Českotřebovský deník 260/2019 (20/9)
V neděli začíná Mezinárodní varhanní festival koncertem externím v Řetové 


Ohlédnutí za létem

Česká Třebová nemá zámek jako Litomyšl, Lanškroun nebo Letohrad, ale máme nádraží s terminálem, odkud můžeme cestovat na všechny strany.K nám do Třebové nejvíce láká  návštěvníky snad městské muzeum se zajímavou expozicí velorexů bratří Stránských, rotunda sv. Kateřiny, Hory s kaplí P. Marie s pramenem výborné  ledové osvěžující vody, i v letošním parném lét zázračně uzdravující. Kapli na Horách jsem s přáteli stihla navštívit ještě poslední den v neděli 1. září se zajímavým výkladem od pracovnice našeho muzea Dokonce i tráva před kaplí a okolo pramene byla posečena.
Pár dní před tím jsem jsem si byla v muzeu koupit Pamětní knihu obce Kozlova a při té příležitosti jsem tam řekla, jaká je škoda, že okolí pramene na Horách není uklizeno, že kameny tamní Křížové cesty před kaplí nejsou téměř vidět ve vysoké trávě. Na OIKTV byla chvályhodná reklama na Hory jako historické místo v našem okolí, ale když je navštívíte,  a jdete si ke vzdálenému prameni pro vodu, tak vás určitě překvapí, jak je toto místo zanedbané. Kaplička s obrázkem Panny Marie by nutně potřebovala údržbu i studánka, kam nepřetržitě teče voda Lidé tam z vděčnosti dávají květiny a svíčky. Sednout si na vedlejší lavičku? Ona to vlastně lavička není. Časem z dobrého úmyslu zůstalo jen zchátralé prkno, na kterém zůstala jen stará kovová destička s nápisem "Okrašlovací spolek Česká Třebová". To je opravdu špatná vizitka. Myslím si, že oprava a údržba tohoto jedinečného místa by městský rozpočet nijak zvlášť nezatížila. 
Jarmila Korejtková
 
Byl jsem se na Horách podívat

Prostory kolem Křížové cesty, kaple P. Marie i pramene se mi zdály v podstatě v pořádku. Jistě by bylo možné si představit ještě lepší úpravu, ale myslím, že aktuální stav ze soboty 21. září je určitě uspokojivý a nedělá ostudu. Je to místo v přírodě a je třeba počítat s tím, že se tu nebude každý den zametat.  Také dvacet let stará lavička instalovaná Okrašlovacím spolkem je ještě použitelná, i když je dřevo již oloupané a dovedl bych si představit jinou, pevně instalovanou. Volá ovšem po tom, aby se Okrašlovací spolek v nějaké podobě znovu ustavil, protože prostě chybí a důvodů pro jeho obnovu je víc. (K tomu někdy jindy.)
Právě se zde na Horách konaly přebory Orla a bylo zde plno, snad i několik set lidí. Někteří z nich přišli i k prameni. Prostředí na Horách se jim líbilo, chválili i sportovní areál, dnes využívaný během léta pro atlety a bikery a to nejen pro závody, ale i pro každodenní tréninky. Zimní využití bude spíš krátkodobé. Záleží na počasí, zasněžování zde nemáme a mít nebudeme. Klíčovým, místem, které dává Horám život, je restaurace se sálem. Je zde i venkovní posezení a dětské i sportovní hřiště. Má nyní svého vlastníka a provozovatele v jedné osobě, který se jistě postará, aby dobře fungovala. Podporujme ho.

Pozvánka do městské knihovny

  • Michaela Hrdá: Island nalehko 1. 10. 2019 od 18:00
  • Petr Vomáčka: Milníky a historické orientační sloupy 3. 10. 2019 od 17:00
  • Dana Studničková: Aby záda nebolela 10. 10. 2019 od 18:00
  • Erasmus Days 2019 – Živá knihovna 11. 10. 2019 od 15:00–17:00
  • BLANKA KOSTŘICOVÁ: LISTOPADOVÉ REMINISCENCE 14. 10. 2019 od 19:00, AUTORSKÉ ČTENÍ K 30. VÝROČÍ LISTOPADU 1989
  • Zdravý selský rozum pro dobu informační – co je to mediální gramotnost a k čemu nám může sloužit? 16. 10. 2019 17:00–19:00
  • LiStOVáNí.cz: ČESKÝ RÁJ (Jaroslav Rudiš) 23. 10. 2019 od 17:30 - scénické čtení
  • Za hranicemi možností 29. 10. 2019 od 18:00 - promítání dokumentárního filmu    Více v samostatném  příspěvku ZDE
Výměnné setkání sběratelů a sběratelek všeho kolem čaje a ubrousků v sobotu 19.10.2019 od 10.00 do 10.30 hod. v Muzeu esperanta
(Ottendorferova knihovna) ve Svitavách.

Kuželkáři v Sučanech v 2.kole interligy nehráli  

Tahákem 2. kola bylo utkání ŠK Trstená Starek vs. ŠK Železiarne Podbrezová. Čekalo se, jak si poradí největší konkurent právě Podbrezové na domácí kuželně. Hosté potvrdili roli favorita a domácí celek bez větších problému zdolali. V utkání padlo 11 šestistovek, z toho čtyřikrát přes 650. Sokol Luhačovice přivítal družstvo Interu Bratislava. Hosté nedokázali překonat laťku 600 poražených kuželek, kdežto domácím se to povedlo hned dvakrát. Nejlepším hráčem utkání byl Rostislav Gorecký, výkonem 651. Zajímavé a vyrovnané utkání se hrálo v Brně-Husovicích. Hosté stejně jako domácí výkony neoslnili, ale hosté z Jihlavy byli přeci jen o něco málo lepší. Když přičteme nejlepší výkon v utkání, který podal Honza Kotyza (637), znamenal náskok, který hosté již nepustili. Do Rakovic zajížděly Rokycany, zápas se jim moc nepovedl, a tak domácí, kteří sice první rundu prohráli, ve zbytku utkání dominovali a zaslouženě berou body. Nejlepším hráčem utkání byl Michal Jirouš výkonem 640 poražených kuželek. KK Slavoj Praha absolvoval dvouzápasovou šňůru, když se v sobotu představil na drahách Veľkého Šariše a v neděli pak v Podbrezové. Zdálo by se, že sobotní zápas, který skončil poměrem 6:2 ve prospěch domácích, byl také jednostrannou záležitostí. Opak je ale pravdou. Utkání bylo vyrovnané a bojovalo se až do posledních hodů. Rozdíl 24 kuželek tomu napovídá. V neděli pak Slavoj nastoupil na drahách Podbrezové. Vítězství domácího celku se čekalo, no nečekal se takový výsledkový propad. Nejlepším hráčem utkání byl Peter Nemček výkonem 630 poražených kuželek. Poslední utkání kola Tatran Sučany vs. Lokomotiva Česká Třebová se pro poruchu stavěčů neodehrálo. STK Interligy hledá vhodný termín dohrávky.
Výhra v 3.kole interligy  vynesla Lokomotivu na 2. místo v tabulce

Byla to výhra poměrně těsná, ale stačila na vítězství 5 : 3 Padly čtyři šestistovky, dvakrát domácím (Jan Bína 640 a Petr Dobeš 604) a dvakrát hostům, škoda že proti sobě  nejlepší nenastoupili.  Příští týden jede Lokomotiva na Slovensko a bude hrát dva zápasy. Jednak proti vynikajícímu týmu Trstená Starek (28/9) a potom ještě v neděli 29.9. odložený zápas v Sučanech. Tím Lokomotiva dožene ostatní v počtu odehraných zápasů a ušetří za jednu cestu na Slovensko.
  Hosté  
ŠK Železiarne Podbrezová TJ Sokol Luhačovice 7 : 1 3782 : 3524 Detail
KK Inter Bratislava TJ Sokol Husovice 3 : 5 3526 : 3544 Detail
SKK Rokycany KK Tatran Sučany 7 : 1 3654 : 3457 Detail
KK PSJ Jihlava TJ Rakovice 5 : 3 3558 : 3398 Detail
TJ Lokomotiva Česká Třebová TJ Slavoj Velký Šariš 5 : 3 3563 : 3542  


Sociální služby Česká Třebová hledají pomocnou kuchařku do Domova pro seniory. Nástup ihned, podmínkou dobrý zdravotní stav. Informace u vedoucí stravovacího úseku p. Valentové:  tel. 465 503 453 , e-mail: kuchyn@socialnisluzbyct.cz

Hledám pronájem bytu 1+kk mimo Semanínskou ulici a Lhotku. Telefon: 737 523 152                  

Technické a přírodovědné obory mají v Lanškrouně na „Dobráku“ zelenou

Na místě dílen z 60. let bylo postaveno v areálu základní školy na ulici Dobrovského v Lanškrouně „regionální polytechnické centrum“. Sloužit bude sloužit školám a školkám z celého regionu. V budově za 47 milionů korun se nachází dílny na zpracování dřeva a kovu i učebny pro výuku základů automatizace. Slavnostního otevření se účastnil i radní Pardubického kraje pro školství Bohumil Bernášek.
„Velice vítám aktivity, které vedou žáky základních škol k rozvoji technických dovedností a probouzejí kladný vztah k přírodním vědám. V Lanškrouně navíc mají žáci možnost zdokonalovat své dovednosti a vědomosti na třech našich středních školách s pozdějším bezproblémovým profesním uplatněním“ řekl Bohumil Bernášek, radní pro školství.
Pavilon za 47 milionů korun financovala z 95 procent Evropská unie. Zbylých 5 % zaplatil zřizovatel školy, kterým je město Lanškroun. Stavět se začalo v září 2018 a hotovo bylo v červenci 2019. „V novém pavilonu jsou dvě učebny přizpůsobené na výuku robotiky a dalších technických oborů. Dále zde máme přírodovědnou učebnu a prostory pro výuku pracovních činností jakým je vaření. V podkroví je společenská místnost, kterou mohou využít i další organizace ve městě. Přizpůsobena je na kulturní i společenské akce, nebo přednášky,“ sdělila ředitelka školy Dana Krátká.
Škola byla postavena v roce 1929 a už tehdy zde byly umístěny dílny na práci se dřevem a kovem. Novým centrem navazuje škola na tradici, která nebyla za 90 let její existence školy přerušena. Podle ulice, kde škola sídlí, jí děti začaly říkat „Dobrák“ a tento název se brzy uchytil i mezi dospělými. Navštěvuje ji 370 žáků, z nichž téměř třetina dojíždí. Kromě nového pavilonu se může škola pochlubit rozlehlým areálem, kde se nachází zahrada, hřiště, arboretum a přírodní učebna.

Koupím garáž V Lukách, telefon  603 720 832