Českotřebovský deník 296/2019 (27/10)      
Medaile za hrdinství npor. v.v. Boženě Ivanové
od prezidenta republiky

Velká gratulace paní Boženě Ivanové.
 Nadporučice ve výslužbě a občanka města  Česká Třebová, paní Božena Ivanová (*1927) obdržela v pondělí 28. října na Pražském hradě z rukou prezidenta republiky medaili Za hrdinství, které prokázala během druhé světové války jako příslušnice 2. československé samostatné paradesantní brigády v SSSR. Paní Ivanová tak během několika málo dní obdržela již druhé vyznamenání. V minulém týdnu totiž převzala na českotřebovské radnici od Spolku Červené barety medaili připomínající 75. výročí od konce Karpatsko-dukelské operace.
V loňském roce 2018 ocenil Boženu Ivanovou také Pardubický kraj udělením medaile "Za zásluhy o kraj". V této souvislosti zveřejnil Českotřebovský deník s oceněnou Boženou Ivanovou rozhovor, který najdete na tomto odkaze ZDE
Božena Ivanová - nadporučice ve výslužbě, příslušnice 2. československé samostatné brigády v Sovětském svazu. K jednotce Ludvíka Svobody se dostala s rodiči, kteří s k ní přidali. Ona sama byla odvedena v roce 1944, když si přidala jeden rok a v srpnu 1944 byla přidělena jako spojařka do paradesantní brigády. Prošla kompletním výcvikem, kdy absolvovala tři seskoky potřebné k získání parašutistického odznaku.


Slavnostní  pietní akt ke 101. výročí vzniku samostatného Československa u sedmi českotřebovských památníků

Starostka města Mgr. Magdaléna Peterková dnes položila pamětní věnec u celkem sedmi památníků v České Třebové. Stalo se tak v doprovodu místostarostů Ing. Dalibora Zeleného, Mgr. Josefa Kopeckého a ředitelky městského muzea Mgr. Jany Voleské.  V listopadu  se ještě uskuteční Slavnostní akt k uctění Dne válečných veteránů. Proběhne v pondělí 11. listopadu od 16:00 tradičně u pomníku obětem obou světových válek před ZŠ Habrmanova. Slavnostní večer k výročí třiceti let od revolučních událostí roku 1989 proběhne dne 17. listopadu od 18:00 ve velkém sále Kulturního centra Česká Třebová.  (Foto Jiří Holý.)
 
Začalo bourání Zedníkovy vily  

Je to smutná práce, jde o objekt, o který se sice nikdo nestaral, ale který  patřil mezi významné a ojedinělé stavby v našem městě i regionu. Zedníkova vila byla vybrána jako cenná stavba v knize 50 významných vil v Pardubickém kraji a vysoce ji cenil např. architekt Miloš Vávra v pořadu Šumná Česká Třebová v roce 2008. A nikoho její stav tehdy neprobudil!  Vila měla smutný osud, čistá funkcionalistická architektura (litomyšlského)  učitele M. Zedníka byla několikrát upravována a pozměněna, bydlení bohužel vystřídalo další využití jako jesle, školka a administrativní prostory. Vila se stala součástí průmyslového areálu. Koventa zde měla svůj archiv. Nyní je v majetku společnosti Korado - nejen tato vila, ale i většina domů na jižní straně Hubálkovy ulice. V rozvojových plánech společnosti je využít tento prostor a celou plochu přilehlou k Hubálkově ulici  jinak. Snaha místostarosty Josefa Kopeckého, který na jaře podnikl  vlastní iniciativu k záchraně, již přišla pozdě. Ani posudek stavebního znalce, který Josef Kopecký zajistil, nebyl optimistický, vilu rozumným způsobem zachránit nešlo. Výsledkem bylo vydání demoličního příkazu, který se nyní dostal do realizace..   Marná jsou tedy  na facebooku sdělení o barbarství a o tom, jak to trhá srdce....   (Fotografie Ing. Václav Polák)
Více najdete v samostatném článku ZDE

Koncert ke třem jubileím

Páteční večer 25- října  v Malé scéně byl velmi slavnostní. Tři jubilanti z řad bývalých učitelů českotřebovské základní umělecké školy (a dříve i Lidové školy umění)  slavili svoje významná jubilea . Jindřiška Vaníčková, Josef Petrák a Jana Paseková zde společně oslavili  260 roků! Gratulantů přišlo mnoho a zaplnili celou Malou scénu. Pro jubilanty připravili zajímavý skoro tříhodinový koncertní program. O koncertu bude samostatný článek, byla to významná kulturní událost města. Jubilanty zatím připomínám společným snímkem Martina Šebely.

 




PRONAJMU NEBYTOVÉ PROSTORY V ZAVEDENÉM STUDIU V CENTRU ČESKÉ TŘEBOVÉ. HLEDÁME KOLEGYNI KOSMETIČKU, MASÉRKU NEBO NEHTAŘKU. Více info na 605 940 684


Listopadová dílna Klubu Červenka

bude z důvodu nemoci zrušena.


 




  •