ČtD 112/2024   pondělí 22. dubna 2024 


Pocta Antonínu Dvořákovi - koncert na který dlouho nezapomeneme !

Druhý koncert letošního českotřebovského Bennewitz festivalu byl věnován Antonínu Dvořákovi. Komorní orchestr Jaroslava Kociana posílený hráči dechové sekce Filharmonie Hradec Králové přednesl dvě stěžejní díla našeho světoznámého skladatele. V první polovině koncertu  posluchači vyslechli Dvořákův violoncellový koncert moll , sólový part violoncella přednesl Michal Kaňka s bravurou a zpaměti.
"Dvořákův violoncellový koncert  jsem hrál snad 90x s různými orchestry a bylo pro mne velkou ctí přijet do České Třebové a hrát s pod taktovkou Bohuslava Mimry. Souhra s orchestrem nedělala  žádné potíže. Přijel jsem již na zkoušku týden před koncertem, kde jsme partituru podrobně probrali a na koncertu to pak všechno fungovalo tak,  jako bychom společně hráli desetkrát," řekl Michal Kaňka po koncertu pro Českotřebovský deník.
Koncert máme natočený a máme svolení k publikování předvedeného díla. Video s ukázkami z koncertu připravím na pondělí 22. dubna.  Je třeba připomenout také druhé stěžejní dílo z druhé poloviny koncertu, Dvořákovu Novosvětskou symfonii  e - moll. Dílo, které je všeobecně známé připomíná Antonína Dvořáka  jako  světovou osobnost. Provedení  symfonie bylo přijato přítomným posluchači bouřlivým potleskem vstoje, bylo to opravdu nezapomenutelný zážitek, který máme zaznamenán na videozáznamu. Druhý koncert XXVI. ročníku Bennewitz festivalu  se lépe vydařit nemohl. Na 1. fotografii Michal Kaňka jako sólista Violoncelového koncertu A. Dvořáka, na 2. fotografii závěr koncertu. (mm)

 Velký úspěch Matyáše Maršíka na open turnaji v Portugalsku

14. - 20. 04. 2024.
Matyáš Maršík v tomto termínu reprezentoval Českou republiku na velmi prestižním mezinárodním turnaji SUPER KATEGORIE ETA U14 v Portugalsku (Maia). Maty dosáhl vynikajícího úspěchu, když jako nenasazený hráč se probojoval až do semifinále mezi čtyři nejlepší hráče turnaje (z celkového počtu 64 hráčů v hlavní soutěži)! Jedná se o jeden z turnajů nejvyšší kategorie hráčů do 14 let. 
Mnoho známých jmen zdobilo v minulosti kurty v Maii. V roce 2011 skončil na druhém místě Andrey Rublev, Alexander Zverev se probojoval do semifinále. V roce 2016 zvítězil Lorenzo Musetti a v roce 2017 zvítězil na tomto turnaji Carlos Alcaraz. 
Po úspěšném zakončení halové sezóny nemohl Maty snad už lépe zahájit letní antukovou sezónu než skvělým výsledkem v Portugalsku.  Celý článek, fotografie a video najdete ZDE

Akce víkendu - Běh Javorkou. Porovnejme ročníky 2024, 2023, 2022 !


Fotbalisté B týmu hráli další zápas v I.B třídě doma

FK Česká Třebová B -   Jaroměřice  4 : 0 aneb hatrick Michala Foffa
Hrálo je Pod Jelenicí v neděli 21. dubna od 17 hodin. O průběhu hry vypovídá, že branky padaly ve 40. 73. 83. a 88. minutě hry.  Výsledek se dotvořil v samotném závěru druhého poločasu  V tabulce výhra znamená posun na šesté místo:

Vysoká prohra hokejbalistů Lokomotivy v Brně

Buldogs Brno - Lokomotiva Česká Třebová  12 : 1 (1:0, 4:1, 7:0). Opravu děsivý výsledek, nevím kdo jej čekal. Na podzim totiž Lokomotiva  s buldoky z Brna hned první zápas doma 3. září 2023  a prohrála  jen lehce 1:2. Ovšem všichni soupeři v I. lize jsou ovšem opravdu záludní, čekat můžeme všechno. Ale domácí podporu hlediště neměli, v evidenci je uvedena nula diváků! Brněnský tým byl prostě lepší, poměr střel na branku je 29:18. Jenže již druhý zápas za sebou má Lokomotiva Lokomotiva střeleckou smůlu. Nebyla to naštěstí jediná velká porážka v tomto kole Malenovice prohrály doma s Heřmanovým městcem  dokonce 2 : 19. v tabulce je Lokomotiva po 18 kolech na 11 místě z 13 týmů. Další zápasy nejsou naplánovány, základní část tedy skončila.

V krajském závodě ve sportovní gymnastice se dařilo

V sobotu 20. dubna hostila tělocvična DDM Duha v Ústí nad Orlicí krajskou soutěž ve sportovní gymnastice ČASPV. Soutěže se účastnily závodnice ze šesti klubů, a to ŠSK Česká Třebová, TJ Svitavy, KSG Ústí nad Orlicí, TJ Jiskra Rybitví, SVČ Mozaika Polička a jako host Klub SPV Špindlerův Mlýn. 83 gymnastek rozdělených do 4 věkových kategorií absolvovalo povinný čtyřboj (hrazda, kladina, prostná a přeskok). Čtyři nejúspěšnější závodnice z každé kategorie vybojovaly postup do republikového finále, kde budou jako družstvo reprezentovat Pardubický kraj na konci května. Třebovským gymnastkám se podařilo vybojovat 2 postupová místa. První postupující je Valerie Chládková, která obsadila 3. místo v kategorii mladších žákyň I (roč. nar. 2015 a mladší). Druhé postupové místo zajistila Ella Nástrahová, která skončila na 4. místě v kategorii mladších žákyň II (roč. nar. 2013-2014). Těší nás nejen vybojovaný postup na republikovou soutěž, ale i další krásné výkony. Nejvyšší známku, a tedy nejlepší výkon na přeskoku v konkurenci 25 mladších žákyň I podala Alžběta Čejková, když skočila povedený přemet s vyšší hodnotou obtížnosti. Valerie Chládková ve stejné kategorii získala druhou nejvyšší známku za sestavu předvedenou na lavičce. Získala poměrně vysokou známku za obtížnost, kterou jí na lavičce zajistil přemet vzad, přemet stranou, čelný rozštěp a náročnější rovnovážný prvek. V kategorii mladších žákyň II, kde závodilo 19 dívek, získala Ella Nástrahová třetí nejlepší známku za přemet na přeskoku. Celý článek a fotografie najdete ZDE

Sraz maturantů gymnázia po 58 letech (maturitní ročník 1966)

Pro kontrolu přidávám nejen  fotografii sešlosti z pátku 19. dubna v restauraci Eva na Splavě, ale také tablo toho ročníku, které dokládá maturitní termín i kantory. Bohužel už žádný nežije, ale  ubývají také spolužáci. Jde o silný poválečný ročník, třídy byly tehdy silně naplněné. Nastoupilo nás více, na table pak nakonec bylo 34 spolužáků a devět z nich již poslalo organizátorům srazu omluvenky ze zdejšího gymnaziálního nebe: Stanislav Pirkl, Jan Klas, Milan Alešík, Ladislav Houser, Irena Štanclová, Josef Částka, Líba Hurtová, Emil Petržálek a Jindřich Cupal.  Nezapomněli jsme na ně... Nebylo to tehdy ale vlastně gymnázium, ale "Střední všeobecně vzdělávací škola". Přišlo 16 spolužáků, účast tedy 64%. Někteří to mají opravdu daleko, jiní, třeba místní, ale bohužel nechodí možná "z principu" a je to škoda. Třeba příště - srazy jsou totiž každým rokem na jaře. Bohužel nebylo tak pěkné počasí, jak vypadá na fotografii. Jak napsal v omluvence Tonda Marek: na Vysočině to bylo spíš pro lyžaře (mm)

JARNÍ TANEČNÍ SEZÓNA ODSTARTOVALA ÚSPĚŠNĚ

Emocemi nabitá neděle, to byl start soutěžní sezóny Taneční školy Česká Třebová.
Největší a nejprestižnější soutěžní tour Czech Dance Organization odstartovala regionálním kolem v Hradci Králové. Výprava Taneční školy čítala tři plné autobusy tanečníků a na 80 aut (!)  fandících diváků. V kongresovém centru Aldis, kde se soutěž konala, byla Taneční škola k nepřehlédnutí. A to nejenom počtem tanečníků, ale i díky mohutné divácké základně. Škola kvitovala, že takové množství rodičů si tento zážitek nenechalo ujít a vytvořilo pro tanečníky neuvěřitelnou soutěžní atmosféru.
Novinkou bylo, že ke tradičním soutěžním složkám přibily letos dvě skupiny malých disco dance tanečnic, nová dětská street dance skupina a o největší dávku roztomilosti se postarala soutěžní složka těch nejmenších - Sněženky.
Ke sbírce mnoha medailí přibyl i úspěch v podobě přeřazení do vyšší výkonnostní třídy u disco složek Bubbles a Candies. Díky tomu budou v jarní tanční soutěžní sezóně dvě složky bojovat v extralize, 5 složek v II.lize a 6 složek v lize III. Na konci celodenního soutěžního klání, Taneční škola Česká Třebová si domů, odvezla z 13 soutěžních formací, 13 medailí a 13 postupů na Mistrovtví Čech. Poděkování patří tanečníkům za skvělé taneční výkony, trenérům za neuvěřitelnou  práci na vytvoření soutěžních formací a všem fanouškům za podporu na společné cestě. Celý článek a hodně fotografií najdete ZDE

Putování za Třebovským kohoutem

Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

 

Tvrz Bouda zahajuje turistickou sezonu s novým zábradlím, expozicemi a publikacemi


Na tvrzi Bouda byla v pátek odstartována hlavní turistická sezona. Zároveň zde byla pokřtěna nová informační brožura a kniha Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji, jejímž autorem je Eduard Stehlík. Společně s ním pokřtili knihu také hejtman Martin Netolický, farář Zbigniew Czendlik a dcera armádního generála Ludvíka Krejčí Marie Žižková.
„Také v loňském a počátkem letošního roku se nám daří pokračovat v obnově a rozvoji tvrze. Pro zvýšení bezpečnosti návštěvníků a průvodců jsme dokončili úpravu zábradlí a výtahových šachet. Na mnoha místech totiž bylo zábradlí ve špatném stavu nebo dokonce chybělo. Zároveň jsme vyřešili drobné vnitřní stavební úpravy a odvodnění výtahových šachet,“ řekl hejtman Martin Netolický. Na letošní rok pak kraj připravuje pokračování v rámci projektu, na který obdržel potvrzení o poskytnutí dotace v rámci programu INTERREG Česko – Polsko. „Součástí prací, které chceme provádět v průběhu letošní sezony, je například doplnění chybějících cihlových příček, osazení plechových dveří, obnova vnitřních povrchů nebo oprava vchodové mříže nákladního vjezdu. V projektu počítáme také s replikami elektro a vodoinstalace, vzduchotechniky nebo obnovou kolejí úzkorozchodné dráhy,“ vysvětlil hejtman s tím, že další nové expozice čekají na návštěvníky již nyní.
Hejtman společně s Eduardem Stehlíkem, Zbigniewem Czendlikem a dcerou armádního generála Ludvíka Krejčí Marií Žižkovou odhalil nového průvodce tvrzí Bouda, ale také publikaci Pohraniční opevnění v Pardubickém kraji, která je dostupná v sítích knihkupectví.
Tvrz Bouda je jednou z pěti stavebně dokončených dělostřeleckých tvrzí čs. opevnění budovaného od roku 1935. Představuje nejzachovalejší stavbu ve své kategorii na území celé České republiky. Od roku 1995 je areál dělostřelecké tvrze Bouda zapsán na seznamu kulturních památek ČR. Tvoří jej pět mohutných železobetonových objektů propojených systémem podzemních spojovacích chodeb a rozsáhlých sálů. Ty sloužily k umístění válečných kasáren pro osádku tvrze čítající 316 mužů, jako sklady munice, elektrárna-strojovna, filtrovna vzduchu, ošetřovna, kuchyně, spojovací uzel atd. Podzemím, až 57 m pod povrchem země, je vedena úzkorozchodná železniční trať. Sruby jsou na chodby napojeny výtahovými šachtami a schodišti. TZ

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.   Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.

Živá zahrada v období klimatických změn


Uskuteční  ještě dvě přednášky:

A) Úterý 23. 4. od 18,00 Mgr. Michaela Míkovcová Ph.D. „Voda na zahrádce a v krajině kolem ní“
B) Úterý 14. 5. od 18,00 Mgr. Roman Kalous  "Soukromá motýlí rezervace – inspirace pro každého


 

Blíží se opět Majáles, bude 30. dubna. Připomeňme si minulé ročníky: 

Další jenom ve fotoreportážích - Hledejte inspiraci pro letošní rok ! 
Jaký byl Majáles 2019 ZDE  Majáles 2018 jako opravdový horor ZDE Majáles 2018 FOTOREPORTÁŽ ZDE
Majáles 2017 FOTOREPORTÁŽ ZDE     Majáles 2016 fotoreportáž ZDE


       




 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace. Bližší informace jsou uvedeny na dále uvedeném letáku:   




Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.