Českotřebovský deník 302/2019 (2/11)
Autorské čtení Silvie Richterové se dne 4. 11. v městské knihovně nekoná
Iniciátorka této akce Blanka Kostřicová tímto zveřejňuje omluvu. Autorské čtení prozaičky Silvie Richterové, plánované na pondělí 4. listopadu 2019, se pro nemoc autorky ruší.
 
Dušičky vrcholí  

Vyzdobené hroby, všude spousta světýlek, uklizený hřbitov, vyprázdněné odpadkové koše. K tomu pravé dušičkové počasí. Na hroby svých blízkých přijela také spousta lidí odjinud. Hřbitov je tedy místem, podle kterého se hodnotí  také celé město. V tomto srovnání by letos mohl ten českotřebovský hřbitov dopadnout dobře. Ale ten přístup má ještě mouchy!
Od postavení obřadní síně a městského krematoria v roce 1970 byl v prostoru před hřbitovem založen park, letos se konečně podařilo zajistit, aby všechny pozemky v parku patřily městu. Obřadní síň a krematorium prošly obnovou, stálo to asi pět a půl milionu korun. A zdaleka to nejsou poslední peníze, které sem přišly. I napřesrok se zde bude nemálo investovat, má být pořízena nová kremační pec. Dokonce byla připravena i nová studie na úpravu parku, kam mají přijít další peníze. Právě tím se chci zabývat. Dovedu si představit nějaké parkové úpravy, doplnění mobiliáře, ale nemyslím, že by to opravdu tak spěchalo. Přikládám totiž dvě fotografie zachycující příchod do městského hřbitova ke známé hřbitovní bráně, postavené Františkem Voleským při založení hřbitova v roce 1905. (Příští rok tomu bude 115 let)
V ostrém kontrastu s tímto pískovcovým skvostem českotřebovského sochaře a kameníka Františka Voleského, který se tak moc vyjímal do doby, než zde bylo krematorium postaveno (tedy do roku 1970),  je severní strana objektu krematoria, kolem které je třeba procházet . Připomíná vlastně průmyslový provoz. Pokud by měla být provedena nějaká architektonická úprava, tak se musí týkat právě této části budovy, kde je nutné v každém případě odstranit nevkusně instalované zastřešení vjezdu nebo vchodu. Možná je praktické, ale stíní pohledu na hřbitovní bránu. Je také třeba sjednotit fasádu, možná  nějakým dřevěným či kamenným obkladem atd, sjednotit chodník vymezující přístupovou cestu a zvážit, zda má být pokryta živičným povrchem. Prostě zajistit, abychom přicházeli hlavní příchozí cestou k městskému hřbitovu důstojně a nikoliv nějakým "průchodem kolem továrny". Tato část objektu byla přistavěna k rozpínajícímu se krematoriu dodatečně, nebyla navržena při původním architektonickém zadání stavby. 
A ještě druhá priorita - KOLUMBÁRIUM. To nám na našem městském hřbitově chybí.  A právě - máme-li zde již téměř 50 let  krematorium, tak je velmi divné, že není na hřbitovně nikde pamatováno na vybudování kolumbária. Vím že námět na jeho vybudování existuje, ale občané o tom nevědí. Přitom to není ztrátový projekt. Pronájmem kójí kolumbária se investované peníze vrátí relativně dohledné době zpátky. Kolumbária mají zřízená i na malých vesnických hřbitovech, určitě by po  jeho využití byla velká poptávka!


Kontejner na starý papír je permanentně naplněn, vlastně přeplněn...  

Stejný obrázek bych zde mohl nafotit 6 dnů v týdnu, ten sedmý den je kontejner vysypaný, aby se okamžitě zase zaplnil. A neplatí to jen o tomto kontejneru v ulici V Lukách. Vybízíme občany k třídění a nedáváme jim k tomu šanci. To opravdu musí se starým papírem až do sběrného dvora? Kam asi dávají občané papír, když je kontejner k tomu určený nedostupný?  Přemýšlíme nad složitými projekty jak přimět občany města k vyššímu třídění. Ono by stačilo zvětšit frekvenci vyvážení odpadu tříděného a snížit frekvenci vyváření netříděného komunálního odpadu  na 14tidenní cyklus, tak to mají ve městech, kde se třídí více.... To že máme po městě desítky "hnízd" přeplněných kontejnerů na tříděný odpad ještě není podnětem k vyššímu třídění odpadu. Tuto změnu frekvence vyprázdňování přeplněných kontejnerů je třeba řešit co nejdříve.  Papír se povaluje všude okolo, vítr ho rozfouká.... (mm)

Kdouloně u rotundy sv. Kateřiny už nerozkvetou

Na starém hřbitově u rotundy sv. Kateřiny zahájila firma realizaci nových parkových úprav. Jistě jsou realizované podle schváleného plánu. Zděšení u sousedů však způsobil necitlivý způsob provádění - tedy odstraňování stávající dosavadní zeleně, kdy pro hřbitově jezdila těžká stavební technika. Připomínám si, jak se cca před dvěma lety sousedům nelíbilo, kdy se jezdilo po cestě k rotundě osobním vozem, nyní zde bez problémů jezdil po hřbitově těžký stroj jen proto, že firma musí odstranit kořenové systémy letitých keřů.   Tato práce se dala také udělat bez těžké techniky. Na hřbitově je zapotřebí zajistit jiný pracovní režim než jinde. Mělo to být stanoveno v podmínkách pro realizaci akce. Týká se to  právě kdouloní, které na jaře tak pěkně kvetly, viz fotografie.  Příště už nerozkvetou.  Na internetu koluje video, které to popisuje. Až bude umístěno na server youtube, odkaz zveřejníme. (Foto VV)

Sedmé kolo interligy- Lokomotiva doma uhrála jen remízu 

Českotřebovská Lokomotiva je nyní na třetím místě tabulky interligy, předběhly nás Rokycany. Na sobotním zápase 2.11.- to "padalo" méně než jsme na naší dráze zvyklí,  jen jediná šestistovka Jana Bíny (635)  byla vyvážena dvěma šestistovkami soupeře. V osmém kole hraje Lokomotiva opět doma, soupeřem je SKK Rokycany, (nyní před námi na 2. místě). Bude tedy o co bojovat!
Domácí Hosté  
KK Inter Bratislava ŠKK Trstená Starek 1 : 7 3447 : 3539 Detail
TJ Rakovice KK Tatran Sučany 6 : 2 3589 : 3511 Detail
ŠK Železiarne Podbrezová TJ Rakovice 8 : 0 3811 : 3511 Detail
SKK Rokycany KK Slavoj Praha 6 : 2 3614 : 3571 Detail
TJ Lokomotiva Česká Třebová TJ Sokol Luhačovice 4 : 4 3475 : 3440 Detail
ŠKK Trstená Starek KK Tatran Sučany 8 : 0 3751 : 3443 Detail

II. volejbalová liga žen:  4 body z Turnova pro Sokol Česká třebová


První dopolední zápas patřil českotřebovským Sokolkám, vyhrály 3 : 0, ve druhém zápase svedly oba týmy pětisetový boj, ve kterém byly úspěšnější nakonec hráčky Turnova.  V tabulce se zápasy projevily postupem týmu na 4. místo v tabulce.
Tabulka Z V3 V2 P1 P0 S M B
1   Děčín-Rumburk 8 6 2 0 0 24:6 700:540 22
2   Červený Kostelec 8 6 0 1 1 20:7 644:534 19
3   Jablonec n. N. 8 4 1 1 2 18:13 680:659 15
4   Česká Třebová 8 3 2 1 2 17:13 641:633 14
5   Chabařovice 8 4 0 2 2 17:14 696:628 14
6   Svitavy 8 3 1 0 4 15:16 676:669 11
7   Liberec 8 3 0 1 4 14:17 657:702 10
8   Turnov 8 2 1 0 5 10:19 599:676 8
9   Žižkov B 8 1 1 2 4 12:20 651:706 7
10   Mladá Boleslav 8 0 0 0 8 2:24 446:643 0
Muži Sokola Česká Třebová II tento týden nehráli, příští víkend odjíždí ke dvěma zápasům také do Turnova. Junioři Sokola II hrají další ligový zápas až 16.11. doma s týmem Drásova.
 
Krajský fotbalový přebor: FK prohrál v Chocni 2:1 

Českotřebovští fotbalisté prohrávali již od 8. minuty po brance Vojtěcha Hegera z pokutového kopu, do poločasu ještě domácí zvýšili na 2:0 ve 43. minutě.  Za FK Č. Třebová pak skóroval v 60 minutě Patrik Müller. Vyrovnat se již do konce zápasu nepodařilo. V dalším zápase Litomyšl porazila Ředice 3 : 0, ostatní zápasy se hrají v neděli, tabulku nemá cenu zveřejňovat.. 
 
II. hokejbalová liga 

Českotřebovská Lokomotiva hrála ve Svítkově, kde body nezískala.  Výsledek 3 : 2 pro domácí znamená těsnou prohru, získanou ve II. třetině zápasu. Třetí třetina již byla bezbranková a změnu skóre nepřinesla. V tabulce je Lokomotiva na 3. místě, má však jako jediná odehráno již 9 zápasů, takže se pořadí může ještě změnit. Příští týden 9. listopadu hraje Lokomotiva doma s týmem Žamberka svoje poslední podzimní utkání


Mostní provizórium na Zámostí stále ve stavbě

Stavba se zdánlivě zastavila nebo zpomalila, velká technika zde již provozu nebrání, ale projet se ulící Zámostí nedá, i když se zde nic neděje, řidiči jsou tedy omezování zbytečně. Blíží se Jabkancová pouť a právem se tedy občané ptají jak se bude o pouti jezdit. Lidická se pravidelně proměňuje v tržnici a objížďka je vedena po Zámostí a obousměrnou ulicí Hřbitovní. Jak to bude letos?  Na fotografiích stavba mostního provizoria dne 31/10.

Burza filantropie v Ústí nad Orlicí 

Koalice nevládek Pardubicka uspořádala ve středu 23. října v orlickoústeckém hotelu UNO Burzu filantropie, dokonce se tak stalo již po deváté. 12 donátorů z řad podnikatelů  nebo  zástupců veřejné správy vybíralo projekty pro podporu , které prezentovali přítomní zástupci 11 vybraných neziskových organizací. Mezi donátory bylo i Město Ústí nad Orlicí, které pro tento účel vymezilo částku 50 tisíc korun. Na burze potom podpořilo např. Linku důvěry nebo přispělo na automobil pro domácí hospic Alfa-Omega. Existuje i snaha českotřebovské radnice uskutečnit obdobnou akci pro podporu menších projektů českotřebovských neziskovek ve spolupráci s českotřebovskými  firmami a podnikateli, nejdříve bez účasti Koalice nevládek, protože ta pro podporu  jednotlivé projekty vybírá.  Více o ústecké burze filantropie ZDE