Českotřebovský  deník 34/2020 (1/2)  
Na zimním stadionu je krasobruslařský víkend

Celá sobota až do večerních hodin a  velká část neděle patří na českotřebovském zimním stadionu krasobruslařům a zejména krasobruslařkám, kteří sem přijeli  z celé republiky..V sobotu se konala Českotřebovská pirueta, Velká cena města Česká Třebová v krasobruslení s celorepublikovým dosahem. Výkony krasobruslařů a krasobruslařek hodnotili odborní rozhodčí. Již po osmé hodině dopolední akci, navštívenou zástupci krasobruslařských oddílů z celé republiky zahájila také starostka města Magdaléna Peterková.  Akce měla perfektní organizaci, pevný řád.

Mezi závodníky se neztratila ani děvčata z českotřebovského krasobruslařského klubu. Ve startovních a výsledkových listinách jsem našel  v kategorii juniorek Radku Hůlkovou v žákyních pak Nikolu Orlichová, v kategorii mladší žákyně startovaly Veronika Broulíková a Andrea Petráňová (pro nemoc nezávodila Lucie Říhová). V kategorii nemladší žákyně startovala v modré skupině Kristina Chudá (10. místo) a Simona Poulová (15. místo), v bílé skupině Sofie Vápeníková (10. místo). 

Krasobruslařský víkend pokračuje ještě v neděli, kdy se konají  mezioddílové závody "Bruslička", opět s českotřebovskými účastníky a to od 8 - 16 hodin. Potom bude led zimního stadionu patřit hokejistům HC Kohouti, kteří zde budou hrát první čtvrtfinále play-off.


Pravěká osada Křivolík žila  v sobotu očekáváním jara

Jaro se už pomalu blíží! V tomto období sice bývá sníh, ale rodí se již první jehňata a to je předzvěst jara, které je očekáváno. Také dny se prodlužují, však o tom vypovídá  známé přísloví.  Nastává čas oslavit „Hromnice“ nebo „Imbolc“, jak jej nazývali v dávných dobách naši předkové. Návštěvníci pravěké osady Křivolík se v této době běžně brodí někdy i vysokým sněhem, letos mazlavým blátem. Přesto jich nebylo málo. Přicházeli sem rodiny s dětmi, také psů tu bylo nepočítaně. Hluk byl větší něž jindy a tak se ovečky šly schovat  někam dál a na ukázku zde zůstala jediná kravička. Podle slov náčelníka osady Davida Maršálka byli pořadatelé s průběhem akce spokojeni. Více ZDE


Kuželkáři v dalším domácím zápase interligy prohráli se Tatranem Sučany

Domácí Hosté  
KK Inter Bratislava TJ Sokol Luhačovice 3 : 5 3519 : 3577 Detail
KK PSJ Jihlava TJ Sokol Husovice 6 : 2 3485 : 3366 Detail
SKK Rokycany TJ Rakovice 6 : 2 3714 : 3693 Detail
ŠK Železiarne Podbrezová ŠKK Trstená Starek 6 : 2 3673 : 3585 Detail
TJ Lokomotiva Česká Třebová KK Tatran Sučany 3 : 5 3516 : 3592 Detail
Nejvíce se dařilo P. Jirouškovi a Jiřímu Hetychovi, kteří dali dvě českotřebovské šestistovky, Jan Bína vyšel tentokrát naprázdno jen s 572 body. Zato soupeř bodoval dobře - dal čtyři šestistovky a bylo rozhodnuto.  Od nástupu do jarní sezóny se tedy třebovským kuželkářům příliš nedaří. V tabulce jsou zatím na 4. místě.

CHCETE VIDĚT JAK SE STAVÍ D35?   (Aktuální snímky z 30.1.2020.)   

Včera jsem měl možnost v rámci cvičného letu ve vrtulníku Centra leteckého výcviku Pardubice, kde probíhalo školení jednoho z instruktorů, vidět aktuální stav výstavby prvních dvou úseků D35, na které jsme dlouhá léta čekali. Roky příprav a handrkování o pozemky skončilo v roce 2018, kdy byla slavnostně zahájena prvního úseku.
Všichni hejtmané a radní pro dopravu Pardubický kraj se snažili maximálně přispět k urychlení příprav. Jsem rád, že se vše podařilo a stavba probíhá, byť nyní tlačíme Ředitelství silnic a dálnic - ŘSD, aby se pokračovalo dále. Vysoké Mýto i Litomyšl nutně potřebují obchvaty v navazujících etapách, aby dálniční doprava neochromila centra měst. Mrkněte na pořízenou fotodokumentaci.
FB Martin Netolický
¨
Několik informací:
Úsek Opatovice - Časy 12,6 km - 3,39 mld. Kč
17 mostních objektů na dálnici, 6 mostních objektů nad dálnicí, mimoúrovňová křižovatka Rokytno a Časy
Úsek Časy - Ostrov: 14,7 km - 3,23 mld. Kč 
16 mostních objektů na dálnici, 4 mostní objekty nad dálnicí, mimoúrovňová křižovatka Dašice a Ostrov

Cestovní agentura CAM s.r.o., Ústí n. O. M. R. Štefánika 234
telefon: 606 748 616   www.agenturacam.cz
q     Zveme vás na 4-denní relaxační výlet do termálních lázní v Maďarsku, Bűkfűrdó, hotel Répce Gold 4* s polopenzí
jedeme ve čtvrtek 16.4. - 19.4.2020 autobusem z ÚO a ČT
cena Kč 6 290,-/osoba v ceně je 3x ubytování s polopenzí, neomezený vstup do termálních lázní a zážitkové části, zapůjčení županu, pobytová taxa, doprava autobusem z ÚO a ČT
q Zahájili jsme prodej 12-denního zájezdu do Chorvatska, pobyt ve městech Omiš, Baška Voda, Makarska, Tučepi
jedeme ve středu 24.6. - 5.7.2020 z ÚO a ČT (odjezd ve středu 24.6. v 19,00 hod., příjezd v neděli 5.7. v 11,00 hod.)
ubytování 9 nocí v apartmánech, možnost polopenze
cena Kč  7 390,-/osoba v ceně je 9x ubytování, povlečení, pobytová taxa, doprava autobusem z ÚO a ČT
možnost polopenze v blízkosti apartmánů za příplatek Kč 3 700,-/osoba

  •   

    Děti z dětského domova obdivovaly kladrubské stáje a svezly se i kočárem

    Radní Bohumil Bernášek při své vánoční návštěvě dětského domova v Horní Čermné dětem slíbil návštěvu hřebčína a jezdecké školy v Kladrubech nad Labem. Na návštěvu přijelo ve středu sedm dětí s doprovodem a je docela možné, že Střední škola chovu koní a jezdectví získá v budoucnu nové žáky právě z Čermné.  
    „Splnil jsem přání dětí, které chtěly vidět koně. A kam jinam by se měly jet podívat než do Kladrub nad Labem. Námi zřizovaná střední škola zde funguje už od roku 1952. Areál státního hřebčína s okolní krajinou je od roku 2019 zařazen na „Seznam světového dědictví UNESCO,“ sdělil radní pro školství Bohumil Bernášek.
    Program byl pro celou výpravu připraven opravdu pestrý. Vyjížďka kočárem, návštěva hřebčína a dokonce možnost vidět výuku žáků prvního ročníku na koních při hodině jezdectví.  Program byl zakončen prohlídkou školy a internátu.  „Poprvé jsem jela kočárem a bylo to moc pěkné. Nejlepší však byla návštěva stájí. Zvažuji studium na zdejší škole a překvapilo mne, že se sem mohu hlásit i zájemci, kteří neumí jezdit,“ podělila se o své zážitky Markéta z DD Horní Čermná.