Českotřebovský deník 30/2020 (28/1)  
ZUŠ ČESKÁ TŘEBOVÁ NA OLYMPIÁDĚ  

Dominik Bulva, žák Základní umělecké školy Česká Třebová se zúčastnil ve dnech 19. – 24. 1. 2020 IX. Olympiády dětí a mládeže v Karlových Varech v umělecké disciplíně Hra na elektronické klávesové nástroje. Tato soutěž jednotlivců věkové kategorie 10 – 16 let měla svá pravidla. Za každý kraj byl nominován jeden soutěžící a právě Dominik, který například v roce 2016 získal titul Absolutního vítěze v Krajském kole soutěže ZUŠ Pardubického kraje ve hře na elektronické klávesové nástroje nebo se v roce 2019 umístil na 1. místě v Celostátním kole soutěže ZUŠ ve své kategorii, získal nominaci za Pardubický kraj.
Olympijské klání 14 soutěžících z každého kraje probíhalo v centru Karlových Varů v Hotelu Thermal, kde měl sídlo i Olympijský dům. Porota měla obtížný úkol - hodnotit hru dětí širokého věkového rozmezí. Po každém vystoupení nejprve slovně a poté bodově. „Přestože Dominik patřil k nejmladším účastníkům, byla jeho technika hry i celkový umělecký dojem hodnocen vysoko. Ze 14 krajánků obsadil 8. místo a v celkovém součtu mu bylo připsáno 7 bodů. Medaili jsme nezískali, ale už samotná nominace je pro nás velký úspěch. Kdo může říci, že soutěžil na olympiádě?“ říká jeho učitelka Jarmila Holcová.

Michal Vebr zlatý, Tadeáš Smejkal úspěchy z nedávného ME nezopakoval

Na další turnaj Mistrovství Evropy, který se konal podle pravidel IBJJF, odjeli tentokrát sportovci DSC GYM Česká Třebová Michal Vebr a Tadeáš Smejkal do portugalského Lisabonu jen pár dnů po Mistropvskjém evropském mítinku v Ostravě. Na tomto ME, na které se sjíždí světová zápasnická elita, získal Michal Vebr ve své kategorii zlato a stal se tak Mistrem Evropy pro rok 2020.
Tadeáš Smejkal takové štěstí neměl. Prohrál v prvním kole na body a nenavázal tak na lednové ME v Ostravě, kde byl úspěšný ve třech váhových kategoriích.
Evropský titul získal v kategorii -70kg, a stříbro v  kategoriích -77kg a - 84kg.
 Více v samostatném článku  ZDE

Peklák odstartoval, podmínky vynikající, zájem lyžařů je zatím malý

Zahájila také lyžařská škola a přijel první lyžařský zájezd.  Sjezdovka byla dobře připravena, kapacita nebyla zdaleka vytížena.  O víkendu by to jistě bylo s daleko větší návštěvou.  Důležité bude  přežít ohlášenou oblevu a pokračovat tak, aby bylo na čem jezdit o jarních prázdninách, které začínají 8. února. Loni zahájil Peklák 20. ledna předloni dokonce až 8. února.  Přijďte si zajezdit!

Kraj zůstává jedním z největších investorů i v roce 2020

Ze čtvrtletního přehledu investiční činnosti Pardubického kraje vyplývá, že patří k největším investorům v tomto regionu.  Jen v loňském roce bylo ukončeno 50 akcí, další jsou v realizaci či ve fázi výběru zhotovitele a téměř dvě stovky dalších kraj připravuje na následující léta. Jejich přehledem se tento týden zabývala rada Pardubického kraje.
„V loňském roce jsme dokončili stavby skoro za miliardu korun. Týkaly se rekonstrukcí silnic, nových objektů pro sociální služby či pro kulturní instituce, úspor energie hlavně ve školách a školských zařízeních, nových výjezdových základem pro zdravotnickou záchrannou službu i objektů v nemocnicích akutní péče a v dalších zdravotnických zařízeních,“ shrnul situaci v roce 2019 1. náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu Roman Línek. „Největšími akcemi roku byly dva kulturní projekty – výstavba muzejního depozitáře v Ohrazenicích a rekonstrukce tří historických domů na Příhrádku v Pardubicích pro Krajskou knihovnu, která je po stavební stránce dokončena,“ dodal Línek.
V současné době je v realizaci 34 staveb v hodnotě přes 2 miliardy korun. Mezi nimi jsou tři velké modernizace silnic a také obnova interiérů na Zámku Pardubice a mnoho dalších, o něco menších projektů.  U dalších 11 staveb za půl miliardy korun nyní probíhá výběrové řízení na dodavatele.  Patří mezi ně i obnova Winternitzových automatických mlýnů pro krajskou galerii.
„Ve výhledu připravujeme potřebné stavby na období dalších pěti, šesti let. Nejpočetnější jsou samozřejmě stále modernizace silnic následované školami. Velké investice ale čekají kraj také ve zdravotnictví v čele s urgentními příjmy v nemocnicích v Ústí nad Orlicí a v Pardubicích a Nemocnicí následné péče v Moravské Třebové. Naštěstí náš kraj velmi dobře konzervativně hospodaří, a tak jeho ekonomiku neohrozí, když si na finanční krytí těchto plánů vezme úvěr,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.


  • Cestovní agentura CAM s.r.o., Ústí n. O. M. R. Štefánika 234
    telefon: 606 748 616   www.agenturacam.cz
    q     Zveme vás na 4-denní relaxační výlet do termálních lázní v Maďarsku, Bűkfűrdó, hotel Répce Gold 4* s polopenzí
    jedeme ve čtvrtek 16.4. - 19.4.2020 autobusem z ÚO a ČT
    cena Kč 6 290,-/osoba v ceně je 3x ubytování s polopenzí, neomezený vstup do termálních lázní a zážitkové části, zapůjčení županu, pobytová taxa, doprava autobusem z ÚO a ČT
    q Zahájili jsme prodej 12-denního zájezdu do Chorvatska, pobyt ve městech Omiš, Baška Voda, Makarska, Tučepi
    jedeme ve středu 24.6. - 5.7.2020 z ÚO a ČT (odjezd ve středu 24.6. v 19,00 hod., příjezd v neděli 5.7. v 11,00 hod.)
    ubytování 9 nocí v apartmánech, možnost polopenze
    cena Kč  7 390,-/osoba v ceně je 9x ubytování, povlečení, pobytová taxa, doprava autobusem z ÚO a ČT
    možnost polopenze v blízkosti apartmánů za příplatek Kč 3 700,-/osoba

    Pardubický kraj znovu využije svého práva na iniciování změny zákona 

    Poté, co v prosinci zastupitelé schválili návrh na změnu zákona o financování zdravotní péče, projednali v pondělí krajští radní zákonodárnou iniciativu, která novelizuje zákon č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení daní. Návrh předpokládá, že se do výčtu sdílených daní nově zařazují silniční daň a daň z minerálních olejů. Druhou změnou je princip rozdělování prostředků mezi kraje zařazením kritéria počtu obyvatel a počet kilometrů silnic II. a III. třídy. Třetí změna předpokládá rozdělení 10 procent z celostátního hrubého výnosu mezi všechny kraje kromě hlavního města Prahy. Pokud bude tato novela schválena, kraj by mohl inkasovat o zhruba miliardu korun více oproti loňskému roku.
    „V minulosti byla krajům svěřena správa silnic II. a III. tříd, což však nebylo podpořeno adekvátními finančními prostředky. To se projevuje na stavu některých silnic, který se snažíme dlouhodobě zlepšovat nejen z vlastních prostředků, ale také za přispění evropských fondů. Nyní proto předkládáme návrh legislativní iniciativy, která je postavena na třech základních pilířích,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „První změnou je, že do výčtu sdílených daní navrhujeme zařadit silniční daň a daň z minerálních olejů, a to se stejným rozsahem sdílení jako u jiných sdílených daní. Druhá změna se týká způsobu, jakým se sdílené daně krajům rozdělují. Navrhujeme zavést dvě objektivní a nezpochybnitelná, kterými jsou počet obyvatel kraje a délka silniční sítě II. a III. třídy. Poslední změnou je rozdělení 10 procent celostátního hrubého daňového výnosu mezi všechny kraje kromě hlavního města Prahy tak, že každému z krajů připadne jedna třináctina. Tato změna by měla napravit skutečnost, že v současné době na výkon stejných veřejných služeb a kompetencí dostávají menší kraje méně peněz,“ vyjmenoval hlavní principy navrhované změny hejtman Martin Netolický.
    Podle hejtmana je důležité, že žádnému z krajů nebudou touto novelou prostředky odebrány. „Pokud by byla námi předložená novela schválena, znamenala by pro rozpočet našeho kraje posílení o přibližně miliardu korun oproti inkasu loňského roku. Celkový roční nárůst pro všechny kraje včetně Prahy přesahuje devět miliard korun v porovnání s rokem 2019,“ dodal hejtman Netolický. O návrhu budou na svém příštím zasedání jednat krajští zastupitelé.

       

    Pozvánka na ochutnávku hub (ve sladkokyselém nálevu)

    ČSOP Podorlicko pořádá  soutěž pro veřejnost o nejlepší houby v sladkokyselém nálevu.
    KDY: 7.2.2020 v 17:00 hod
    KDE: Ekocentrum Podorlicko Podbranská 959, Č. Třebová
    Máte rádi houby v sladkokyselém nálevu? Myslíte si, že máte ty nejlepší? Přineste je a společně je ochutnáme! Vstupenkou je alespoň jedna sklenka naložených hub. Pro nejlepší jsou připraveny odměny.
    Bližší informace: Jiří Grund tel 725 734 870, Martin Mička tel 605 964 832.

    Dlouhodobě pronajmu zrekonstruovaný, částečně zařízený a zateplený byt 2+1 (55m2) v prvním patře (výtah) na Novém náměstí v ČT. Zahrada u domu, sklep, plastová okna. Klidná a bezpečná lokalita. Cena 8 000,- (nájem, topení, voda) + cca 500,- (elektřina, plyn). Vratná kauce 8 000,- (jeden nájem dopředu). Ideální pro dva nekuřáky. Bez velkých zvířat. Tel.: 737 866 423.