Českotřebovský deník 255/2019 (15/9)
Od října bude v provozu obřadní smuteční síň, krematorium později

Budova krematoria, jehož fungování má od letošního dubna na starost městská společnost, prošla proměnou. Ta je viditelná zejména uvnitř, kde došlo k modernizaci kanceláří a zázemí pro obsluhu spalovny těl a pohřební služby. Celkové náklady na letošní etapu rekonstrukce  jsou dle rozpočtu města cca 5300 tis. Kč, jejich skutečnou výši bylo možné odhadnout až po stavebním průzkumu předaného objektu, který do konce března provozoval soukromý podnikatel.  Problémů se ukázalo více než se čekalo, proto bylo nutné dříve odhadnutou dobu uzavření obřadní síně znatelně prodloužit. Obřadní síň se příliš nezměnila, nebylo ale možné provozovat pohřby a současně v objektu provádět tak intenzivní stavební práce.
 K 1. říjnu je naplánováno znovuotevření obřadní síně a pohřební služby. Spalovací linka bude potom, spuštěna v dalším období.  Proti dřívější době bude počet spalů výrazně omezen, území, pro které bude krematorium pracovat bude v podstatě území našeho okresu. V příštím roce se počítá s montáží nové spalovací technologie. Již nyní se připravuje projektová dokumentace.
Připomeňme si, jak byla myšlenka na stavbu krematoria realizována
Snaha o  výstavbu smuteční obřadní síně  v České Třebové získala ve druhé polovině šedesátých let  konkrétní podobu. Uvažovalo se o finančním zajištění akce. tehdejší rada města a jeho představitelé, předseda MěstNV  Jaroslav Roleček a  tajemník Bohuslav Routek se pak v roce 1967 obrátili na občany s výzvou o poskytnutí třeba i malé bezúročné půjčky, která by umožnila výstavbu obřadní síně. Výzva byla vyslyšena stovkami rodin, které poukazovaly na účet města  i malé obnosy, například 100 nebo i 50 Kčs. MěstNV poté vystavil v roce 1968 všem záruční listinu na půjčku a  kvitanci, ve které bylo všem vyjádřeno poděkování. Podle zápůjční smlouvy měla být půjčka vrácena na základě předložení smlouvy při vyúčtování obřadu ve smuteční síni a dále proplacením po pěti letech od r. 1974  tak, že nejpozději do konce roku 1978 měly být všechny zápůjční smlouvy proplaceny. Jsem přesvědčen,  že stejně jako u nás doma, se neproplacené zápůjční smlouvy najdou ještě v jiných rodinných archivech. Považuji to za ukázku, jak dokázali Třebováci v této době držet při sobě.
Při přípravě výstavby smuteční síně pak došlo v roce 1968 k obratu, původní projekt byl rozšířen na městské krematorium. Tato změna byla umožněna tehdy odvážným rozhodnutím ředitele komunálních služeb. Součástí stavby na volných polích před městským hřbitovem se tak stala i kremační pec, tehdy ještě na propan-butan. O problematiku ochrany životního prostředí se tehdy nikdo moc nestaral. Obřadní síň a městské krematorium pak bylo potom dokončeno v roce 1970, slavnostní otevření se uskutečnilo v závěru července. . Příští rok tomu bude 50 let. Teprve v roce 1978 proběhla plynofikace lokality. (mm)
 
Seriál Pekelný kilometr skončil 

Posledního srpnového závodu, který se běžel ve středu 28. srpna  se zúčastnilo 76 běžců v několika kategoriích.  První příčka mezi ženami patřila Janě Matyášové (Silvita Ústí n.O.), která trať zaběhla za 6 minut a 49 vteřin. Zároveň se stala i celkovou vítězkou letošního seriálu závodů na Pekláku. Jana Matyášová vyhrála ve své kategorii běh na Peklák již po desáté. V kategorii mužů doběhl první Josef Novák z  Horní Čermné v čase 5:37. Celkovým vítězem seriálu Pekelný kilometr  se však stal Jaroslav Tlapák, který se do posledního srpnového závodu seriálu nepřihlásil.  Foto Iscarex: ocenění nejlepších mužů a žen
Seriál závodů Iscarex cup se již v příštím roce 2020 již Iscarex organizovat nebude. Díky tomu zřejmě zmizí z kalendáře třeba závod na Kozlovský kopec nebo Svinský kros. Vzniká  jiný seriál závodů, jehož organizátorem bude zřejmě Maratónstav Úpice. Seriál Pekelný kilometr a jejího pět závodů (od dubna do srpna 2020) ale zůstane v kalendáři i nadále, jeho organizátorem je Jan Šimůnek mladší. Na další závody seriálu se tak můžeme těšit i v příštím roce 2020.

Nejbližší závod v České Třebové:  Kros po lyžařských tratích na Horách se poběží 21. září

První ročník šachového turnaje O pohár Maxe Švabinského v Kozlově se nadmíru vydařil

V sobotu 7. září se v malebném sále Hospůdky u Sitařů uskutečnil první ročník rapidového šachového turnaje O pohár Maxe Švabinského. Za deštivě soboty se do vesničky Kozlov sjelo úctyhodných 50 šachistů jak zblízka, tak zdaleka (někteří dorazili až z Prahy či Jižní Moravy). Složení startovního pole bylo velmi rozmanité – od úplných začátečníků až po jednoho mezinárodního velmistra (lanškrounský Honza Bernášek), od mladých šachistů až po zkušené harcovníky.
Překvapivý vítěz
Turnaj se odehrál ve svižném tempu a bez komplikací, všichni si pochvalovali krásné prostředí, výborný oběd a chutné nápoje v nedávno opraveném výčepu. Škoda jen, že nám počasí nedovolilo odpolední vycházku k chaloupce Maxe Švabinského - snad tedy příští rok. 
Po lítých bojích na šachovnici slavil vítězství překvapivě Aleš Jedlička z pardubických Polabin s vynikajícím výsledkem 8,5 bodů z 9 partií. Na druhém místě skončil hlavní favorit Jan Bernášek (8 z 9) a třetí místo obsadil Tomáš Pokorný (oba z Lanškrouna). Nejlepším českotřebovským šachistou se stal na desátém místě Lukáš Hurt, naše dlouholetá jednička a zároveň ředitel turnaje.
Na vyhlášení výsledků dorazila i starostka města Česká Třebová, paní Magdalena Peterková, která osobně pogratulovala vítězům i všem ostatním hráčům.
Jak tedy organizátoři hodnotí první ročník nového turnaje? “Jsme velmi spokojení. Účast 50 hráčů je na první ročník velmi slušná. Jsme rádi, že se první větší akce českotřebovského šachového oddílu po dlouhé době vydařila a budeme se těšit na druhý ročník, na který určitě dorazí ještě více milovníků této královské hry,” uzavírá ředitel turnaje Lukáš Hurt. 
Detailní přehled včetně fotek z turnaje je k dispozici na webu šachového oddílu www.sachyct.cz Fotografie ZDE
 
Český pohár Brno 
stříbro pro Vítka Škrkoně

Ve dnech 14. – 15. září se konal poslední podnik Českého poháru v Brně. Soutěže se celkem zúčastnilo 1189 závodníků ze 13 zemí a 140 oddílů.
V sobotu se nejprve představili v brněnské hale SKKP Vodova muži, kde Karel Gregar vypadl v prvním kole, avšak Vítek Škrkoň si probil cestu až do finále, kde narazil na účastníka letošního MS v judu z Tokia, Jakuba Ječmínka. A věřte, že když Vítek získal vedení na wazaari, tak to v hale zašumělo a i další akce mohla být hodnocena pro Vítka. Bohužel v následném útoku si Jakub Ječmínek nástup pohlídal a kontrachvatem vybojoval zlato a Vítek si tak odváží zasloužené stříbro a motivaci do dalších judistických let.
Po seniorské kategorii přišli na řadu dorostenci a dorostenky. Petra Vážková získala velmi pěkné 5. místo a chybělo málo, aby to cinklo. Kristýna Štusáková vybojovala 7. místo a 1 vítězné utkání urval i Maxim Chromý.
V neděli se našim mladším a starším žákům bohužel nedařilo. Ale jak my judisté říkáme: Nemusí pršet, jen když kape.  JUDU ZDAR Vlastimil Zemánek

Fotbalisté v krajském přeboru odehráli již šest podzimních kol

6. kolo sobota 14.9. Krajský přebor FK Česká Třebová - A mužstvo - Moravany 2 : 3 - 124 diváků
B mužstvo svůj nedělní zápas v Jehnědí odložilo na středu 18. září
 
Hokejbalisté v 2. kole doma vyhráli

Lokomotiva Česká Třebová - Svítkov Stars B 4 : 1 (3:1, 1:1 0:0).  Vítězství posunulo Lokomotivu na 2. místo v tabulce. Chlumec má však o zápas méně. V příštím kole vyrazí hokejbalisté v neděli 22. září na venkovní zápas do Žamberka.  
 
Zprávy z  volejbalu

II. liga žen začíná pro tým Sokola Česká Třebová až 5. října. Hrají v druholigové  skupině B a v I. kole budou hostit družstvo Chabařovic. Dalšími soupeřkami ve skupině budou družstva Turnov, Svitavy, Liberec, Žižkov B, Mladá Boleslav, Děčín-Rumburk, Jablonec nad Nisou a Červený Kostelec.  Proti minulému ročníku je řada změn.

II. ligu skupinu B bude hrát letos také tým mužů Sokola Č. Třebová II. (loni hrál ve skupině C). I. losované kolo v Mnichově Hradišti hraje SDokol II až 27.10., doma se představíá ve 2. kole 12.10 s týmem Dvůr Králové nad Labem. Dalšími soupeři jsou týmy Choceň, Havlíčkův Brod, Turnov, Žďár nad Sázavou, Hronov, Česká Lípa,  Hronov.

I. liga juniorů již začala. V 1. dvojkole  vyhrál Sokol Č. Třebová II nad Teslou Brno 3:0 a 3 : 0. ve skupině C hreaje jen 7 přihlášených týmů

Extraliga kadetů se hraje ve čtyřech skupinách turnajovým způsobem Sokol Č. Třebová II je určen do pětičlenné skupiny B.

I. liga juniorek začíná 22.9. Startuje zde Sokol Česká Třebová II:, první dvojzápas hraje doma s Trutnovem.

I. liga kadetek  začíná 21.9. Sokol Č. Třebová hraje v šestičlenné skupině E. první dvojzápas hraje v Boskovicích.

Krajský přebor mužů I. třídy Do soutěže je přihlášen jak Sokol Č. Třebová II , tak SK Rybník.

Krajský přebor mužů II. třídy - odehrána 4 kola na antuce. Přihlášen Sokol Č. Třebová B, který dosud získal 3 body za jedno vítězství nad Vysokým Mýtem, další  zápas s Mýtem prohrál a také oba zápasy s Chocní B. Příští dvojzápas hraje doma s týmem Svitav.

Krajský přebor kadetky: hrají mladé volejbalistky Sokola Česká Třebová B. Soutěž ještě nezačala.

Krajský přebor starší žáci: Po šesti kolech je Sokol Č. Třebová na 3, místě s 6 body

Skautské středisko Javor hlásí

Nábor nováčků ve skautském středisku Javor pokračuje

V některých družinách zbývají ještě volná místa, tak neváhejte a vyberte si místo právě pro Vaše dítě. A proč by Vaše děti měli chodit do skautu? Ve skautu si děti můžou vyzkoušet pestrou paletu aktivit a činností, najdou si dobré kamarády (často na celý život), naučí se různým dovednostem. Skauting vytváří prostor pro každého, je založen na spolupráci a podpoře, ne na soutěži.
Chlapci 1.-4. třída
·         každá středa 16.30 – 18.00 (3. chlapecký oddíl)
o    kontakt: emilka.ct@seznam.cz, 607 955 269, trojka.e-skaut.cz
·         každý pátek 16.00 – 17.30 (7. chlapecký oddíl)
o    kontakt: danieltomas57@gmail.com, 735 093 931
·         každý pátek 16.00 – 18.00 (33. chlapecký oddíl)
o    kontakt: dominikhabiger1@gmail.com, 739 727 775, 33-oddil.javorct.cz
Chlapci 2.-7. třída
·         každý pátek 17.00 – 18.40 (3. chlapecký oddíl)
o    kontakt: emilka.ct@seznam.cz, 607 955 269, trojka.e-skaut.cz
Chlapci od 11 let
·         každý pátek 17.00 – 19.00 (7. chlapecký oddíl)
o    kontakt: jirouseklukas@gmail.com, 732 705 821
Dívky 1.-3. třída
·         pátek 16.30 – 18.00 (8. dívčí oddíl)
o    kontakt: d.starmanova@gmail.com, 776 452 329, www.dcskaut.cz
 
Skautská drakiáda – ne 13. 10. 2019

Zveme Vás na skautskou drakiádu, kde se Vaše děti mohou setkat s mnohými skauty a zalétat si s nimi s drakem. Začátek bude v 10.00 hod na letišti v České Třebové. Plánovaný konec 11.45 hod. Startovné 20 Kč.
 
Permanentky na hokej

Nový ročník krajské hokejové ligy odstartuje v neděli 29. září, kdy českotřebovští Kohouti přivítají na svém ledě Lanškroun. Hned ve druhém kole dojde na reprízu loňského finále, ve středu 2. října se v České Třebové představí Chrudim. Od úterý 10. září jsou  v českotřebovském Městském muzeu v Klácelově ulici zakoupit permanentní vstupenky. Tyto vstupenky platí pro celou sezonu, včetně play off. Cena permanentky je 900 Kč. V omezeném množství budou k dispozici permanentní vstupenky na místo, rovněž s platností na celou hokejovou sezonu (včetně play off). Rezervace a platba: výhradně u vedoucího zimního stadionu Davida Píši (tel. 731 449 814), a to od pondělí 9. září. Cena permanentky na místo je 1 400 Kč.

Sociální služby Česká Třebová hledají pomocnou kuchařku do Domova pro seniory. Nástup ihned, podmínkou dobrý zdravotní stav. Informace u vedoucí stravovacího úseku p. Valentové:  tel. 465 503 453 , e-mail: kuchyn@socialnisluzbyct.cz


Sociální služby Česká Třebová hledají do Domova pro seniory uklízečku. Nástup možný ihned, možnost zkráceného úvazku. Podmínkou dobrý zdravotní stav.
Informace u p. Škeříka: tel.739 344 577, e-mail:
provozni@socialnisluzbyct.cz