Českotřebovský deník 277/2019 (7/11)
Sametové zpívání pěveckého sboru Bendl na Terminálu Jana Pernera           

Mimo přípravy koncertů  se Bendl připojil k iniciativě "Hlasy sametu" a nacvičuje spolu s mnoha dalšími sbory v České republice společnou skladbu"Mlýny", ve které vystoupí  také naši přední sólisté a jednotlivé sbory v sestřihu zaslaných videosnímků. Jde o unikání projekt České unie pěveckých sborů a České televize.
V celostátním zajímavém experimentu tedy nebude hlas pěveckého sboru Bendl Česká Třebová chybět. Videosnímek si Bendl musí zajistit vlastními silami. Z tohoto důvodu bylo tře natočení snímku v lokalitě, která by Českou Třebovou nejlépe prezentovala. Jednomyslně byl vybrán Dopravní terminál Jana Pernera, kde Bendl ej snímán tak, aby zde současně byl jasně viditelný nápis "Česká Třebová" na nádražní budově.  Videosnímek, stejně jako veškerou další fotodokumentaci zajistil Jiří Kadavý  Uvedené snímky jsou právě z natáčení, které se shodou okolností konalo právě o deštivé sobotě  5. října 2019. U celého videosnímku použije Česká televize jistě jen menší úsek, nicméně bude dobře, že se Bendl mezi dalšími sbory z České republiky objeví.
Z  další koncertní činnosti sboru bendl v první polovině sezóny je třeba zmínit především Koncert k 25. výročí založení dětského sboru Kajetánek (9. listopadu), Slavnostní koncert k 30. výročí sametové revoluce 1989, který se uskuteční 17. listopadu, a potom ještě Vánoční koncert, jehož přesný termín v I. polovině prosince ještě nebyl určen.  Do nového roku 2020 vstoupí Bedl tradičně již v lednu na Tříkrálovém koncertu v kostele sv. Jakuba, v březnu se můžeme těšit na zajímavý  společný koncert Bendla s novým hostem - pěveckým sborem z Norska a na 2. května je již stanoven termín pěveckého koncertu v rámci XXII. ročníku festivalu Bennewitz v  Přívratu.
Unie českých pěveckých sborů je zastřešující organizace pro sborový zpěv v České republice založená roku 1969. Sdružuje pěvecké sbory po celém území republiky a zastupuje české sborové hnutí. Zaměřuje se zejména na podporu estetické výchovy a sborového zpěvu dětí a mládeže. Pořádá a spolupořádá sborové festivaly, soutěže a koncerty. Uděluje národní a regionální sbormistrovská a sborová ocenění (mj. Cenu Bedřicha Smetany, Cenu Františka Lýska, Cenu Ferdinanda Vacha). Poskytuje informační servis, který zahrnuje specializovaný časopis CANTUS, informační portál České-sbory.cz, roční kalendář sborových aktivit Sborový život a vlastní notový archiv.   Navazuje na činnost Jednoty zpěváckých spolků českoslovanských působící od roku 1868. Pokračovala v činnosti pod názvem "Pěvecká obec česká" až do roku 1951, kdy byla zakázána. V roce 1969 na její aktivity navázala organizace, která pod názvem Unie českých pěveckých sborů pracuje dodnes.
 
V Hliníkách zaPRŠÍ za každého počasí!

Klub Hliníky pořádá již 10. ročník karetní hry "PRŠÍ"! Turnaj se koná ve spolkové chatě "Hliníky" v sobotu 9.11.2019. Prezentace od 9.00 hodin, začátek v 10.00 hodin. Turnaj je určen dívkám od 18 let, maminkám, babičkám, tetičkám, sousedkám, přítelkyním atd., všem ženám, které mají radost ze hry i ze života. Teplý oběd zajištěn. Srdečně se na Vás těší krásnější polovina Klubu Hliníky".
 

POZVÁNKY NA KULTURNÍ A JINÉ AKCE VE MĚSTĚ


Bendl smutní za odchodem Mgr. Markéty Výborné

Markéta Výborná byla sbormistryně sboru Vlastislav Heřmanův Městec, také vynikající klavíristka a profesorka na pardubické konzervatoři. Se sborem Vlastislav a tedy také s manželi Výbornými váže náš sbor sbor Bendl dlouholeté přátelství, absolvoval vzájemné návštěvy, účastnil se přehlídek pěveckých sborů v Heřmanově Městci.   
Markéta Výborná převzala pomyslné dirigentské žezlo pěveckého sboru Vlastislav na začátku sezóny 2013/2014. Ve vedení sboru je také její manžel Marek Výborný, poslanec KDU-ČSL a bývalý ředitel gymnázia Pardubice - Mozartova. Pod vedením Markéty Výborné se sbor zapojil do projektu nastudování Dvořákova oratoria Stabat Mater, které bylo uvedeno společně se Symfonickým orchestrem Konzervatoře Pardubice na pěti koncertech včetně zahajovacího koncertu X. ročníku festivalu Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje v Heřmanově Městci. Markéta Výborná zemřela 30. září ve 45 letech náhle díky nevyléčitelné srdeční vadě.  Rozloučení se zesnulou proběhlo v sobotu 5. října v 10 hodin v kostele sv. Bartoloměje v Heřmanově Městci.


Střet cyklisty a chodce v parku na Zámostí

Byla to vlastně jen otázka času, kdy se může taková věc stát. Včera Podvečer srazil cyklista v parku Na Zámostí nějaké děvče a z místa ujel. Děvče skončilo v nemocnici a na místo přijela dopravní policie a cosi tam přeměřovali. Existuje jen svědectví náhodných chodců. . Zdá se, že se bude muset řešit, zda je úzká cesta v parku pro chodce nebo pro cyklisty, často hodně spěchající   I jinde cyklistů na chodnících přibývá. V parku na Zámostí to už ovšem vypadá jako cyklostezka, chodci musejí neustále uskakovat, ale proč?  Tudy silnice nevede. A to tam ještě jezdí kluk na malém skůtru a nic se neděje. Dokud se tato stezka řádně neoznačí a policie to nezačne hlídat a rozdávat pokuty, budou jezdit a ohrožovat chodce pořád.  VV
  


Rehabilitační ústav v Brandýse nad Orlicí bez primářky

Někdejší dlouholetá ředitelka Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí Michaela Tomanová končí po půl roce i ve funkci primářky. „Dne 6. září byl ukončen pracovní poměr Michaely Tomanové dohodou obou stran,“ potvrdil mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.Michaela Tomanová skončila ve vedení Rehabilitačního ústavu ve vyhrocené atmosféře. Důvodem její rezignace ke konci března letošního roku byly stížnosti zaměstnanců a otevřená nedůvěra ze strany zřizovatele.
Dnes už bývalá ředitelka Tomanová skončila na vlastní žádost. Primáře již mít ústav nebude. Funkce byla v nové organizační struktuře nahrazena pozicí náměstka léčebné péče a odborným zástupcem.
Připomeňme však, že těsně před odchodem z funkce zvýšila všem 112 zaměstnancům ústavu o deset procent platy. Dalším problémem Michaely Tomanové  byla smlouva na pronájem luxusní prvorepublikové vily v Praze 4, kde zřídila detašované pracoviště ústavu. To provozovala jako soukromou kliniku Infinity clinic. Pronájem, za který ústav včetně nákladů na energie ročně platil přes 600 tisíc korun, skončil ke konci července letošního roku. Kliniku s VIP přístupem ke klientům provozovala primářka od roku 2016. V současné době probíhá předávání zdravotnické dokumentace Magistrátu hlavního města Prahy.  Podle Orlického deníku a ČT24.

JÍDLO JAKO LÉK, NEBO TAKY JED 

Oblíbené kurzy v České Třebové  pod názvem "JÍDLO JAKO LÉK, NEBO TAKY JED" nabízí řadu možností jak jídelníček zpestřit, umět si poradit při sestavě jídelníčku, který podporuje vitalitu, metabolismus i naše myšleníMísto konání - SALONEK V PIVOVARU FALTUS. Přihlásit se:  https://www.studiotana.cz/kurzy , nebo na telefonu 776 793 552
22.říjen -   Seznámení s potravinami, které podporují zdravotní stav 
                    Nadváha, prevence nadváhy dětí 
                    Možnosti dietní stravy a čemu říkáme dieta
                    Co je to ketonová dieta 
                    Redukce hmotnosti 
                    Ochutnávka 
                    Na přání osobní konzultace, měření tlaku a tuku v těle
BONUS NAVÍC - PRO ZÁJEMCE ZÁVĚREM PŘEDVEDENÍ A OCHUTNÁVKA KETOMIX PRODUKTŮ, OCHUTNÁVKA ČEKANKOVÝCH SIRUPŮ A SLADKOSTÍ PRO DĚTI, PŘÍRODNÍ CUKRY VHODNÉ I PRO DIA. 
21. listopad - Seznámení s potravinami, které podporují náš zdravotní stav 
                     Nadváha, prevence nadváhy dětí 
                     Co je ketonová dieta
                     Orientace v sacharidech a cukrech
                     Redukce hmotnosti 
                     Ochutnávka cukroví bez mouky a cukru
                     Vánoce a Sivestr bez zbytečných kilogramů
                     Na přání osobní konzultace, měření tlaku a tuku v těle
BONUS NAVÍC - PRO ZÁJEMCE ZÁVĚREM PŘEDVEDENÍ A OCHUTNÁVKA KETOMIX PRODUKTŮ, OCHUTNÁVKA ČEKANKOVÝCH SIRUPŮ A SLADKOSTÍ PRO DĚTI, PŘÍRODNÍ PRODUKTY I PRO DIA BEZ PŘIDANÝCH SLADIDEL
Chcete vypadat lépe, cítit se zdravější a začít s programem hubnutí? V tom případě máte poradenství a kurzy automaticky ZDARMA ! Kurzy tak využijete pro udržení váhy a předcházení jojo efektu. I tak prosím svoji účast na kurzu nahlaste!  Od počtu účastníků se odvíjí příprava občerstvení. Děkuji ! Těším se na vás ! Táňa

Výměnné setkání sběratelů a sběratelek všeho kolem čaje a ubrousků v sobotu 19.10.2019 od 10.00 do 10.30 hod. v Muzeu esperanta
(Ottendorferova knihovna) ve Svitavách.

Na Seči rozšiřují nabídku pro turisty o discgolf

Hřiště s devíti vyhazovacími plochami a devíti discgolfovými koši slavnostně otevřeli v závěru minulého týdne v těsném sousedství autokempu Pláž na Seči krajský radní René Živný a starosta Seče Marcel Vojtěch. Doplní tak nabídku pro turisty i místní občany v tomto vyhledávaném rekreačním areálu.
Na hřiště kraj přispěl částkou téměř 190 tisíc korun, město dalo k dispozici pozemek o rozloze 45 tisíc metrů čtverečných. Discgolfové hřiště na Seči je 101. v České republice. Discgolf má pravidla podobná klasickému golfu, jen se hází létajícím talířem - diskem. Smyslem hry je trefit létajícím talířem cíl – koš s co nejmenším počtem hodů. Tento sport vznikl v 70. letech v USA a získává stále více příznivců po celém světě.  Hřiště na Seči je celoročně volně přístupné široké veřejnosti. „Disky si můžete zapůjčit v informačním centru nebo v autokempu Pláž, případně si přinést své vlastní,“ doplnil Přemysl Novák, designér discgolfového hřiště.