Českotřebovský deník 28/2020 (26/1)  

První lyžaři na běžkách 

Všichni jsou nedočkaví a tak se nelze divit, že parkoviště na Kozlovském kopci zaplnila vozidla s prvními běžkaři, i když terény a lyžařské stopy nejsou zdaleka ideální. A tak bylo možné souběžně narazit tako na bikery, klouzající se i po ledovém krytu  cest. 
Na Pekláku  se začalo s úpravou  sjezdovky. Škoda, že nebyla na víkend ještě otevřena. Jen aby mráz vydržel. Je to pro Peklák tým  velký úkol zasněžit najednou sjezdovku v celé délce. Proto to čekání.  Protože je zveřejněna zpráva, že lyžařské kurzy plánované na 27.1.2020 se neuskuteční, ale od 28.1.2020 pojednou kurzy dle rozpisu, tak už opravdu schází do startu areálu jen hodiny....
V předchozích letech měl Peklák také velké problémy s rozjezdem  lyžařské sezóny. V loňském roce 2019 se vlek poprvé rozjel o víkendu 20. ledna. O rok dříve v roce 2018 se na Pekláku poprvé lyžovalo až 8. února, aby se vlek zastavil 13. března, tedy po 33 dnech. (mm)
 
Kouzelník RENO na ZŠ Habrmanova

14. ledna k nám opět po roce zavítal kouzelník RENO.V malé tělocvičně se střídaly chvíle smíchu a radosti, s chvílemi, kdy se dětem tajil dech při ukázkách nových kouzel, které si pro ně kouzelník připravil.
 
Tříkrálová sbírka není v našem okrese stále zcela spočítána 

V rámci okresu koledovalo 618 skupinek, bylo 618 pokladniček. Z nich je zatím spočítáno 573 a výnos byl zveřejněn ve výši 3 009 840 Kč. Zbývá tedy ještě rozpečetit 41 pokladniček. Podobně ještě zbývá spočítat výnos sbírky na Pardubicku a u oblastní Charity Havlíčkův Brod. Jinak je již všude ve východních Čechách výtěžek určen. Výnos za celou královéhradeckou diecézi k 26/1 překročil 20 milionů Kč, loni dosáhl výše 18 450 tis. Kč.
PROGRAM ČTVRTFINÁLE KRAJSKÉ HOKEJOVÉ LIGY:

Kohouti v posledním kole základní částu prohráli v Chocni se Soartkem v prodloužení 2 : 3, ale postupují do play off čtvrtfinále z 1. místa.  Na čtyřech zimních stadionech bude příští neděli rozehráno čtvrtfinále play off krajské hokejové ligy. Českotřebovští Kohouti změří síly s HC Chotěboř, první zápas se hraje 2. února od 17.00 v České Třebové. Hraje se na tři vítězné zápasy.
Neděle 2. února:
Česká Třebová – Chotěboř (17.00), Moravská Třebová – Litomyšl, Choceň – Světlá nad Sázavou, Chrudim – Hlinsko.
Středa 5. února:
Chotěboř – Česká Třebová (18.30), Litomyšl – Moravská Třebová, Světlá nad Sázavou – Choceň, Hlinsko – Chrudim.
Neděle 9. února:
Česká Třebová – Chotěboř (17.00), Moravská Třebová – Litomyšl, Choceň – Světlá nad Sázavou, Chrudim – Hlinsko.
Středa 12. února (případná čtvrtá utkání):
Chotěboř – Česká Třebová (18.30), Litomyšl – Moravská Třebová, Světlá nad Sázavou – Choceň, Hlinsko – Chrudim.
Neděle 16. února (případná pátá utkání):
Česká Třebová – Chotěboř (17.00), Moravská Třebová – Litomyšl, Choceň – Světlá nad Sázavou, Chrudim – Hlinsko.

DDM Kamarád připravuje 

Seminář -  Léčebná síla ženy – 29.3.2020 – lektorka Kateřina Rouse, DiS.
Bazar dětského, kojeneckého oblečení pro "teenagery",autosedaček, hraček, postýlek a dalších věcí pro děti 
18.3. 2020 – příjem zboží, 19.3. 2020 – prodej zboží, 20.3. 2020 – výdej neprodaného zboží


Stavebnice MERKUR V Hernychově vile

Unikátní rozsáhlá interaktivní výstava stavebnice MERKUR je od 23. ledna přístupná v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí. Sběratel Jiří Mládek do Hernychovy vily zapůjčil jak historické kusy, tak nové stavebnice, které jsou nejen malým návštěvníkům volně k dispozici. Kromě desítek historických modelů je pro návštěvníky připravena dětská herna, kde mohou vytvořit model podle vlastního návrhu a obohatit tak výstavu o originální exponát. Nenechte si tuto výstavu ujít, navštívit jí můžete do 22. března.

Krajská hospodářská komora Pardubického kraje ve spolupráci s Úřadem práce uspořádala ve čtvrtek 23. ledna již pátý ročník Přehlídky strojírenských firem. Celkem 25 firem a 9 středních škol a učilišť z širokého okolí prezentovalo své služby a zaměření žákům škol, rodičům a široké veřejnosti.

Přehlídka firem z regionu pro motivaci rodičů i žáků základních škol 

V orlickoústeckém Kulturním domě se 23. ledna představily například společnosti RIETER CZ, FPOS, KORADO, AUTONEUM CZ, ISOLIT-BRAVO, VÚB, IVECO a řada dalších firem z Ústí nad Orlicí a širokého okolí. Tradičně nechyběly školy z Letohradu, Králík, Vysokého Mýta, Žamberka nebo České Třebové včetně ústeckých Střední školy uměleckoprůmyslové a Střední školy automobilní.  Pro zájemce byla prezentována řada moderních technologií včetně již rozšířeného 3D tisku a dalších.Návštěvníci přehlídky získali podrobné informace o možnostech uplatnění technických oborů na trhu práce. Kromě toho byly také poskytovány informace o rekvalifikačních kurzech a celoživotním vzdělávání.
 
58. ročník Skinterkritéria Říčky se jel za slunečného počasí

Podmínky pro závod byly  nakonec dobré, i když ještě týden před termínem závodu panovala nejistota.  Pořadatelé se tradičně vyrovnali s problémy na jedničku, závody v obřím slalomu i ve slalomu speciál měly výbornou úroveň, byla početná zahraniční účast.
První ročník závodu ve slalomu a obřím slalomu se jel poprvé  už v roce 1962, a od té doby jsme vynechali jenom párkrát. Pouze třikrát v historii se závod nejel z důvodu nepřízně počasí. A protože organizátoři dbají především na bezpečnost závodníků a vysokou úroveň soutěžních podmínek, tak byl závod v několika letech raději zrušen. Právě díky této dlouholeté tradici se Skiinterkriterium stalo nejstarším závodem svého druhu na světě.
  

Úspěšný rok 2019 Adama Janíčka

VII. roč. Mezinárodní houslové soutěže PhDr. Josefa Micky pod záštitou Václava Hudečka, Praha,
2. místo (16 soutěžících)
III. ročník Mezinárodní houslové soutěže Oskara Riedinga, Celje, Slovinsko
1. místo (13 soutěžících)
Zvláštní ceny: Cena za nejlepší interpretaci koncertu Oskara Riedinga
Zlatá plaketa milá povinnost hrát v sezóně 2019/20 na koncertě s lublaňskou filharmonií v Lublani
Celostátní soutěžní přehlídka komorních souborů Svitavské komoření, Svitavy
komorní duo s Marií Vomáčkovou - zlaté pásmo
Koncert vítězů - Národní divadlo Varaždin, Chorvatsko
Koncert s lublaňskou filharmonií v Lublani, Slovinsko (A. Vivaldi: Čtvero ročních dob - Podzim)

Adam Janíček je žákem 7. ročníku ZUŠ Česká Třebová, jeho učitelem je MgA. Bohuslav Mimra.

 ¨

Cestovní agentura CAM s.r.o., Ústí n. O. M. R. Štefánika 234
telefon: 606 748 616   www.agenturacam.cz
q     Zveme vás na 4-denní relaxační výlet do termálních lázní v Maďarsku, Bűkfűrdó, hotel Répce Gold 4* s polopenzí
jedeme ve čtvrtek 16.4. - 19.4.2020 autobusem z ÚO a ČT
cena Kč 6 290,-/osoba v ceně je 3x ubytování s polopenzí, neomezený vstup do termálních lázní a zážitkové části, zapůjčení županu, pobytová taxa, doprava autobusem z ÚO a ČT
q Zahájili jsme prodej 12-denního zájezdu do Chorvatska, pobyt ve městech Omiš, Baška Voda, Makarska, Tučepi
jedeme ve středu 24.6. - 5.7.2020 z ÚO a ČT (odjezd ve středu 24.6. v 19,00 hod., příjezd v neděli 5.7. v 11,00 hod.)
ubytování 9 nocí v apartmánech, možnost polopenze
cena Kč  7 390,-/osoba v ceně je 9x ubytování, povlečení, pobytová taxa, doprava autobusem z ÚO a ČT
možnost polopenze v blízkosti apartmánů za příplatek Kč 3 700,-/osoba

Pozvánka na ochutnávku hub (ve sladkokyselém nálevu)

ČSOP Podorlicko pořádá  soutěž pro veřejnost o nejlepší houby v sladkokyselém nálevu.
KDY: 7.2.2020 v 17:00 hod
KDE: Ekocentrum Podorlicko Podbranská 959, Č. Třebová
Máte rádi houby v sladkokyselém nálevu? Myslíte si, že máte ty nejlepší? Přineste je a společně je ochutnáme! Vstupenkou je alespoň jedna sklenka naložených hub. Pro nejlepší jsou připraveny odměny.
Bližší informace: Jiří Grund tel 725 734 870, Martin Mička tel 605 964 832.

Dlouhodobě pronajmu zrekonstruovaný, částečně zařízený a zateplený byt 2+1 (55m2) v prvním patře (výtah) na Novém náměstí v ČT. Zahrada u domu, sklep, plastová okna. Klidná a bezpečná lokalita. Cena 8 000,- (nájem, topení, voda) + cca 500,- (elektřina, plyn). Vratná kauce 8 000,- (jeden nájem dopředu). Ideální pro dva nekuřáky. Bez velkých zvířat. Tel.: 737 866 423.

Před dvěma lety jsme otevírali novou sportovní halu Skalka

Od 11. ledna 2018 je Česká Třebová bohatší o další moderní sportoviště, které již dva roky slouží jak  studentům  českotřebovské Vyšší odborné školy a střední školy technické a jednak také sportovcům z českotřebovských sportovních oddílů. Nový stánek dostal název "Sportovní hala Skalka" a hned v první slavnostní den sloužil mládeži i ligovým basketbalistům. Společně s novou sportovní halou bylo vybudování také další zázemí pro návštěvníky v podobě nově upravených komunikací a parkoviště pro osobní  automobily a autobusy s dostatečnou kapacitou.  Dnes je hala Skalka skutečně dobře využita, podle přesně stanoveného programu se zde od odpolední 15. hodiny střídají  basketbalisté SKB Česká Třebová, volejbalisté T.J. Sokol a florbalisté FbK Orlicko-Třebovsko. Ti zde získali pro své zápasy halu normalizovaných rozměrů, kterou  doma vůbec neměli a své domácí zápasy museli hrát např. v Rokytnici v Orlických horách. Využití haly je naplánováno také o víkendech. Mimo domácích utkání volejbalistů a florbalistů zde byla 18. a 19. ledna Velká cena České Třebové v judu mládeže a od října až února se zde uskuteční celkem čtyři  dvoudenní turnaje Středoevropské basketbalové ligy mládeže. To podstatně rozšířilo možnosti pro českotřebovských sportovců. (Fotografie ze zahajovacího prvoligového zápasu BK Snakes Ostrava - BK JI Pardubice)  
 
Bývalá hráčka FGbK Orlicko Třebovsko hraje v extralize

Říká Vám něco jméno Veronika Tomšová? Je to extraligová brankářka týmu FBC ČPP Ostrava. Jejím mateřským klubem, byl FbK Orlicko Třebovsko. Veronika Tomšová působí již ve třetím florbalovém klubu. Její začátky probíhaly v klubu FbK Orlicko – Třebovsko, poté přestoupila do jejího prvního extraligového klubu FBS Olomouc. Nyní chytá za klub FBC ČPP Ostrava. Na webu FbK OT najdeme jej osobní výpověď:

„Brankářský vzor asi aktuálně nemám, ale hodně mě ve florbale ovlivnila naše bývalá kapitánka týmu Pája Kajfoszová, která mě naučila přemýšlet, nejen nad florbalem, trochu jinak. Ze všeho nejvíc mi utkvěl v hlavě citát z bible, který mi napsala právě naše bývalá kapitánka Pája, když jsem prožívala ve florbale takové těžší období a je to tenhle: Nikdo ať tebou nepohrdá, protože jsi mladý, ale těm kdo věří, buď vzorem v řeči, v chování, v lásce, ve víře, v čistotě.“ Tim 4,12. Pro mě to znamená, že nezáleží na tom, jak je člověk starý, zkušený nebo kolik toho má za sebou, ale když ze sebe vydá maximum, sáhne si na dno a bude mít odpovídající respekt a pokoru, tak může dokázat úplně cokoliv. “

"K florbalu mě  přivedla mé mamky známá, která pracovala s Jirkou Typlem. Přivedla mě na trénink, abych si to vyzkoušela. No a už jsem u florbalu zůstala. Obecně na OT vzpomínám ráda. Přece jen to byl můj první klub. Nejhezčí vzpomínky mám ale určitě na soustředění v Rokytnici, kde jsme si vždycky užili spoustu zábavy a bylo to moc fajn. Chybí mi i bývalé spoluhráčky, protože jsme za mých let měly dobrou partu a jsem ráda, když se s nimi mohu alespoň občas potkat a prohodit pár slov.
Klub OT mě určitě předučil k florbalu jako takovému. Jelikož momentálně funguji v FBC ČPP Ostrava i jako trenérka juniorek a dorostenek a občas se věnuji brankářům, vidím na vlastní oči, jak je těžké hráče a hráčky nějakým způsobem upoutat a udržet v nich takovou tu jiskru a nadšení pro sport."


Dorostenci FbK Orlicko Třebovsko hráli v Brně v nových dresech

V sobotu 18.1.2020 vyrazili dorostenci opět směr Brno. Po úspěšném minulém turnaji, a postupu do vyššího koše, to znamenalo poměření sil se špičkou naší skupiny celorepublikové soutěže 1.ligy dorostenců.
FbK Orlicko-Třebovsko - TJ Znojmo LAUFEN CZ 3:9 (1:3, 0:3, 2:3) 
Branky: 6:03 - Tomáš Martinásek (bez asistence), 30:58 Petr Minář (Jakub Ludvíček), 43:11 - Ondřej Hamerník (bez asistence).
FbK Orlicko-Třebovsko – Sokol Brno I EMKOCase Gullivers  0:6 (0:1, 0:3, 0:2) 
Hodnocení trenéra: „Opět se jednalo o kvalitní a pro nás velmi poučné zápasy. Velmi mě těší, s jakým nasazením kluci nastoupili do těchto dvou těžkých zápasů a odmakali je až do poslední vteřiny. Průběh zápasů také potvrzuje zlepšující se hru a výkony, dá se říct s každou třetinou. Tato práce je dlouhodobá, ale sami hráči již vědí, že mohou hrát kvalitní florbal s dalšími soupeři. Především získávají cenné zkušenosti, které zužitkují v dalších zápasech.“ 

Kraj zajistil rekonstrukci učeben na žamberském gymnáziu

V rámci „Dne otevřených dveří“ představilo Gymnázium Žamberk sedm opravených odborných učeben. Bude v nich probíhat výuka přírodních věd a cizích jazyků. Slavnostního představení se zúčastnil i radní pro oblast školství Bohumil Bernášek. 
„Na gymnáziu byla ukončena rekonstrukce celkem sedmi učeben. Úpravy se týkaly učeben a laboratoří chemie, biologie, fyziky, informačních technologií a cizích jazyků. Zakoupeny byly také učební pomůcky.  Součástí projektu bylo i řešení konektivity. Celkové náklady byly 11,5 milionů korun,“ sdělil Bohumil Bernášek, radní odpovědný za školství. 
Do učeben a laboratoří přibyl nový nábytek nebo elektrotechnika. Škola kromě počítačů pořídila i nový server a po celé budově je zajištěno kvalitní wi-fi připojení. V učebnách přírodních věd zase přibyly mikroskopy s preparáty, model lidského těla, nástěnné mapy a kufřík k výuce nanotechnologie. V rámci projektu podpořeného z evropských peněz byla vyřešena i bezbariérovost pořízením schodolezu. „V loňském roce se nám podařilo vyřešit i problém s vlhkostí v suterénu školy. Tato akce si vyžádala 1,8 milionů korun,“ dodal Bohumil Bernášek.
Prezentace učeben gymnázia, které navštěvuje v letošním roce 288 studentů, se zúčastnili představitelé samosprávy, ředitelé významných průmyslových podniků, ředitele středních a základních škol a občané Žamberecka.