Českotřebovský deník 47/2020 (13/2) 
Dnešním dnem zveřejňujeme další měsíční souhrn vybraných videoreportáží natočených od 18. ledna do 1. února. Mohlo by zde být i více událostí, znamenalo by to ovšem prodloužení délky dokumentu.  Únorový videodeník má délku 16 minut a věnuje se čtyřem hlavním událostem.
1. Velká cenu České Třebové v judu ve sportovní hale Skalka 
18. a 19. ledna 2020
2. Výstava  rekordy a kuriozity ze světa zvířat v městském muzeu  
23. ledna 2020
3. Zimní táboření  na Kozlovském kopci  24. - 26. ledna 2020
4. Pravěká osada Křivolík slaví svátek Imbolc / Hromnice 1. 2. 2020
Byly také další natočené události, které zůstávají ve formě krátkých reportáží  mimo měsíční souhrn, ale které jsou přehledně uspořádány ve stránce Českotřebovského videodeníku podle data natočení a zůstávají kdykoliv přístupné. Jen za měsíc leden zde je umístěno 10 reportáží. Postupně natáčíme další únorové události. Máme snahu rychle reagovat a umístit natočenou reportáž na internet již druhý den, také na facebokovou stránku Českotřebovského deníku.
Jasně se ukazuje, že se všechny natočené reportáže se do měsíčního souhrnu neumístí a proto připravujeme i některé "speciály", které jsou zatím rozpracované. Budou se věnovat např. mládežnickému hokeji, činnosti krasobruslařského klubu, v dalším speciálu se věnujeme také osudu a záchraně starého Unzeitigova betlému.  Dalším záměrem redakce Českotřebovského deníku je připravovat a natáčet medailonky zasloužilých osobností města ve formátu "Galerie osobností města" jednak k publikování na interenetu, jednak např. pro uchování v městském muzeu. První medailonky připravuje. Postupně vylepšujeme technické vybavení. Jedná se ovšem o čistě amatérský projekt, který má jistě své dětské nemoci, ale který dokáže zachytit důležité události a okamžiky jiným způsobem, než na fotografiích.  Současně ukazuje, že nelze spoléhat na vysílání regionální televize, až nám něco dle jejich obrazu na základě dlouho dopředu zaslané objednávky natočí, aby to pak po uvedení ve zprávách navždy zmizelo a k záznamu jednotlivých reportáží se nikdo nedostane, nebo jen čirou náhodou. (mm)  


Další program HC KOHOUTI v poháru  Vladimíra Martince 

Po překvapivém vyřazení ve čtvrtfinále čekají hokejisty České Třebové zápasy v Poháru Vladimíra Martince, kde se bude hrát o umístění na pátém až osmém místě. Prvním soupeřem Kohoutů bude Litomyšl, hraje se na tři vítězné zápasy.
Neděle 23. února: Česká Třebová – Litomyšl (17), Hlinsko – Světlá nad Sázavou.
Středa 26. února: Litomyšl – Česká Třebová (18.30), Světlá nad Sázavou – Hlinsko.
Neděle 1. března: Česká Třebová – Litomyšl (17), Hlinsko – Světlá nad Sázavou.
Případný čtvrtý zápas: úterý 3. března (v Litomyšli).
Případný pátý zápas: čtvrtek 5. března (v České Třebové).
Ve stejných termínech se bude hrát o medaile, semifinálové dvojice tvoří:
Moravská Třebová – Chotěboř, Choceň – Chrudim.
 
Připravuje se velká výluka na  trati Ústí n.O. - Letohrad - Králíky

Bližší informace o výluce, která bue zahájena 26. února,  naleznou cestující od začátku příštího týdne přímo ve vlacích, na zastávkách a pokladnách železničních stanic v Letohradě, Jablonném nad Orlicí a Králíkách, kde budou k dispozici výlukové jízdní řády, a na webu dopravce. Po dobu výluky cestující najdou aktuální polohu autobusů náhradní dopravy také v mobilní aplikaci IDS IREDO.
 
DDM Kamarád zveřejňuje nabídku příměstských táborů

Přehled akcí DDM včetně přehledu příměstských táborů organizovaných českotřebovským DDM najdete ZDE
 
Občanům hodně vadí kontejner, který brání průchodu parkem Zámostí.

Otázky na toto téma se jen hrnou. Odpovědí na mé otázky je vždy faktor bezpečnosti. Bude dobré se podívat do podmínek stavebního povolení, kde by to mělo být stanoveno.  Domnívám se že to řešitelné je. Na nezbytně nutnou dobu je přece možné demontovat přístřešek zastávky, která je zde stejně málo používaní ve směru do České Třebové přece nikdo na Zámostí nenastupuje.  A přístřešek překáží, místa mají stavbaři kolkem stavby málo. Mimořádná akce, jakou přestavba mostu určitě je vyžaduje mimořádná opatření. a současně  je třeba omezit zbytečná omezení občanů. Stejně jako bylo třeba zajistit osvětlení prostoru, je možné zajistit bezpečný koridor pro průchod přes park Zámostí. Vždyť právě tudy bude možné obcházet rozkopanou ulici Podbranskou.  Domnívám se, že to řešitelné je. Nezbývá mi, než ještě  zopakovat kolečko  u všech, kteří mohou pomoci.  (mm)
 
Na Letohrad budou jezdit místo vlaků nízkopodlažní autobusy

Z důvodu dvouměsíční rekonstrukce kolejiště v železniční stanici Letohrad a dalších staveních prací budou závazkové vlaky Leo Express Tender s. r. o. od konce února do 21. dubna nahrazeny moderními nízkopodlažními autobusy. Lidé naleznou výlukový jízdní řád v železničních stanicích a zastávkách, na letáčcích nebo na www.le.cz/orlicko. Podrobnosti jim ochotně sdělí personál Leo Express v autobusech, na pokladnách v Letohradu, Jablonném nad Orlicí a Králíkách nebo přímo koordinátoři přítomní ve vybraných stanicích jako je Letohrad.
„Pro výlukový jízdní řád jsme zajistili moderní nízkopodlažní autobusy, ve kterých nebude problém s převozem kočárků či cestujících na vozíčku. V autobusech bude probíhat standardní odbavení jako ve vlaku. Ve vybraných stanicích bude k dispozici také další personál, který bude o výluce informovat cestující. Prosíme cestující, aby věnovali pozornost především umístění zastávek náhradní autobusové dopravy,“ říká Jakub Svoboda, ředitel Leo Express pro Českou republiku a Slovensko.
Cestující naleznou na le.cz/orlicko jízdní řád a další informace týkající se výluky. Potřebné informace naleznou také ve stanicích a přímo na zastávkách náhradní autobusové dopravy. Od začátku příštího týdne budou přímo na vlacích a pokladnách k dispozici jízdní řády, které si lidé mohou odnést s sebou. Aktuální polohu autobusů náhradní dopravy najdou cestující také v aplikaci IDS IREDO.
„Náhradní autobusovou dopravou budou obslouženy všechny stávající zastávky. Odjezdové časy byly uzpůsobeny jízdním dobám autobusů tak, aby byla zajištěna návaznost na přípojné vlaky v Ústí nad Orlicí. Nízkopodlažní autobusy, které pro nás bude provozovat jedna z místních firem, budou označeny logem Leo Express. Firma zároveň dodá i místní řidiče, kteří dobře znají autobusové trasy na Orlicku,“ dodává Jakub Svoboda.
Omezení se dotkne 24. a 25. února pouze části spojů v úseku Letohrad – Moravský Karlov. Od 26. února až do 21. dubna proběhne nepřetržitá výluka v úseku Ústí nad Orlicí – Mlýnický Dvůr a Hanušovice. Ve dnech 28. února až 19. dubna bude přerušeno také přímé spojení Praha – Vratislav a zpět. Od 23. března do 9. dubna budou autobusy nahrazeny také regionální spoje do Polska v úseku Lichkov – Miedzylesie a zpět. Po dobu trvání výluky bude také přerušen provoz autobusové linky Leo Express na trase Lichkov – Dolní Morava. Spěšné vlaky Leo Express Orlice budou v úseku Ústí nad Orlicí – Praha a zpět jezdit bez omezení s návazností na náhradní autobusovou dopravu.
Náměstek hejtmana Pardubického kraje Michal Kortyš, zodpovědný za dopravu sdělil: „Jako krajská samospráva budeme celou situaci při výlukovém stavu bedlivě sledovat. Samozřejmě chceme našim cestujícím vyjít co nejvíce vstříc a nabídnout tak v dvouměsíčním horizontu přepravní služby, které budou po dobu výluky plnohodnotně zajišťovány namísto vlakových služeb autobusovou dopravou. Hlavním úkolem je informovat cestující předem a to tak, aby nebyli v den začátku výluky překvapeni a zbytečně tak nenastaly ošemetné situace. Pevně věřím, že zajištění náhradní dopravy bude bezproblémové, a to s nabídkou kompletního servisu. Také doufám, že firma, která je odpovědná za rekonstrukci kolejiště v Letohradě, dodrží termíny, které má nasmlouvané a výluka tak skončí včas. Chtěl bych tak požádat cestující o vyšší míru trpělivosti.“
Emil Sedlařík,. Leo Express


Výstava Karel Zeman, v domě U Rytířů v Litomyšli až do konce března

Cesta do Pravěku, Vynález zkázy, Baron Prášil a další nezapomenutelné filmy vytvořil uznávaný český režiséra Karla Zemana, od jehož narození letos uplyne sto let. Toto výročí si připomeneme výstavou filmových plakátů, doplněnou o ukázky z filmů i fotografie, které byly pořízeny během natáčení. Výstava vzniká ve spolupráci s Muzeem Karla Zemana, Filmovým uzlem Zlín a sbírkou filmových plakátů Terryho ponožky. Výstava potrvá do 29. března.
WORKSHOP ANIMACE PRO NEJMENŠÍ  Sobota 15. 2., 13.00–15.00
Flipbook a thaumatrop? Pokud tato slova slyšíte poprvé, přijďte k nám zjistit, co si pod nimi máte představit. V sobotní výtvarné dílně se přímo v expozici inspirativní výstavy o filmové tvorbě Karla Zemana zaměříme na nejstarší techniky animace. Seznámíme se s principy fungování optických hraček a rozpohybujeme statický obraz.
 
WORKSHOP ANIMACE  Čtvrtek 27. 2., 17.30–20.00
Staňte se alespoň na jeden večer scénáristou, režisérem i mistrem speciálních efektů a vytvořte si vlastní animovaný film. V inspirativním prostředí výstavy o Karlu Zemanovi a pod vedením zkušeného lektora získáte základy filmové řeči, seznámíte se s principy animace a domů si odnesete vlastní malé filmové dílo.
 
PROJEKCE FILMU BARON PRÁŠIL ...s filmovou historičkou Petrou Beranovou Čt 26. 3., 18.00, Kino Sokol
Podle knihy G. Bürgera s rytinami Gustava Dorého vytvořil Karel Zeman příběh oslavující lidskou fantazii i technický pokrok, to vše v dokonalém výtvarném hávu. Básnivý obraz světa, který patří snílkům a fantastům, se snoubí s věkem techniky i cestami do vesmíru. Film je obsazen plejádou hereckých mistrů, kteří spoluvytvářejí dokonalý svět plný romantických dobrodružství, lásky, soubojů, ale také laskavého humoru. 
 
Línek byl zvolen místopředsedou Evropského výboru regionů

Na ustavujícím zasedání pro nový pětiletý mandát Evropského výboru regionů (ECOR) byl za Českou republiku zvolen místopředsedou tohoto orgánu 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Ten se zároveň stal na léta 2020-2025 předsedou České národní delegace ECOR.
„Velmi si vážím důvěry, kterou jsem získal uvnitř české národní delegace.  V pozici místopředsedy ECOR chci využít přímé zpětné vazby, které mám jak z našeho kraje, tak i z ostatních českých regionů, měst a obcí. Dvě třetiny všech rozhodnutí Evropské unie mají totiž přímé dopady do regionů. Proto je naší rolí v Evropském výboru regionů hlídat a usměrňovat evropská rozhodnutí tak, aby jejich dopady měnily naše kraje a celou Unii k lepšímu,“ shrnuje z Bruselu krátce po volbě Roman Línek.
Při současném chorvatském předsednictví Evropské unie představili své plány na jednání ECOR také ministr veřejné správy Chorvatska Ivan Malenica a místopředsedkyně Evropské komise Dubravka Šuica, která je zodpovědná za demokracii a demografii. Výbor také přijal několik odborných stanovisek.
Evropský výbor regionů je jednou ze sedmi klíčových institucí Evropské unie. Je složen z 350 zástupců evropských regionů, měst a obcí. Jeho posláním je hájit regionální zájmy na celoevropské úrovni. Přímo jedná s eurokomisaři, členy europarlamentu, Evropské rady a dalšími, kteří tvoří politiku EU.
Českou národní delegaci tvoří šest vrcholných reprezentantů krajů, pražský primátor a pět zástupců měst a obcí.

 


POKRAČOVÁNÍ D35 KOLEM STARÉHO MĚSTA:
LIDEM VADÍ ODPOČÍVKA.

Samospráva Pardubického kraje před několika dny obdržela petici občanů Starého Města u Moravské Třebové proti výstavbě odpočívky/odpočívadla (úplně nevím, který výraz je správně česky - první je v projektové dokumentaci, druhý jsme užívali vždycky hovorově doma). V údolí táhnoucím se od Lanškrouna až po Boskovice by na trase nedaleko dálniční mimoúrovňové křižovatky budoucích dálnic D35 a D43 mělo vzniknout parkoviště až pro 300 vozidel s čerpací stanicí a restaurací v obou směrech provozu. Původní záměr měl zábor 11 hektarů půdy, nyní již 16 hektarů. O situaci jsem se přijel přesvědčit osobně na setkání se starosty Starého Města u Moravské Třebové a Třebářova, a také zástupci petičního výboru. Na dané téma jsem měl již v prosinci jednal na pracovní schůzce s ředitelem Ředitelství silnic a dálnic - ŘSD pro Pardubický kraj Miloslavem Vebrem a dohodli jsme se, že posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) pro odpočívku bude nezávislé a samostatné, neohrozí tedy výstavbu samotné trasy dálnice. Připomínky byly podány a nyní se budou vypořádávat.
Jaké jsou hlavní argumenty obcí proti výstavbě odpočívky u Starého Města?
1. vysoká kvalita půdy - bonita 1
2. hluk
3. světelný smog
4. kapacita parkoviště
5. výstavba v reliéfu krajiny viditelná desítky kilometrů
Podařilo se již při jednáních, které jsem vedl se zástupci ŘSD zmenšit rozsah stavby na celkových 200 parkovacích míst. Je ovšem hledat řešení takové, aby byly dodrženy intervaly i kvůli povinným přestávkám řidičů nákladních vozidel, přitom šetrný přístup ke krajině s minimalizací dopadů na život místních. Jsem velmi rád, že výstavbu dálnice v této lokalitě nikdo nezpochybňuje a přípravy mohou pokračovat dál. Debaty se vedou k příslušenství. A myslím, že i tady řešení existuje. FB Martin Netolický


Hledáme nejlepší MLS Pardubického kraje. Je to ten váš? 

Společnost Agrovenkov vyhlašuje 14. ročník soutěže o nejlepší potravinu regionu - MLS Pardubického kraje 2020.  Slouží k propagaci regionálních potravin a podpoře malých a středních podniků. Přihlásit se lze do 31. března.
„Velice mne těší, že se pravidelně setkáváme s tradičními výrobci, kteří přinášejí na trh potravin nové výrobky. Stejně tak uvítáme, když se přihlásí začínající podnikatelé, kteří se snaží na trhu prorazit a hledají možnost propagace. Z minulých ročníků víme, že právě MLS Pardubického kraje ukázal na budoucí úspěšné výrobky,“ sdělil Václav Kroutil, radní pro zemědělství, životní prostředí a venkov.
Do soutěže se může přihlásit výrobce potravin, který má mimo jiné sídlo na území Pardubického kraje, hlavní použitá surovina je tuzemského původu, své výrobky dodává do maloobchodní sítě či prodává ze dvora a splňuje podmínku malého či středního podniku s počtem zaměstnanců do 250 osob. Výrobky lze přihlašovat v těchto kategoriích: Mlýnské a pekárenské a cukrářské výrobky, Mléko a mléčné výrobky, Maso a masné výrobky a Výrobky z medu a ostatní.
Kompletní informace o soutěži, včetně přihlášky, jsou k dispozici na http://mlspardubickehokraje.cz/aktuality.php
Účastí v soutěži získá výrobce výhodu propagace výrobků formou tištěného katalogu, který je určen pro širokou veřejnost. Dále na webových stránkách společnosti Agrovenkov a Pardubického kraje. Součástí je možnost účastnit se stánkového prodeje na významných akcích v regionu jako je Fresh festival, Dožínky Pardubického kraje, Den Pardubického kraje nebo Koně v akci na pardubickém závodišti.

Další fotografie z Lidového plesu

Foto Petr Čada