Českotřebovský deník 284/2019 (14/10)
Kulturní centrum oznamuje:

1. Představení ZEBRA s Ondřejem Vetchým se z důvodu nenalezení vhodného termínu odkládá na leden 2020.
2. BONUSové představení pro Divadelní předplatné Podzim 2019 se koná v sobotu 30. 11. 20119 v 19.00 hod.
    Prosíme,  zakupte si včas vstupenku s 50% slevou.
3. Nově zadané akce již budou mít číslované přístavky.
4. Od listopadu BIO SENIOR opět od 17.00 hod.


Sběr papíru na Července

Stejně jako v minulých letech jsme na Července uspořádali soutěž pro třídní kolektivy ve sběru papíru. I ve sběru jiných surovin, jako jsou například: tonery, baterie, mobilní telefony, a drobná elektrozařízení, má naše škola již sedmiletou tradici. Za obdržené body nebo finance se nám postupně daří vylepšovat školní zázemí pro malé i větší žáky naší školy, kteří pak mohou adekvátně trávit volný čas ve škole o přestávkách a poledních pauzách. Ze sportovních aktivit mohou žáci ve škole navštívit „miniposilovnu“, hrát stolní tenis či stolní fotbálek již na třech stanovištích, šachy, házet si na koš a další. Navíc ty nejpilnější třídy obdrží do třídního fondu nemalé finanční částky.
V podzimní soutěži se dětem a jejich rodinám podařilo nashromáždit a nanosit do školy téměř 13 tun papíru. Gratulujeme! Na organizaci to byla „fuška“, ale vyplatila se. Děkujeme. Petr Doseděl a kol., ZŠ Česká Třebová, Habrmanova

Stručně

Nejstarší českotřebovská občanka paní Růžena Zelingerová oslavila 100 let. Gratulujeme!
Neosvětlený a neoznačený kontejner na Slovanské ulici u železniční polikliniky je nebezpečím. Zůstal i přes noc.
Výstava "Než přišla svoboda" se bude stěhovat tento týden ze Třebové do Lanškrouna. Máte poslední možnost prohlídky!
Cirkulární ekonomika - přednáška "Odpady - lze to i jinak!" v ekocentru Podorlicko ve středu 16.10. od 17 hodin.
Bílá pastelka - sbírka bude organizována v českotřebovských ulicích ve středu 16. října
Slavnostní otevření modernizovaní silnice II/315 v Hrádku bude 16. října v 11 hodin.
Malování na textil s šablonami v RC ROSA - středa 16/10 od 16 hodin. s Lenkou Kaplanovou
2. Hudební besídka ZUŠ bude v Malé scéně ve čtvrtek 17. října od 18 hodin.
PPP 2019 - pohodový pátek potřetí v Kulturním centru  v sobotu 19/10 od 19 hodin
Závěrečný koncert varhanního festivalu - varhany Marie Zahrádková + Mir. Vytiska (bicí) v sobotu 19.10. v 19 hodin
Svitavy v sobotu 19. října od 15 hodin otevírají novou hokejovou halu
HOT YOGA  v Taneční škole s lektorkou Andreou Peterovou  v neděli 20.10 od 17 hodin
 
Velká uzavírka v Litomyšli.

Od 21. do 28. října bude uzavřena Mařákova ulice od světelné křižovatky po trase II/358 směrem na Českou Třebovou až k odbočce na litomyšlský hřbitov, bude se pokládat nový asfaltový koberec.  V této době bude v dopravním systému Litomyšle opravdový zmatek, bude to snad ještě horší než v České Třebové. Od 29.10. má již být uvedená trasa zase průjezdná
 
Grand  Prix Architektů ocenila rekonstruované nábřeží Loučné

Mezinárodní porota XXVI. ročníku Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu 2019 vybrala z rekordního počtu 321 přihlášených projektů jako vítěze projekt Corso Pod Lipami. Úspěchu se dočkali i architekti Martin Rusina a Martin Frei za obnovu nábřeží Loučné v Litomyšli.
Litomyšlský projekt, který významně finančně podpořila Nadace Proměny Karla Komárka, zabodoval u odborné poroty v kategorii urbanismus. Porota ocenila „neobvyklé řešení protipovodňové stěny nábřeží, která tak vytváří městské prostory pro komunikaci a krátkodobou relaxaci obyvatel města. Designované a materiálové řešení jednotlivých prvků dojem a emoci z prostoru jenom umocňují."
Na projektu Obnova nábřeží řeky Loučné v Litomyšli se pracovalo od roku 2012, o pět let později byl dokončen. Nadace Proměny Karla Komárka na něj přispěla částkou 23 milionů Kč, město v lokalitě za téměř 8 milionů Kč rekonstruovalo přilehlou ulici Vodní valy. Pod proměnou nábřeží jsou podepsaní Martin Rusina a Martin Frei (Rusina Frei architekti); Jakub Finger a Mirka Svorová (Ateliér Partero); dále výtvarníci Pavla Sceranková, Dušan Zahoranský a grafické studio Colmo.
 
Zájezd na  muzikály autobusem do Prahy 7.12. 

Využijte možnost rezervace (jen do konce října)!
Muzikály: Kvítek Mandragory za 790,- až 1140,-   Čarodějky za 840,- až 1240,-   Mefisto  za 1230,-  Drakula za 1140,-  Johanka z Arku za 990,-Kč.  
 Prodej zájezdů na rok 2020, slevy až 33 % .
V podělí a ve čtvrtek v kanceláři na Splavě 53, na mailu a telefonu kdykoliv.
Tel. 723226287, mail: hvtour.ca @seznam.cz . Hana Vraspírová, CA Č. Třebová


Vila Karla Gotta Na Bertramce

Dva snímky dělí  34 a půl roku. Ten barevný je z posledních dnů, ten černobílý vlevo z 22.4. 1985.  (Foto VV)


Cestovatelské besedy mají v České Třebové tradici již z doby Osvětové besedy

Mezi cestovatele, kteří se hlásí k tomu, že významnou část svého života, (především mládí) prožili v České Třebové, patří i český jedenadevadesátiletý supercestovatel Miroslav Šnejdar, který navštívil snad všechny státy světa. Třebováci ovšem rádi sledují také osudy dalších cestovatelů a rádi navštěvují besedy o cizích zemích. Úspěšné cestovatelské besedy pořádá také Kulturní centrum, městská knihovna, ochránci přírody i jiné organizace. Dlouhotřebovský dobrodruh Milan Bureš např. naplnil Malou scénu při vypravování o své cestě do Severní Koreje, úspěšné besedy organuzuje Městská knihovna. Jak jsem zjistil v kronice českotřebovské Osvětové besedy, tak tyto besedy mají  i svou tradici již  z padesátých let. Tehdy však bylo cestovatelů jako šafránu.  V září 1958 měl tak v České Třebové velmi úspěšnou besedu český cestovatel František Elstner  po návratu ze své cesty do Mexika. Pozvání do České Třebové si velmi vážil. (viz zápis v kronice).
Osvětová beseda byla i v padesátých letech velmi aktivní složkou v  našem městě, mimo bohaté a pravidelné koncertní činnosti pracoval zde např. astronomický kroužek, fungovalo letní scéna v Unzeitigově zátiší, pod křídly Osvětové besedy pokračoval v činnosti původní Okrašlovací spolek, hrálo se loutkové divadlo. Musela se ovešem přizpůsobit politické situaci ve státě. Osvětová beseda také v letech 1955 - 1959 vydávala městský časopis "Hlas osvětové besedy". Vycházel díky redakční spolupráci Jaroslava Hosnedla a Emila Mikoleckého, výtvarnou stránku časopisu zajišťoval Stanislav Víša. Časopis se tiskl v českotřebovské Perle 02.  Předsedou Osvětové besedy byl Fr. Obdržálek. Byla to doba, kdy kulturní organizace města (ZK železničářů, ZK Perla a Osvětová beseda, městská knihovna i Městské muzeum) ale i organizace sportovní spolu dobře spolupracovaly. Možností nebylo mnoho, nebyla televize a taky byly  všude velké návštěvy. (mm)
 
Pražský Třebovák Pavel Kovář na stanici Českého rozhlasu Vltava

Kniha o Banátu, zdá se, jde úspěšně na odbyt, řada kousků různými cestami včetně propagace přes Člověka v tísni, doputovala do Rumunska...Tento prodejní úspěch  se dostal i do médií, konkrétna   do pořadu  "Cchvála čtenářství" (ČrO Vltava, "Knižní pól", vysílal se v neděli v 10 hod. anebo v opakování při pondělku - tedy dnes - ve 22:30: 
https://vltava.rozhlas.cz/ze-sve-knihovny-vybira-pavel-kovar-vegetacni-a-krajinny-ekolog-a-vysokoskolsky-8087604
 
Ruské regiony mají o létání do Pardubic zájem, ale jde jen o ústní přísliby

Členové delegace Pardubického kraje, města Pardubic a společnosti EBA jednali v minulých dnech v Petrohradu o možnosti otevření konkrétních jednání se zástupci ruských leteckých společností a jednotlivých regionů. Ta mají za cíl zahájení přímého leteckého spojení do Pardubic. Prvotní kontakty prozatím nepřinesly žádný konkrétní výsledek, avšak ukazuje se, že vedle Kalužské oblasti mají zájem o debatu také další ruské regiony.
V rámci jednání v Kaluze a Moskvě jsme byli osloveni poslancem Dumy Olegem Nilovem s tím, že on a jeho kolegové, kteří zastupují jednotlivé ruské regiony, mají zájem zahájit debaty o propojení jejich měst s pardubickým letištěm. Zatímco v Kaluze byla jednání velmi konkrétní, jelikož se jich kromě gubernátora účastnilo také samotné letiště, tak v Petrohradu se jednalo spíše o prvotní kontakty, výměnu představ a prezentaci regionů, které by mohly mít zájem o spojení do Pardubic. V tuto chvíli evidujeme zájem například z Krasnodarské oblasti či Stavropolu. Ve hře by mohlo být znovuotevření linky právě do Petrohradu. Nositelem možných variant a konkrétních nabídek musí být naše společnost EBA. Ta je již nyní v pokročilejší fázi jednání s letištěm v Kaluze a připraví podklady také pro další zájemce,“ řekl Martin Netolický
Generální konzulát ČR v Petrohradu
Delegace v rámci cesty do Petrohradu jednala také s generálním konzulem České republiky Karlem Kühnlem. Toho informovali nejen o předcházejících jednáních v Moskvě a Kaluze, ale také o záměrech s pardubickým letištěm, které Karel Kühnl z dob svého působení ve funkci ministra obrany. Generální konzul členům delegace prezentoval také možnosti pro prezentaci touroperátorů přímo v Petrohradě. I díky zavedení elektronických víz je nyní město na řece Něvě turistům velmi dobře přístupné.
 
 

K