Českotřebovský deník 25/2020 (23/1)   
Výstava SAVCI - rekordy a kuriozity ze světa zvířat v Městském muzeu 

Nově otevřená výstava skutečně je určena dětem a má zajímavý zážitkový program

V městském muzeu proběhla ve čtvrtek 23. ledna podvečer vernisáž interaktivně naučné výstavy „SAVCI“, která představuje ty nejpikantnější zajímavosti o této živočišné třídě. Vernisáž obohatily děti z divadelního kroužku DDM Knoflíček, vernisážovou řeč pronesla  Pavla Šedivá. Škoda, že na zahájení výstavy nepřišel větší počet návštěvníků.
Výstava je určena především dětem, obsahuje mnoho zajímavostí ze světa zvířat - savců. Děti si zde mohou vyzkoušet rozpoznat různé druhy zvířat podle jejich srsti, stop i zvuků nebo napodobovat jejich pohyby. Velké oblibě se těšil hned po vernisáži zejména krtčí tunel a orangutaní provazová prolézačka. Pro školní mládež zde mají pořadatelé výstavy k dispozici  pracovní listy se zajímavými otázkami  ze světa zvířat. Cílem pořadatelů výstavy bylo pozvat do muzea především tu nejmladší generaci a rodiny s dětmi. Nyní v zimním a předjarním období není vždy možné vyrazit na vycházky. Proč tedy nezajít do muzea a seznámit se s rekordy a kuriozitami ze světa zvířat? 
Výstava byla zajištěna ve spolupráci s Centrem pro rodinu a  sociální péči z Ostravy. O výstavě, která bude otevřena až do 15. března 2020 natočil Českotřebovský deník krátkou videoreportáž, kterou brzo uvedeme. Více ZDE  (mm)

V neděli skončí základní část krajské hokejové ligy  

Ani předposlední kolo základní části krajské hokejové ligy nepřineslo rozuzlení v tom, která mužstva změří síly ve čtvrtfinále play off. Jasno bude až v neděli 26. ledna.
Středeční výsledky:  Lanškroun – Choceň 3:7, Chrudim – Litomyšl 10:1, Chotěboř – Světlá nad Sázavou 1:5, Moravská Třebová – Hlinsko 4:2. Hokejisté České Třebové měli volný los.  Jisté postavení v tabulce po skončení základní části mají tři týmy. První místo patří českotřebovským Kohoutům, na pátém místě skončí Hlinsko a poslední bude Lanškroun.  Ve čtvrtfinále narazí Kohouti na jednoho z dvojice Litomyšl/Chotěboř. První zápas odehrají v neděli 2. února v domácím prostředí. Program závěrečného kola: Choceň – Česká Třebová, Hlinsko – Lanškroun, Světlá nad Sázavou – Moravská Třebová, Litomyšl – Chotěboř. Chrudim má volný los.

Volný sociální byt na Semanínské ulici 

Město Česká Třebová  podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová pro sociálně potřebné občany a rodiny vyhlašuje k pronájmu 1 volný byt č. 11 o velikosti 1+2 na Semanínské ulici v čp. 2085 České Třebové:
Žádosti o byt si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději v pondělí 24. 02. 2020.
V České Třebové dne 23. ledna 2020                                                             Ing. Jiří Smrčka v. r. vedoucí odboru majetku

Radní se starosty o rozvoji Pardubického kraje v roce  2020

Ještě pár poznámek k velkému setkání rady kraje se starosty měst a obcí z Pardubického kraje Sice nás čekají v říjnu krajské volby, ale kdybychom pořád brali ohled na nějaké volby, pak bychom nic neudělali. Informovali jsme tedy o dotačních možnostech pro obce, velkých investičních akcích, opravách silnic, dopravní obslužnosti i novinkách v legislativě. Stavební zákon byl pouze jedním z mnoha témat. Mám radost, že naše krajská rada funguje bez vnitřních sporů, všichni táhneme za jeden provaz i s místními samosprávami. Na včerejší poradě to bylo velmi znát. Na úvod jsem požádal, abychom si připomněli minutou ticha památku druhého nejvyššího ústavního činitele předsedy Senát Parlamentu ČR Jaroslava Kubery, který v pondělí náhle zemřel. FB Martin Netolický

 

Prostřeno s Táňou Řehákovou na televizi Prima 

Čtvrtek 23.1.2020 prostřeno: Táňa Řeháková - Hubnutí speciál
Pět soutěžících, pět večeří, menu tradiční i exotická! Reality show Prostřeno! je každodenní návštěvou vašich domovů, přehlídkou tanců kolem plotny, lákavou ochutnávkou, ale i sondou odolnosti zúčastněných. Dívejte se a HODNOŤTE!!! Kromě šedesátitisícové výhry, která je výsledkem klání soupeřů, je tu i deset tisíc pro každého, koho zvolí diváci. Vyhrát může dokonce i divák, který se jen zúčastní hlasování. A to celých 10 tisíc korun!
Táňa Řeháková zde v roli hostitelky připravila zajímavé menu pro čtyři své televizní hosty. Padla spousta informací, které ocení přátelé dobrého a zdravého jídla.  Prezentovala i svou zahrádku a svou podnikatelskou provozovnu kosmetiky s poradenstvím Pod Jelenicí. Připravené jídlo chutnalo a od televizních hostů dostalo také slušné hodnocení, V jednom případě (od slečny Nikol) to ovšem byly jen 4 body z deseti. Podle facebookových ohlasů to byla nespravedlnost a snaha uspět na úkor profesionála:
Slečna Nikol se tedy před celým národem pěkně odkecala. Každému musí být jasné, že dala 4 jen proto, abys náhodou neměla víc než ona. Jinak jsi byla úžasná, moc se mi líbilo jak jsi se prezentovala. Jen malou poznámku ke kuchyni - proč je tam ta trouba proboha tak vysoko?
Koukám, že dnes byla použitá taktika. Někdo se tady opravdu nechce ztratit ve světě.  Jako dát 4 body ?
Čtyři body, tak nečestné a nesportovní. Dívka sice asi zítra vyhraje, ale věřím tomu, že z těch peněz radost mít nebude. Co vyšleš, to se ti vrátí. Za nás za všechny je vítěz jasný!
Táni to je mi fakt líto, že ti to ta nesympatická potvůrka tak zkazila - Jsi super, já bych před kamerami spálila i vodu.
Tedy mě se snad zvýšil tlak!! Co to tam mlela ta nesympatická mladá?a 4 body?to přehnala a dost!!jsem nakrknutá a je mi to líto.Táňo,byla jste super hostitelka(mm)
 
Oceněný redaktor Českotřebovského zpravodaje  ve Východočeské televizi V1 

Reportáž z předání ceny hejtmana Pardubického kraje 20. 1. lze najít na facebookovém profilu V1.

 ¨

Nápaditá expozice východních Čech na veletrhu cestovního ruchu v Bratislavě

Ve čtvrtek 23. ledna začal nejvýznamnější slovenský veletrh cestovního ruchu ITF Slovakiatour Bratislava, který bude pro návštěvníky otevřen až do neděle 26. ledna do 17 hodin na výstavišti Incheba Expo Bratislava. Pardubický kraj se zde prezentuje na společné expozici s Královéhradeckým krajem pod značkou Východní Čechy.
Na hrady a zámky jako významné turistické cíle regionu upozorňuje už samotný vzhled expozice, který je stylizován do podoby zámecké komnaty. Hrady, zámky a další historické památky při svých cestách podle průzkumu agentury CzechTourism z roku 2017 vyhledávají dvě třetiny domácích turistů, tyto cíle jsou ale atraktivní i pro zahraniční návštěvníky. Tradičně velmi navštěvované jsou zámky Litomyšl, Pardubice, Slatiňany, Moravská Třebová, Nové Hrady, Choltice nebo hrady Svojanov, Litice, Kunětická hora ad.
Na tiskové konferenci, která se konala na úvod veletrhu, oba kraje představily nejen svoje významné památky, ale i žhavá témata a novinky turistických oblastí v roce 2020.
„Prezentace na Slovensku je pro nás velmi důležitá, neboť počet slovenských turistů přijíždějících do našeho kraje stále roste a Slovensko patří co do počtu přenocování a příjezdů návštěvníků k našim nejvýznamnějším zahraničním trhům. I z tohoto důvodu jsme se v letošním roce rozhodli pro vlastní velkou expozici a nikoliv jen omezený prostor na stánku České republiky jako v letech minulých“, řekl René Živný, radní pro sport, volnočasové aktivity a cestovní ruch.
Návštěvníci veletrhu se zajímají i o aktivní turistiku a cykloturistiku v Pardubickém kraji, z pultu rychle mizí hlavně mapy, včetně zcela aktuálních cykloturistických.
„Vzhledem k dobrému jménu tohoto veletrhu a vysoké návštěvnosti věříme, že tato propagace je efektivní“, dodal René Živný.


Domy na Příhrádku jsou stavebně hotové, čeká je ještě jeden nátěr

Malé trojúhelníkovité náměstí s historickou kašnou, které tvoří spojku mezi Pernštýnskou ulicí a pardubickým zámkem, tedy takzvaný Příhrádek, už zase svítí novotou. Pardubický kraj zde dokončil stavební obnovu tří zchátralých domů pro Krajskou knihovnu v Pardubicích. V současné době tady stavbaři dodělávají poslední drobnosti, domy musí vyschnout a zanedlouho začne jejich vnitřní vybavování.  U příležitosti kontrolního dne pozval 1. náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu Roman Línek na prohlídku stavby i zástupce médií.
„Příhrádku říkáme srdce zlatého trojúhelníku.  Když jsme seděli s pány architekty Lábusem, Pleskotem a Všetečkou nad plány umístění krajských budov v Pardubicích, uvědomili jsme si, že mezi Pernštýnským náměstím, kde máme knihovnu, zámkem s muzeem a Winternitzovými mlýny s galerií vzniká takový zlatý trojúhelník, který bude významným táhlem pro návštěvníky. A Příhrádek je právě v jeho srdci,“ říká Roman Línek.
Dva hlavní problémy, které museli stavbaři při rekonstrukci Příhrádku řešit, byly ohrožená statika a velká vzlínající vlhkost „Domy z 16. století jsou tu postaveny na dřevěných pilotách, které v zemi samozřejmě zůstaly, jen jsou zpevněné takzvanými mikropilotami. Injektáž zpevnila i zdi a klenby. Vlhkost pak pomohly odstranit nové výsypy v základech, venkovní izolace a také systém elektroosmózy, který prochází celým přízemím domů. Nechybí také různé odvětrávací desky a částečně i sanační omítky. Celkové vysychání stavby se ale odhaduje až na dva roky,“ konstatuje Línek.
Repasování nebo přesné kopie
Celou stavbu bedlivě sledovali památkáři. Všechny historické prvky, které bylo možné rekonstruovat či repasovat, v domech zůstaly, u zbytku se vyráběly co nejpřesnější kopie. „Zůstala tu většina historických střešních trámů, ale bobrovky na střeše jsou samozřejmě nové.  Na střeše domu čp. 8 směrem na západ jsou obnovená takzvaná volská oka, tedy historická střešní okna. Přibližně 40 procent oken a dveří bylo repasováno, ostatní jsou pak přesné kopie. Kováři vyrobili podle původního kování i stejné systémy tyčového zavírání oken.  Některé exponované dřevěné prvky jsou vytvořeny zcela nově – například terasa směrem k zámku, na kterou byl použit trvanlivý teak, nebo replika dřevěné verandy na téže straně, která je z borovicového dřeva,“ vysvětluje Línek.
Prostor dostali archeologové i restaurátoři
Podle zatím průběžných zpráv archeologů a restaurátorů se zde našla řada pozůstatků domácího vybavení, černá kuchyně a také dvě skrytá schodiště.  Archeologové považují obecně za nejpřínosnější nálezy vrstev pocházejících až ze 14. století, které dokládají využívání tohoto místa i v dobách dávno před příchodem Pernštejnů. Hodnotné jsou i nálezy zlomků kamnových kachlů s husitskou tématikou. Nejzajímavější nálezy z mladšího období tvoří kolekce čtyř dobře zachovalých bot ze 17. a 18. stoletím nalezených v různých místech půdních prostor. Kuriózním nálezem je malá sbírka perokreseb, zřejmě karikatur, doplněných krátkým milostným veršem ze 17. století.
Restaurátoři odkrývali na zdech v domech čp. 7 a 6 až deset vrstev na vnitřních omítkách. Objevili zde fragmenty původních renesančních, barokních i klasicistních maleb, které zadokumentovali. Na několika místech, v bývalé soudní světnici, v soudní síni a alkovně, budou prezentovány původní renesanční omítky a stavební prvky, na dalších místech ale byly opět zakryty.
Okrová, cihlově červená a šmolková
Pardubičtí občané pamatují, že před rekonstrukcí měly domy poměrně výrazné barvy, nyní působí měkčeji. „Ve spolupráci s památkáři usilujeme o to, aby se barvy co nejvíce přiblížily těm původním, které byly nalezeny v historických vrstvách. Tyto barvy byly dané tehdejšími technologiemi. Proto současné nátěry napodobují dobovou barevnost, ale s pomocí nových technologií by měly být odolnější a trvanlivější.  Omítky směrem k zámku dostanou na jaře ještě jeden nátěr,“ upřesnil Roman Línek.
Moderní technologie a vybavení
Dávní obyvatelé Příhrádku by se asi divili té spoustě trubek a kabelů, které nyní v domech ústí. Stavitelům se podařilo navázat na rekonstrukci kanalizace celé oblasti, zároveň sem byl přiveden i optický kabel pro internet a další technologie. Samozřejmostí je nový systém vytápění v podlaze, klimatizace, nová sociální zařízení a protipožární a zabezpečovací systém.
Pro milovníky literatury, grafiky, hudby i vědy
A co všechno zájemci v rekonstruovaných domech po jejich vybavení najdou? „Když půjdete od Pernštýnského náměstí, tak hned za vstupní branou do Příhrádku bude umístěn grafický ateliér, jehož součástí bude i tiskařský lis z  Vokolkovy tiskárny. V tomto domě bude i veřejně přístupná čítárna s krásnou terasou,“ představuje budoucí vizi ředitelka Krajské knihovny v Pardubicích Radomíra Kodetová. „V prostředním domě bude hudební oddělení s doprovodnými aktivitami, ale také herna deskových her a badatelna zaměřená na kosmonautiku a astronomii. Věž bude patřit literárním tradicím, rodu Vokolkových a bude zde umístěn také malý edukační sál,“ dodává ředitelka.
Příhrádek už letos znovu ožije
Pardubický kraj získal léta nevyužívané budovy na Příhrádku převodem od státu v únoru 2016. Rozhodl se je využít pro potřeby Krajské knihovny. „V následujícím roce se zrodil projekt, který měl šanci uspět ve výzvách evropských fondů. Samotná stavba za celkem 39 milionů korun začala v roce 2017 a skončila v závěru loňského roku. Nyní se zde připravuje vnitřní vybavení za přibližně 14 milionů korun.  Projekt získal dotaci z Evropské unie, která tvoří 85 procent nákladů. Před dvěma lety jsme si takzvaným Vokolkovským jarem připomenuli významnou pardubickou rodinu, kterou komunisté v 50. letech minulého století připravili nejen o komerční a uměleckou tiskárnu, ale také o možnosti uplatnění jejich tří literárně a výtvarně nadaných synů. Věřím, že Knihovní centrum U Vokolků, které bychom chtěli v polovině roku předat veřejnosti, bude také důstojnou vzpomínkou na tento vskutku renesanční rod,“ dodal Roman Línek.
Uplatněny dvojice fotografi "dříve a dnes"


Cestovní agentura CAM s.r.o., Ústí nad Orlicí, M. R. Štefánika 234
telefon: 606 748 616   www.agenturacam.cz
q     Zveme vás na 4-denní relaxační výlet do termálních lázní v Maďarsku, Bűkfűrdó, hotel Répce Gold 4* s polopenzí
jedeme ve čtvrtek 16.4. - 19.4.2020 autobusem z ÚO a ČT
cena Kč 6 290,-/osoba v ceně je 3x ubytování s polopenzí, neomezený vstup do termálních lázní a zážitkové části, zapůjčení županu, pobytová taxa, doprava autobusem z ÚO a ČT
q Zahájili jsme prodej 12-denního zájezdu do Chorvatska, pobyt ve městech Omiš, Baška Voda, Makarska, Tučepi
jedeme ve středu 24.6. - 5.7.2020 z ÚO a ČT (odjezd ve středu 24.6. v 19,00 hod., příjezd v neděli 5.7. v 11,00 hod.)
ubytování 9 nocí v apartmánech, možnost polopenze
cena Kč  7 390,-/osoba v ceně je 9x ubytování, povlečení, pobytová taxa, doprava autobusem z ÚO a ČT
možnost polopenze v blízkosti apartmánů za příplatek Kč 3 700,-/osoba