Českotřebovský deník 14/2020 (13/1)  
Připravujeme 52. Lidový ples

S příchodem nového roku začíná i čas, kdy většina z nás navštěvuje plesy a tráví příjemné večery s přáteli ve víru tance či poslechu živé hudby. Bylo by jistě škoda se o tuto možnost společenského vyžití ochudit a trávit dlouhé zimní večery jen doma u televize.
U nás v České Třebové je kromě firemních a maturitních plesů i několik plesu s dlouhou tradicí. Určitě nejdelší je tradice „Lidových plesů“, které pořádala Československá strana lidová již za první republiky (dle pamětníků). Doložitelnou historii máme od roku 1969, kdy politické uvolnění po roce 1968 umožnilo našim otcům tradici obnovit a tak letos připravujeme v pořadí již 52 ples.
Osud letošního plesu byl vzhledem k prodeji a uzavření Národního domu nejistý, možnost pořádání v jiném prostoru (restaurace Hory či sál internátu Na Skalce) se zvažovala, ale neumožňovala by konat ples v obvyklém rozsahu, tj. se dvěma kapelami. Nový majitel „Nároďáku“ nám  ale minulý týden podpisem smlouvy garantoval, že ples se v sobotu 8.února 2020 může realizovat ve všech prostorách, stejně jako v letech minulých.   O tom co všechno je na Lidovém plese letos připraveno se dočtete ZDE
Postup studentů na kvalifikaci o republikové finále ve volejbalu

Studenti našeho gymnázia se po výhře v okresním kole zúčastnili krajského kola ve volejbalu středních škol. Krajské kolo se konalo 12. prosince ve Svitavách. Zde studenti soupeřili s vítězi ostatních okresů. Naším soupeřem bylo Gymnázium Svitavy, Gymnázium Chrudim a Gymnázium Pardubice. Výhra v prvním zápase proti Chrudimi nás dokázala připravit na další zápasy. Následoval zápas proti volejbalistům z Pardubic, který už byl náročnější, ale podařilo se nám ho vyhrát. V posledním zápase nás čekal nejtěžší soupeř a to Gymnázium Svitavy. V tomto zápase se tedy rozhodovalo, kdo postoupí na kvalifikaci do republikového finále. Zápas byl dost vyrovnaný a napínavý, ale nakonec jsme zápas dokázali vyhrát. Díky tomu jsme vyhráli celý turnaj a postoupili na kvalifikaci.
Volejbalisté: Ondřej Unzeitig, Daniel Jaško, Matěj Fric, Lukáš Olexa, Aleš Reger, Jakub Sýkora, Michal Bělka, Samuel Svoboda, Vladislav Hruška.  Trenérka: Iva Peroutková   Vladislav Hruška, 5. A


Koncert pro přípravku zcela zaplnil Kulturní centrum

V pondělí 13. ledna se zaplnil malý sál Kulturního centra, židle bylo třeba přidávat.  Základní umělecká škola připravila koncert pro žáky přípravného oddělení a jejich rodiče, na kterých představila jednotlivé nástroje, které se na škole vyučují.  Učitelé (a učitelky) školy představili  své nástroje, vysvětlili jejich dostupnost, možnosti a využití  v souborech a žáci školy pak vždy předvedli ukázku hry na nástroj. Končí totiž úvodní pololetí založené na všeobecné přípravě a nyní je třeba vybrat nástrojovou specializaci. Od druhého pololetí školního roku již budou žáci mít mimo hodiny PHV další půlhodinu přípravy hry na vybraný nástroj. A protože škola potřebuje rozdělit nové žáky z přípravy mezi její učitele, je právě nyní v polovině ledna  nejvyšší čas pro rozhodnutí.  Řada žáků již měla svůj nástroj vybraný dopředu, ale  mnozí se rozhodovali teprve podle informací, které postupně  v přípravce získávali. Do hodin PHV docházeli s ukázkami houslisté, klarinetisté, flétnisté i hráči na další nástroje již během dosavadní výuky. Koncertní akce byla ukázkou výborné spolupráce školy s rodiči.  Pokračování najdete ZDE
 
Pozvánka na ochutnávku hub (ve sladkokyselém nálevu)

ČSOP Podorlicko pořádá  soutěž pro veřejnost o nejlepší houby v sladkokyselém nálevu.
KDY: 7.2.2020 v 17:00 hod
KDE: Ekocentrum Podorlicko Podbranská 959, Č. Třebová
Máte rádi houby v sladkokyselém nálevu? Myslíte si, že máte ty nejlepší? Přineste je a společně je ochutnáme! Vstupenkou je alespoň jedna sklenka naložených hub. Pro nejlepší jsou připraveny odměny.
Bližší informace: Jiří Grund tel 725 734 870, Martin Mička tel 605 964 832.
 
Před 8 lety vedla na Peklák linka SKIBUSU. Po zkušením provozu skončila.

Od 1. února 2012, tedy před 8 lety,  odstartoval zkušební provoz "Peklácký ski bus". Podle tehjdejší propagace měl dovézt 2x v týdnu (ve středa a ve čtvrtek) 3x denně Z našeho terminálu, ale také z Ústí nad Orlicí na naši sjezdovku, kde si lyžaři mohli užít lyžování a  poté posedět i v hospůdce. Slogan "vy lyžujete, my řídíme" se však příliš neujal. Jízdné činilo v Č. Třebové 10 Kč a na cestu do Ústí bylo třeba zaplatit  20 Kč. Sklibus se  nevyplatil, náklady s provozem a a propagací  byly ohromné a počet pasažérů byl minimální.  Tento experiment se tedy nezdařil, Peklák tu je k dispozici (když je nasněženo) především pro individuální dopravu. Proto tam také máme vblízko pod vlekem velké a nyní i vyasfaltované parkoviště. Jen aby letos vůbec nasněžilo tak, aby se mohl provoz skiareálu spustit. Ani další výhled počasí není optimistický. Ani organizátoři Skiinterkritéria v Říčkách nemají zdaleka vyhráno, předpověď není dobrá ani pro horské oblasti. (mm) Ilustrační foto z roku 2012 - foto Milana Soukupová


TRADING CENTRE má nového zahraničního partnera

Díky projektům Evropské unie mohou čeští středoškoláci získávat cenné zkušenosti během zahraničních stáží. Litomyšlská střední škola TRADING CENTRE vyslala do ciziny již více než padesát studentů. Skupina deseti dalších se na jaře chystá na čtrnáctidenní stáž do Itálie a jednoho studenta vysílá škola tamtéž dokonce na čtvrt roku.
Plánování stáží předchází téměř roční příprava.  Prvním úkolem je najít vhodnou firmu - pro tentokrát hledáme ve Španělsku. Zahraniční partner se vyptává na naše žáky a na činnosti, které by mohli vykonávat, zajímá se rovněž o zkušenosti s předchozími mobilitami. Španělé jsou ve výběru škol opravdu velmi pečliví, proto chtějí případné partnerství předem pořádně promyslet.
Právě v těchto dnech přišla zpráva z Barcelony a výsledek je, že se těší na spolupráci s naší školou a velmi rádi přijmou dva naše žáky na dlouhodobou mobilitu a deset žáků na mobilitu krátkodobou.
Jsme nadšeni a už předem víme, že o krátkodobé mobility bude velký zájem. A doufáme, že nebude problém najít dva odvážlivce, kteří na 3 měsíce vymění školní povinnosti za praxi v zahraniční firmě.  Ing. Ivana Zemanová


Tříkrálový průvod u nás lepší než v Praze

Tříkrálový průvod měl velký ohlas, zejména v Ústí a v Letohradě, přinesl opravdu  další významnou epizodu biblického příběhu "naživo"b a velmi názorně.  Před nápadem, důsledností realizace je třeba místním iniciátorům průvodů na Orlickoústecku smeknout a poděkovat.
Z ohlasů: Byla to opravdu velká a přenádherná akce, děkuji všem kdo se na ní podíleli, zejména šermířskému spolku HONORATA, děkuji ještě jednou za nevšední zážitek  !!!!!
Také po shlédnutí pražského průvodu s velbloudy, který prošel Prahou tísněn davy do "Betléma" na Staroměstském náměstí, také jistě velmi  sledovaného. Můžete to porovnat na  televizních videozáběrech ZDE. Porovnejte i fotografie: