Českotřebovský deník 65/2020 (2/3)    

Návštěvy v Domově pro seniory jsou povoleny, dbejte na hygienická pravidla

Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci vyvolané novým typem koronaviru Covid-19 v České republice
žádáme všechny návštěvníky Domova pro seniory, aby důrazně dbali na hygienická pravidla, při vstupu do zařízení použili dezinfekční gel a na návštěvy nechodili v případě jakékoliv zdravotní indispozice.
Osoby, které se vrátily z rizikových oblastí (zejm. italské regiony Emilia-Romagna, Lombardie, Piedmont a Veneto), žádáme, aby do zařízení  nevstupovaly.
Děkujeme za pochopení a za to, že společně s námi chráníte zdraví našich uživatelů.
 
Poděkování z Domova pro seniory 

Moc ráda bych i vašim prostřednictvím poděkovala každému, kdo se byť i s jedním hlasem zapojil do soutěže na Orlickém deníku a podpořil náš českotřebovský Domov pro seniory. Soutěž jsme vyhráli!!!  (Ač si já i moji kolegové myslíme o způsobu hlasování své, podmínky byly pro všechny stejné a zkrátka se našlo víc příznivců České Třebové, kteří byli ochotni trávit čas „klikáním“… 
Nakonec jsme Ústí „porazili“ cca o 2500 hlasů…)   Tematické dny seniorů s dětmi začínají už tento měsíc, o všech setkáních budeme informovat… Prosím, zda byste krátkou zprávu mohli zveřejnit…  JUDr. Magdaléna Peterková
Finální stav hlasování:  Česká Třebová 31 657 hlasů : Ústí nad Orlicí  29 144 hlasů . Zvítězili jsme o 2513 hlasů!

Konec dočasnosti s Michalem Kocábem 5. března v 17:30 ve Vysokém Mýtě 

Beseda na téma odchodu sovětských vojsk z ČSFR r. 1991 s jedním z jeho hlavních aktérů, členem tehdejší parlamentní komise pro dohled na odsun sovětských vojsk, Michaelem KOCÁBEM.
Beseda se uskuteční ve čtvrtek 5.3. od 17:30 hod v M-Klubu ve Vysokém Mýtě (Litomyšlská 72)
Pořádá politický institut Topaz a Česká křesťanská akademie ve spolupráci s Regionálním muzeem Vysoké Mýto.
Moderuje Zdenka Hanyšová Celá. Vstupné dobrovolné.



Iscarex Cup opět láká běžce všech generací

Premiéra se koná v Pardubicích, derniéra v Němčicích. Od března do listopadu se především na Ústeckoorlicku, ale i v dalších částech kraje uskuteční závody populárního regionálního běžeckého seriálu. Od roku 2001 se ve sportovním kalendáři regionu objevuje Iscarex Cup. Ze skromných začátků, kdy se seriál skládal z dvaceti až třiceti závodů během roku, se vypracoval v podnik vpravdě „mamutí“. Vždyť v minulých pěti letech překračoval počet akcí pravidelně šedesátku.
Letošek nebude výjimkou. .... Více se dočtete  v článku na webu Orlického deníku ZDE
Tento úvodní odstavec  jsem si dovolil přetisknout a přidat odkaz na článek, ve kterém je skutečně dobrý přehled dění o bězích v Orlickém regionu, ale na druhé straně ani autorovi nestálo za to napsat, kdo že je vlastně pořadatelem tohoto běžeckého seriálu, který se ukázal po dvaceti letech jako nenahraditelný. A i když už byl loni Jan Šimůnek, duše a mecenáš celého podniku přesvědčen o tom, že by mohl s Iscarex pohárem skončit, byl svými přáteli přesvědčen k dalšímu ročníku, který se nakonec ukazuje jako velmi slibný.  Myslím, že pořadatelé si svou publicitu zaslouží a považuji za nespravedlivé, že to autor  uvedeného článku (Radek Halva) neudělal. (mm)
Sportovci Iscarexu se na halových přeborech Pardubického kraje neztratili

Českotřebovský atletický klub Iscarex má svůj junior tým, se kterým poctivě trénuje a vyrazil formu prodat na Přebor jednotlivců Pardubického kraje a to rovnou do Prahy na Strahov. O svém působení na halovém přeboru píší zajímavě a s mnoha fotografiemi na vlastním juniorském webu.
V neděli 2. 2. 2020 jsme brzy ráno odjeli vlakem směr Praha a vrátili se až po osmé hodině večerní unavení, ale spokojení. Byl to dlouhý výlet, ale rozhodně stál za to. Naši závodníci totiž předvedli parádní výkony, získali jsme hned několik medailí a padaly i mnohdy značně vousaté osobní rekordy.
1. místo Matěj Štantejský 800m žáci
1. místo Sára Viktorie Serbousková 800 m ženy
1. místo Adéla Stránská  vyhrála závod mužů i žen na 3000 metrů
1. místo Rozálie Vetchá - 800 metrů mladší žákyně
2. místo Andrea Kumpoštová 800 metrů žákyně
Celkem se nám podařilo získat pět medailí, z toho čtyři zlaté a jednu stříbrnou. Za vzornou reprezentaci patří pochvala všem, kteří v Praze závodili ...
 
Více informací najdete ZDE

Dva atleti Iscarexu na halovém mistrovství ČR  dorostu
Na Mistrovství republiky dorostu v hale se za náš klub AK ISCAREX kvalifikovali hned dva atleti. Pro Sáru Viktorii Serbouskovou to byla již několikátá účast na národním šampionátu, a tak si vedla velmi zkušeně. V sobotu s velkým přehledem postoupila mezi osm finalistek z druhého místa, o den později pak svůj výkon plus mínus zopakovala a vybojovala tak skvělé 5. místo. Gratulujeme.
Na dvojnásobné trati pak v neděli startoval Jan Šimůnek a již účast na šampionátu pro něj byla splněním jednoho ze sezónních cílů. V závodě si vedl velmi dobře, dlouho se držel v polovině startovního pole (16 závodníků). Ve finiši už mu ale lehce docházely síly, takže nakonec obsadil 14. místo a pouhá vteřinka ho dělila od prestižní TOP 10. I jemu gratulujeme a věříme, že v létě top desítka padne. Závody se konaly 15. a 16. února v Ostravě Vítkovicích
Foto Eduard Erben Český atletický svaz


Zveřejňování v registru smluv neprobíhalo vždy správně. Pozdní zveřejnění způsobilo neplatnost desítek smluv města

V příspěvku "Budování atletického stadionu na Skalce prošlo auditem" je uvedeno, že mezi zjištěnými nedostatky uvádí odbor vnitřního auditu problémy se zveřejněním některých smluv ve veřejném registru podle zákona č. 340/2015 Sb. O co se vlastně jedná?

Dnem 1. července 2016 vstoupil v účinnost Zákon o registru smluv (č. 340/2015 Sb.). a zároveň došlo ke spuštění Informačního systému registru smluv, označovaného též zkratkou ISRS, jehož podstatná část je veřejná.  Za předpokladu, že splňují podmínky pro povinné uveřejňování, je nezbytné uveřejňovat smlouvy uzavřené od 1. 7. 2016 včetně. Smlouvy je nutné v registru smluv uveřejnit nejpozději do 30 dnů od jejich uzavření. Ustanovení zákona o registru smluv, podle kterých je účinnost smluv podmíněna jejich uveřejněním, pak nabyla účinnosti 1. července 2017.

Kontrola odd. vnitřního auditu se týkala roku 2018. V této době již měly být všechny smlouvy uzavřené městem v tomto registru včas a ve správném formátu zveřejněny, jinak nejsou účinné. Při otevření veřejného registru  přes portál "Hlídač státu" je přitom možné najít poměrně velký počet (desítky) smluv, které mají problémy a podle výše uvedeného zákona nabyly účinnosti až po jejich řádném zveřejnění s velkou prodlevou.   VÍCE ZDE



Vykácením stromů u silnic nehodovost nesnížíme.
Účinnější je prevence rizikového chování řidičů

Policie České republiky za rok 2019 eviduje 2529 dopravních nehod, při kterých došlo ke srážce se stromem. Kolize si vyžádaly 93 obětí, těžce zraněno bylo 168 osob a lehce zraněno 1409 osob. Podle policejních statistik bylo nejčastější příčinou se stromy nepřizpůsobení rychlosti. Náraz do stromu pak byl už jen důsledkem nezodpovědného chování řidičů. Snížení počtu nehod a vážných následků má přinést novela zákona o silničním provozu pomocí přísnějších postihů a bezpečnostní opatření přímo na silnicích.
„Musíme si uvědomit, že stromy nejsou bezprostřední příčinou dopravních nehod. Namísto kácení můžeme závažným následkům srážkám se stromy velmi účinně předcházet snížením rychlostního limitu, dopravním značením a instalací svodidel. Pomáhá také natírání reflexní barvou a odrazky nebo systémová opatření, ke kterým patří zejména vzdělávání řidičů a přísnější postihy za nebezpečné přestupky. Jsme rádi, že stejný názor prosazuje také dopravní policie,“ upozorňuje Marcela Klemensová z Arniky.
K fatálním následkům po kolizi se stromem nejčastěji docházelo v zatáčkách nebo těsně po jejich projetí kvůli nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky. Nemůžeme však připustit plošné kácení stromů u silnic bez náhrady. Stromy je nutné pravidelně kontrolovat a ošetřovat. Ke kácení by silničáři měli přistoupit jen u nemocných dřevin nebo u těch, které svými kořeny zasahují do tělesa komunikace. Vždy ale až po vyhodnocení stavu stromu odborníkem a vždy s odpovídající náhradní výsadbou. Udržovat stromy v dobrém stavu je úkolem příslušných správců silnic.
Snížení počtu nehod a vážných následků si slibují zákonodárci od přísnějších postihů neukázněných řidičů. Návrh novely zákona o silničním provozu přináší zvýšení sankci, ať už ve formě pokut nebo bodů. Týká se to hlavně závažných přestupků, jako je nedání přednosti v jízdě nebo ohrožení chodce na přechodu, jízdy na červenou nebo otáčení na dálnici. Za řízení pod vlivem alkoholu a drog se má pokuta vyšplhat až na 75 tisíc korun. O novele bude v brzké době jednat parlament.
Jednou z nejrizikovějších skupin řidičů jsou čerství držitelé řidičských průkazů. Kvůli nezodpovědnosti a nedostatečné praxi způsobí každou desátou nehodu. V legislativním procesu už je proto řidičák na zkoušku a počítá se také s přísnějšími podmínkami pro absolvování autoškoly.
 
Pozvánky pro politicky angažované  

10.3. Pardubice – Štafeta pro demokracii - Milion chvilek pro demokracii
Veřejný protest a diskuse na téma doprava v Pardubickém kraji.
Více informací brzy na stránkách Milionu chvilek a nebo na facebooku.
 
19.3. Lanškroun – Na pivo s Mirkem Kalouskem
Tradiční akce na pivo, debata veřejnosti s Miroslavem Kalouskem, tentokrát v Music Baru Forea od 19:00 hod.
facebook události

 



Ostrava má nový klavír
za 4,6 milionu  

Do sídla Janáčkovy filharmonie Ostrava dorazil nový klavír za 4,6 milionu korun. Nástroj značky Steinway posluchači poprvé uslyší 30. března. Prvním umělcem, který mistrovský nástroj v Ostravě rozezní, bude v Domě kultury města Ostravy britský pianista Paul Lewis.
Foto: Ivo Kahánek, Jan Žemla, Lukáš Vondráček  Filharmonie klavír značky Steinway koupila v Německu. Řediteli orchestru Janu Žemlovi jej pomáhali vybírat dva světoví klavíristé Lukáš Vondráček a Ivo Kahánek.