ČtD 114/2024   středa 24. dubna 2024 



Mladí hokejisté přijati na radnici, reprezentovali nás ve Švédsku

Místostarostka města Česká Třebová Zuzana Nejedlá @zuzana.nejedla.77 pozvala na radnici tým starších žáků Mládežmniockého poddílu ledního hokeje TJ Lokomotiva  - ročník 2011 a za vedení města poděkovala klukům za reprezentaci České Třebové na mezinárodním turnaji ve Švédsku. Moc děkujeme za podporu sportujících dětí, ale i českotřebovského klubu Lokomotiva hockey. Radko Jasanský

Starší žáci Lokomotiva hockey reprezentovali ve Švédsku

Poslední březnový týden se tým starších žáků účastnil ve švédském Stockholmu mezinárodního turnaje LIONS CUP 2024, na který byl pozván od pořádajícího týmu @huddingehockeyteam11 . V konkurenci 12 týmu ze ???????????????????????????????????????? skončili na krásném 3. místě v základní skupině. Ve čtvrtfinále vypadli s pozdějším vítězem turnaje Linköpingem. Poté v zápasech o umístěni (5. - 8. místo) prohráli kluci s domácím týmem na nájezdy 4:3 a v posledním zápase o umístění prohráli s norským týmem @frisk_asker_011 4:3. Na turnaji obsadili nakonec 8. místo. Při turnaji se stihlo navázat kontakty a spolupráce (tým dostal pozvánku na únorový turnaj v Norsku, opětovné pozvání na Lions cup 2025), ale také výlet po Stockholmu. Zázemí a možnosti, které mají týmy ze Švédska, Norska, Dánska a Spojených států bohužel náš klub nemůže konkurovat (zázemí, počet tréninku, zápasů za sezónu), proto si ceníme reprezentace klubu v tak těžké konkurenci. Dále nemalé díky patří rodičům hráčů a sponzorům, kteří plně uhradili náklady na tento turnaj. Rovněž jsme rádi, že i další tým se rozhodl vydat za dobrodružstvím a reprezentaci Lokomotivy a České Třebové.


HC Kohouti bez podpory hlavního partnera


Strojírenská společnost Rieter CZ, která byla 11 let generálním partnerem klubu HC Kohouti Česká Třebová, musí ve zbytku roku 2024 výrazně omezit výdaje na nevýrobní aktivity a nemůže plnit  funkci generálního sponzora klubu. To bylo oznámeno v tiskové zprávě.  Oznámení bylo provedeno těsně při ukončení dohrané sezóny, jen stěží mohlo být zveřejněno dříve. Může ovšem zásadním způsobem ovlivnit financování a provoz hokejového klubu, který by i nadále chtěl navázat na dosavadní úspěchy. V dubnu proběhlo jednání se starostou města, město nejdříve muselo projednat možnost podpory v radě a teprve potom odpovědět. V odpovědi uvádí, že finanční podporu klubu již poskytuje a je připraveno v této podpoře nadále pokračovat, nebo ji případně dle možností rozpočtu navýšit, ale  navrhovaná částka v současné době není ve finančních možnostech města. Funkci generálního partnera klubu nemůže město nahrazovat.
STANOVISKO KLUBU: (19. dubna)
„Pro náš klub znamená ukončení podpory ze strany generálního partnera zásadní problém. Hledat v polovině dubna nového silného sponzora, to je práce pro kouzelníka kvalit Davida Copperfielda. V posledních dnech jsem měl několik velmi intenzivních jednání s potencionálními partnery, kteří si vzali nějaký čas na rozmyšlenou. Hokejovou veřejnost v České Třebové budeme pochopitelně informovat,“ uvedl předseda klubu Vladimír Vaněk.   Více  ve zvláštním článku ZDE

Výstava na Starém náměstí bude instalována do 20. května

Na Starém náměstí je v sektoru před budovou radnice instalována zajímavá výstava,  kterou instalovala pardubická pobočka institutu Paměť národa Východní Čechy. Více již napoví její název pětiletka běsů, která tematicky patří do projektu Tichá hrdinství.
Je to putovní výstava, která je instalována  postupně ve významných městech Pardubického kraje a těch místech, kde existuje vazba mezi osobnostmi, kterých se popisované příběhy  týkají.  A to také platí pro Českou Třebovou, i když naše město není přímo na výstavním panelu zmíněno. Jedná se o osud Miroslava Šlechty, vojáka s biblí a  také pak jeho bratra Zbyňka. Výstavě  je třeba se věnovat v samostatném příspěvku, který najdete  ZDE
Na instalaci výstavy upozorníl Českotřebovský deník již během pondělí 22. dubna,  v úterý se  pak  za přítomnosti žáků ZŠ Nádražní uskutečnila vernisáž výstavy. Pětiletka běsů Projekt organizuje Paměť národa a v České Třebové budou panely umístěny do 20. května.  „Je důležité nezapomenout naši historii včetně temných částí dějin. Neměli bychom přestat mluvit právě o běsech, které se děly, měli bychom se z toho pučit a neustále připomínat, jak důležitá byla a je odvaha, morální síla a lidskost," uvedla při vernisáži místostarostka Zuzana Nejedlá, která výstavu otevřela společně s jejím dokumentaristou Miroslavem Tyčem. 
Pětiletka patřila mezi komunistické nástroje centrálního plánování ekonomiky. Zatímco první pětiletka v Československu komunistům ekonomicky selhávala, represivní nástroje totalitní moci uplatňovali po vzoru sovětské tyranie na výbornou. Cílem jejich diktatury byla eliminace, likvidace a zastrašení ekonomických a myšlenkových odpůrců komunistického režimu a zestátnění jejich majetku. Příběhy pamětníků procházejí nejen velkými dějinami, ale úzce se dotýkají i historie Pardubického kraje. Vypráví osudy plné odvahy, vzdoru i morální síly a odpovědnosti. Projekt vznikl za podpory Pardubického kraje, ale částkou 36000 Kč akci podpořilo uzavřením smlouvy o spolupráci i město Česká Třebová.  (mm)

Budování železničního muzea v Dolní Lipce
začne zprovozněním kolejiště u výtopny

Radní Pardubického kraje schválili investiční záměr a vypsali výběrové řízení na zprovoznění kolejiště k výtopně v rámci železničního depa v Dolní Lipce. Jedná se o první připravované práce v rámci záměru na vybudování železničního muzea, na který kraj získal potvrzení o dotaci 118 milionů korun z programu přeshraniční spolupráce Interreg Česko-Polsko 2021 – 2027.
„Celkové náklady na vybudování železničního muzea v Dolní Lipce se v tuto chvíli odhadují na 155 milionů korun s tím, že přibližně 118 milionů získáme z programu přeshraniční spolupráce Interreg Česko-Polsko 2021 – 2027. Projekt, na kterém pracujeme ve spolupráci s Muzeem starých strojů a technologií, zahrnuje zejména rekonstrukci historických budov, opravu a doplnění kolejového komplexu, obnovu původní točny a vybudování nové točny, důležité pro umístění exponátů parních lokomotiv na celé centrální ploše muzea. Součástí je také výstavba nových objektů, které jsou nutné pro chod muzea, kromě točny to je vstupní objekt se zázemím pro návštěvníky a přístřešek pro lokomotivy,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Prvním krokem v rámci tohoto projektu je zprovoznění kolejiště ke stávajícímu objektu výtopny. „V rámci nulté etapy chceme zprovoznit momentálně neprůjezdné kolejiště, vybourat nepotřebné vnitřní částí výtopny, vyčistit montážní jámy a napojit a následně zprovoznit koleje. V západní části výtopny bude vybudován přístřešek. Díky tomu bude možné zvětšit kapacitu výtopny pro umístění další lokomotivy,“ vysvětlil parametry záměru hejtman Martin Netolický s tím, že celkové náklady na tuto část činí necelých 11 milionů korun včetně DPH.
První nezbytnou podmínku pro realizaci této etapy je schválení investičního záměru a zahájení výběrového řízení. „Každý náš projekt musí mít nejprve schválený investiční záměr, aby bylo možné vypsat výběrové řízení. Zároveň máme vytvořenou pracovní skupinu pro ekonomické hodnocení investičních a projektových záměrů, která tento záměr na konci března doporučila ke schválení. Termín pro podání nabídek v rámci výběrového řízení byl stanoven na 23. května,“ uvedl k postupu náměstek hejtmana zodpovědný za oblast investic Roman Línek.

Pražské Sbratření vážně poškozeno


Pražská městská galerie musela nechat z Vrchlického sadů snést sochu Sbratření Karla Pokorného z roku 1947. Zatím neznámý pachatel ji 6. dubna polil červenou barvou. Plastiku je třeba zrestaurovat za statisíce korun, případ šetří policie.
Policejní mluvčí Richard Hrdina v úterý uvedl, že se vyhodnocuje, zda záznamy kamer zachytily pachatele. „V případě dopadení a odsouzení za trestný čin poškození cizí věci mu hrozí až rok za mřížemi,“ sdělil Hrdina.
Kurátorka veřejné plastiky v Praze Marie Foltýnová odhadla škodu asi na 250 tisíc korun. Barvu bude nutné odstranit chemicky, což pravděpodobně naruší patinu, kterou bude třeba obnovit.
„Ale čekáme na zprávu a rozpočet od restaurátorů po podrobném průzkumu. O kopii neuvažujeme, po restaurování chceme sousoší vrátit zpět,“ uvedla Foltýnová. Socha poničená barvou z 6. dubna 2024
Jak to vypadá, tak můžeme Praze dočasně pomoci. U nás máme ještě jedno Sbratření rezervní. Nachází se na půdě českotřebovského gymnázia, viz druhá fotografie.  Já bych ho prodal, dokud to ještě budou chtít....  (mm)

AKCE OCHRÁNCŮ PŘÍRODY 


Co se podařilo: Hledání jara na stezce, Ukliďme svět, průzkum Podkovy, exkurze na kompostárnu , nainstalovaná soutěž ke Dni Země a Dni skautů.  Díky moc všem, kteří se zapojili.
DEN ZEMĚ A DEN SKAUTINGU
Pátek 19.4. až neděle 28. 4. 2024  je Parku Československých Legií „DEN ZEMĚ A DEN SKAUTINGU“ kvízová soutěž pro všechny generace
TERÉNNÍ EXKURZE „ZA MOKŘADY NA PODKOVU“
Středa 8. 5. 2024 od 10,15 do 14,00– Rybník – Třebovice.  
Pojďte s námi prozkoumat divočinu řeky Třebovky! Vydáme se do údolí mezi Rybníkem a Třebovicemi. Objevíte meandry, mokřady s bulty, vzácné rostliny, obojživelníky. Vezměte si dobrou terénní obuv případně gumáky. Nezapomeňte svačinu a špekáčky.    Sraz v 10,15 na konci obce Rybník u lomu směr Třebovice nebo v 10,00 u Ekocentra Podorlicko v České Třebové. Akce se koná v rámci projektu „Naše mokřady v době klimatické změny
VÝSTAVA ROK MOTÝLŮ
10. 5 – 19. 5. předzahrádka ekocentra Podorlicko VÝSTAVA ROK MOTÝLŮ
Přijďte si prohlédnout panely s fotografiemi a informacemi ze světa motýlů.
MOTÝLÍ HERNÍ ODPOLEDNE PRO DĚTI
Úterý 14.5. od 14,00 do 16,00 Ekocentrum Podorlicko MOTÝLÍ HERNÍ ODPOLEDNE PRO DĚTI
Přijďte si zahrát stolní deskové motýlí hry! Soutěžte s výstavou ROK MOTÝLŮ        
SOUKROMÁ MOTÝLÍ REZERVACE – INSPIRACE PRO KAŽDÉHO I NA ZAHRADĚ.
Úterý 14.5. od 18,00  Ekocentrum Podorlicko Mgr. Roman Kalous  – „SOUKROMÁ MOTÝLÍ REZERVACE – INSPIRACE PRO KAŽDÉHO I NA ZAHRADĚ.“ Povídání o ochraně motýlů v Radiměři a o udržitelném hospodaření v krajině. ZO ČSOP Arion udržuje staré sady a pastviny., které jsou cennými lokalitami ohrožených motýlů

Obec přátelská rodině a seniorům 2024  

MPSV vyhlásilo šestnáctý ročník soutěže "Obec přátelská rodině a seniorům 2024". Vyhlášení soutěže „Obec přátelská rodině a seniorům 2024“ směřuje k podpoře aktivit na komunální úrovni, které mají za cíl posílení rodinných vztahů, komunitní soudržnosti a péče o seniory. Finanční příspěvek přidělovaný v rámci soutěže je určen pro obce, které se aktivně angažují v budování přátelského prostředí pro své občany. Soutěž je zaměřena na podporu různorodých skupin, a to včetně mladých lidí plánujících založení rodiny, úplných i neúplných rodin s dětmi, vícegeneračních rodin, pěstounských rodin a rodin se specifickými potřebami. Také se zaměřuje na podporu seniorů, včetně těch s omezenou pohyblivostí či zdravotním postižením.
Finanční podpora, která bude v rámci soutěže udělována, cílí na inovativní projekty a aktivity. Patří mezi ně např. prorodinné a proseniorské akce, podpora sousedského života, rozvoj dobrovolnictví či realizace auditu přátelského prostředí pro rodiny a seniory. Do soutěže se mohou přihlásit všechny obce České republiky. Ty se hlásí jako celek zahrnující všechny své místní části. Výjimku tvoří statutární města, která se mohou přihlásit pouze jako samostatné městské části či obvody.
Žádosti o finanční příspěvek je možné zasílat do 10. května 2024 do datové schránky s označením "K rukám: odbor 26" a současně informovat o účasti v soutěži na e-mailovou adresu soutez@mpsv.cz.  V minulosti již Česká Třebová v této soutěži uspěla a získala tak např. finanční podporu provýhodnější financování zájmových útvarů Univerzity třetího věku, kterou organizuje Dům dětí a mládeže. 

Putování za Třebovským kohoutem


Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

Současná bezbariérová vyhláška platí do konce června. Poté ji nahradí předpis nového stavebního zákona

Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo novou vyhlášku o požadavcích na výstavbu, která přispěje také k lepší přístupnosti staveb. Aktuální bezbariérovou vyhlášku nahradí od prvního července. Poradní sbor ministra pro místní rozvoj k přístupnosti staveb se podílí na přípravě související technické normy, kterou může veřejnost připomínkovat.
Členem poradního sboru je také ombudsman, jehož úřad připravil jednoduchý návod, jak se nejen lidé s postižením mohou v procesu připomínkování zorientovat. „Je pro nás důležité, aby se do připomínkování mohli zapojit všichni. Věřím, že leták, který jsme vytvořili společně s Ministerstvem pro místní rozvoj, tomu napomůže,“ uvedl ombudsman Stanislav Křeček.
Vyhláška o požadavcích na výstavbu stanoví povinnost zřizovat výtah v nových bytových domech se vstupy do bytů v úrovni čtvrtého a vyššího nadzemního podlaží nebo podkroví na stejné úrovni. Dosud to platilo až od pátého nadzemního podlaží. Ve školských budovách bude vyhláška požadovat plnou přístupnost bez možnosti výjimek. Také došlo k lepšímu vymezení okruhu staveb, které musí být vybaveny orientačním majáčkem pro osoby se zrakovým postižením. Přístupnost je díky vyhlášce jedním z klíčových požadavků už v návrhu stavby. Zdroj: MMR

 

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.   Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.

Blíží se opět Majáles, bude 30. dubna. Připomeňme si minulé ročníky: 

Další jenom ve fotoreportážích - Hledejte inspiraci pro letošní rok ! 
Jaký byl Majáles 2019 ZDE  Majáles 2018 jako opravdový horor ZDE Majáles 2018 FOTOREPORTÁŽ ZDE
Majáles 2017 FOTOREPORTÁŽ ZDE     Majáles 2016 fotoreportáž ZDE


       




 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace. Bližší informace jsou uvedeny na dále uvedeném letáku:   




Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.