Českotřebovský deník 281/2019 (11/10)
Vít Škrkoň – MISTR ČR v judo v kategorii juniorů!

Fantastického výsledku dosáhl v sobotu 5. 10. 2019 Vítek Škrkoň na Mistrovství ČR v kategorii juniorů, který se konal v Jičíně. Ve váze do 81 kg konečně získal tolik vytoužený titul Mistra ČR v této věkové kategorii.  Vítek podal excelentní výkon, když v bojích o medaile narazil na dva nejvýše nasazené v této váze a oba dokázal porazit. Po úspěšném postupu do semifinále si nejdříve poradil s turnajovou jedničkou Pavlem Švecem z SKKP Brno a poté ve finále s nasazenou dvojkou Adamem Bydžovským ze Sokola Žižkov.  Máme všichni velikou radost za předvedený výkon a úžasný výsledek. Skvělá reprezentace našeho klubu a města. Více z českotřebovského juda najdete ZDE
 
Děti z MŠ U Koupaliště v Domově pro seniory

Děkujeme p. ředitelce Domova pro seniory v České Třebové p. Magdaléně Peterkové za pozvání na Den otevřených dveří, který se konal v rámci Týdne sociálních služeb ČR.
Dne 10. října měly naše děti možnost navštívit Domov pro seniory, kde je čekal pestrý program, jako zdobení perníčků, nácvik dovedností s různými kompenzačními pomůckami.  
Děti  si  vyzkoušely  jak se používá  invalidní vozík, seznámily se s prostředím domova, tělocvičnou, kaplí atp. V naší škole učíme děti, že k základním lidským hodnotám patří právě úcta ke stáří. 
Předaly jsme klientům své vlastní obrázky a do školky si odnesly plno dojmů a  nevšedních zážitků.
 
Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště
 

Vzpomínka na vystoupení Karla Gotta v našem Národním domě před 58 lety

Jsem zvědavý kolik pamětníků si na tento koncert vzpomene. Fotografie samozřejmě nejsou. Bylo v v roce 1961, přesněji v sobotu 8. května , kdy se ve velkém sále tehdejšího Závodního klubu železničářů  konal koncert orchestru Ferdinanda Petra, na kterém vystoupil tehdy jako mladý zpěvák Karel Gott. Koncert navštívila tehdy také po zápase na hřišti na Farářství skupina českotřebovských fotbalistů. Adolf Ptáček na tuto událost dodnes vzpomíná velmi přesně. Pamatuje s např., že Karel Gott se tehdy také na koncertu věnoval jódlování, dodnes má v paměti text písně "... neber si má milá horolezce, aby ti nezůstal na soutězce..."
 Áda Ptáček si koncert váže na další den, kdy v neděli 9. května odjel za kamarády do Prahy a mimo jiný program se přichomýtl v tento tehdy hodně slavený výroční den Osvobození naší vlasti sovětskou armádou na manifestaci na Letné, kde tehdejší prezident republiky Antonín Novotný shromážděným masám sliboval  že "maso bude". Večer byl pak na Vítkově velký ohňostroj a tak jsem zůstal i na tuto slavnost s tím, že odjedu domů půlnočním rychlíkem, říká Áda Ptáček" "Tak se i stalo. Problém ovšem vznikl, když jsem ve vlaku zaspal a probudil se až u rybníka v Zábřehu na Moravě. Zpátky do Třebové jsem dojel až v 5 ráno a rychle proběhl vrátnicí na internátě, zalehl na pokoji, aby mě kamarádit brzy na to budili. Museli jsme brzo ráno na autobus do depa, kde jsem měl u pana Špatenky konzultaci své diplomové práce," dodává Adolf Ptáček. Tyto vzpomínky jsou tedy pevně spojeny i s prvním vystoupením Karla Gotta  v České Třebové...  (fotografie z doby mnohem pozdější ze 14. června 2001 z koncertu v Litomyšli)

Cestovní agentura CAM s.r.o., Ústí nad Orlicí, M. R. Štefánika 234                 

Tel: 606 748 616   www.agenturacam.cz
Zveme vás na 4-denní relaxační výlet do termálních lázní v Maďarsku, Bűkfűrdó hotel Répce Gold 4* s polopenzí
Jedeme ve čtvrtek 6.2. - 9.2.2020 autobusem z ÚO, ČT
cena: Kč 5 890,-/osoba v ceně je 3x ubytování s polopenzí, neomezený vstup do termálních lázní a zážitkové části, zapůjčení županu, pobytová taxa, doprava autobusem z ÚO,ČT
Dále nabízíme výlet do DRÁŽĎAN spojený s nákupy v Primarku i prohlídkou města
jedeme v sobotu 23.11.2019 autobusem z ÚO,ČT, cena Kč 690,-/osoba

Houby v Českém rozhlase Pardubice

Houby, to bylo nejfrektovanější slovo letošního podzimu. Jak se chodí na houby v Itálii, to je  předmětem reportáže Víty Balcarové v pořadu Českého rozhlasu Pardubice. Vystupují Hana Grundová (politická příslušnost, předsedkyně ČSOP Podorlicko Č.Tř.,  Martin Mička ( politická příslušnost, mykolog Č.Tř.)  a Luisa Atei – Italka -  mykoložka
 Letošní sklizeň hub byla skutečně abnormální. Pro nás Čechy je úplně běžné ráno sbalit košík a vydat se do nejbližšího lesa. Ovšem jiné zkušenosti získali členové Českého svazu ochránců přírody Podorlicko z České Třebové v Itálii. Byli totiž pozváni mykology z partnerského města Agrate Brianza na tradiční velkou výstavu hub. Nejenže si ji prohlédli, ale zúčastnili se i sběru.... Reportáž o stopáži 2:44 lze vystopovat také na webu Českého rozhlasu Pardubice.

Zájezd na  muzikály autobusem do Prahy 7.12. 

Využijte možnost rezervace (jen do konce října)!
Muzikály: Kvítek Mandragory za 790,- až 1140,-   Čarodějky za 840,- až 1240,-   Mefisto  za 1230,-  Drakula za 1140,-  Johanka z Arku za 990,-Kč.  

 Prodej zájezdů na rok 2020, slevy až 33 % .
V podělí a ve čtvrtek v kanceláři na Splavě 53, na mailu a telefonu kdykoliv.
Tel. 723226287, mail: hvtour.ca @seznam.cz . Hana Vraspírová, CA Č. Třebová


Den zdraví na POLIKLINICE AGEL prověřil zdravotní stav dospívajících

Zdravotní problémy se nevyhýbají ani dospívajícím. Potvrdil to Den zdraví na Poliklinice AGEL Česká Třebová, který se zaměřil na studenty čtvrtých ročníků zdejšího gymnázia. Celkem 47 studentů se nechalo tento týden na poliklinice vyšetřit na oční a ušní ambulanci, podstoupilo měření krevního tlaku, rehabilitační vyšetření i odběr krve.
Alarmující byly především výsledky z rehabilitačního vyšetření, které ukázaly, že celá polovina vyšetřených studentů trpí špatným držením těla. „To je důsledek nezdravého životního stylu. Dotčeným jsme proto doporučili léčebné cvičení a celkově více sportovat,“ uvádí ředitelka polikliniky a lékařka interní ambulance MUDr. Iva Vyskočilová s tím, že preventivní osvětová akce dále odhalila špatné vidění u pěti studentů a nedoslýchavost u dvou vyšetřených.
V interní ambulanci byl u dvou studentů odhalen vyšší krevní tlak a u jednoho také zvětšená štítná žláza. Krevní testy byly u všech v pořádku. „Cílem této akce bylo probudit v téměř dospělých jedincích zájem o své zdraví a zodpovědnost za něj. Mladým lidem se tak dostala do povědomí otázka zdraví, preventivních prohlídek i rizikových faktorů civilizačních chorob. Je patrné, že zdravotní problémy mladých dospívajících jsou spojené s nezdravou životosprávou, nedostatkem pohybu a chybějící správnou a vyváženou stravou,“ doplnila MUDr. Vyskočilová.
POLIKLINIKA AGEL Česká Třebová je zdravotnickým zařízením s dlouholetými zkušenostmi v poskytování ambulantní léčebné a diagnostické péče. Zaměstnanci polikliniky poskytují klientům péči ve 14 odbornostech, od praktických lékařů, přes specializovaná pracoviště až po diagnostická oddělení – laboratoř, radiodiagnostika.


V Hliníkách zaPRŠÍ za každého počasí!

Klub Hliníky pořádá již 10. ročník karetní hry "PRŠÍ"! Turnaj se koná ve spolkové chatě "Hliníky" v sobotu 9.11.2019. Prezentace od 9.00 hodin, začátek v 10.00 hodin. Turnaj je určen dívkám od 18 let, maminkám, babičkám, tetičkám, sousedkám, přítelkyním atd., všem ženám, které mají radost ze hry i ze života. Teplý oběd zajištěn. Srdečně se na Vás těší krásnější polovina Klubu Hliníky".


Nemocnice Pardubického kraje pozvala studenty zdravotnických škol 

Pardubický kraj zřizuje čtyři zdravotnické školy. Studentky a studenti čtvrtých ročníků se dnes setkali na krajském úřadě se zástupci Nemocnice Pardubického kraje a radním pro zdravotnictví Ladislavem Valtrem. Studentům bylo představeno prostředí nemocnic a náplň práce v nemocnicích. Vedení nemocnice získalo od studentů podněty na práci ve zdravotnictví.
„Těší mne tato pravidelná setkání studentů a zástupců našich nemocnic. Vzájemná diskuse a přenos informací je velmi potřebný pro rozvoj a spolupráci v rámci zdravotnictví, které je posláním. Naše nemocnice jsou jediným poskytovatelem akutní zdravotní péče v našem kraji a jen v loňském roce v nich bylo ambulantně ošetřeno více jak milión pacientů. Devadesát tisíc pacientů bylo hospitalizováno. Naši lékaři provedli více jak třicet tisíc operací,“ sdělil radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr. 
Nemocnice Pardubického kraje nabízí stabilní zaměstnání. Do nemocničních budov Pardubický kraj každoročně investuje desítky milionů korun. Další investice v řádově ještě větších objemech jsou pak připravovány k realizaci v nejbližších letech.    
Studenti měli na setkání možnost vidět prezentace nemocničních prostor, a také se dozvěděli podrobnosti o práci zdravotního personálu. Na závěr prezentovali svůj pohled na povolání zdravotní sestry. Ve čtyřech skupinách sestavili desatero péče o pacienta a sestavili profil vlastností zdravotní sestry. Sepsali také očekávání od zaměstnavatele. Na předních místech figurovaly: finanční ohodnocení, přátelský a profesionální přístup a možnost dalšího vzdělávání.



Třicet let svobody v našem kraji

Vzpomínkovou akci k výročí 30 let od společenských změn v roce 1989 uspořádal Pardubický kraj pod záštitou hejtmana Martina Netolického. Akce byla primárně určena učitelům dějepisu a základů společenských věd a jejich žákům.  Hlavními aktéry byli bývalí disidenti a pamětníci přelomových událostí. Paní Jarmile Stibicové, panu Františku Stárkovi a panu Václavu Blabolilovi předal radní pro školství Bohumil Bernášek děkovné listy Pardubického kraje.
Bývalá pedagožka a disidentka Jarmila Stibicová připomněla, že je důležité věnovat se moderní historii ve školách. Zmínila také organizaci Amnesty International, jejíž českou pobočku pomáhala zakládat, a která vyvinula patřičný tlak na propuštění Václava Havla z věznice do nemocniční péče v době, kdy trpěl těžkým zápalem plic. Vzpomněla i na jmenování Václava Havla prezidentem a jeho následnou návštěvu v Pardubicích. Diskusi na téma hudby v totalitním režimu zahájil rockový hudebník a chartista Václav Blabolil, člen hudebních formací “Bílé světlo“ a „Stoker One Man Band“. Vysvětlil například, co znamenají pojmy jako „disident“ či „topič“.  
 Historik a disident František Stárek se pedagogům prezentoval přednáškou „Od undergroundu k Chartě 77“. Vyprávění okořenil i svými zkušenostmi z několika pobytů ve věznici. Dotkl se i tématu udavačství lidí, od kterých to nikdo nečekal. Odposlouchávací zařízení se mohlo ukrývat kdekoliv, třeba i v tahací harmonice oblíbeného hudebníka umístěné na hospodském stole, u něhož seděl Václav Havel s kamarády. Svým vyprávěním častokrát vyvolal potlesk a úsměv v publiku. Druhá přednáška pana Stárka s názvem „Jak se žilo v undergroundu“ patřila studentům. V ní se zabýval především rockovou hudbou a její rolí v kontextu proběhlých společenských změn. Studentům středních škol tuto dobu přiblížil video-ukázkami i jim blízkým jazykem.
Děkovné listy předané radním Bernáškem graficky zpracovali žáci a učitelé Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí.