologická komora a Česká lékárnická komora aktuální situaci a provedení nezbytných opatření v rámci kraje.
3. Projednáme systém DISTRIBUCE OSOBNÍCH OCHRNÝCH PROSTŘEDKŮ A POMŮCEK (roušky, respirátory,...) a DEZINFKČNÍCH PROSTŘEDKŮ, které budou shromážděny na třech určených místech, která jsme stanovili včera na jednání epidemiologické komise. Distribuce zajistí kraj ve spolupráci s obcemi a dalšími k zdravotnickým zařízením včetně praktických lékařů, stomatologů, dětských lékařů,...
4. Musíme zajistit chod VŠECH VEŘEJNÝCH SLUŽEB. NEMOCNICE, SOCIÁLNÍ SLUŽBY, DOPRAVA,... Prověřujeme situaci ohledně hlídání dětí ze základních středních škol rodiči. Hlídačenky tj. péče o osobu blízkou nesmí znamenat jakékoliv omezení urgentní péče i jednotlivých lůžkových oddělení, to samé se týká ústavů sociální péče a dalších.
5. Stejným způsobem nyní prověřujeme zajištění dopravní obslužnosti autobusové i vlakové a stav provozního personálu.
6. Zítra v 9 hodin se uskuteční setkání se starosty obcí s rozšířenou působností a jejich tajemníky bezpečnostních rad, kde výše uvedené zálažitosti projednáme až na úroveň všech obcí v Pardubickém kraji, kterých je 450.
O dalším budeme informovat na www.pardubickykraj.cz/koronavirus. FB Martin Netolický

V návaznosti na aktuální nařízení vlády Národní památkový ústav do odvolání uzavírá památkové objekty s celoročním provozem a odkládá zahájení hlavní návštěvnické sezony na neurčito.

Před deseti lety 2010:
Peklák mimo provoz - porucha ložiska vyřadila vlek z činnosti.

Výsledkem byl opuštěný svah a potemnělá večerní sjezdovka, to už dlouho nebylo. Zavřený byl i bufet a  informaci o zastavení provozu z technických důvodů hlásila jen připravená tabule před pokladnou.  Peklák tým ovšem hned zajišťoval potřebný náhradní díl. Jedná se o poruchu ložiska lanáče vratné stanice. Ložisko již dorazilo, pokud se podaří rychlá výměna, jak je slíbeno, tak by se zítra ve čtvrtek (11.3.) od 17 hodin opět jezdilo.  Navíc se pak v neděli 14. března konal ještě velký karveval na sněhu.
Byly  připraveny soutěže, lyžování bylo pro masky zdarma a k tomu navíc zábavná show Honzy Betlacha.  A ještě gastronomické pochoutky:  klobásky na grilu a svařáček z ohně. Pekláku ale ještě nekončil a jezdilo se dál do 21. března.
 
Koncerty "Hrajeme doma" mají dlouhou tradici                                                 

Potěšující je, že počet účinkujících na koncertu přibývá.

Fotografie je z roku 2010 - všem na fotografii je tedy o deset let více....                            



Radní vybírali firmu na přestavbu mlýnů

Pardubický kraj v roce 2018 zakoupil budovu národní kulturní památky Winternitzovy automatické mlýny pro potřeby Východočeské galerie. V současné době je hotový projekt a kraj nyní vybíral firmu, která se zhostí samotné stavby.
„V termínu předložili nabídku celkem čtyři dodavatelé. Výběrová komise posuzovala z 80 procent nabídnutou cenu a z 20 procent dobu realizace díla. Vítěznou firmu můžeme zveřejnit až po uplynutí lhůty na případná odvolání a po podepsání smlouvy. Nejnižší cena činí necelých 280 milionů bez DPH a stavba by měla trvat necelé dva roky,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu Roman Línek.
Podle hejtmana Martina Netolického se stavba postupně stala velkým tématem, a to i proto, že se v areálu řeší projekty dalších subjektů. „Postupně se z akce, kterou jsme považovali za nadstavbu, stal jeden z klíčových projektů v oblasti kultury. Vzhledem k tomu, že je možné čerpat prostředky z ITI, jsme v kontaktu s dalšími investory v areálu, tedy městem a panem architektem Smetanou, abychom měli jistotu, že se vše posouvá úspěšně dopředu i u kolegů. U nás je vše připravené na podání žádosti, ale dle gentlemanské dohody počkáme na kolegy. Nemůžeme však čekat dlouho, a proto jsme se domluvili na dalším kontrolním jednání v červnu s tím, že bychom žádost do ITI podali v průběhu července,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
„Pardubický kraj už má právoplatné stavební povolení a po splnění všech potřebných lhůt může na jaře stavba začít. Vybrali jsme i technický dozor investora, který bude za Pardubický kraj na tuto velkou stavbu dohlížet. Východočeská galerie by se tak někdy v roce 2022 mohla začít stěhovat z prostorů na Zámku Pardubice do bývalých mlýnů. Tím se uvolní místo pro Východočeské muzeum i jeho plánované návštěvnické centrum na nádvoří,“ dodal Línek.
Nominujte na Duhové křídlo ty, kdo pomáhají

Pardubický kraj a Národní rada osob se zdravotním postižením Pardubického kraje vyhlásily osmý ročník ceny Duhové křídlo. Cena je udílena zaměstnancům, organizacím a dobrovolníkům, kteří pracují v sociálních službách a ve prospěch osob se zdravotním postižením.
„V našem kraji je řada lidí, kteří využívají sociální služby v našem kraji.  Nominace na Duhové křídlo je poděkováním těm, kteří pomáhají ostatním. Veřejnost může nominovat osoby a organizace v kategoriích profesionál, dobrovolník nebo filantrop a také poskytovatel sociálních služeb. Organizátoři navíc předají Cenu Michala Hašta za celoživotní práci ve prospěch osob se zdravotním postižením,“ informoval radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, patron celé akce.
Formuláře a další informace najdou zájemci na stránkách www.duhovekridlo.cz. Nominace končí 31. května. Vítězové všech kategorií budou vyhlášeni a celá akce zakončena slavnostním předáváním cen dne 30. září 2020 od 15 hodin v Multifunkčním centru Fabrika ve Svitavách.