Českotřebovský deník 331/2019 (2/12)
Město vysvětluje dotazy občanů ohledně nově řešených přechodů pro chodce

Přechod pro chodce v ulici Riegrova
Tento přechod byl přesunut z křižovatky ulic Riegrova a Na Splavě tak, aby nebylo nutné v jeho půli stavět ostrůvek, protože šířka vozovky před křižovatkou přesahuje délku sedmi metrů. Dále v místě starého přechodu nebyla dostatečná viditelnost, která je podle norem určena na 50 metrů po obou stranách. Svislé dopravní značení bylo následně předěláno tak, aby odpovídalo vodorovnému. Termín předání stavby je stanoven na 12. prosince 2019.
 
Přechod s ostrůvkem v Litomyšlské ulici
Vzhledem k tomu, že délka přechodu je v místě křižovatky ulic Litomyšlská a Václavská delší, než sedm metrů, musel zde být vybudován ostrůvek. V souvislosti s tímto ostrůvkem je velice diskutovaná především výška obruby, která je mnohem vyšší, než má starší ostrůvek o několik metrů níže. V případě staršího ostrůvku se jednalo pouze o rekonstrukci. Jeho obruba je tedy podle starých norem. Výška obruby u nového ostrůvku je nejmenší možná, jakou povolují současné normy pro čekací ostrůvky.


Normy splněny, ale občané nejsou spokojeni

Skutečně během dneška, tedy pondělí 2. prosince bylo (dodatečně) přeinstalováno před víkendem kritizované špatné umístění značek a přechod v  Riegrově ulici je již označen správně. K jeho umístění nelze mít námitky, odpovídá projektu a ten zase potřebným normám. Je však třeba si uvědomit problémy, které novým umístěním přechodu vznikly. Na nový přechod by bylo vhodné chodce  nějak navést, případně zamezit přechodu přímo v křižovatce tak, jako to bylo třeba udělat při křížení Riegrovy ulice s ulicí Nádražní. Obecně se má za to, že přechodů přes tak frekventovanou hlavní silnici je málo. Úplně stejně špatně na nepřehledném místě je umístěn např. přechod pro chodce u hudební školy, navíc není ani osvětlen. Je to sice "jen" na místní komunikaci (Sadové ulici), ale frekvence zde opravdu není malá. Bylo by třeba přechod alespoň osvětlit, příjem z pokut za překračování rychlosti by se měl věnovat na zvýšení bezpečnosti provozu!
 
Ještě k ostrůvku na Litomyšlské ulici.
Nový ostrůvek u Billy je jistě postaven podle normy, což už nelze napsat o přechodu  nahoře na stejné Litomyšlské ulici u Pewagu, kde je silnice také hodně široká a ostrůvek zde nepostavili, v té době (2016) zřejmě stejná norma neplatila. Současný trend je jasný: čím více překážek mají motoristé na silnici, tím je provoz bezpečnější, jedou přece pomaleji. 

 

Chcete vědět, kde vznikají zprávy, zjistit víc o dezinformacích, hoaxech a řetězových e-mailech?

Redakce Seznam Zpráv pořádá v Pardubicích seminář o médiích Sherlock Senior, což je program pro všechny zájemce v důchodovém věku, kteří sledují, jak se mění svět kolem nich, a chtěli by lépe porozumět médiím, internetu, sociálním sítím, informacím a dezinformacím. Kromě přednášek bude součástí setkání i diskuze o zkušenostech s médii a zpravodajstvím. Pro účastníky bude zajištěno malé občerstvení. Vstup je zdarma, místa si je možné registrovat na tomto odkazu nebo na telefonu 604 586 980.
Budeme moc rádi, pokud prostřednictvím vašeho média budete moci čtenáře pozvat a přispět tak k mediálnímu vzdělávání seniorů v České republice.
Sherlock Senior se koná 11. prosince 2019 v Sokolovně Na Olšinkách (Jiráskova, 530 02 Pardubice) od 13 do 18 hodin.
Program 
- Kde se berou zprávy a jak víme, že jim můžeme věřit. Jak vypadá práce novináře a jak funguje redakce? 
- Zprávy v čase internetu a sociálních sítí. Jak poznat seriózní informace a můžeme si je sami ověřovat?
Více informací o kurzu najdete také facebookové události
 

Poškozená střecha tělocvičny na poličském gymnáziu je před zimou zabezpečená

Na konci září poškodila střechu tělocvičny Gymnázia Polička vichřice Mortimer. Protože již v té době byl připraven investiční akce na opravu střech, tak bylo možné urychlit opravu vzniklého havarijního stavu. Prozatím vynaložená částka necelého půl milionu napomohla tomu, že do střechy nemůže před zimou zatékat. Práce na odstranění škod budou dokončeny do 20. února 2020.
„Ihned po vzniklé události jsme chtěli zajistit, aby byla střecha haly opravena co nejdříve. Vzhledem k tomu, že jsme měli projekt připravený, tak bylo možné nezbytné práce zahájit neprodleně. Bylo nutné odstranit bednění, zavlhlou střešní izolace z minerální vaty, pojistnou hydroizolaci a parotěsnou zábranu. Tyto prvky byly následně obnoveny a navíc byla na bednění položená doplňková hydroizolační vrstva z asfaltové lepenky. Nyní tak do střechy nemůže zatékat, což je před příchodem zimy velmi dobrá zpráva,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že prozatím byl na odstranění škod vynaložen necelý půlmilion korun. Práce na odstranění škod budou dokončeny do 20. 2. 2020.


Tranzit přes Lázně Bohdaneč nepojede

Lázně Bohdaneč jsou jediným lázeňským centrem v Pardubickém kraji. Bohužel je město využíváno nákladní tranzitní kamionovou dopravou, což poškozuje nejen samotné centrum města, ale je obtěžující také pro obyvatele a návštěvníky. Pardubický kraj proto dlouhodobě jedná se státem o převedení této silnice do kategorie II. třídy, což umožní omezit tranzitní nákladní dopravu.
„Silnice I/36 v úseku od výjezdu z dálnice D11 po křižovatku se silnicí III/32225 v Rybitví je již v současné době rozhodnutím Ministerstva dopravy ČR vyřazena z kategorie silnic I. třídy. Zařazení do kategorie silnic II. třídy pak předpokládáme v průběhu I. pololetí příštího roku. Do té doby je silnice veřejnou účelovou komunikaci ve správě Ředitelství silnic a dálnic ČR, které se zavázalo, že na vlastní náklady zajistí údržbu silnice v zimním období. Zároveň s přípravou převodu řeší naši silničáři dopravní omezení pro nákladní dopravu, protože nikdo z nás nechce, aby bylo lázeňské centrum nadále zatěžováno kamiony. Dne 27. 11. se uskutečnilo jednání, kde byly projednány technické podmínky vlastního převodu mezi ŘSD, Správou a údržbou silnic Pardubického kraje a zástupcem SFDI. Ředitelství silnic a dálnic ČR připraví do konce roku 2019 návrh dodatku k uzavřené smlouvě o smlouvě budoucí, která bude řešit poslední dohody k převodu. Chceme mít jistotu, že nám silnice bude předána v dobrém stavu ještě před tím, než ji definitivně převezmeme“ řekl náměstek hejtmana Michal Kortyš s tím, že druhý úsek této silnice bude vyřazen a následně předán po dokončení investičních akcí ŘSD v blízkosti pardubického Globusu a Semtína.
Podle hejtmana Martina Netolického není tento úsek jediným, který by měl být v příštích letech převeden do krajského majetku. „Po dokončení dálnice D35 v úseku Opatovice nad Labem – Ostrov převezmeme stávající silnici I/35 od hranice s Královéhradeckým krajem po křižovatku se silnicí se silnicí I/17 u Zámrsku. Optimistický předpoklad je v roce 2024,“ řekl hejtman Martin Netolický.


Předvánoční úklid v eko-friendly duchu?
Drobné elektro pošlete balíkem k recyklaci, šetřete energií a zahoďte chemii!

Pořádný úklid je předvánoční rutinou mnohých hospodyněk. Podle britského průzkumu s ním více než třetina lidí stráví kolem dvou týdnů. Čistý dům zkrátka pro mnohé symbolizuje schopnost postarat se o rodinu. Při řádném gruntu ovšem nezapomínejte na přírodu. Staré elektro a další vybavení domácnosti nevyhazujte bezhlavě do popelnice. Samotný úklid pak lze provádět úsporně a ekologicky. Poradíme, jak na to.
Vánoční svátky jsou hlavně o rodinné pohodě, klidu, dobrém jídle a setkávání s blízkými. Zejména pro ženy ale znamenají také starosti s pečením cukroví, a hlavně předvánočním úklidem. Ten přitom dámy někdy prožívají opravdu intenzivně. Například podle loňské studie britské společnosti Regina celých 63 procent dotázaných uvedlo, že si na předvánoční úklid z adventního času ukrojí nejméně týden. Více než třetina lidí pak úklidem stráví 10 až 18 dnů. Téměř 7 z 10 lidí také připustilo, že před svátky uklízí dvakrát důkladněji než jindy během roku. A proč na něm lidem vůbec tak záleží? Je to jednoduché: chtějí se před svými přáteli a příbuznými, kteří k nim během svátků zavítají, předvést v tom nejlepším světle. Pro mnohé zkrátka čistý dům představuje jakýsi hmatatelný důkaz jejich schopnosti postarat se o svou rodinu. Především pak chtějí udělat dojem na svoje a partnerovi rodiče, jak vyplývá z průzkumu výrobce vysavačů Vorwerk, kdy tento důvod citovala rovná pětina lidí.
Drobné elektro pošlete bezplatně balíkem
Předvánoční úklid rovněž řadu lidí nutká k mnohem důkladnějšímu „gruntu“ než obvykle. Nejen v očekávání nových věcných darů se například uchylují k vyklízení komor či půd, kde často skladují již léta nepoužívané věci. Při jejich vyhazování je však potřeba pamatovat na to, že vyhodit je do popelnice nebo kontejneru je posuzováno jako zakládání černé skládky, což je trestné. Většinu starého vybavení z domácnosti můžete odvézt do sběrného dvora, u vysloužilého drobného elektrozařízení, jako jsou varné konvice, kulmy na vlasy, holící strojky, baterie apod. je situace ještě jednodušší. „Pokud se chcete zbavit drobného elektra ekologicky, můžete využít službu re:Balík. Staré elektro jednoduše zabalíte do krabice, založíte u nás objednávku, vytisknete si speciální štítek a odnesete na nejbližší poštu, odkud balík odešlou na naše náklady. Balík však nesmí mít více jak 10 kilogramů. Podobně poté funguje také služba Buď líný s limitem do 50 kilogramů a sběr starých baterií pod projektem FamilyBox,“ vysvětluje David Vandrovec, generální ředitel společností REMA, které v tuzemsku zajišťují zpětný odběr a recyklaci elektrozařízení, baterií a akumulátorů a solárních panelů, s tím, že svoz by si lidé měli zajistit co nejdříve. „Zájem je velký a přepravní společnosti mají v předvánočním období své limity.


Klavírista Ivo Kahánek a dirigent Jakub Hrůša s Bamberskými symfoniky
získali ve Velké Británii prestižní ocenění pro českou hudbu!

Vladan Drvota, 28.11.2019  FOTOGRAFIE MARTIN KUBICA
Ve středu 27. listopadu 2019 vyšlo vánoční číslo BBC Music Magazine, nejprodávanějšího světového časopisu se zaměřením na klasickou hudbu. Nahrávka klavírních koncertů Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů v interpretaci klavíristy Ivo Kahánka a Bamberských symfoniků s jejich šéfdirigentem Jakubem Hrůšou získala nejvyšší ocenění „Nahrávka měsíce“ (Recording of the Month). Oceněnou nahrávku v říjnu vydal SUPRAPHON na CD i v digitálních formátech.
Dva české koncerty v mistrovském provedení – tak zní upoutávka k nadšené recenzi Johna Allisona, jež o české hudbě a jejích interpretech hovoří v superlativech. „Nemohu této nahrávce vyslovit větší pochvalu, než když řeknu, že se nad ní vznáší duch Rudolfa Firkušného.“ K nahrávce Dvořákova Klavírního koncertu g moll op. 33 recenzent v BBC Music Magazine poznamenal: „Nesmírná pečlivost, s jakou Kahánek věnuje pozornost dynamickým znaménkům, dává vznik jasně strukturovanému provedení, které se vyznačuje výjimečným citem.“A v následujícím textu ještě umocňuje: „Kahánek spolu s orchestrem vykouzlili čarokrásnou pomalou větu.“ Ke Klavírnímu koncertu č. 4 „Inkantace“ Bohuslava Martinů britský publicista uvedl: „Díky tomu, jak Kahánek zvládl úchvatnou zvukovost tohoto díla, se vše poskládá v jeden souvislý celek.“
Ivo Kahánek na recenzi bezprostředně reagoval: „Získat ocenění ‘nahrávka měsíce’ v celosvětové konkurenci v tak prestižním odborném časopise, jakým je BBC Music Magazine, je samozřejmě velkou ctí. Ještě víc mne však těší fakt, že je to obrovský kompliment celé české hudbě, jejíž některá díla jsou občas neprávem podceňována. Rád bych tedy poděkoval Johnu Allisonovi za pochopení našich záměrů, Supraphonu za podporu a péči a zejména Jakubovi Hrůšovi a Bamberským symfonikům za to, že dali nahrávce celé své srdce…“ Dirigent Jakub Hrůša k tomu poznamenal: „Spolupráce s Ivo Kahánkem v sobě vždy spojuje nejvyšší myslitelnou profesionalitu a lidskou vřelost – a obojí je, myslím, založeno mimo jiné na jeho umělecké pokoře. Jsem šťastný, že naše upřímné a zanícené úsilí společně se stejně cítícími Bamberskými symfoniky v maximálně míře ‘posloužit‘ géniům české hudby Dvořákovi a Martinů se teď setkává s takovým oceněním. Je to především pocta těmto skvělým skladatelům. Byli jsme v každém taktu samozřejmě zcela sami sebou, ale naše práce měla hlavně oslavit mimořádnou krásu těch děl. V tomhle jsme s Ivošem zajedno – snažíme se být služebníky litery i ducha hraných skladeb, v každém detailu i v celkovém vyznění. Těším se na další setkání s ním – a s Martinů a Dvořákem!“

Ivo Kahánek letos v září zahajoval koncertní sezónu KPH V České Třebové. Rádi zaznamenáváme jeho úspěchy!