Českotřebovský deník 258/2019 (18/9)
Megalomanské stavby s nejistým výsledkem nesmí brzdit rozvoj měst a obcí

Kanál Dunaj – Odra – Labe patří mezi nejsledovanější infrastrukturní stavby, avšak jeho realizace, pakliže vůbec, je stále velmi daleko. Možné varianty vedení kanálu však brzdí rozvoj měst a obcí v regionu. Z toho důvodu jednali hejtman Martin Netolický a krajská radní pro oblast regionálního rozvoje Hana Štěpánová se starostkou České Třebové Magdalénou Peterkovou.
„Komise ministerstva dopravy navrhla pokračovat v přípravách vodního kanálu jen mezi Dunajem a Odrou, protože takzvaná labská větev se jeví jako finančně velmi nákladná, jelikož by vyšla na více než 300 miliard korun s tím, že zbytek na 285 miliard korun. Do 30. září by měl být tento materiál předložen na jednání Vlády, která by měla přijmout usnesení, které nám napoví, jak dál,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Problémem v tuto chvíli je, že nejen Česká Třebová, ale i okolní obce jsou blokovány v rámci svého střednědobého rozvoje, protože se nebavíme pouze o jedné konkrétní trase. Pakliže bude rozhodnuto, že budou přípravy této větve pokračovat, je nutné definitivně rozhodnout o tom, kudy kanál povede. Megalomanské stavby s nejistým výsledkem nesmí omezovat život a rozvoj obcí a měst,“ řekl hejtman Netolický s tím, že bude chtít jednat s Ministerstvem dopravy a Ministerstvem zemědělství o dalším postupu.
Krajská radní Hana Štěpánová připomněla, že celý projekt dlouhodobě vyvolává vášně. „Samozřejmě na jednu stranu rozumím snahám přesunout část nákladní dopravy na vodu, avšak osobně jsem v tuto chvíli přesvědčena, že negativa jednoznačně převažují nad potenciálními přínosy. Kanál by zabral velké množství zemědělské i lesní půdy, a to nejen v našem regionu,“ sdělila krajská radní Hana Štěpánová.

 

Česká Třebová  má Machry roku


V úterý 17. 9. 2019 se opět po roce uskutečnilo celostátní setkání učňovské mládeže a soutěž MACHŘI ROKU. Do Prahy na Palackého náměstí si přijelo změřit své síly v řemeslných činnostech více než třicet škol. Soutěžilo se v oborech Elektrikář, Strojní mechanik a Truhlář.

Českotřebovská VOŠ a střední škola technická měla zástupce ve všech třech týmech a slavili jsme opět úspěch a tentokrát hned ve dvou oborech mezi zámečníky a truhláři.

Dobře reprezentovali školu i  město Česká Třebová   Děkujeme za účast v této prestižní soutěži, vítězům gratulujeme. Nebylo jednoduché obstát v obrovské konkurenci škol z celé republiky.

  Více ZDE.

 
Taneční škola nově otvírá streetdance kurzy pro veřejnost 

- každý pátek ve studiu TŠ Podbranská 971
- 15:30 - 16:30 děti 7 - 12 let
- 16:30 - 17:30 junioři a dospělí od 13 let
- cena 50 Kč, platí se hodinově na místě, lekce na sebe nenavazují. 
Přijďte vyzkoušet!
 
Komentovaná prohlídka výstavy Olgy Stráníkové - neděle 29. září v 15 hodin

Autorka fotografií, vystavených na probíhající výstavě v Kulturním centru,  Olga Stráníková, přijede do České Třebové pohovoří o svých fotografiích ve výstavní síni KC. Jedná se o jednu z lepších výstav, kterou máme ve Třebové možnost vidět.
Výstava litomyšlské fotografky je v Kulturním centru otevřena až do konce měsíce.
 
Sociální služby Česká Třebová hledají pomocnou kuchařku do Domova pro seniory. Nástup ihned, podmínkou dobrý zdravotní stav. Informace u vedoucí stravovacího úseku p. Valentové:  tel. 465 503 453 , e-mail: kuchyn@socialnisluzbyct.cz

V Ústí n. O. odstartoval cyklus přednášek o umění

Učitelky SŠUP Jitka Kuběnková a Marie Uhlířová pořádají v ústecké Malé scéně již od roku 2013 měsíc co měsíc přednášky věnované dějinám umění. V pořadí již sedmý cyklus je pojmenovaný příznačně Umění, láska na celý život byl zahájen 17. září.
Jitka Kuběnková, vyučující dějin umění představila v úterý večer tvorbu výrazné osobnosti českého barokního umění Matyáše Bernarda Brauna. „Dle mého názoru byl naším nejlepším sochařem a zároveň také regionálním, protože jeho největší díla se nacházejí na Kuksu či v Jaroměři a jejím okolí,“ přiblížila Braunovu tvorbu přednášející a k obsahu svého výkladu doplnila: „Zaměřila jsem se také na porovnání Braunových děl s běžnou produkcí té doby. Pojmout veškerou jeho tvorbu v rámci hodiny a půl trvající přednášky pochopitelně není možné.“  Letos se v cyklu představí  i další přenášející. Tvorbu významného českého fotografa Josefa Sudka představí vedoucí fotografického ateliéru SŠUP Martina Novozámská, dále jeden ze šikovných studentů uměleckoprůmyslové školyVojtěch Petržílek bude přednášet o své lásce k japonskému komiksu.
Pronajmu garáž v Benátkách, volná od října 2019. Tel.: 731583495 po 18:00.

Česká Třebová získala dotaci ze SFRB na park s hřištěm na sídlišti Trávník.

V programu Regenerace sídlišť bylo v letošním roce přijato  51 žádostí v hodnotě 252 091 561 Kč. Schváleno bylo 21 žádostí v celkové hodnotě 108 958 847 Kč. Zamítnuto bylo 30 žádostí, z toho 28 z důvodů nedostatečné alokace a 2 žádosti z důvodu nesplnění podmínek NV. O důvodu zamítnutí budou všichni žadatelé informování dopisem do konce roku 2019. V seznamu schválených žádostí nelze Město Česká Třebová přehlédnout, je na 5. pozici v  tabulce. Letos jsem tedy uspěli, akce bude zařazena do realizace v příštím roce, kdy má být také dokončena. Prostředky na dofinancování této akce již byly přislíbeny zastupitelstvem města při podání žádosti. Celková hodnota projektu je cca 6 388 tis. Kč, z toho přislíbená dotace činí 2636 tis. Kč, t.j. 41%  Více  informací ZDE
V kraji máme čtyři nové Stavby roku

Pardubický kraj vyhlašuje krajskou soutěž Stavba roku spolu s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků  a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR už od roku 2004, většinou ve dvouletých intervalech. Letos si nové skleněné krychle postavené na špičku odnesli zástupci čtyř obdivuhodných staveb poprvé bez ohledu na kategorie. Jedná se o mimořádný rodinný dům v Poličce, administrativní budovu Lesní správy v Chocni, výrobní areál společnosti Wendel v Lanškrouně a také Depozitář Východočeského muzea v Ohrazenicích. Oceněné stavby jsou na fotografiích.
Na soutěži Stavba roku v Pardubickém kraji se může veřejnost už 15 let přesvědčit, že tu vnikají kvalitní stavby jak v soukromém, firemním, tak i veřejném sektoru. Ten poslední to má o to těžší, že dodavatele soutěží především na tu nejnižší cenu. Proto jsem rád, že se náš kraj jako investor mezi ostatními neztratil a odnáší si několik ocenění včetně jedné z hlavních cen,“ komentoval výsledky hejtman Martin Netolický.  Porota nakonec udělila také osm uznání poroty, kde jsme se snažili vyjádřit, co na provedení těchto staveb považujeme za mimořádné.“
Také letos měla veřejnost možnost hlasovat v internetové anketě. „Celkem nám došlo 6 874 hlasů. Nejvíce jich dostala Střední škola zahradnická a technická v Litomyšli za svou přístavbu a rekonstrukci (2228 hlasů), na druhém místě skončily Tvořivě badatelské učebny ve Svitavách (759 hlasů) a na třetím místě byl Park u kostela v Ústí nad Orlicí (586 hlasů),“ sdělil Radim Loukota z ČKAIT. Na vyhlášení Stavby roku Pardubického kraje navázala v pardubickém Domě U Jonáše výstava Východočeské galerie, která mapuje vítěze a oceněné od roku 2014. Galerie k tomu vydala i obsáhlý katalog.
Foto 1 - vila Polička, 2 Lesní správa Choceň, 3 - administrativní budova Wendel Lanškroun, 4 Depozitář Ohrazenice

Vítězem Vesnice roku 2019 je obec Lipová z Ústeckého kraje

Druhé místo patří obci Ratiboř ze Zlínského kraje. Na pomyslném třetím stupni vítězů se umístila obec Libovice ze Středočeského kraje. Udělen byl taktéž titul Cena veřejnosti. Ocenění získala obec Sobíňov z kraje Vysočina. Koláčovou cenu získala obec Lozice z Pardubického kraje.  Do letošního 25. ročníku Vesnice roku se přihlásilo 206 obcí. Nejvíc přihlášených bylo z Jihočeského kraje, a to 25, naopak nejméně, celkem pět, z kraje Moravskoslezského. Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2019 získá finanční odměnu formou dotace ve výši až 2,6 milionů korun od Ministerstva pro místní rozvoj a od partnera soutěže vůz ŠKODA SCALA.
Finalisty letošního ročníku bylo 13 obcí z jednotlivých krajů České republiky, Pardubický kraj bzatsupovala obec Lozice. Nakonec i na ni zbylo jedno z udělovaných ocenění: Koláčová cena

Sociální služby Česká Třebová hledají do Domova pro seniory uklízečku. Nástup možný ihned, možnost zkráceného úvazku. Podmínkou dobrý zdravotní stav.
Informace u p. Škeříka: tel.739 344 577, e-mail:
provozni@socialnisluzbyct.cz

Architektem roku je Stanislav Fiala

Ocenění za mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech, cenu Architekt roku 2019, získal přední český architekt Stanislav Fiala, za nímž stojí desítky mimořádných a originálních staveb. Čestné uznání poroty obdržela Jana Kostelecká, která v roce 2007 zorganizovala v Čechách první Pecha Kucha Night a více než pět let vydává publikace zaměřené na architekturu a design. Slavnostní vyhlášení výsledků již jedenáctého ročníku soutěže proběhlo 10. září 2019 v prostorách Centra architektury a městského plánování (CAMP) v Praze.
Na slavnostním ceremoniálu v pražském centru CAMP se sešlo několik stovek fanoušků architektury i zástupci institucí. Nejprve moderátorka Daniela Písařovicová představila laureáta Ceny Prométheus cti ČR 2019, kterou získal Ondřej Halla za práci nazvanou Mikroklima bazénových hal. Poté byly představeny nejlepší návrhy mladých architektů do 33 let, kteří se zúčastnili soutěže Young Architect Award 2019. Titul CEMEX Young Architect Award 2019 obdrželi Anna Svobodová a Ondřej Blaha za návrh Nájemního domu v Karlíně. Cena Josefa Hlávky, jíž se snaží nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových už sto let podporovat vědu a vzdělávání, byla udělena Barboře Červeňové rovněž za návrh Nájemního domu v Karlíně. Tématem příštího ročníku soutěže YAA bude zelená architektura ve městech.
Koupím garáž V Lukách, telefon  603 720 832          


Nad novou odpadovou legislativou
Do 5. července roku 2020 musí Česká republika dokončit změny ve své odpadové legislativě, které do českého práva zakotví nové směrnice Evropské unie o odpadech. Na adresu evropské legislativy se odborníci shodují, že jde o ambiciózní, ovšem správný počin. Nové české odpadové zákony však bohužel považují za přinejmenším nepřehledné, zbytečně komplikované a v některých oblastech dokonce jdoucí proti evropským cílům. Upozorňují také, že ačkoliv mají Češi pověst dobrých třídičů, recyklace a využívání druhotných surovin značně pokulhává.
Do konce letošního roku by vláda České republiky měla schválit a poslat do dalšího legislativního procesu čtyři nové zákony, které reflektují novou odpadovou legislativu Evropské unie. Ta musí být do českého práva zakomponována nejpozději do 5. července 2020. Hlavními cíli evropské směrnice je zejména omezení skládkování – od roku 2035 by mělo být možné skládkovat jen 10 procent komunálního odpadu – a navýšení recyklace, a to na hodnotu až 65 procent od roku 2035. Dále bude mimo jiné také nejpozději od roku 2024 povinné třídit bioodpad, od roku 2025 poté i textil a nebezpečné komunální odpady.
Jak vidí novou legislativu odborníci
Na novou odpadovou legislativu, ale i obecně problematiku třídění a využívání druhotných surovin jsme se zeptali rovněž odborníků v daném oboru a veřejných činitelů. Na tři otázky odpovídal Petr Havelka z České asociace odpadového hospodářství, Pavel Drahovzal, starosta obce Velký Osek, a David Vandrovec, ředitel společností REMA, které v tuzemsku zajišťují zpětný odběr a recyklaci elektrozařízení, baterií a akumulátorů a solárních panelů. Všichni tři se v podstatě shodují na tom, že evropská legislativa je sice ambiciózní, ale správná. Nové české odpadové zákony však dle slov Davida Vandrovce mají k optimálnímu stavu daleko a v některých ohledech téměř podkopávají evropské snahy. Petr Havelka podotýká, že česká novela je zbytečně komplikovaná a neřeší dobře finální recyklaci odpadů, v níž má Česká republika stále značné nedostatky. Pavel Drahovzal pak připomíná, že dopady legislativy pocítí zejména občané a doufá, že budou vytvořeny prostředky, jimiž se pro ně finanční a administrativní náročnost novinek zmírní.
Jsme národem třídičů, ale ne recyklátorů
Aby Česká republika evropské cíle splnila, bude potřeba zaměřit se především na recyklaci a vracení druhotných surovin do výroby. Jak podotýká David Vandrovec, Češi jsou národem třídičů, ale nikoliv národem recyklátorů. Petr Havelka rovněž upozorňuje, že máme ještě velký prostor pro zlepšení u bioodpadů, což kvituje i Pavel Drahovzal. A jak by odborníci podpořili třídění komunálního odpadu? Edukací a výchovou, finančními odměnami, ale i „zpohodlněním“ sběrných služeb.