Českotřebovský deník 24/2020 (22/1)  
Koncert učitelů ZUŠ

Českotřebovská základní umělecká škola vstupuje do nového kalendářního roku pravidelně koncertem učitelů.  Bývá to velmi kvalitní  a zajímavý koncert, na kterém lze vyslechnout pestré spektrum hudebních nástrojů, a bylo tomu tak i v letošním roce. Zazněly skladby pro flétny, smyčcové nástroje, klavír, kytaru, také pro saxofony a trombon, také zpěv. V této souvislosti je třeba uvést zajímavou ukázku hry na teorbu (společně se zobcovou flétnou), protože takový nástroj jsem ještě ani naživo neviděl. Koncert učitelů ZUŠ navíc obohacuje pravidelně jinak někdy chudší povánoční koncertní  nabídku. Zde toto pravidlo letos ovšem neplatí, protože se v  lednovém koncertním programu města objevily mimo pravidelný Tříkrálový koncert shodou okolností hned dva koncerty Kruhu přátel hudby. Za uspořádání koncertu učitelů považuji za potřebné pedagogickému kolektivu školy poděkovat. Byl to důstojný nástup do roku 2020, ve kterém si českotřebovská zuška připomene již 75. narozeniny (založena v roce 1945).
 Více najdete ZDE

Divadelní klub v Roškotově divadle vznikl v prostorách Domina

V úterý 21. ledna se v obnoveném Divadelním klubu v suterénu Roškotova divadla konal první koncert pro veřejnost. Klubcentrum připravilo na první pololetí roku 2020 celkem 5 koncertů, které oživí zrekonstruované prostory, dříve narozeným známé jako „DOMINO“. Prvním koncertem byl věnován převážně bluesové muzice v podání Jana Spáleného a kapely ASPM. Jan Spálený je český multiinstrumentalista, skladatel a textař. Od roku 1984 hraje se skupinou ASPM, kterou založil spolu s Petrem Kalandrou. Jeho jméno je také spojeno s Českým rozhlasem, kde dlouhá léta pracoval jako hudební dramaturg a moderátor.  Úterní koncert zcela vyprodal prostory Divadelního klubu. 26. února se můžete těšit na IVAN HLAS TRIO, 25. března na PETR NOVÁK FOREVER, na 3. dubna je připraveno seskupení THE CHILKATS a 9. května na vás čeká NEAL BLACK společně s THE HEALERS.
Podrobné informace včetně předprodeje vstupenek naleznete na www.klubcentrum.cz.

 ¨

První sněhová nadílka pro děti v MŠ U Koupaliště.

I když Paní Zima ještě neukázala  co umí, z prvního letošního sněhu měly děti velkou radost.              
Na školní zahradě během chvilky vyrostly hradby, první sněhuláci a koule všech velikostí, ze kterých děti poskládaly sněhovou housenku.
Sněhové lopaty v rukou dětí se činily, ale i když jejich stavby byly plné listí a hlíny, radost ze sněhu byla obrovská.

Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště


V polovině olympiády dětí a mládeže má Pardubický kraj 12 medailí

Ve středu se Olympiáda dětí a mládeže 2020, kterou pořádá Karlovarský kraj, přehoupla do své druhé poloviny. Sportovci Pardubického kraje v prvních dvou dnech posbírali celkem 12 cenných kovů. Nejvíce se jim zatím dařilo v karate, ve kterém získal zatím jedinou zlatou medaili Vojtěch Vašák. Další karatista Jan Müller si domů veze celkem tři bronzy.
„Po prvním dnu, kdy měl Pardubický kraj na kontě tři medaile, se naši sportovci naplno rozjeli a v úterý už přibývala jedna medaile za druhou. Věřím, že jim tohle tempo minimálně vydrží, ve hře máme ještě celou řadu závodníků s velkou šancí na úspěch,” uvedl radní René Živný s tím, že organizačně na Karlovarsku všechno klape na výbornou. „Podle zpráv od trenérů jednotlivých sportů si děti olympiádu užívají a zatím nemáme hlášený žádný vážnější úraz, za to jsem moc rád,” dodal Živný.
Zatím nejúspěšnějším sportem je pro Pardubický kraj karate, z něhož pochází polovina medailové sbírky. Parádně si na olympiádě vedl Jan Müller, kterému na medailovém ceremoniálu pověsili na krk hned tři bronzy. Výborně jako jednotlivec zvládl katu, tedy boj s imaginárním soupeřem, i kumite, což je opravdový souboj. Bronzový hattrick zakončil v kumite týmů.
Doufal jsem, že přivezu alespoň něco, ale tři medaile jsem fakt nečekal. Mám z toho samozřejmě radost, ale vždycky to může být lepší. Konkrétně v kumite jsem měl i na lepší výsledek, ale v kata jsem rád i za ten bronz, nikdy mi moc nešla, ale teď jsem byl překvapený, jak se to povedlo,” vyprávěl patnáctiletý karatista už se třemi cennými kovy na krku.
Jednu ze tří stříbrných medailí vybojovala pro Pardubický kraj biatlonistka Zuzana Kubíčková. „Jsem hrozně šťastná. Když jsem vyjížděla ze druhé střelby, tak jsem zaslechla, že se budu prát o čelo, tak jsem se snažila, ale to poslední kolo bylo fakt náročné. Máme tam jeden hrozně prudký kopec a ten je fakt zákeřný,” promítala si závod čtrnáctiletá závodnice.
Ve finiši přišlo překvapení s radostným koncem. „Když jsem dojela do cíle, tak jsem ještě nevěděla, jak to dopadlo. Pak mi řekli, že tam jsou snad jen setinové rozdíly, nakonec jsme dvě dojely úplně stejně, ale vůbec mi to nevadí,” líčila své pocity po závodě Zuzana Kubíčková. O druhé místo se podělila se soupeřkou z Jihočeského kraje se shodným časem 13:59,0.
V pořadí krajů, které zohledňuje výsledky všech závodníků ve všech sportech, je Pardubický kraj v polovině olympiády na sedmém místě. Před dvěma roky na domácí půdě skončil devátý. V pořadí devátá zimní Olympiáda dětí a mládeže v Karlovarském kraji končí ve čtvrtek posledními závody a poté slavnostním ceremoniálem.


Ze sálu Jana Kašpara bude ve čtvrtek koncertní síň

Rekonstrukce Zámku Pardubice a zároveň i Domu hudby přiměla hudební orchestry v krajském městě k hledání alternativních prostor pro pravidelné koncerty. Tento týden zahajuje abonentní cyklus i profesionální soubor Barocco sempre giovane, který našel útočiště v hudebním sále pardubické radnice. Vzhledem ke konání čtvrtečního zastupitelstva města se však i odtud musel tentokrát přesunout. 
„Zvolili jsme prostor nedaleko odsud, a to v sále Jana Kašpara na Krajském úřadu Pardubického kraje, v takzvané bývalé reálce. Věřím, že to pro posluchače bude důstojná náhrada pro začátek letošního roku,“ uvedl předseda správní rady BSG  a 1.náměstek hejtmana Roman Línek. 
Na koncertě se představí soubor se sólisty Markétou Čepickou (housle), violoncellistou Matějem Štěpánkem a hráčem na barokní kytaru a teorbu Janem Hronem. Během večera zazní skladby A. Vivaldiho, T. A. Vitaliho, J. Haydna a G. B. Sammartiniho. 
Barocco sempre giovane (Baroko stále mladé) je komorní soubor složený ze špičkových mladých českých profesionálních hudebníků. Byl založen v roce 2004. Původně se specializoval na interpretaci skladeb vrcholného baroka (odtud název souboru), dnes však jeho repertoár obsahuje skladby všech slohových období, včetně hudby 21. století. V premiéře provedl i řadu skladeb současných autorů. 
Soubor je zván na významné domácí i zahraniční hudební festivaly, jeho koncerty vysílaly televizní i rozhlasové stanice, nahrává na CD a pořádá vlastní abonentní řady koncertů.
Barocco sempre giovane spolupracuje s předními českými i zahraničními umělci. Zvláštní pozornost věnuje spolupráci s mladými umělci, laureáty významných mezinárodních soutěží, zejména s vítězi soutěží Pražského jara, soutěže Fritze Kreislera ve Vídni, královny Alžběty v Bruselu a Čajkovského soutěže v Moskvě.
 

Cestovní agentura CAM s.r.o., Ústí nad Orlicí, M. R. Štefánika 234
telefon: 606 748 616   www.agenturacam.cz
q     Zveme vás na 4-denní relaxační výlet do termálních lázní v Maďarsku, Bűkfűrdó, hotel Répce Gold 4* s polopenzí
jedeme ve čtvrtek 16.4. - 19.4.2020 autobusem z ÚO a ČT
cena Kč 6 290,-/osoba v ceně je 3x ubytování s polopenzí, neomezený vstup do termálních lázní a zážitkové části, zapůjčení županu, pobytová taxa, doprava autobusem z ÚO a ČT
q Zahájili jsme prodej 12-denního zájezdu do Chorvatska, pobyt ve městech Omiš, Baška Voda, Makarska, Tučepi
jedeme ve středu 24.6. - 5.7.2020 z ÚO a ČT (odjezd ve středu 24.6. v 19,00 hod., příjezd v neděli 5.7. v 11,00 hod.)
ubytování 9 nocí v apartmánech, možnost polopenze
cena Kč  7 390,-/osoba v ceně je 9x ubytování, povlečení, pobytová taxa, doprava autobusem z ÚO a ČT
možnost polopenze v blízkosti apartmánů za příplatek Kč 3 700,-/osoba

CHL nastupuje do třetí závěrečné části soutěžního ročníku 2019/2020

Tabulky po 2. části znamenaly postupy a sestupy. 3. část začíná již 24. ledna  2020, uvádím i los prvních zápasů....

               

Los poslední třetí části CHL - (Další zápasy uvede dodatečně)