Českotřebovský deník 260/2019 (20/9)
KOJK koncertoval ve Švýcarsku  

Komorní orchestr Jaroslava Kociana má za sebou  již několik zahraničních cest, nicméně ta srpnová vedla do Švýcarska a tam KOJK ještě nebyl.  Akce se uskutečnila díky spolupráci s Basilejským Komorním orchestrem Farandole, jehož uměleckým vedoucím je  absolvent českotřebovské Zušky MgA. Jiří Němeček (ve třídě Josefa Petráka). Krammer Ensemble Farandole  vystupoval letos v dubnu společně s KOJKEM u nás v České Třebové v programu Hudebního festivalu Antonína Bennewitze a v srpnu si oba orchestry navzájem vyměnily role hosta a hostitele. 
Zájezd do Švýcarska se uskutečnil v týdnu od 19. - 25. srpna. Členové KOJKU byli ubytováni u svých švýcarských kolegů v Basileji, v týdnu  poctivě zkoušeli (samostatně i společně KOJK + KEF), ale  ve středu věnovali jeden den odpočinku aby absolvovali  velmi dobře zvolený výlet do okolí. Navštívili nejen Bern, ale výběr padl na horu Niesen, kam vozí turisty speciální vlak. Nahoře bylo krásné počasí , krásné výhledy... Vynikající organizace zkoušek  umožnila dobrou přípravu  na dva nezapomenutelné koncertní večery v Dorfkirche Kleinhüningen Basel, o kterých bude třeba napsat více podrobností. oba koncerty zakončila Fantazie z   West Side Story pro velký smyčcový orchestr Leonarda  Bernsteina, který provedla v roli dirigenta Jana Mimrová.  O zájezdu českotřebovského Komorního orchestru Jaroslava Kociana připravujeme samostatný článek.
 
Cesta za skřítkem Habrmánkem

Již po páté jsme se začátkem školního roku setkali na společné odpolední procházce Javorkou – letos 17. září.
Počasí nám naštěstí přálo.  Přišlo mnoho dětí se svými rodiči, prarodiči i sourozenci. Děti postupně a s chutí plnily různé vědomostní a pohybové úkoly. V cíli je čekalo několik symbolických odměn,  včetně „ skřítkových medailí“. Závěrečnou aktivitou se letos stalo veliké papírové plátno  k výtvarnému zachycení bezprostředních dojmů a pocitů.
Navštívila nás i paní starostka a českotřebovská televize OIK.  Děkujeme.  Nejdůležitější jsou však zážitky a společný čas s novými či známými kamarády, ostatními rodiči a pedagogy, kteří je budou nastávajícím rokem provázet.
Příjemný školní rok v naší školce přeje Habrmánek a všichni zaměstnanci.

Děti z MŠ U Koupaliště na Barevném dni s odpady.

Dne 19. září se třída Veverek a Ježečků zúčastnila akce na Starém náměstí – Barevný den s odpady. Akce byla za zaměřená na propagaci a podporu třídění odpadů, kde se děti hravou formou seznámily s důležitostí třídění a dozvěděly se, proč vůbec odpad třídit. Na různých stanovištích si  ověřovaly své vědomosti, které posbíraly v mateřské škole i doma a získávaly poznatky nové.  Pro děti byly připraveny různé nafukovací atrakce. Propagační materiál využijeme v MŠ.  Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště.

CYKLUS BLANKA KOSTŘICOVÁ UVÁDÍ
AUTORSKÉ ČTENÍ SYLVIE RICHTEROVÉ

Prof.PhDr. Sylvie Richterová (1945 Brno) je ve světě uznávaná prozaička, básnířka a literární vědkyně.
V roce 1971 přesídlila se svým mužem, italským literárním vědcem Sergio Corduasem, do Itálie, kde přednášela českou literaturu na univerzitách v Římě, Padově a Viterbu. Přestože byla v Itálii legálně, pro svou otevřenou podporu českého disentu se ocitla mezi tzv. zakázanými autory.
Čeští čtenáři se tedy s jejím dílem mohli seznámit až po roce 1989. – Sylvie Richterová představí v České Třebové svoje dílo prozaické. Nebude to její první zdejší čtení – před třinácti lety vystoupila (společně s Jiřím Kratochvilem) v Modrém trpaslíku.
 
Blanka Kostřicová přečte na úvod večera svou povídku Everest a trpaslík (z Třebovských povídek), která je inspirována tímto prvním třebovským čtením Sylvie Richterové.
 
„To město jsem znala jen jako rychlíkovou zastávku, projížděla jsem jím vždy na svých cestách z Brna do Prahy a zpět, ale nikdy jsem tady nevystoupila a nikdy by mě to taky nenapadlo, nebýt dopisu jedné místní obyvatelky, která mě sem pozvala na čtení…“

 

Autorské čtení se koná
v pondělí 4. listopadu v 19 hodin
v 1. patře Městské knihovny.  


Pozvánka do knihovny  Michaela Hrdá: Island nalehko

1. 10. 2019 od 18:00
Rozhodnutí odjet sama na Island padlo během 3 minut a během 3 hodin byla zhruba "naplánovaná" měsíční cesta, při které jsem oslavila své 30. narozeniny. Odjížděla jsem ale s velkým respektem a téměř žádným očekáváním. Jediné, co jsem věděla, bylo, že to bude jeden z těch nejlepších tripů a to taky byl. Celý měsíc jsem SPALA JEN POD PLACHTOU, objela celý ostrov STOPEM, ušla spoustu kilometrů přes hory i řeky, kde jsem nepotkala několik dnů živáčka, ale také jsem uzavřela nejedno přátelství, která mi mnohdy pomohla v rozhodnutí, kam se moje kroky budou ubírat dál. A při tom všem jsem JEDLA ZADARMO A UTRATILA MÉNĚ, NEŽ JE ČESKÁ MINIMÁLNÍ MZDA. Získala jsem ale víc, než na jakékoliv jiné cestě, inspirovala se v mnoha místních projektech, o které se s vámi taky podělím i spolu s mými zážitky, tipy a triky jak se na nejen Islandu vyhnout velký útratě, těžkýmu báglu a hromadě turistů. Vstupné: 50 Kč.  Týden knihoven 30. 9.–6. 10. 2019  -
 
Petr Vomáčka: Milníky a historické orientační sloupy

3. 10. 2019 od 17:00, Teenspace
Přednáška bude věnována kamenným silničním milníkům Pardubického kraje, které se do dnešní doby dochovaly většinou poblíž silnic ale i na nepůvodním místě.
Druhá část přednášky bude popisovat veřejnosti téměř neznámé orientační sloupy.
U důležitých cest (ještě před vybudováním silniční a železniční sítě) už minimálně v 18. století sloužily poutníkům k orientaci v krajině.
Tyto unikátní památky se v celé České republice zachovaly pouze na Českomoravském pomezí poblíž Svitav. Součástí přednášky budou i fotografie jednotlivých objektů. Vstup zdarma.
 
Naty Poledňáková: Barevná ARTE relaxace

4. 10. 2019 od 16:00 (doba trvání 2,5–3 hodiny)
Užijte si barevnou relaxaci v inspirativním prostoru Teenspace v městské knihovně.
Cílem je uvolnit svou kreativitu a nabít se energií, užít si spontánnost a sdílení pocitů za využití jednoduchých postupů artefiletiky a arteterapie i automatické kresby.
Akce je vhodná pro dospělé. Materiál i nápoje jsou zajištěny.
Cena: 50 Kč, platba na místě. Pouze pro předem přihlášené.
Jakou barvu má tvoje ranní nálada? Po jaké pastelce ze 30 sáhneš při představě své oblíbené písně?
Je pátek odpoledne - chvíle mezi BYLO a BUDE - dovol si úkrok mimo čas. Uvolni to, co se v Tobě nashromáždilo a udělej prostor pro další možnosti.
Místo, denní doba nebo krátký příběh navozují asociaci a je na Tobě, jakou barvou ji znázorníš.
Nebudeme rozebírat žádná dramata...jen si počmáráme několik papírů a zkusíme navzájem aktivní empatické nacítění sousedovy/sousedčiny barevné... třeba i skvrny :-)
Mluv o čem chceš a o čem nechceš - nemluv.
Raduj se, že sis dopřál/a zastavení v dravém proudu reality.
Těším se na všechny! Naty
 
Dana Studničková: Aby záda nebolela

10. 10. 2019 od 18:00, Teenspace
Přednáška i ukázka cvičení podle Ludmily Mojžíšové, aby záda nebolela. Lektorka: Ing. Dana Studničková. Možnost přinést si sebou vlastní karimatku a vyzkoušet si jednotlivé cviky pod vedením lektorky. Vstupné: 50 Kč.
 
Erasmus Days 2019 – Živá knihovna

11. 10. 2019 od 15:00–17:00
V roli knih vystoupí dobrovolníci z projektů Evropský sbor solidarity z různých zemí, kteří budou vyprávět svůj životní osud – jak se stali dobrovolníky v ČR, jaké je to být zde dobrovolníkem a jaké mají zkušenosti s rozdílnou mentalitou i kulturou. Můžete si procvičit angličtinu či jejich rodný jazyk (např.: italštinu) – překladatel bude popřípadě k dispozici. Akce proběhne v prostorách Městské knihovny Česká Třebová před oddělením pro dospělé.
Akci pořádá Dům dětí a mládeže Kamarád, Česká Třebová ve spolupráci s Městskou knihovnou Česká Třebová, DDM Lanškroun Damián  a DDM Vysoké Mýto Mikádo.

Putovní výstava
Než přišla svoboda je už na čtyřech místech kraje k vidění

Tento týden představil Pardubický kraj putovní venkovní výstavu s názvem „Než přišla svoboda“ v Pardubicích, Heřmanově Městci, Svitavách a v Ústí nad Orlicí. V každém městě pobude 14 dní a pak se bude stěhovat do dalších míst, celkem jich bude v našem kraji šestnáct. Od 3. října bude výstava v České Třebové.
Výstavu k ilustraci života v našem kraji v období 1969-1989 připravila čtyři krajská muzea ze svých sbírek. Je určena jak pamětníkům doby normalizace, tak i mladým lidem, kteří si některé skutečnosti dnes ani neumí představit.
„Většina výstav se letos po 30 letech vrací k samotné sametové revoluci, ale my jsme chtěli ukázat, proč se lidé s minulým režimem rádi rozloučili. Naše muzea sesbírala množství fotografií a dokumentů z přímo  našeho kraje, a tak se lidé mohou podívat třeba na povinné prvomájové průvody v našich městech, na fronty před obchody, nebo jak sovětští vojáci pálili pneumatiky ve Vysokém Mýtě a mnoho dalších konkrétních věcí,“ říká iniciátor výstavy Roman Línek.
Vernisáží se tento týden zúčastnili také někteří pamětníci předlistopadového útlaku režimu nepohodlných osob, v Pardubicích disidentka a chartistka Jarmila Stibicová a v Ústí nad Orlicí evangelický farář a spisovatel Ervín Kukuczka.
U příležitosti zahájení výstavy se účastníci mohli zapojit do doprovodných programů muzeí a třeba si připomenout, jak se vázal pionýrský šátek, jak těžký byl nácvik průchodu kontaminovaným pásmem, vyzkouší si dobové plynové masky a ochranné oděvy, vyplní výjezdní doložku nebo projdou kvíz s tématem spartakiád.


JÍDLO JAKO LÉK, NEBO TAKY JED

Kurzy Táňi Řehákové


Oblíbené kurzy v České Třebové  pod názvem JÍDLO JAKO LÉK, NEBO TAKY JED nabízí řadu možností jak jídelníček zpestřit, umět si poradit při sestavě jídelníčku, který podporuje vitalitu, metabolismus i naše myšlení
Místo konání - SALONEK V PIVOVARU FALTUS.
Přihlásit se:  https://www.studiotana.cz/kurzy , nebo na telefonu 776 793 552
17.říjen -     Seznámení s potravinami, které podporují zdravotní stav 
                    Nadváha, prevence nadváhy dětí 
                    Možnosti dietní stravy a čemu říkáme dieta
                    Co je to ketonová dieta 
                    Redukce hmotnosti 
                    Ochutnávka 
                    Na přání osobní konzultace, měření tlaku a tuku v těle

BONUS NAVÍC - PRO ZÁJEMCE ZÁVĚREM PŘEDVEDENÍ A OCHUTNÁVKA KETOMIX PRODUKTŮ, OCHUTNÁVKA ČEKANKOVÝCH SIRUPŮ A SLADKOSTÍ PRO DĚTI, PŘÍRODNÍ CUKRY VHODNÉ I PRO DIA. 

21. listopad - Seznámení s potravinami, které podporují náš zdravotní stav 
                      Nadváha, prevence nadváhy dětí 
                     Co je ketonová dieta
                     Orientace v sacharidech a cukrech
                     Redukce hmotnosti 
                     Ochutnávka cukroví bez mouky a cukru
                     Vánoce a Sivestr bez zbytečných kilogramů
                     Na přání osobní konzultace, měření tlaku a tuku v těle

 BONUS NAVÍC - PRO ZÁJEMCE ZÁVĚREM PŘEDVEDENÍ A OCHUTNÁVKA KETOMIX PRODUKTŮ, OCHUTNÁVKA ČEKANKOVÝCH SIRUPŮ A SLADKOSTÍ PRO DĚTI,
PŘÍRODNÍ PRODUKTY I PRO DIA BEZ PŘIDANÝCH SLADIDEL

Chcete vypadat lépe, cítit se zdravější a začít s programem hubnutí? V tom případě máte poradenství a kurzy automaticky ZDARMA ! Kurzy tak využijete pro udržení váhy a předcházení jojo efektu. I tak prosím svoji účast na kurzu nahlaste!  Od počtu účastníků se odvíjí příprava občerstvení. Děkuji ! Těším se na vás ! Táňa