Českotřebovský deník 159/2020 (1.6.) 
Pár poznámek k vysílání OIK TV

Město připravilo v současné době probíhající anketu k vysílání OIK TV. Pro anketu byl připraven dotazník, podle kterého však bude možné zjistit jen poměrně málo věcí. Je to škoda.  Anketa se dala využít více.
Připomínám anketu, kterou v loňském roce na jaře uspořádal Karel Kubišta a jejíž zaměření bylo podstatně širší. Odpovědí bylo dostatek (více než 400 respondentů), a tak její výsledky lze považovat za vypovídající. Můžeme si je připomenout   na tomto odkazu, případně s komentářem ZDE a dalším hodnotícím článkem Karla Kubišty ZDE.  Bude dobré si udělat srovnání se současnou anketou, jejíž výsledek nechci předjímat. Současně tak chci loňskou anketu připomenout i s obrovským množstvím práce, kterou bylo třeba při její realizaci vynaložit.
Zamyšlení nad vyhlášenou anketou, ale i dalšími souvislostmi, které zjistíte rozborem vysílání, webu nebo podepsané rámcové smlouvy o zajištění výroby a vysílání televizních zpravodajských reportáží najdete ZDE. Tento "rozšířený diskuzní text" k anketě vznikal po diskuzích na internetu, facebooku postupně již před delší dobou, aby nyní, po vyhlášení ankety městem dostal formát diskusního materiálu. (mm)

Pohádková stezka přilákala do Javorky stovky rodin

Velký rozdíl  mezi "normální oslavou Dne dětí" a pondělím 1. června 2020 v Javorce velký nebyl. Přísná opatření již byla zrušena a tak natěšené děti i s natěšenými rodiči přišly do  Javorky ve skutečně velkém počtu. Čekala je zde "pohádková stezka". Všichni trpělivě vystály i dlouhé fronty u jednotlivých vzorně připravených soutěžních stanovišť s velmi trpělivými a vstřícnými pracovníky, kteří to vydrželi i s rouškami. Bylo krásné počasí a tak nepřijít by byla velká chyba. Každé stanoviště bylo opatřeno dezinfekčním sprejem, takže používané soutěžní nářadí  nešlo z ruky do ruky bez  dezinfekce. Odstupy bylo těžké zachovávat, mnohdy to vlastně ani nešlo, ale  to by už opravdu bylo nad síly pořadatelů. Podobně to je i ve školách či školkách. Současně se prezentovaly některé zájmové kroužky DDM. Snad nejúspěšnější byl kroužek leteckých modelářů, po vystavených výrobcích pošilhávala spousta kluků.  Pod slov přítomného vedoucího kroužku Petra Vašiny, který u nás pracuje s mládeží už od roku 1973, již tento kroužek vychoval za téměř 50 let také české reprezentanty a dokonce loňského vicemistra světa v leteckém modelářství. Celý pohádkový soutěžní seriál začínal tradičně u javoreckého hříbku, pokračoval  více než  desítkou stanovišť okolo celé Javorky. U výtoku z pramene Javorka se tak mohly děti setkat s javoreckým vodníkem, od kterého každé dítě dostalo za úkol přenést na lžíci  míček do vzdáleného džberu s vodou. Děti se setkaly i s Kašpárkem nebo s čarodějnicí. Zajímavé bylo také herní stanoviště na jevišti javoreckého pavilonu. Den dětí nepadl na neděli, ale nikomu to nevadilo, pro všechny děti, které přišly to bylo jistě pondělí sváteční. Všechny pořadatele je za jejich iniciativu, ale i provedení akce a celkový dojem třeba pochválit, pracovali ve ztížených podmínkách a dokázali dětem udělat pěkný a radostný svátek, ze kterého budou mít velké zážitky. (mm)



Červnové on-line pořady Kulturního centra Česká Třebová budou o víkendech
PÁ 5.6. ve 20hod - DS Hýbl - Kytice - https://youtu.be/paCKmWxn7y8
SO 6.6. v 9:30 LS Čtyřlístek - O líných strašidlech - https://youtu.be/CdBXQg7d7SM
NE 7.6. v 9:30 DS při DDM Knoflíček - Plaváček - https://youtu.be/2FuePeNoy8g

 
PÁ 12.6. ve 20hod - Velký swingový orchestr z roku 2008 - https://youtu.be/lOyZVnW38mY
SO 13.6. v 9:30 - DS při DDM Knoflíček - Plaváček - https://youtu.be/BeItT8C8rA8
NE 14.6. v 9:30 - DS při DDM Knoflíček - Ať žijí duchové - https://youtu.be/3frAJdF-Opk

 
PÁ 19.6. ve 20hod - Triarius - Kočár do Vídně - https://youtu.be/GMSU2A8sAQQ
SO 20.6. v 9:30 - DS při DDM Knoflíček - Ať žijí duchové - https://youtu.be/uoZ9WdrzMQk
NE 21.6. v 9:30 - DS při DDM Knoflíček - Královna přírodních sil - https://youtu.be/hoxwJBjsE-o

 
PÁ 26.6. ve 20hod - DS Hýbl - Šly panenky silnicí - https://youtu.be/hKOqIXqwj34
SO 27.6. v 9:30 - DS při DDM Knoflíček - Královna přírodních sil - https://youtu.be/Ah_BHCkYxkA
NE 28.6. v 9:30 LS Čtyřlístek - O líných strašidlech - https://youtu.be/GmDv8NaCC20

Co dělat s přecházením silnice u gymnázia ?

Čekal jsem dnes u Zušky odpoledne na Tyršově náměstí a pozoroval "přechod - nepřechod" mezi ulicí Krátkou a Podbranskou. Za deset minut jsem byl svědkem několika kolizních situací a troubení motoristů na přebíhající chodce.
Přecházení měl zabránit podivný plůtek instalovaný v záhonu u silnice. Ten však skončí a všichni se vrhnou do silnice, i když v dopravní špičce to není dobré rozhodnutí. Chodí nejen děti, ale i méně pohybliví důchodci, jen aby si přečetli parte na druhé straně silnice. Ta děvčata na obrázku č.2 jsem nakonec přesvědčil, aby šla na nejbližší semaforový přechod, protože na ně troubila už tři auta, tak poslechly.
Co s tím? Přecházení vozovky na tomto místě není zakázáno (nejbližší přechod je dále než 50 metrů) a těžko sem dáme strážníka, aby lidi přesvědčoval ať jdou přecházet  jinam, jak jsem to dělal dnes já. To by musela být ulice Krátká  zaslepena a všude by muselo být zábradlí. Zatím se zřejmě čeká na nějaké neštěstí, pak se třeba bude něco dít. Omezená rychlost zde prý být nesmí, proto se dělala investice do bezpečných chodníků, tak aspoň nějaké grafické upozornění na vozovce, nebo nakonec třeba i semaforem řízený přechod. Zatím to řešeno není.  Dopravní inspektorát policie toto místo vede jako takové, kde se vozovka nepřechází.  Mohli by se přijít podívat... (mm)
"Asfaltka" na Horách a jen jedna stará lavička

Je to nadsázka , ale přece jen změna. Ve směru do městské "sportovní louky" za restaurací Hory vede cesta, kde v mokré části roku vznikaly vodou nasáklé koleje. Ty jsou dnes zaplněny a uválcovaným materiálem získaným zřejmě z rekonstruovaných chodníků. Zdá se, že se tím situace vyřešila, nevypadá to tam špatně. Aspoň byl materiál z chodníků dobře využit. Jen přemýšlím, pro koho vlastně ta cesta je, vždyť je do této zóny již od restaurace přece "zákaz vjezdu". Uježděné koleje odbočující z této upravené cesty vedou na soukromé pozemky přes městem zakoupenou louku, kterou žádná cesta nevede. Tak si myslím, že by se na to měl někdo podívat a dát vše nějak legislativně do pořádku..
Další dva snímky jsou také z Hor od kapličky, kde má zatím studánka stále dost vody. K odpočinku poutníkům, kteří sem opravdu chodí,  zde však poslouží jen jedna letitá lavička ještě s plechovou tabulkou "Okrašlovací spolek Česká Třebová"   Další lavičky jsou pak ještě u hospody, to je pravda, nyní  úplně nové a natřené. Co kdyby si i město pořídilo k prameni ještě aspoň jednu novou lavičku, místa na to tam je ještě dost. A nebyla by zde zbytečně. Chtělo by to nyní, před létem.... (mm)

Kulturní a sportovní Tvář kraje bude letos hubenější

Rada Pardubického kraje se zabývala také dotacemi pro pravidelné významné akce zapsané do dokumentu Tvář Pardubického kraje. Kvůli koronavirové krizi a následným opatřením se některé akce vůbec neuskutečnily či neuskuteční a další jen v omezené formě nebo v nových termínech. V několika případech pomůže kraj s financováním části zmařených nákladů u náročných zrušených akcí.
 „Je to složitý rok, jaký nikdo ze současných organizátorů nepamatuje. Mnoho akcí už bylo vyprodaných předem. Tam, kde se zejména v první polovině roku předpokládala velká účast lidí na jednom místě, se letošní ročníky rušily úplně,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek a pokračoval: „Osobně jsem obvolával všechny organizátory a vážím si snahy mnohých z nich připomenout se veřejnosti alespoň v upraveném formátu akcí. Tak budou vypadat třeba hudební festivaly Smetanova Litomyšl, Pardubické hudební jaro, Hudební léto v Heřmanově Městci či Zlatá Pecka nebo keltský festival Lughnasad. V plném rozsahu se uskuteční Loutkářská Chrudim, Výtvarné Hlinecko, Ceny Františka Filipovského a snad také sportovní akce jako pardubický půlmaraton, tenisová Juniorka a ITF turnaj v Pardubicích, Zlatá přilba a Velká pardubická.“
Zcela zrušeny byly například hudební festivaly ve Skutči a v Letohradu, Čermenské folklórní slavnosti, Aviatická pouť, IFAS nebo Kocianova houslová soutěž a běžecký seriál Iscarex pohár. „Vzhledem k omezením počtu diváků se v tradičním aranžmá letos neuskuteční ani vojensko-historická akce Cihelna v Králíkách, na kterou míří každoročně okolo 20 tisíc návštěvníků. Armáda České republiky obdobně zrušila svoji účast i na dalších velkých akcích, jako například Den pozemního vojska - Bahna. Nicméně v tuto chvíli hledáme společně s dobrovolníky cestu, jak tradici Cihelny ani tentokrát úplně nepřerušit a nabídnout fanouškům vojenské historie boje možná ještě blíže, než jsou zvyklí,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.



Maturity v Lanškrouně 

V uplynulém týdnu se na středních odborných školách uskutečnily praktické maturitní zkoušky. Radní Bohumil Bernášek při této příležitosti navštívil Střední zemědělskou školu a veterinární Lanškroun a Střední odbornou školu a střední odborné učiliště Lanškroun. 
Maturity budou v pondělí 1. června a v úterý 2. června pokračovat didaktickými testy, které zadává a vyhodnocuje společnost CERMAT. Slohové písemné práce letos maturanti psát nebudou. Termíny ústní zkoušky určují ředitelé jednotlivých škol, nesmí ale být později než 17. července.
Na SZeŠ v Lanškrouně skládalo praktickou zkoušku 70 žáků a to v oborech agropodnikání a veterinářství.  „Témata praktické zkoušky korespondují s teoretickou částí maturity.  Žáci plní praktickou zkoušku před maturitní komisí,“ vysvětlil ředitel školy David Hruška.  Během zkoušky si mohli budoucí zemědělští odborníci vylosovat témata jako manipulace se zvířaty, seřízení secího stroje, výpočty obratu stáda nebo počítání krmných dávek.  Kolegové veterináři mohli předvést své znalosti v tématech, jako jsou příprava zvířecího pacienta pro operaci, obvazová technika u malých a velkých zvířat, inseminace krávy nebo koně.
Na SOŠ a SOU Lanškroun nemělo deset maturantek v oboru kosmetické služby problémy s nošením roušek. Ta totiž není v jejich profesi kosmetiček ničím výjimečným.  „Jediná změna byla, že modely z řad veřejnosti nahradily učitelky a mistrové ze školy. Dodržujeme standardně hygienické předpisy dle norem určených pro kosmetické salony,“ sdělila Vlasta Tomanová, vedoucí učitelka odborného výcviku. Žákyně předváděly své dovednosti při manikúře, péči o pleť či líčení.  
„V Pardubickém kraji maturuje v letošním roce téměř 3 500 žáků. Z toho je přibližně 1 000 žáků na gymnáziích, na odborných školách a konzervatoři je 2 500 maturujících žáků, z toho 200 v nástavbovém studiu. Na našich školách v minulém týdnu probíhaly praktické maturitní zkoušky. Ve školách byla příjemná pracovní atmosféra a žáci byli velmi dobře připraveni,“ řekl radní pro oblast školství Bohumil Bernášek. 


  • Týden s hudbou: Koncerty a představení streamované online

    Úterý 2. června

    Od 20:00 bude na stránkách Festivalu Pražské jaro dostupný archivní záznam vystoupení Andráse Schiffa na festivalu v roce 2008. Pod taktovkou Ivána Fischera a za doprovodu Budapest Festival Orchestra tehdy Schiff provedl Dvořákův Koncert pro klavír a orchestr g moll op. 33.
     
    Středa 3. června

    V krátkém intervalu mezi 11:50 a 12:08 bude Komorní orchestr Berg z neobvyklého prostoru placevckého stadionu v Podolí vysílat jeden ze svých mikrokoncertů ke zkoušce sirén. Hudbu k siréně tentokrát složil Jan Ryant Dřízal. Účinkují Sbor Subito a Michaela Králová, Pavla Radostová, Sylva Sasková a Karolína Grebeníčková.
    Od 18:15 středoevropského času (CET) se na koncertní podium vrátí nizozemský The Concertgebouw Orchestra. Za řízení Gustava Gimena provedou Beethovenovu Symfonii č. 7.
    Od 20:00 bude na stránkách Festivalu Pražské jaro dostupný archivní záznam vystoupení Leonarda Bernsteina na festivalu v roce 1990. Jedná se o záznam závěrečného koncertu, na kterém v souldau s tradicí zazněla Beethovenova Devátá symfonie “s Ódou na radost”.
     
    Čtvrtek 4. června

    Od 19:00 hodin bude možné na webu Janáčkovy filharmonie Ostrava vyslechnout přímý přenos koncertu ze společenského sálu Domu kultury města Ostravy, na kterém zazní komorní díla N. Paganiniho, J. S. Bacha, W. Fitzenhagena a G. Goltermanna. Hrají členové Janáčkovy filharmonie.
    Od 20:00 bude Pražské jaro živě vysílat koncert z pražského Rudolfina, jehož protagonistou je Česká filharmonie pod taktovkou Jakuba Hrůši. Na programu jsou Beethovenovy Smyčcové kvartety č. 14 a 16 v úpravě pro smyčcový orchestr. Večerem provází Ondřej Havelka.
    Newyorský American Symphony Orchestra (ASO) se zavázal každou středu po dobu trvání krize spojené s koronavirem zveřejnit jeden ze svých archivních záznamů. K již publikovaným záznamům opery brněnského rodáka Ericha Wolfganga Korngolda Zázrak Heliany (Das Wunder der Heliane), Orchestrální svity Afrika Williama Granta Stilla, Rubinsteinovy opery Démon, Symfonie č. 1 z pera Rogera Sessionse a pozdní opery Richarda Strausse Danaina láska z minulých ročníků festivalu BardSummerScape přibude další z výběru šéfdirigenta orchestru Leona Botsteina.
     
    Pátek 5. června

    Od 18:15 středoevropského času (CET) se na koncertní podium vrátí nizozemský The Concertgebouw Orchestra. Za řízení Gustava Gimena provedou Dvořákovu Osmou symfonii.
    V 19:30 hodin místního času vysílá Metropolitní opera (MET) adaptaci opery soudobého britského autora Thomase Adése The Exterminating Angel. Diriguje autor. Účinkují Audrey Luna, Amanda Echalaz, Sally Matthews, Sophie Bewan, David Adam Morre, Christian Van Horn a jiní. Jedná se o představení z 18. listopadu 2018.
    Online premiéru velkorysého projektu souborného provedení Pucciniho operního triptychu Il trittico (Il tabarro, Suor Angelica, Gianni Schicchi) uvede londýnský The Royal Opera House. Záznam z roku 2011 bude dostupný od 19:00 londýnského času prostřednictvím facebookového a Youtube kanálu instituce.
    Koncertní provedení Bernsteinova Candida nabídne prostřednictvím svých webových stránek anglický The Grange Festival. Na stránkách festivalu jsou mimo jiné již dostupné záznamy Händelovy Agrippiny a Mozartovy Figarovy svatby.
    Americká klavíristka Sarah Cahill zahraje od 20:00 hodin pacifického času (PT) program složený z výběru skladeb patřící do jejího rozsáhlejšího projektu s názvem The Future is Female. Projekt s ryze feministickým poselstvím vysílá koncertní agentura Old First Concerts.
     
    Sobota 6. června

    Inscenaci Lortzingovy Undine streamuje od 11:00 hodin Vídeňská státní opera. V představení z 18. dubna 2015 účinkovali Carlos Osuna, Annika Gerhards, Lydia Rathkolb, Tae – Joong Yang a Il Hong. Orchestr Vídeňské státní opery řídil Johannes Wildner.   
    V 19:30 hodin místního času vysílá Metropolitní opera (MET) adaptaci Verdiho Otella. Diriguje Jesús López-Cobos. Účinkují Renée Fleming, Michael Schade a Thomas Hampson. Jedná se o představení z 20. prosince 2008.
     
    Neděle 7. června

    V záznamu představení jednoho ze stěžejních baletů klasického repertoáru, Giselle Adolpha Charlese Adama, se ve vysílání Vídeňské státní opery představí Nina Poláková, Masayu Kimoto, Kamil Pavelka a Elena Bottaro mezi jinými. Představení z 28. září 2017 bude dostupné od 19:00 hodin. Diriguje Valery Ofsyanikov.
    Od 17:00 východního času (ET) uvede The American Composers Orchestra premiéru další ze série nových objednávek. Chester Englander (bicí) se představí v práci skladatele Josepha Pereiry. Program je zpoplatněn a dostupný prostřednictvím platformy Zoom. Výtěžek bude věnován na podporu umělců.

  •