Českotřebovský deník 287/2019 (17/10)
PODĚKOVÁNÍ ZŠ Parník

V minulých dnech došlo k výraznému zlepšení sportovních podmínek na hřišti u Základní školy Česká Třebová, Ústecká ulice. Skupina rodičů ve spolupráci s firmou Eko Bi, s.r.o. odstranila nálety travin a dřevin ze škvárového povrchu běžecké dráhy, došlo k zarovnání tohoto povrchu, kompletnímu posekání trávy, odplevelení doskočiště a doplnění pískem. Tímto vykonali kus dobré práce, čímž byly současné možnosti úpravy hřiště naplněny.
Všichni doufáme, že se v nejbližším období podaří několik let slibovaná obnova hřiště, která přispěje k rozvoji naší školy a sportovních aktivit veřejnosti. Náš velký dík patří všem zúčastněným!  Za pedagogický sbor Mgr. Pavlína Vomáčková, ředitelka ZŠ
 
Ordinaci MUDr. Dagmar Blohoňové převezme MUDr. Petra Cacková

Podle zveřejněného oznámení poskytovatelky zdravotnických služeb v ordinaci praktické lékařsky pro děti a dorost v  Litomyšlské ulici 322  ukončí MUDr. Dagmar Blohoňová činnost své ordinace k 31. 12. 2019.  Od 1. ledna 2020 převezme tuto ordinaci MUDr.Petra Cacková. Pokud bude klient  případně požadovat předání zdravotnické dokumentace jinému poskytovateli zdravotnických služeb, je nutné o to žádost předložit v ordinaci do 30. listopadu 2019.
 

Mimořádný cyklus přednášek k 30. výročí od sametové revoluce

Při příležitosti 30. výročí listopadových událostí roku 1989 připravilo českotřebovské Městské muzeum tyto přednášky:
Mýty a realita Sametové revoluce Ve čtvrtek 7. listopadu 2019 od 17 hodin,
prosloví doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D. z Karlovy univerzity.

 

Politika KSČ na území okresu Ústí nad Orlicí v roce 1989 Ve čtvrtek 14. listopadu 2019 od 17 hodin,
prosloví Mgr. Radim Dušek ze Státního okresního archivu Ústí nad Orlicí.
 
Cáry starých filmů. Historie českého undergroundu Ve čtvrtek 21. listopadu 2019 od 17 hodin,
prosloví František Stárek.
 
Rok 1989 v Československu Ve čtvrtek 28. listopadu 2019 od 17 hodin,
prosloví PhDr. Martin Boštík z Regionálního muzea v Litomyšli.
 
Češi a Slováci v okamžiku změny 1988-1992 Ve čtvrtek 4. prosince 2019 od 17 hodin,
prosloví doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D. z Karlovy univerzity.
Vstupné na každou přednášku 20 Kč.

Maskot dětské olympiády v Letohradě nosí miminko

Pokud se zastavíte v letohradském zámku, uvidíte mimo jiné i maskota Olympiády dětí a mládeže České republiky 2018, bílou klokanku Bibi Olympia. Samička právě nosí v kapse bílé mládě. Zázemí pro klokany i ptactvo bylo vybudováno za podpory Pardubického kraje v dotačním programu na podporu cestovního ruchu.
„Je fajn vidět, že finanční prostředky z dotačních programů pomáhají dobré věci a že se klokanům v Letohradě daří,“ okomentoval letohradskou zajímavost radní René Živný. Vlastníkem a investorem těchto prostor je Město Letohrad. O provoz voliéry i výběhu pro klokany se velmi dobře stará Klub chovatelů exotického ptactva spolek Letohrad v čele s jeho předsedou panem Zdeňkem Tomkou. Bílí klokani jsou neobvyklou mutací, proto je nepotkáte ani v zoologických zahradách. Bílá samice s hnědým samcem rodí bílá mláďata, která po osamostatnění většinou odcházejí k dalším chovatelům. Zatím nikdo neví pohlaví současného mláděte, které většinu času tráví v matčině vaku. Klokani jsou plaší a zatím není vidět, zdali má mládě kapsu, kterou příroda nadělila pouze samičkám. Bibi Olympii slavnostně pokřtil herec a režisér Jiří Mádl při své návštěvě v Letohradě. Voliéra s cizokrajným ptactvem a výběh pro klokany jsou v parku letohradského zámku celoročně přístupné široké veřejnosti.


Kraj dofinancoval další sociální služby

Zastupitelstvo Pardubického kraje projednalo rozdělení dotací pro některé sociální služby z Operačního programu Zaměstnanost i z dodatečných prostředků státu.
„Prostředky Evropské unie jsme plánovali využít až od ledna 2020.   V nastalé situaci, kdy dotace státu nepokryly navýšení různých příplatků a tarifů v sociálních službách, jsme se rozhodli začít uplatňovat tyto zdroje už od 1. července letošního roku. Projekt pomůže financovat azylové domy pro muže, domy na půli cesty a sociálně terapeutické dílny a potrvá do konce roku 2021. Zatím jsme ještě neobdrželi rozhodnutí o poskytnutí dotace, proto je schválení Zastupitelstvem Pardubického kraje podmínečné,“ uvedl krajský radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Celkové způsobilé náklady na projekt jsou stanoveny ve výši 206 710 200 Kč. Z toho 85 % bude hrazeno z Evropského sociálního fondu, 10 % ze státního rozpočtu ČR a 5 % bude financováno z rozpočtu Pardubického kraje.
Kromě podpory výše uvedených sociálních služeb bude v rámci tohoto projektu podpořena i služba sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi. „Neradi bychom, aby tyto služby měly výpadek financování. Právě jejich prostřednictvím se totiž snižují rizika odebírání dětí z ohrožených rodin, ať z důvodu sociálního vyloučení či nízkých rodinných kompetencí,“ dodal Pavel Šotola.
Zastupitelé také schválili rozdělení prostředků z 3. kola dotačního řízení pro poskytovatele zařazené v Síti sociálních služeb Pk pro rok 2019 v oblasti pečovatelské služby a osobní asistence.

PRONAJMU NEBYTOVÉ PROSTORY V ZAVEDENÉM STUDIU V CENTRU ČESKÉ TŘEBOVÉ. HLEDÁME KOLEGYNI KOSMETIČKU, MASÉRKU NEBO NEHTAŘKU. Více info na 605 940 684

705 metrů silnice  z Hrádku směrem na Choceň stálo 47 milionů korun

Další část opravované silnice mezi Ústím nad Orlicí a Chocní je od středy oficiálně v provozu. Úsek od lesní křižovatky se silnicí III/36016 po začátek obce Hrádek měří 705 metrů, vyšel investora, kterým je Pardubický kraj, na více jak 47 milionů korun. Modernizace úseku, který se nachází v nestabilním podloží, byla velmi náročná. Kromě zcela nové konstrukce vozovky byl řešen také odvodňovací systém a do kritických míst byl osazen zádržný systém.
„Úsek z Hrádku směrem na Jehnědí patří mezi velice složité z hlediska geologického, jelikož je zde náročný a nestabilní terén. Silnice jako taková byla navíc v těchto místech velmi poničená a v některých případech ujížděl i svah. Celkové náklady se proto vyšplhaly na více jak 47 milionů korun včetně DPH,“ uvedl hejtman Martin Netolický a dodal, že se v oblasti nejedná o jedinou krajskou investici. „Pro nás je velmi důležité, že se postupně, i díky přispění evropských fondů, daří modernizovat jednotlivé úseky mezi Ústím nad Orlicí a Chocní. Ještě v letošním roce máme avizováno zprůjezdnění navazujícího úseku přes obce Loučky a Svatý Jiří. Snažíme se s dodavateli vždy jednat tak, aby dopravní omezení pro řidiče bylo co nejkratší,“ řekl hejtman Martin Netolický.


Program pro seniory v Lanškrouně v duchu vzdělávání i zábavy

Ve společenském domě LArt v Lanškrouně připravil Pardubický kraj program pro seniory a to v rámci projektu Důstojný život seniorů v Pardubickém kraji. Kromě užitečných informací si přítomní užili herce Václava Vydru a hudební produkci.
Od října až do prosince pořádáme třináct seniorských setkání po celém Pardubickém kraji. Jejich cílem je především informační osvěta v oblastech jako bezpečnost, dostupnost sociálních služeb nebo informace kam se mohou senioři obrátit ve složitých životních situacích. Součástí každého setkání jsou kulturní vystoupení, která zpříjemní dané odpoledne,“ sdělil Pavel Šotola, krajský radní pro sociální péči a neziskový sektor.
Kulturní úterní odpoledne v zaplněném sále lanškrounského společenského domu bylo zpestřeno vystoupením hlavního hosta Václava Vydry a poslechem country kapely Klondike. V osvětové části se seniorům věnoval velitel městské policie, který je upozorňoval co všechno může být pro seniory hrozbou, jak se připravit na specifické druhy kriminality a co lze v nebezpečné situaci dělat. V rámci kampaně účastníci akce získali také informace o Senior pasech a dalších projektech Pardubického kraje.
V říjnu se  kulturní odpoledne s vystoupením Václava Vydry koná nejen v Lanškrouně, ale také v Chrasti. Dne 24. 10. proběhne setkání s příjemným doprovodným programem v Cholticích. V listopadu se kulturní odpoledne bude konat ve Vysokém Mýtě, v Borové, ve Svitavách, v Králíkách a v Holicích. Série akcí bude zakončena v prosinci v Hlinsku. Všechny tyto akce jsou součástí projektu "Důstojný život seniorů v Pardubickém kraji". Škoda, že se do programu nedostalo město Česká Třebová. Co pro to můžeme udělat, aby tomu tak příště nebylo?  Přihlásit se do projektu "Důstojný život senioru v Pardubickém kraji.
 
Na MS v mushingu ve Švédsku pojedou největší české naděje 

Adrenalin, naděje, souznění a absolutní nevyzpytatelnost. Takové jsou závody v mushingu. V závodech, kdy jsou pes a člověk jedna duše, jeden tým! Největší musherská akce sezóny – mistrovství světa – se příští týden odehraje ve švédském městě Nybro. Konat se bude od 23. října do 27. října 2019. Nádherná příroda a celosvětová konkurence slibují pořádnou psí podívanou. Závodit se bude „na sucho“ v kategoriích canicross, scootering, bikejöring a v závodech se psím spřežením. Kromě ostřílených matadorů, jako jsou Michal Ženíšek a Jiří Mencák, veze i horké želízko – mladého Západočecha Tomáše Jašu, který svým raketovým startem a výbornými výsledky slibuje jedinečnou podívanou s chutí cenného kovu.