Českotřebovský deník 20/2020 (18/1)  
Na Velkou cenu České Třebové se přihlásil rekordní počet 910 judistů 

V sobotu 18. ledna po desáté hodině dopolední, když už byla sportovní hala Skalka skutečně zcela zaplněna jak judisty v bílých kimonech, tak jejich doprovodem, tedy trenéry a rodiči, zahájil letošní devátý ročník ředitel soutěže Martin Štusák společně se starostkou města  Magdalénou Peterkovou. "Jsem velmi rád, že letos můžeme využívat   největší českotřebovskou sportovní halu, také snad nejznámější v celé republice, protože úctyhodný počet 910 přihlášených sportovců z 72 sportovních oddílů  z pěti evropských zemí  to vyžaduje," řekl Martin Štusák a poděkoval všem sponzorům, zejména Pardubickému kraji a městu Česká Třebová a mnoha spolupracovníkům, bez kterých by nebylo možné tak velkou akci pořádat. Vzpomínám na dobu, kdy byly počty závodníků kolem jedné nebo dvou stovek," řekl Martin Štusák.  Ovšem obliba juda a široká spolupráce českotřebovských judistů  s dalšími oddíly vedla postupně k rozrůstání soutěže až do dnešního stavu. Ještě loni  se soutěž uskutečnila v hale ZŠ Nádražní ulice na třech tatami, nyní vznikla možnost využít pro soutěž větší prostor, kam se vejde 5 tatami.  Zajištění soutěže znamenalo širokou spolupráci spousty lidí, můžeme být hrdi na to že to českotřebovský oddíl juda zvládne. To vše vedle své běžné práce v zaměstnání a bez omezení sportovní činnosti oddílu. 
V sobotu 18. ledna soutěžily kategorie U11 a U15 v neděli potom další dvě mládežnické kategorie U13 a U18, kde již byla široká mezinárodní konkurence. Právě vzhledem k účasti zahraničních judistů Velká cena České Třebové vlastně v neděli je nekončí, ale pokračuje ještě v pondělí  tréninkovým seminářem pro starší kategorie za účasti českého reprezentanta a profesionálního judisty Jaromíra Ježka. Budou se konat dopolední i odpolední lekce. Je to další krok po zvýšení atraktivity českotřebovské Velké ceny.
Přestože je prostor sportovní haly opravdu velký a pro soutěž plně vyhovující, má také velké parkoviště, chybí zde přece jenom dostatek vedlejších prostor pro další aktivity spojené s pořádáním tak velké soutěže. Z tohoto důvodu postavili organizátoři  v návaznosti na tělocvičnu vytápěný party stan, kde je možné zajistit např. občerstvení a účastníků a  další činnosti. Jak je vidět, tak si judisté dokázali dobře poradit i s s tímto úkolem.  K hodnocení výsledků a celé soutěže se Českotřebovský deník znovu vrátí.  Ze zahájení a zahajovacích bojů jsme pořídili a aktuálně zařadili krátké video ZDE. I zde  mohu slíbit další zveřejnění rozšířeného videozpravodajství. (mm)

Zemřel Jan Doleček - zaznamenal na video dvě desítky Jabkancových poutí

Ve věku nedožitých 65 let zemřel náhle ve středu 15. ledna, obklopen členy své rodiny, Jan Doleček. Osm let po odchodu svého bratra Ing. Jiřího Dolečka a 20 let po úmrtí jeho maminky paní učitelky Eugenie Dolečkové.
Jana Dolečka si řada Českotřebováků připomíná jako autora mnohých profesionálně provedených videí z vlastních rodinných událostí nebo i událostí spojených s děním v našem městě. Je také autorem řady videofilmů o dění ve Třebové a to ještě i v letech devadesátých, kdy videozáznamů mnoho nebylo. Silnou kapitolou této jeho zájmové činnosti bylo zaznamenávání programů Jabkancových poutí.  Díky Janu Dolečkovi máme tak zaznamenáno dění, které se už nikdy nedá vrátit a to prakticky od devadesátých let do roku 2017. Některé tyto cca dvouhodinové záznamy máme také k dispozici ve videoarchivu Českotřebovského deníku.  Najdeme zde např. pozoruhodné poslední video s moderátorem Jirkou Musílkem.  Všechnu tuto zájmovou činnost dělal Jan Doleček po svém zaměstnání a byl opravdovým mistrem videa. Na druhé straně jsem těžko hledal fotografii, na které by byl zachycen Honza Doleček při své práci kameramana. Až Martin Šebela nalezl mezi snímky svého archivu fotografii z roku 2015, kterou práci Jana Dolečka pro Jabkancovou pouť dokumentujeme. Čest jeho památce!  (mm)
 
První utkání roku 2020 v interlize kuželkáři Lokomotivy prohráli                    

Domácí Hosté  
TJ Slavoj Veľký Šariš ŠK Železiarne Podbrezová 1 : 7 3440 : 3647 Detail
KK PSJ Jihlava KK Inter Bratislava 3 : 5 3423 : 3473 Detail
TJ Sokol Husovice SKK Rokycany 2 : 6 3555 : 3573 Detail
ŠKK Trstená Starek TJ Sokol Luhačovice 6 : 2 3490 : 3384 Detail
TJ Rakovice TJ Lokomotiva Česká Třebová 4 : 2 2360 : 2261 Detail


Volejbalistky Sokola se představily doma v náhradní hale, získaly 4 body  

Vzhledem k pořádání veliké akce - Velké ceny České Třebové v judu mládeže, musely nyní v sobotu 18/1 využít volejbalistky Sokola náhradní halu "dole" na Skále, která nyní patří Základní škole Habrmanova. Zde hrály svá soutěžní utkání dlouhá léta a tak jim zdejší prostředí určitě cizí nepřipadalo. Hostem byl tým z Děčína, hrající pod hlavičkou "Děčín - Rumburk" a českotřebovské sokolky s ním měly spoustu práce. V prvním dopoledním zápase  po pětisetovém boji prohrály 2 : 3, odpoledne pak v druhém zápase získaly plný počet bodů za vítězství 3 : 0. V tabulce  druholigové skupiny B zůstávají na 5. místě. Příští týden budou v Praze s týmem TJ Žižkov, který je nyní na místě devátém.
 
Setkání rady Pardubického kraje se starosty měst a obcí východní části kraje

Uskuteční se v úterý 21. ledna v České Třebové v sále internátu na Skalce. Jde o pravidelnou akci, kterou kraj pořádá na základě navázané spolupráce se samosprávami na místní úrovni. Pro nás může být ctí, že se akce koná v České Třebové.  Sál VOŠ a SŠT je také krajským zařízením, takže kraj pořádá tuto akci vlastně  "na vlastní půdě". Již dříve se obdobná akce konala také např. ve velkém sále Kulturního centra. Česká Třebová je také místem s dobrým dopravním spojením do svitavského i orlickoústeckého okresu.


Sociální služby Česká Třebová, Domov pro seniory přijmou do nepřetržitého provozu všeobecnou sestru. Nástup k 1.4.2020. Informace podá Drvoštěpová D. 739 344 576, nebo zdravotni@socialnisluzbyct.cz
 
Vyhlášení nejlepších sportovců okresu Ústí nad Orlicí

Letos se bude vyhlášení výsledků ankety o nejlepšího sportovce okresu konat v Lanškrouně v novém kulturním domě, správněji "Multifunkčním centru L´art" a to v pondělí  20. ledna od 17 hodin.
 
Další kontrolní den k působení společnosti Leo Express na trati Ústí - Králíky

Z důvodu přetrvávající nespokojenosti s úrovní poskytovaných služeb dopravce Leo Express na trati Ústí - Letohrad - Lichkov - Mlýnický dvůr  organizuje Krajský úřad pravidelné kontrolní dny, na kterých jsou ukládány konkrétní úkoly pro zajištění bezproblémové dopravní obslužnosti.  Tématu se věnuje regionální tisk a ukazuje, že všechno ještě v pořádku není.   Další kontrolní den se konal v pondělí 20. 1. od 11 hodin na Krajském úřadě v Pardubicích za účasti hejtmana Martina Netolického i  radního pověřeného řízením oblasti dopravy Michala Kortyše.


Dlouhodobě pronajmu zrekonstruovaný, částečně zařízený a zateplený byt 2+1 (55m2) v prvním patře (výtah) na Novém náměstí v ČT. Zahrada u domu, sklep, plastová okna. Klidná a bezpečná lokalita. Cena 8 000,- (nájem, topení, voda) + cca 500,- (elektřina, plyn). Vratná kauce 8 000,- (jeden nájem dopředu). Ideální pro dva nekuřáky. Bez velkých zvířat. Tel.: 737 866 423.

  Osada Křivolík
předmětem zájmu České televize

Nejde o nový projekt, ale o připomenutí akce, kterou realizovalo brněnské studio České televize pro druhý program ČT a svou práci udělali skutečně velmi dobře. Týká se pravěké osady Křivolík, který vyrostla nedaleko České Třebové  díky Davidu Maršálkovi a skupině jeho přátel a má nyní své nezastupitelné místo  při studiu experimentální archeologie. David Maršálek je v pětadvacetiminutovém televizním pořadu představen jednak jako strojvedoucí Českých drah a současně jako náčelník pravěké osady Křivolík. O svém záměru hovoří s velkým zápalem a na stejnou notu jsou naladěni i jeho přátelé a také odborníci. Pořad stojí za to prohlédnout celý, můžete si jej prohlédnout po kliknutí na  odkaz ZDE