Českotřebovský deník 21/2020 (19/1) 

Velkou cenu České Třebové v judu  zakončily boje dorostenců



Na programu soutěže byla v neděli dopoledne kategorie U13 a odpoledne přišly na řadu dorostenecké kategorie.  Zatímco se připravovalo vyhlášení  výsledků žactva, probíhalo na ploše tělocvičny rozcvičování dorostenců. Také dorostenecká kategorie byla  dobře naplněna a pro soutěž taky byly plně využity oba víkendové dny. Navíc se v pondělí uskuteční ještě zajímavý seminář, kterého se zúčastní přední český reprezentant v judu Jaroslav Ježek.
Sportovní hala Skalka zažila zažila o uplynulém víkendu zatěžkávací zkoušku. Byla využita od rána do večera, halou prošlo jistě více než 2000 lidí. Zdálo se mi, že se to přes přece jen trochu projevilo na kvalitě vzduchu v hale, např. v neděli odpoledne při předávání cen, kdy se současně rozcvičovaly desítky dorostenců a současně zde byly až stovky mladších  judistů s jejich doprovodem. Zvýšená vlhkost vzduchu se mohla projevit na sportovních výkonech.  (mm)




Středoevropská mládežnická basketbalová liga míří opět do České Třebové

V programu využití sportovní haly Skalka najdeme na přelomový lednovo / únorový víkend termín dalšího turnaje Středoevropské mládežnické basketbalové ligy. Nebude to poprvé, co se mladí basketbalisté z Česka, Slovenska, Polska a Rakouska sejdou v naší sportovní hale  k turnaji v kategorii U14. Nedávno, v říjnu 2019 se zde konal první letošní turnaj této soutěže, za účasti dvou německých týmům z Jeny a Norimberku, vídeňského týmu Timberwolves, Interu Bratislava, polského týmu Zastal Zeliona Góra a  BK Pardubice. Česká Třebová bude hostitelem i dalšího turnaje od pátku 31.1. do neděle 2.2. 2020, kdy k nám přijedou slovenské týmy z Trnavy, Žiaru nad Hronom a Interu Bratislava, znovu přijede Zastal Zeliona Góra a vídeňský tým Timbervolves. Na tomto turnaji budou tedy pouze zahraniční účastníci. V této nemladší kategorii U14je do soutěže přihlášeno celkem 11 týmů a uskuteční se 5 turnajů (V loňském ročníku hrál i BK Litomyšl).
Soutěž. probíhá také v kategorii U16 (8 týmů) a U18 (8týmů). Také v těchto kategorií je vždy jeden turnaj spojen s českotřebovskou sportovní halou Skalka.  První turnaj kategorie U16 se také konal v České Třebové za účasti čtyř polských týmů, Sokola Pražského a basketbalistů z Norimberku a v kategorii U18 zde na turnaji opět hrály týmy ze stejných zemí. čtyřem turnajům pořádaných v této sezóně tak poznají Českou Třebovou  desítky mladých sportovců ze sousedních zemí EU.
Hlavním cílem soutěže je poskytnout klubům ve střední Evropě možnost mezinárodního srovnání. Jedná se o dlouhodobou soutěž, ve které každý tým odehraje v základní části 3 turnaje a nejlepší týmy čeká ještě závěrečný finálový turnaj. Zařazení  České Třebové do míst, kde se soutěž realizuje ukazuje na to, že nová českotřebovská hala Skalka s mezinárodními parametry pro basketbal má dobré využití i pro zahraniční turnaje. Je to výhodné právě ve spojení s ubytovací kapacitou  v sousední budově internátu. (mm)
 
Českotřebovský videodeník - leden  2020

Videopořad o celkové délce 17 minut  zahrnuje celkem 6 příspěvků - reportáží ze závěru prosince a začátku ledna - viz ZDE
 
1) Betlémské světlo v České Třebové
2) Vánoční turnaj v bendy v Benátkách
3) Otužilci nechali v Javorce odplavat rok 2019
4) Mezinárodní hokejový zápas
    HC Kohouti Č. Třebová - China Golden Dragons
5) Silvestrovský ohňostroj
6) Tříkrálový koncert
 
Kohouti prohráli v Litomyšli až po samostatných nájezdech 5 : 6

V předposledním utkání základní části soutěže vybojovali hokejisté České Třebové pouze jeden bod, když prohráli v neděli 19/1 v Litomyšli 5:6 po samostatných nájezdech. Tříbodovou výhru ztratili Kohouti necelou minutu před koncem normální hrací doby.
 
Volejbalisté Sokola Č. Třebová II se  drží na 2. místě II. ligy skupiny B

V sobotu 18. ledna hráli ve Dvoře Králové nad Labem a dokázali zde získat tří body za vítězství 3 : 1 ve odpoledním utkání, když dopoledne v 19 kole stejným poměrem prohráli. Skupinu vede suverénně Česká Lípa, která tento víkend v Chocni  dokázala dvakrát vyhrát. 3 : 0 a 3 : 1. Právě Choceň, která je nyní na 5. místě tabulky, bude příštím soupeřem českotřebovských sokolů  v hale ZŠ Nádražní. Sokol Č. Třebová II. je nyní stále na 2. místě se ztrátou 18 bodů na Českou Lípu.


Kuželkářská mistrovství ČR jednotlivců  jsou již připravena

Dřív bývalo zvykem, že se některý z mistrovských turnajů hrál také v naší kuželně u Národního domu, letos  není mezi pořadateli zařazena.   Kuželkářský svaz to vysvětluje velkým počtem zájemců o pořadatelství soutěží.  Nás zajímá nejvíce mistrovství ČR mužů, které se uskuteční 2. a 3. května v Praze kuželně TJ Žižkov za účasti 48 nejlepších kuželkářů. Ti postoupí na M ČR přes přebory jednotlivých krajů. Z Pardubického kraje jsou v kategorii mužů určeni 3 nejlepší jednotlivci.  Zajímají nás tyto soutěže:
Mistrovství ČR 2020 a finále Poháru ČKA
Muži Žižkov 2.-3.5.2020 48 02.05.2020
Senioři Val. Meziříčí 2.-3.5.2020 48 02.05.2020
Dvojice Muži Duchcov 06.06.2020 20 dvojic 06.06.2020 Tandem Muži Duchcov 07.06.2020 16 tandemů
Finále Poháru ČKA Muži:  Prostějov 30.-31. 5.2020 4 družstva 30.05.2020


Pohár České kuželkářské federace 2019/ 2020

Účastní se čtyřčlenná družstva.  Nyní jsou absolvována dvě předkola, kterých se zúčastnily týmy s nižších soutěží. Nyní 2. února startuje prvním kolem tzv. nadstavbová část Poháru ČKA, do kterého je zařazeno 32 účastníků. Také Lokomotiva Česká Třebová, která patří mezi 16 nasazených týmů. Ta se utká 2. února v Praze s týmem TJ Žižkov a odveta se hraje v naší kuželně. Termín domácí odvety nebyl ještě určen, musí být odehrán do 8. března. Z prvního kola vyjde 16 vítězů, postoupivších do 2. kola, tedy osmifinále poháru ČKA. Dále se během března, dubna odehraje čtvrtfinále a finálový turnaj je určen na 30. a 31. 5. 2020 do Prostějova. Zde se utkají čtyři nejlepší družstva. Vítěz poháru se pak ještě utká s nejlepším týmem z Česka v ligových soutěžích, tedy v Interlize o tzv. Superpohár. V minulém ročníku jej právě získali kuželkáři českotřebovské Lokomotivy,  jako třetí tým interligy byli nejlepším týmem ČR.

Jak si počínají florbalisté FbK Orlicko Třebovsko v regionální lize

Sobota 11.1.2020  -  Tréninkové centrum Sokoli Pardubice
FbK Orlicko-Třebovsko - FbC Titáni USK Pardubice 8:3
branky:
3. Vojta Šmíd, 7. Dominik Zlesák, 8. Dominik Zlesák, 11. Tomáš Langer, 30. Tomáš Langer, 34. Patrik Jurco, 34. Tomáš Langer, 44. Tomáš Langer - 9. Tomáš Pavel, 36. Vojtěch Havránek, 39. Vojtěch Havránek; rozhodčí: Tomáš Balachoncev - Jakub Březovský; vyloučení: 1:1; využití: 0:0; zásahy brankářů: Jakub Hrdlička 8 - Adam Pacinda 12; po třetinách: 4:1, 1:0, 3:2;
Sokoli Pardubice U50/B - FbK Orlicko-Třebovsko 1:3
branky:
17. Tomáš Číhař - 10. Tomáš Langer, 15. Tomáš Langer, 45. Tomáš Langer; rozhodčí: Tomáš Balachoncev - Jakub Březovský; vyloučení: 2:3; využití: 0:1; diváků: 10; zásahy brankářů: Martin Paukrt 15 - Karel Aubus 15; po třetinách: 0:2, 1:0, 0:1;
V Karlových Varech byla zahájena zimní olympiáda dětí a mládeže 2020

Slavnostní zahájení za účasti všech krajských delegací na zimním stadionu dne  19/1 se neobešlo bez zapálení olympijského ohně.  Vedoucím výpravy Pardubického kraje byl René Živný, vlajkonošem Dušan Salfický. Foto Luboš Kozel.

Žáci gymnázia a letecké střední školy Moravská Třebová v nových laboratořích

Studium přírodních věd má v Pardubickém kraji dlouhodobou podporu. Ve čtvrtek byly za účasti radního pro školství Bohumila Bernáška slavnostně otevřeny opravené učebny fyziky a chemie na Gymnáziu a Letecké střední odborné škole Moravská Třebová. 
„Pardubický kraj v posledních třech letech investoval významné částky do vybavení laboratoří a odborných učeben prakticky na všech krajských gymnáziích. Nejinak je tomu v Moravské Třebové, kde byla dokončena rekonstrukce dvou odborných učeben za přibližně 1,2 milionu korun. Došlo k výměně nábytku, podlahových krytin a bylo doplněno vybavení nutné pro práci s chemikáliemi a k fyzikálním pokusům,“ sdělil Bohumil Bernášek. 
V letošním roce čeká moravskotřebovské gymnázium další investice. V letních měsících se řemeslníci vrátí do prostor, které slouží studentům leteckého technického lycea. 
„Chystáme modernizaci počítačové učebny. Jedná se o novou klimatizaci, dále bude opravena podlaha a zakoupen moderní nábytek. Inovovány budou také počítače a softwarové vybavení. Počítáme s náklady převyšujícími 1 milion Kč,“ řekl Bohumil Bernášek. 
V průběhu prázdnin bude ve škole také rekonstruováno sociální zařízení za další 1 milion korun.