Českotřebovský deník 334/2019 (5/12)
Požár na Skalce nad ránem 5. prosince  

Ráno vzbudili kolem páté hodiny Českou Třebovou sirény hasičských vozidel.  Požár vznikl v dobře přístupném  domě čp. 661  na Skalce  přímo u hlavní silnice, tedy v ulici Dr. E. Beneše  přesně naproti prodejně Mototechny a bývalé prodejně Konzumu.
Podle fotografických snímků zaslaných redakci Petrem Šáchou (pořízených až ze sídliště Lhotka) byl sloup černého kouře nad oblastí Skalka vysoký. Zásah hasičů byl rychlý, Podle jejich sdělení zasahovala na místě směna C se dvěma požárními automobily CAS 20 SCANIA a CAS 32 T 815. V 7:30 odjížděla zasahující vozidla zpět na základnu. Škoda je údajně odhadnuta na 2.6 milionu ,ale podařilo se uchránit okolní blízké budovy a tedy velké hodnoty. Více ZDE

Koncerty Kruhu přátel hudby pokračují také v lednu 

Klavírní recitál Jan Jiraský
KPH - 58. koncertní předplatné - 512 hudební večer
Jan Jiraský – laureát mnoha mezinárodních klavírních soutěží. Jako interpret je známý zejména koncertními sériemi, na kterých provádí kompletní klavírní cykly.
Na toto představení platí abonentní průkazky, zbývající vstupenky v omezeném počtu v předprodeji v Inf. centru Městského muzea a 1 hodinu před začátkem u pokladny.
datum: 09. 01. od 19 hodin v Malé scéně 

Leden v KC: Průřez kariérou legendárního Felixa Holzmana

Včera, dnes a zítra, aneb Felix Holzmann se vrací!  
Interaktivní divadelní představení nabízí to nejlepší z Holzmannova celoživotního díla a je to, dá se říct, jakýsi průřez jeho kariérou. Jedná se o “BEST OF” výběr z tvorby Felixe Holzmanna a o unikátní, zcela profesionální, znovu ztvárnění legendárních scének a jejich uvedení v souvislém celovečerním zábavném programu.
Felix Holzmann (*1921 +2002)byl český komik německé národnosti. Ve svých scénkách se proslavil postavou s výraznými kulatými brýlemi a slaměným kloboukem, tzv. tralaláčkem. Jeho vystoupení mělo většinou charakter dialogu, výjimečně monologu. Vytvořil typ natvrdlého chlapíka, kterému všechno dochází nezvykle dlouho
Datum: 21.01.v 19 hodin Malá scéna Vstupné: 200,- Kč


Pozvánka do Městského muzea na výstavu Třpytivé svátky

 Vernisáž tradiční vánoční výstavy s názvem Třpytivé svátky již proběhla o první adventní neděli 1. prosince 2019, výstava v tradičním předvánočním stylu je  otevřena až do 5. ledna 2020. Návštěvníci se mohou těšit na betlémy, vánoční ozdoby a dekorace ze sbírek českotřebovského muzea, Regionálního muzea v Chrudimi i od soukromých vlastníků.
Pro školy je možné objednat doprovodný program.
Program (nejen) pro rodiny s dětmi Sobota v muzeu se uskuteční 7. prosince 2019 od 15 do 16:30 hodin. Po komentované prohlídce výstavy bude připravena dílnička s vánoční tématikou.

Přehled adventních akcí v České Třebové a okolí
6. 12. Skautská akademie v Kulturním centru od 16 hodin
7. 12. v 16 hodin  Adventní koncert Dechové hudby Řetůvanka v kostele sv. Prokopa v Dlouhé Třebové
8. 12. v 17 hodin  Adventní koncert v modlitebně CASD ve Smetanově ulici
9. 12. Vánoční koncert ZUŠ Česká Třebová v Kulturním centru , začátek v 18 hodin
10. 12. v 19 hodin  Czech - Canadian Collusion (Česko-kanadská jazzová kapela) - vánoční písničky
11. 12. v 18 hodin Česko zpívá koledy akce na Starém náměstí
12. 12. v 15:30 a 17 hodin A proto tančím a zpívám - Velký sál KC
15. 12. Adventní betlém + Vánoční trhy v České Třebové - Nádražní ulice od 9 hodin
15. 12. v 16 hodin Adventní koncert v D.Třebové v kostele sv. Prokopa: Schola sv. Prokopa + Orchestr bývalých žáků ZUŠ
16. 12. Akademie Českotřebovského gymnázia v Kulturním centru
19. 12. v 19 hodin Koncert KPH:  Dva tenoři Miloslav Dvorský + Jakub Pustina
21. 12. v 19 hodin, Česká mše vánoční J. J. Ryby v kostele sv. Jakuba (KOJK + Bendl)
24. 12. v 16 hodin - Půlnoční nejen pro děti v kostele sv. Jakuba

O naše přímé dálniční připojení se starají iniciativy i v Litomyšli

O problému, jaký má Česká Třebová s dálnicí se píše pořád. Psal jsem již také o tom, že stejný cíl mají také litomyšlští občané a uvedl jsem text doc. Tomáše Havránka. Ten vyšel v litomyšlském měsíčníku Lilie společně s reakcí starosty města Daniela Brýdla, který je pro nás také do jisté míry příslibem, že se tímto problémem bude zabývat také rada města Litomyšl, nebo se možná už zabývala. Zatím zprávy o jednání nejsou. Pokud by se přiklonila k iniciativě měst České Třebové a Ústí nad Orlicí, mohlo by být vyhráno.


Už jste viděli Unzeitigův pohyblivý betlém? 

Unzeitigův betlém je součástí výstavy "Dva pohledy na jeden svět" litomyšlských výtvarnic Míly Gloserové a Zdeňky Kudrnové, která byla otevřena ve středu 3. prosince podvečer v Kulturním centru.
Slavnostní otevření nové výstavní expozice s Unzeitigovým betlémem v Kulturním centru se konalo před sedmi lety v pondělí 17. prosince 2012. Unzeitigům pohyblivý betlém byl postaven kolem roku 1920 pekařem Unzeitigem a postupně rozšiřován. Naposledy byl postaven ještě před zbouráním Unzeitigovy pekárny  na svém původním místě v roce 1976. Poté byl v bednách  přemísťován, ale podařilo se jej zachránit do sbírek zdejšího Městského muzea. Díky nadšencům spolupracujícím s tehdejším správcem  a později ředitelem muzea Jiřím Pištorou byl  opět sestaven a fungoval také jako výstavní exponát v depozitáři muzea v Borku. Obnovení expozice v Kulturním centru se podařilo díky dohodě s městským muzeem a také díky Ing. Zdeňku Preislerovi, který tento betlém  ve svých studentských letech u svého dědečka pekaře Č. Unzeitiga na Trávníku opakovaně stavěl, a p. Vopařilovi. 

Třikrát sedm dvacet jedna, kdo by Andrlův chlum neznal

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí pořádá ve středu 1. ledna 2020 dvacátý první ročník NOVOROČNÍHO VÝSTUPU NA ANDRLŮV CHLUM. Pořadatelé budou milovníky přírody očekávat pod rozhlednou „Stříbrnou krasavicí“ od 11 do 18 hodin.
Po bujaré silvestrovské noci, která přivítá rok 2020. Vám jistě menší mrazivé vydýchnutí přijde vhod. Pamětním diplomem budou odměněni pěšáci, cyklisté, jezdci na koních, lyžaři i mototuristé. Na dvaceti předchozích ročnících se prezentovalo celkem 20676 milovníků zimní přírody.  Za posledních patnáct let jsme v akci „Novoroční čtyřlístek“ přispěli potřebným občanům částkou 60925 Kč. Akce probíhá za finanční podpory Města Ústí nad Orlicí.
O svoji Hvězdu na Andrlově chlumu pečují ústečtí turisté již 28 let, mezi českými odbory je to zcela výjimečné!
PŘIJĎTE POBEJT!  Milan Richter
 

Nové jízdní řády - posílení spojů na Pardubicku, v Ústí staví Leo express

V neděli 15. prosince se na území celého Pardubického kraje změní jízdní řády na železnici. Pardubický kraj však zajišťuje také regionální autobusovou dopravu. V rámci spojení Pardubice – Chrudim nyní kraj řeší přeplněnost jednoho z odpoledních spojů. Jak celou situaci vnímá a jaké řešení připravuje Pardubický kraj, říká radní Michal Kortyš.
"Nejdříve jsme si mysleli, že přeplněnost autobusů je způsobená výlukou na železnici mezi oběma městy, která byla od 1. do 20. listopadu. Nicméně po ukončení výluky se ukázalo, že se jednalo pouze o jeden z faktorů. Druhým bylo ukončení spojení, které zajišťoval Bus Vysočina Františka Pytlíka na trase Liberec –  Hradec Králové – Hlinsko.  Po vyhodnocení celé situace samozřejmě připravujeme opatření tak, abychom vyšli maximálně vstříc našim cestujícím. S ohledem na přetíženost autobusů linky 620700/60, dojde k posílení spojení, a to od pondělí 16. prosince. Nově zařadíme spoj, který bude z Pardubic odjíždět přibližně v 16:35.
V oblasti železničního spojení  v našem regionu je významné zmínit zastávky všech spojů Leo express v Ústí nad Orlicí, tím se z Ústí podstatně zlepší vlakové spojení na Prahu, ale také na Ostravsko a na Bratislavu (přes Přerov) aniž by to ovlivnilo zastávky jiných vlakových spojů v regionu. V České Třebové se podstatně změny spojů neplánují.