Českotřebovský deník 318/2019 (18/11)
Před 30 lety: Co se dělo po 17. listopadu 1989 v České Třebové                         

PRVNÍ VELKOU PROTIREŽIMNÍ DEMONSTRACI V ČESKÉ TŘEBOVÉ 23.11. 1989 VYVOLALI STUDENTI GYMNÁZIA A ŽELEZNIČNÍ PRŮMYSLOVKY.
"Debata s průmyslováky snad pokračovala ještě chvíli uvnitř budovy gymnázia, stáli jsme na schodišti mezi přízemím a prvním patrem. Bylo nás několik desítek – část průmyslováků zřejmě odešla rovnou od školy. Domluvilo se, že zítra, tj. ve čtvrtek, uděláme demonstraci na náměstí, se srazem u gymplu a společně půjdeme přes kus města, aby se k nám přidali další lidi. Ten den jsme měli němčinu, kde jsme s Kamilou Horáčkovou a Andreou Hostýnkovou (a snad ještě s někým jiným) vymysleli poměrně krátký text s pozvánkou na demonstraci, který pak jedna z těchto dvou rozmnožila doma na psacím stroji.
Druhý den, buď ještě ráno před školou nebo dopoledne, zřejmě o velké přestávce, ho někdo donesl na průmku a mám dojem, že i na dopravku, protože na té demonstraci byli i studenti z dopravky (tehdy sídlící v Komenského ulici) .
Před demonstrací jsme měli sraz před gymplem. (Zrovna v době, kdy tam chodili rodiče na nějaké třídní schůzky.) Sešlo se nás něco kolem stovky, snad do sto padesáti; zahnuli jsme po Litomyšlské doprava, pak jsme šli přes Nové náměstí, snad i částečně přes Trávník, protože tam bydlí hodně lidí, chtěli jsme, aby se k nám přidali. Sadovou ulicí jsme zamířili směrem k nádraží, ale ještě před nádražím jsme zatočili doleva na Nádražní ulici, kolem kina Svět a okolo policejní stanice jsme došli na náměstí. Cestou se k nám přidalo hodně lidí, protože mi přišlo, že Staré náměstí bylo zhruba z půlky zaplněné. Do té doby se lidé scházeli na náměstí jen v hloučcích..." 
Byla to složitá doba, studenti (nejen) z českotřebovského gymnázia patřily mezi hybné síly dění v našem městě. Autentické záznamy dotvářejí dojem z dění před 30 lety. Připomeňme, že tehdejším studentům, iniciátorům akce bylo tehdy kolem 16 let, byli studenty 2. ročníku čtyřletého gymnaziálního studia a na dění ve společnosti neuvěřitelně citliví. Nechtěli jen přihlížet tomu, co se děje v Praze!  Připravuje se setkání stejných aktérů nyní (přesně na den), tedy po 30 letech. (S využitím textu J. Justa)
(Použitá fotografie Karla Šillera byla pořízena během generální stávky 27.11., tedy o 4 dny později. )


Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) navštívil Českou Třebovou

V pondělí 18. listopadu 2019  poctil naše město  na oficiální návštěvě poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Marek Výborný. Před polednem byl přijat na českotřebovské radnici starostkou města Magdalénou Peterkovou, v další části jeho návštěvy  jeho program v našem městě zajišťovala MO KDU-ČSL a její předseda Bc. Martin Voleský. Podvečer  se potom v Malém sále Kulturního centra konala živá beseda beseda "Na slovíčko s Markem Výborným", na které rezonovalo téma "30 let znovuzískané svobody."


KULTURNÍ CENTRUM OZNAMUJE:

Nemáte ještě vánoční dárek? Potěšte své blízké kulturním zážitkem. Již nyní v prodeji akce:
21.1. 2020 - Včera, dnes a zítra aneb Felix Holzmann se vrací!
4. 2. 2020 - Potměšilý host - písně Petra Hapky opět ožívají
19.3. 2020 - Karel Plíhal - recitál
Těšíme se na Vás.
Náhradní termín pro Divadelní předplatné Podzim 2019 za měsíc listopad:
28. 1. 2020 Velká zebra, aneb jakže se to jmenujete?
 
Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice  Česká Třebová
Hledáme nového kolegu – kolegyni

Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice přijme:
→ ihned učitele/-ku I. stupně na celý nebo částečný úvazek (záskok)
→ od ledna 2020 - učitele/-ku anglického jazyka pro 2. stupeň na úvazek dle domluvy
 
Nabídky životopisů posílejte na e-mail reditel@zs-ustecka.cz nebo volejte na tel. 465 531054 nebo 605 717350.

AUTOGRAMIÁDA V KNIHKUPECTVÍ KOSMAS

 

Majetkové změny ve společnosti MIKA, a.s. Česká Třebová

V závěru měsíce října došlo v českotřebovské společnosti Mika a.s. ke uměnám, vlastnické struktury. Ke dni 26. 10. došlo k faktickému předání  (prodeji) firmy na nové vlastníky, změnilo se složení orgánů společnosti.  Novými vlastníky společnosti jsou Torsten Krüger (Německo) a Igor Rabin (Mikulov). Základní kapitál firmy má hodnotu 21 mil. Kč.
Společnost MIKA, a.s. sídlí v České Třebové na Skalce 1858 vznikla v devadesátých letech jako společný podnikatelský záměr bratří Ing. Lubomíra Balhara (Česká Třebová)  a Ing. Vladimíra Balhara (Praha), první vztahy k firmě lze vystopovat v letech 1992 a 1993, zápis v obchodním rejstříku vedeného Krajským, soudem v Hradci Králové, kterým byla zavedena Mika, a.s. je k 15.3. 1993, sídlo firmy bylo tehdy ještě v bytě Lubomíra Balhara na sídlišti Lhotka. V roce 1996 s společnost dokončila úpravy prostor na Skalce 1858, kde sídlí dodnes.  V roce 2006 odešel  z firmy Ing. Vladimír Balhar. Nyní 26. října nahradil v dozorčí radě Ing. Lubomíra Balhara Torsten Krüger a v představenstvu  nahradil Miroslavu Balharovou  Igor Rabin.
Generálním ředitelem společnosti MIKA, a.s. je Igor Rabin, MBA, který je současně členem představenstva společnosti. obchodním ředitelkou firmy je Ing. Kateřina Štanclová, Ph.D. Ing. Lubomír Balhar zůstává managerem výzkumu. Firma má dceřinnou společnost MIKA Bratislava, s.r.o.
Společnost MIka se zabývá výrobou vlasové i tělové kosmetiky, dezinfekčních přípravků, čisticích prostředků a bytové chemie. Nabízí také produkty agrochemie a technické chemie. Prodává dětskou kosmetiku, prací prostředky a aviváže, neutralizátory zápachů, zásobníky papírových ručníků a další.


Strojírenská skupina SkyLimit převzala ústeckou společnost VMK-CZ  

Česká skupina SkyLimit Industry, kterou tvoří malé a střední strojírenské podniky, oznámila akvizici společnosti VMK-CZ, jež se zabývá vývojem a výrobou jednoúčelových strojů a automatizovaných linek. Skupinu tak nyní tvoří pět nezávisle hospodařících společností s kumulovaným obratem přes 600 milionů korun a celkovém počtu 300 zaměstnanců.
Fond SkyLimit Industry SICAV, který je investičním nástrojem skupiny SkyLimit, získal ve společnosti VMK-CZ majoritní podíl přes 70 procent. Ten odkoupil od dosavadního vlastníka – firmy FOREZ, výrobce součástek pro automobilový průmysl. Původní majitel si ve VMK-CZ ponechá minoritu a současní manažeři budou nadále působit ve vedoucích rolích.
VMK-CZ s.r.o. je po dosavadních nákupech společností STS Olbramovice a.s., INOX Technology a.s., Ventos Energy Solutions, a.s., a TECHNIK PARTNER, s.r.o. celkově pátou akvizicí SkyLimit Industry. Společnost z Ústí nad Orlicí dosáhla v loňském roce tržeb přes 100 milionů korun. Ukazatel zisku před úroky, odpisy a zdaněním (EBITDA) činil zhruba 16 milionů Kč při dvojciferné marži.
„Naše společnost Forez se jako stoprocentní vlastník VMK-CZ rozhodovala, jakým směrem se vydá v oblasti průmyslové automatizace. Chtěli jsme se stát ještě větším hráčem na trhu a nabídnout zákazníkům řešení, která nebudou omezena personální, výrobní nebo kapitálovou kapacitou. Proto jsme za přispění poradců z PwC a PwC Legal spojili síly se skupinou Skylimit,“ komentuje akvizici finanční ředitel společnost Forez, s.r.o., Serge Faltus.
VMK-CZ působí na trhu od roku 1999, má 36 zaměstnanců a specializuje se na jednoúčelové stroje, automatizované výrobní linky a montážní robotizovaná pracoviště s vlastním elektrotechnickým i softwarovým řešením. Ty dodává zákazníkům z oblastí automobilového, elektrotechnického, zdravotnického či potravinářského průmyslu.
Průměrný roční růst tržeb VMK-CZ činil za poslední čtyři roky 12,8 procenta. V současné době společnost disponuje objednávkami, které znamenají plnou vytíženost výrobních kapacit do poloviny roku 2020. Součástí transakce, jejímž poradcem byla advokátní kancelář Havel & Partners a akviziční financování poskytla UniCredit Bank, je také vstup klíčových manažerů do majetkové struktury firmy.

Do interní ambulance a diabetické poradny Městské polikliniky v České Třebové hledám zdravotní sestru. Nástup l. l. 2020, velmi dobré platové podmínky, úvazek 0,75 , případně l,00, pěkné pracovní prostředí, 5 týdnů dovolené, 3 dny jako sick days, příspěvek na obědy.

Předpokladem  je příslušná  kvalifikace a určitá praxe, schopnost empatické komunikace, spolehlivost.
Za nabídky děkuje MUDr. Hana Fialová, kontakt: 465 534 236  v pracovní dny, mail:
interna.hanafialova@seznam.cz



MUDr. Hana Horáková ( stomatologie)

oznamuje, že od 1.1.2020 bude platit pouze mobilní telefonní číslo  731 791 438  Telefony budeme vyřizovat denně mezi 12:00-14:00 hod Prosíme pacienty o komunikaci prostřednictvím emailu . ( hahorakova@email.cz)

Koupím garáž V Lukách, telefon  603 720 832    

  •  

    Pardubice oslavily 30 let svobody mládežnickým hokejem

    Zatímco úvodní kolo Sev.en Hockey Cupu opanovali na domácím ledě mladí hokejisté HC Litvínov, druhé kolo v Pardubicích přineslo v atmosféře sametového výročí  17. listopadu pořádně zamotanou zápletku. Nejvíce bodů za dvě výhry a jednu porážku v prodloužení nasbírali PSG Berani Zlín, tentokrát však žádný z týmů neodešel s prázdnou a potvrdilo se, že v prestižním turnaji čtyř mládežnických týmů do 14 let může každý porazit každého.
    Největší překvapení přinesl předposlední zápas, v němž Rytíři z Kladna, kteří dosud nezískali ani bod, přetlačili v prodloužení Berany ze Zlína. HC Berani Zlín se přesto po 2. kole vyhoupli do čela průběžného pořadí. Po rozpačitém vstupu do turnaje Sev.en Hockey Cup využili domácího prostředí hokejisté HC Dynamo Pardubice. V pardubické enteria areně dokázali porazit Kladno i favorizovaný Litvínov.
    Příští kolo turnaje se uskuteční 15. prosince ve Zlíně. Sev.en Hockey Cup je určen pro hokejisty do 14 let, a reprezentuje tedy přehlídku mladých talentů. Výběr čtyř účastníků turnaje vyplývá z regionů, v nichž má své energetické provozy organizátor soutěže. Skupina Sev.en Energy momentálně provozuje uhelné lomy u Litvínova, elektrárnu u Pardubic a teplárny v Kladně a ve Zlíně. Ambicí pořadatele je založit sportovní tradici, která posílí vztahy a nastartuje zdravou rivalitu mezi jednotlivými subjekty v rámci Skupiny a zároveň pomůže rozvoji mládežnického hokeje v Česku.