Českotřebovský deník  77/2020 (12/3) 
Fotografie  Luboš Kozel. Kohout všude  hlásí nový den, budí všechny spáče. Tady už hlásí brzké jaro, zatím předjaří     
Městská sportoviště uzavřena: Zimák, bazén

Na základě dnešního vyhlášení nouzového stavu vládou České republiky) s okamžitou platností uzavíráme sportoviště, která v České Třebové provozuje společnost Eko Bi s.r.o. Znamená to např. předčasné ukončení soutěže CHL, její vyhodnocení bude zveřejněno ředitelem soutěže.  Ani krytý plavecký bazén tedy nebude možné pro veřejnost otevřít, jak se ještě nedávno zamýšlelo. 
 
Prohlášení hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického k vyhlášení nouzového stavu.

Vláda České republiky s účinností od 12. března 2020 14 hodin přistoupila k vyhlášení nouzového stavu. Jedná se jednoznačně o mimořádné a potřebné opatření, jehož cílem je maximalizovat ochranu veřejného zdraví a především usnadnit zásobování obyvatelstva ochrannými pomůckami a dezinfekcí. Jedná se také o zjednodušení všech procesů uvnitř státu. Tento pojem může sám o sobě vytvářet v lidech různé představy, avšak jde především o urychlení krizového řízení na všech úrovních státu. Vláda nyní může přijímat opatření s ukládáním povinností pro právnické, ale i fyzické osoby.
Osobně bych chtěl apelovat na všechny občany nejen Pardubického kraje, aby dodržovali základní hygienické zásady a snažili se být maximálně zodpovědní ke svému okolí.
V tuto chvíli není důvod k panice, ale je důležité, abychom všichni vnímali, že toto opatření je potřebné pro ochranu zdraví nás všech.   JUDr. Martin Netolický, Ph.D.


INFORMACE PRO SAMOSPRÁVY:
STAROSTOVÉ ORP DOSTANOU ZPRÁVU O POTVRZENÉM PŘÍPADU.

Dnes 12/3 jsem se dohodl s krajským hygienikem Ing. Antonínem Vykydalem na koordinační schůzce za účasti generálního ředitele Nemocnice Pardubického kraje MUDr. Tomáše Gottvalda a ředitele Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje MUDr. Igora Paara, že z důvodu maximální otevřenosti toku informací v rámci mimořádné situace dostanou místní samosprávy alespoň na úrovni obcí s rozšířenou působností (spádová města) informaci o případném pozitivním potvrzeném výskytu infekčního viru COVID-19. Považujeme za správné, aby ovšem byla zajištěna anonymita pacientů zejména pro jejich bezpečnost a pokud možno bezproblémový průběh léčby v souladu se všemi legislativními pravidly. Na druhou stranu starostové alespoň výše uvedených spádových sídel, kerých je v kraji celkem 15 a jsou součástí krizového řízení státu, by o situaci ve svém obvodu měli být spraveni, aby případně mohli zvýšit apel na dodržování doporučených postupů včetně hygienických pravidel, apod. FB Martin Netolický


Technická konference CZ LOKO byla 10.3. v Kulturním centru 

Budoucnost lokomotiv společnosti CZ LOKO je v kombinaci různých druhů energií, tedy elektřiny, baterií i spalovacích motorů. „Pracujeme na více verzích nových lokomotiv, z nichž některé prototypy by se měly na trhu objevit v letech 2022 až 2023,“ uvedl generální ředitel Josef Gulyás na Technické konferenci o budoucnosti posunovacích lokomotiv v Česku, která se konala 10. března v České Třebové.
„Reagujeme na nové trendy, vývoj legislativy a na požadavky trhu. Od zákazníků nejen v západní Evropě slyšíme, že už nechtějí čistě dieselové lokomotivy. Respektujeme současný vývoj napříč trhem a nasloucháme názorům našich klientů a partnerů. Dynamika nevyhnutelných změn je obrovská. Na co ještě na přelomu tisíciletí stačily desetiletí, je nyní třeba řešit v řádu let,“ uvedl Josef Gulyás. To má firmě umožnit i výraznější expanzi na západní trhy. Celý článek najdete ZDE
 
Ad: Poničený trávník na stadionu na Skalce - reakce Dobromila Keprta

Odpověď na článek v Českotřebovském deníku č.75 ze dne 11.3. „Poničený trávník na atletickém stadionu“.
Uvedený článek má mnoho zavádějících skutečností a zbytečných invektiv vůči fotbalistům a společnosti Eko Bi.  
Rád bych na něj v klidu a s nadhledem reagoval.
Především je potřeba zmínit, že uvedenou plochu dají fotbalisté na své náklady do pořádku. Dělají to celou dobu od otevření atletického stadionu a budou to dělat i nadále, protože ji využívají hlavně oni. Je potřeba však mít trochu trpělivosti a počkat na dobu, kdy začne tráva opět růst. Rád bych však připomenul tu skutečnost, že v rámci projektu výstavby atletického stadionu k  úpravě hrací plochy nedošlo.  Provedla se pouze závlaha a celá úprava pak spočívala v zasypání kynet po zavlažovacích rozvodech a rozprostření substrátu po vyjetých kolejích. Tato úprava zapříčinila daleko horší stav, než byl před rekonstrukcí. Aniž by to veřejnost věděla, tak na naše náklady jsme se snažili celé hřiště srovnat, tzn. válcovat, dosévat, hnojit,  provedli jsme postřik proti zaplevelení (bohužel jen s polovičním úspěchem). Zjištěné větší díry jsme ručně dosypali substrátem smíchaným s travním semenem. Děláme to tak i na našich hřištích a dělají to tak všude. Nikdo nic lepšího nevymyslel. Největší zkázu hřiště zapříčinil podzimní fotbalový turnaj středních škol, kdy se hrálo za neustálého deště a střed hřiště po celé délce připomínal hnědé oraniště. I to jsme na své náklady dali do pořádku a nikdo si toho ani nevšiml. Celý text najdete ZDE
Na základě dnešního vyhlášení Nouzového stavu vládou České republiky (v příloze) s okamžitou platností uzavíráme sportoviště, která provozuje společnost Eko Bi s.r.o.
 

Koncertní část Domu hudby je připravena

Ještě v pondělí jste mohli na zkoušce koncertu Komorní filharmonie v Domě hudby potkat třeba vynikající houslisty Václava Hudečka a Josefa Špačka. Připravovali se na úvodní čtvrteční koncert festivalu Pardubické hudební jaro. K tomuto termínu se také upínalo úsilí stavbařů, kteří pracují na rekonstrukci Domu hudby. Termín zprovoznění koncertní části Domu hudby se podařilo dodržet, ovšem zahájení samotného provozu nakonec pozdrží opatření vlády kvůli šíření koronaviru.
Pardubický kraj, který je majitelem budovy bývalého komunistického sídla, dnes Konzervatoře Pardubice a zázemí Komorní filharmonie, připravil v posledních letech pro Dům hudby tři projekty. „Dva z nich se sešly v uplynulých měsících. Jedná se o renovaci společenské části, což je ten první projekt, a dále na celém objektu vylepšujeme jeho energetické parametry, což je projekt číslo dvě. To vše v souhrnné hodnotě kolem 100 milionů korun s částečným přispěním evropských fondů. Na tyto práce by měl v příštích letech navázat třetí projekt zaměřený na rekonstrukci interiérů školní a kancelářské části budovy,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že vedle tohoto sálu vlastní kraj již pouze jeden společenský sál, a to v areálu Střední školy a Vyšší odborné školy technické v České Třebové. „Také v případě tohoto sálu začínáme postupně připravovat jeho celkovou modernizaci, jelikož je nutné řešit jak samotné vnitřní prostory, tak techniku, která je poplatná době výstavby sálu,“ sdělil hejtman Netolický.  VÍCE ZDE


Letošní hokejová sezóna mužů předčasně skončila - podívejme se do historie:

Jaká byla ta před deseti lety?  (2009/2010)
A tým Lokomotivy Česká Třebová nastoupil v uplynulé sezoně pod vedením Stanislava Mečiara v krajské soutěži hrané čtyřkolově každý s každým. Hokejisté se postupně utkali s týmy HC Spartak Choceň, HC Spartak Polička, TJ Lanškroun, Sokol Semechnice a Sokol Čestice. Po základní části skončil českotřebovský tým na druhém místě, když dvanáct utkání vyhrál, jednou vyhrál v prodloužení, jednou v prodloužení prohrál a šestkrát odešel poražen už po 60 minutách hry.
 V semifinále play-off narazili Českotřebovští na soupeře z Lanškrouna a přestože dvakrát vyhráli (8:6 a 9:3), po kontumacích obou utkání Lokomotivě postup do finále utekl. Lokomotiva se tak utkala o třetí místo s HC Spartakem Choceň. Na jeho ledě nejprve oslabený mančaft prohrál 8:5, v odvetném zápase na domácím ledě nejprve v základní hrací době Česká Třebová vyhrála 6:3 a v prodloužení rozhodl o zisku bronzových medailí gól Slávy Váněho. Hokejisté tak zopakovali loňské umístění, když skončili v krajské soutěži na třetím místě. Ve sdružené soutěži slušnosti (Krajská liga mužů, Krajská soutěž mužů a Krajská liga juniorů) se tým v součtu výsledků umístil také na 3. místě.
A jaká byla před 5 lety? (2014/2015)  Českotřebovští kohouti byli bronzoví !

Byla to druhá sezona nového HC Kohouti v krajské lize. Kohouti skončili po základní části soutěže šestí. Ve čtvrtfinále play off vyřadili silnou Moravskou Třebovou 3:1 na zápasy, v semifinále byli zcela vyrovnaným soupeřem Chrudimi, které podlehli 2:3 na zápasy. Ve dvojutkání o bronz doma deklasovali Choceň (11:4), v odvetě na jejím ledě vybojovali remízu (7:7) a radovali se ze zisku třetího místa.
Hokejisté České Třebové odehráli v neděli 8. března závěrečný zápas sezóny, ve druhém střetnutí o celkové třetí místo změřili před rekordní návštěvou 911 platících diváků  síly se Spartakem Choceň. V prvním souboji měli navrch Kohouti, kteří doma zvítězili vysoko 11:4. V odvetě měl výhodu domácího prostředí soupeř. bylo třeba dosáhnout alespoň remízu, byť výborné skóre z 1. zápasu by nám nepomohlo.  Přesně to se nakonec podařilo a nebylo již tedy třeba utkání prodlužovat a nedošlo ani na samostatné nájezdy. Na horkém ledě choceňského stadionu  českotřebovští kohouti dokázali  splnit cíl  a získat bronzové medaile. 1. fotografie Jardy Koníčka bylo pořízena po vítězném utkání na ZS Česká Třebová 1. března 2015 a druhá na slavnostním večeru k ukončení sezóny v hotelu UNO.

Kraj využije dotačního programu Ministerstva dopravy na pořízení hygienických prostředků pro veřejnou dopravu

Poskytnutí finanční pomoci na hygienické prostředky pro kraje a jejich obce bylo hlavním tématem jednání, které svolal 1. náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček. Dotační program zaměřený na prevenci šíření koronaviru zajistí lepší ochranu nejen cestujících, ale i řidičů před nákazou. Pardubický kraj možnost získání dotace vítá a nabídky využije.
„Byli jsme informováni o vyhlášení nového dotačního programu, jež nám finančně pomůže v regionální dopravě při pořizování hygienických prostředků. Jako Pardubický kraj pečlivě sledujeme problematiku týkající se koronaviru, velmi oceníme každou pomoc při prevenci před možným šířením. Snažíme se být dobře připraveni, jak se říká, štěstí přeje připraveným. Možnost získání této dotace nám v tomto pomůže a my ji velmi vítáme,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš.
Ministerstvo dopravy vyhlásilo dotační program na boj proti COVID-19 ve finanční výši 100 milionů. Jedná se o nevratnou finanční dotaci neinvestičního charakteru, kraje v tomto případě tedy neřeší finanční spoluúčast. Dotační program je určen 14 krajům a přibližně 100 městům a obcím s významnou městskou hromadnou dopravou. Právě pro ně bude z celkové částky uvolněna finanční dotace ve výši 80 milionů. Zbylých 20 milionů bude poskytnuto dopravcům v objednávce Ministerstva dopravy.
„Ministerstvo dopravy nás požádalo, abychom jim zaslali informaci o počtu přepravovaných osob za rok 2018. Na tomto základě, tedy počtu přepravených cestujících v regionální a městské hromadné dopravě, bude 80 milionů rozděleno mezi kraje. Pardubický kraj učiní všechny žádoucí kroky k tomu, abychom mohli dotaci ke konci března obdržet. Oslovili jsme naše dopravce, aby výkazy za rok 2018 předložili a my tak o dotaci zažádali,“ upřesnil následující postupy náměstek hejtmana Michal Kortyš a dodal: „Ochrana našich cestujících a řidičů je vysoce důležitá. Nechceme nic podcenit.“

Koironavir nás učí chápat

Ze současné situace však vyplývá poučení: pokud o nic nejde, může naši zemi klidně řídit i opice. Pokud nám nevadí hroutící se rozpočet, upadající mezinárodní renomé a to, že se nám civilizované země stále více vzdalují, nic zvláštního se ani neděje. Jakmile ale jde do tuhého, zpod tuzexového nátěru okamžitě vyleze neschopnost maskovaná pištivou hysterií. Nejen kvůli krizovým situacím, které budou v dnešní době spíš přibývat než ubývat, potřebuje naše země nutně – a to stůj co stůj – vládu vzdělaných, vysoce kompetentních a kultivovaných odborníků (tak, jak je tomu v každé normální zemi). Odborníků s vizí co dál, ne se zuby nehty snažících udržet u moci, protože by jinak skončili v kriminále.
Přečtěte si to viz EDITORIAL: https://politiq.cz/2020/03/12/nemecko-opet-jednou-ukazuje-jak-se-to-dela/