ČtD 113/2024   úterý 23. dubna 2024 


Nové video Českotřebovského deníku: Pocta Antonínu Dvořákovi 

KOJK + dechová sekce Filharmonie Hradec Králové


Druhý koncert letošního českotřebovského Bennewitz festivalu byl věnován Antonínu Dvořákovi. Komorní orchestr Jaroslava Kociana posílený hráči dechové sekce Filharmonie Hradec Králové přednesl dvě stěžejní díla našeho světoznámého skladatele. V první polovině koncertu  posluchači vyslechli Dvořákův violoncellový koncert moll , sólový part violoncella přednesl Michal Kaňka s bravurou a zpaměti.
KONCERT PRO VIOLONCELLO A ORCHESTR h moll op. 104, bezpochyby jeden z nejoblíbenějších kusů světového violoncellového repertoáru, je poslední skladbou, kterou Dvořák zkomponoval za svého tříletého pobytu v Americe, kde působil jako ředitel Národní konzervatoře hudby v New Yorku (1892-1895). Dílu dal však dnešní podobu až po návratu do Čech, kde výrazně rozšířil závěr a více tematicky provázal všechny tři věty. Dílo složil pro violoncellistu Hanuše Wihana, avšak kvůli neshodám, které způsobily Wihanovy návrhy na revizi koncertu, dílo neuvedl do života.
Koncert nakonec na londýnské premiéře v roce 1896 zahrál Leo Stern, s orchestrem pod Dvořákovým vedením. Dílo mělo velký úspěch. Spolu s Devátou symfonií „Z nového světa“ se jedná o nejčastěji hrané Dvořákovo dílo. Je zajímavé, že Dvořák, který neměl k violoncellu jako sólovému nástroji příliš vřelý vztah (byl totiž přesvědčený, že je to krásný nástroj jen v orchestru a v komorní hudbě, protože jen jeho střední poloha je ušlechtilá - jak se sám jednou vyjádřil nahoře to huhňá a dole brumlá ), vytvořil právě pro violoncello koncert upřímně a srdečně obdivovaný a uctívaný umělci i publikem na celém světě. 
DVOŘÁKOVA SYMFONIE Č. 9 vznikla v době skladatelova pobytu ve Spojených státech amerických, tehdy často nazývaných „Nový svět“. V USA Dvořák působil v letech 1892–1895 jako ředitel newyorské konzervatoře. Základní skladatelovou inspirací k ní byla jak atmosféra bouřlivě se rozvíjející země a jejího hektického způsobu života, tak pocity, které načerpal během svých pobytů na americkém venkově, který pravidelně navštěvoval, ale i nostalgická touha po českém domově. Dvořák na symfonii pracoval poměrně krátkou dobu – od ledna do 24. května 1893. Symfonii si objednal symfonický orchestr New York Philharmonic. Premiéru v Carnegie Hall 16. prosince 1893 dirigoval maďarský imigrant Anton Seidl. Provedení symfonie (anglicky From the New World, či jen New World Symphony) v New Yorku mělo obrovský úspěch, po každé větě publikum tleskalo a Dvořák se musel pokaždé klanět. Premiéra skladatelovy symfonie v Carnegie Hall byla světovou senzací. Skladatel za ni dostal šek na 7 500 dolarů, bohužel nekrytý. Vypukla totiž finanční krize a štědrá ruka mecenášů se zavřela. Pomohl mu jeho stálý německý hudební vydavatel Fritz Simrock z Berlína, který bez váhání skoupil všechny jeho americké skladby. „Novosvětská“ je Dvořákova poslední symfonie. Evropská premiéra symfonie se odehrála v Londýně 21. června 1894 (před 130 lety) s orchestrem London Philharmonic Society. Dne 4. ledna 1896 se uskutečnilo první koncertní vystoupení České filharmonie. Bylo to v pražském Rudolfinu a orchestr řídil Antonín Dvořák, který představil své skladby, a sice koncertní předehru Othello, Biblické písně a devátou symfonii.
NA VIDEU JE UKÁZKA S POSLEDNÍ 4. VĚTY SYMFONIE Stejně tak v otevření poslední věty symfonie skladatel pouze těží, nikoli opisuje, z amerických dojmů, kterými byl fascinován a jimiž byly především nový způsob života, kypící bouřlivým civilizačním rozvojem i divoká panenská příroda, stejně jako okázalé sebevědomí obyvatel a demokratická povaha společnosti. Vše, co lze v symfonii zaznamenat, tedy nejrůznější dojmy a stimuly, vyvolávající u skladatele korespondující hudební témata a obrazy, nelze zjednodušovat či vulgarizovat tím, že je budeme považovat za nesporné zobrazení něčeho naprosto konkrétního. Vše je transformováno do variací a střetů s jinými tématy. Příkladem může být vstupní věta, kde postupně v jejím vývoji dochází ke konfrontací hlavního motivu symfonie, kterým je fanfára plná sebevědomí s nepochybně českým pohledem na věc, čímž vrhá jakýsi stín pochybnosti a přináší pocity odcizení. Druhá a závěrečná věta díla očividně odkrývá skladatelem pociťovaný rozpor, který viděl v americké společnosti díky tehdejší úloze barevných obyvatel státu. Slyšíme zde sympatie k boji za svobodu těchto tehdy druhořadých členů americké společnosti, který Dvořák objevil v jejich hudbě (spirituály). Dynamické, quasitaneční Scherzo, vykazující zřetelné atributy české hudby, přivádí skladbu k závěrečné větě, kde někteří slyší rytmiku psaní telegrafní zprávy, která je však spíše komunikací souhrnu Dvořákových amerických dojmů, jejichž chaotický a mnohotvárný charakter skladatele ohromil i zahltil. Obraz Ameriky se zde proto proplétá prostřednictvím aplikací jednotlivých tematických bodů, přítomných v předešlých větách a vytváří tím jakýsi definitivní vnitřní autorův pohled. Více než cokoli jiného zde však Dvořák reflektuje svou nostalgii po domově, právě tak jako srovnání jeho starého a nového bydliště. Největším a nejslyšitelnějším hlasem symfonie je ovšem výraz touhy po univerzální svobodě a lidské sounáležitosti. Odkaz na video ZDE


Na Starém náměstí je v sektoru před budovou radnice instalována zajímavá výstava, kterou instalovala pardubická pobočka institutu Paměť národa Východní Čechy. Více již napoví její název Tichá hrdinství.
 Je to putovní výstava, která je instalována  postupně ve významných městech Pardubického kraje a těch místech, kde existuje vazba mezi osobnostmi, kterých se popisované příběhy  týkají.  A to také platí pro Českou Třebovou, i když naše město není přímo na výstavním panelu zmíněno. Jedná se o osud Miroslava Šlechty, vojáka s biblí a  také pak jeho bratra Zbyňka. Výstavě  je třeba se věnovat v samostatném příspěvku. Nyní jen připomenu, že Českotřebovský deník se osudem politického vězně Miroslava Šlechty již podrobně zabýval v obsáhlém příspěvku před dvěma lety a tak můžeme  jeho příběh "Voják, který četl bibli" nabídnout  nyní znovu.   Najdete ho na odkaze ZDE.  
Miroslav Šlechta (*2.8.1928 v Přestavlkách na Chrudimsku,+ 2022 ) prvních 20 let svého dobrodružného života prožil v České Třebové.  Svůj obsáhlý šedesátistránkový životopis s Názvem "Vzpomínky"dal k dispozici také redakci Českotřebovského zpravodaje.
"Česká Třebová mi skutečně uvázla pod kůží," napsal Miroslav Šlechta v roce 2019. "Napadlo mne tedy, že by mohl můj životopis některé Třebováky  mým vzpomínáním na minulost města zaujmout...." V mém životopise narazíte na vzpomínku na setkání s třebovskými židy. Nejspíš jich bylo  í víc. Opisuji  dvě věty z časpisu "Roš chodeš : "Během září pokračovalo pokládání Kamenů zmizelých Stolpersteine v českých a moravských městech. Kameny  mají podobu kovové dlažební kostky a připomínají zmizelé obyvatele, zavražděné v holokaustu". Třebas by to mohlo  mohlo být zajímavé i pro dnešní děti na třebovských školách a třebas i pro zastupitele města. To mohou vědět jen oni sami."

Je v něm také kus historie České Třebové.  První část vzpomínek na léta do roku 1949 uvádím souvisle v odkazovaném příspěvku:, i když to je obdivuhodně napsaný dvacetistránkový text.

Připomenu ještě to, že život Miroslava Šlechty je spojen s působením v Církvi adventistů s.d. Je to člověk velmi sečtělý a až vysokého věku byl stále velmi aktivní také na internetu. 

Článek publikoval Českotřebovský deník před pěti lety v roce 2019  Příběh Miroslava Šlechty ZDE


AKCE OCHRÁNCŮ PŘÍRODY 


Co se podařilo: Hledání jara na stezce, Ukliďme svět, průzkum Podkovy, exkurze na kompostárnu , nainstalovaná soutěž ke Dni Země a Dni skautů.  Díky moc všem, kteří se zapojili.
Nadcházející akce
Úterý 23. 4. od 18,00 Ekocentrum Podorlicko „JAK NA VODU V KRAJINĚ I ZAHRADĚ“ Přednáška Mgr. Michaely Míkovcové Ph.D. Přednáška lektorky z Ekocentra PALETA Oucmanice, na téma hospodaření s vodou nejen v zahradě v době klimatických změn., bude doplněna praktickými ukázkami.
DEN ZEMĚ A DEN SKAUTINGU
Pátek 19.4. až neděle 28. 4. 2024  je Parku Československých Legií „DEN ZEMĚ A DEN SKAUTINGU“ kvízová soutěž pro všechny generace
TERÉNNÍ EXKURZE „ZA MOKŘADY NA PODKOVU“
Středa 8. 5. 2024 od 10,15 do 14,00– Rybník – Třebovice.  
Pojďte s námi prozkoumat divočinu řeky Třebovky! Vydáme se do údolí mezi Rybníkem a Třebovicemi. Objevíte meandry, mokřady s bulty, vzácné rostliny, obojživelníky. Vezměte si dobrou terénní obuv případně gumáky. Nezapomeňte svačinu a špekáčky.    Sraz v 10,15 na konci obce Rybník u lomu směr Třebovice nebo v 10,00 u Ekocentra Podorlicko v České Třebové. Akce se koná v rámci projektu „Naše mokřady v době klimatické změny
VÝSTAVA ROK MOTÝLŮ
10. 5 – 19. 5. předzahrádka ekocentra Podorlicko VÝSTAVA ROK MOTÝLŮ
Přijďte si prohlédnout panely s fotografiemi a informacemi ze světa motýlů.
MOTÝLÍ HERNÍ ODPOLEDNE PRO DĚTI
Úterý 14.5. od 14,00 do 16,00 Ekocentrum Podorlicko MOTÝLÍ HERNÍ ODPOLEDNE PRO DĚTI
Přijďte si zahrát stolní deskové motýlí hry! Soutěžte s výstavou ROK MOTÝLŮ        
SOUKROMÁ MOTÝLÍ REZERVACE – INSPIRACE PRO KAŽDÉHO I NA ZAHRADĚ.
Úterý 14.5. od 18,00  Ekocentrum Podorlicko Mgr. Roman Kalous  – „SOUKROMÁ MOTÝLÍ REZERVACE – INSPIRACE PRO KAŽDÉHO I NA ZAHRADĚ.“ Povídání o ochraně motýlů v Radiměři a o udržitelném hospodaření v krajině. ZO ČSOP Arion udržuje staré sady a pastviny., které jsou cennými lokalitami ohrožených motýlů

Ještě jednou nepořádek v Podbranské

Asi se to nechávání na místě, aby lidi viděli, že to binec není pěkný, minulo účinkem. Lidi to pochopili tak, že když se to neuklízí, tak se tam přidá. Dnes toho bylo "v nabídce" opět víc. Také u diskontu. Parádní kožená bunda, bohužel ve skle až dole a u konťasu dost dobré pracovní boty. Snad si to někdo vzal. Že je ve skle i keramika, to je  normální. Dál by následovala slova, která by se musela vypípat. Nevím, jak naučit lidi, aby se nechovali hůř jak dobytek. Ten na nás nemá. (VV)

Auta v Podbranské. Před covidem tam stálo max. jedno...

V Podbranské ulici u Ekocentra je vlastně celodenní parkoviště. Už prostě asi není auta kam dávat. Není tam žádná zákazová značka a tak proč nezaparkovat. Je to však vlastně za hranou zákona a divím se, že to prochází. Zatímco v Ústí nad Orlicí musíte parkovat s metrem, abyste si ověřili, že jste ponechali na komunikaci dva  jízdní pruhy volné, u nás ve Třebové nemusíte. Parkování by zde možné bylo, pokud by to byla komunikace jednosměrná. V úseku od Tyršova náměstí po Stavebniny jde však o obousměrnou komunikaci a  tak zde parkování dle zákona o provozu na pozemních komunikacích vzhledem k šířce vozovky možné není. Jenže to nikdo nekontroluje.Myslím, že by se tím měla zabývat dopravní komise a rozhodnout, zda je skutečně třeba, aby zde byl obousměrný provoz a v tom případě bez parkování.  Odbor dopravy je nedaleko, měl by to řešit. Osobně se domnívám, že provoz ve směru k Tyršovu náměstí  může způsobovat při výjezdu na hlavní I/14 zbytečné velké problémy. Bude lepší, když zde "vyrobíme" jednosměrku opačným směrem, která u stavebnin logicky navazuje  na další jednosměrný úsek. Pak zde bude parkování bezproblémové, nebude možné již nic namítat (mm). 

Kůrovcová situace v kraji se zlepšuje


s kůrovcem jsme na tom v současné době v našem regionu lépe než v roce 2017, kdy kalamita začínala. Došlo k výraznému poklesu kůrovcových těžeb. Ty nyní tvoří zhruba pouze šest procent celkové těžby. Kromě jiného i tyto optimisticky laděné informace zazněly při jednání Kůrovcového kalamitního štábu Pardubického kraje. 
„Jsem samozřejmě rád, že na kůrovcovém štábu zazněly pozitivní zprávy. Ovšem není to tak, že by kůrovec zcela zmizel, je tady s námi stále. Napadení se však nyní nechá očekávat spíše na menších lokalitách a bude docházet z pohledu kraje k nestejnému výskytu brouka. Podle odborníků je přesto nutné porosty hlídat. Počasí totiž může situaci rychle změnit. Je to jeden z klíčových faktorů. Letošní rok a uplynulá zima zatím kůrovci nesvědčí. Zima totiž přinesla v regionu nejvíce srážek, převážně dešťových, za celou dobu pozorování. Ohledně zásob vody jsme si tedy výrazně polepšili. Na druhou stranu je ale nutné upozornit, že jsou v krajině tyto zásoby rychle spotřebovávány. Brouk vodu nesnáší stejně jako výkyvy teplot, a proto jde o vhodné klimatické podmínky pro efektivní kontrolu škůdce,“ uvedl po jednání štábu radní Pardubického kraje Miroslav Krčil.
Návrat ke standardnějšímu hospodaření v lesích, potvrdili při jednání štábu jak zástupci vlastníků tak zpracovatelů. Kůrovcové těžby jsou podle jejich slov na ústupu a těží se nyní spíše čerstvé dřevo dle plánů. V rámci debaty ovšem zazněla i výrazná kritika směrem k ministerstvu zemědělství. Důvodem je pomalé vyplácení schválených dotačních podpor a nesystémovost spočívající v tom, že peníze ministerstvo hledá v podstatě „nárazově“. Zejména pro malé vlastníky je to obrovská komplikace, mají-li čekat na výplatu rok a více.
Pardubický kraj v této souvislosti vlastní dotační program pro majitele porostů do 50 hektarů zachoval a podpory jsou vypláceny průběžně. „Letos lze žádat opět až do konce září. Navíc jsme zahájili debatu i o dalších možných podporách pro malé vlastníky lesů, které postihla kůrovcová kalamita. Kritika se ale netýkala pouze postupu ministerstva v otázce financí. Směřovala zároveň i k byrokratické zátěži na úrovni státu. Běžně totiž například dochází ke zdvojování žádostí o jedna a tatáž data. Je to stav, který je potřeba změnit,“ zdůraznil radní Krčil.   
Kromě situace týkající se bezprostředně kůrovce, probírali členové štábu například i aktuální stav ohledně legislativy či vývoj ve stavebnictví nebo otázky spojené s obnovou lesů. V této souvislosti upozornili na skutečnost, že škůdci se nevyhýbají ani listnatým porostům, takže problémy nelze vidět a posuzovat jen z pohledu kůrovce. K obnově je proto nezbytné přistupovat především na základě odbornosti a vyváženě.

 Putování za Třebovským kohoutem


Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

 

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.   Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.

Blíží se opět Majáles, bude 30. dubna. Připomeňme si minulé ročníky: 

Další jenom ve fotoreportážích - Hledejte inspiraci pro letošní rok ! 
Jaký byl Majáles 2019 ZDE  Majáles 2018 jako opravdový horor ZDE Majáles 2018 FOTOREPORTÁŽ ZDE
Majáles 2017 FOTOREPORTÁŽ ZDE     Majáles 2016 fotoreportáž ZDE


       




 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace. Bližší informace jsou uvedeny na dále uvedeném letáku:   




Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.