Českotřebovský deník 11/2020 (10. ledna)       
Koncert klavíristy Jana Jiraského zaujal příznivce vážné hudby  

Foto Jaroslav Plocek.
Jan Jiraský po čtvrtečním koncertu 9. ledna 2020 do pamětní knihy Kruhu přátel hudby napsal:
"Děkuji za perfektní organizaci koncertu, za milé a přející publikum a dobře naladěný klavír..."
 
Na připomenutí pořídil z koncertu Českotřebovský deník krátké video -   NAJDETE ZDE
 
Další koncert KPH  bude koncert tenoristů Jakuba Pustiny a Jaroslava Dvorského za doprovodu klavíristky Marty Vaškové se uskuteční ve čtvrtek 23. ledna 2020 od 19:00 hodin v Malé scéně
 

Lednová přednáška Mineralogického klubu

Beseda se uskuteční v učebně Základní školy Habrmanova v České Třebové. Začátek besedy v 17,00 hodin.
Středa 22. lednapřednáška Ing. Jiřího Šury – geologie vs. neznalost, hloupost a politika.
 
Pardubický kraj podporuje majitele lesů v boji s kůrovcem

Hned dva dotační tituly schválili zastupitelé na svém posledním jednání. Ty mají pomoci v boji proti kůrovci. První podpoří drobné vlastníky lesa. Druhý je určen pro obce, jako kompenzace za pomoc hasičů při likvidaci napadeného dřeva.  Na tento rok je vyčleněna částka 10 miliónů korun.
„Dotační titul je určen vlastníkům lesů do 50 hektarů na jejich ochranu. Chceme tak zabránit dalšímu rozmnožování hmyzích škůdců.  Dále chceme uvolnit finanční prostředky pro obce, jakožto zřizovatele jednotek dobrovolných hasičů, kteří se mohou na bázi dobrovolnosti zapojit do likvidace kůrovcového dřeva. V letošním roce jsme schválili částku 10 miliónů korun a se stejnou sumou počítám i na rok 2021,“ sdělil hejtman Netolický
Šíření kůrovcové kalamity z Moravy a Vysočiny, začíná významně ovlivňovat lesy v Pardubickém kraji a zejména malí vlastníci lesů mají ztížené podmínky pro realizaci opatření proti kůrovci.
„Zájemci o finanční prostředky budou moci podávat žádosti od 15. ledna letošního roku. Veškeré informace najdou webových stránkách Pardubického kraje,“ řekl Václav Kroutil, radní pro oblast životního prostředí, zemědělství a venkov. 
Sociální služby Česká Třebová , Domov pro seniory přijmou do nepřetržitého provozu všeobecnou sestru. Nástup k 1.4.2020. Informace podá Drvoštěpová D. 739 344 576, nebo  zdravotni@socialnisluzbyct.cz
Tříkrálové průvody

12. ledna Dolní Dobrouč – od 9 hodin mše v kostele svatého Mikuláše, v 10.15 příjezd Tří králů, poté průvod k hasičské zbrojnici a zpět.
2. ledna Ústí nad Orlicí – v 15.30 hodin vystoupí u ZŠ Bratří Čapků dětský sbor a Hubertovi trubači, průvod s loučemi vyjde k muzeu dál na náměstí a ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie.

Záchrana Larischovy vily pokračuje.
S hejtmanem si ji prohlédl i ministr kultury Zaorálek

Ministr kultury Lubomír Zaorálek navštívil ve čtvrtek v doprovodu hejtmana Martina Netolického Larischovu vilu v Pardubicích. Ta byla na podzim loňského roku zapsána na seznam Národních kulturních památek a Pardubický kraj dlouhodobě pomáhá Československé obci legionářské s její záchranou a obnovou. V loňském roce se kraj zavázal poskytnout legionářům celkově 15 milionů korun. Práce na objektu pokračují neustále i v těchto dnech.
„Larischova vila je společně s přilehlým popravištěm významným místem našich dějin, a proto považuji za naši povinnost, abychom ji uvedli do stavu, který bude důstojně připomínat temné období naší historie. V minulosti jsme Československé obci legionářské přispěli spíše na záchranu havarijních částí napadených dřevomorkou a nyní se dostáváme k postupné obnově objektu. Proto jsme se společně s městem zavázali poskytnout částku 15 milionů korun z krajského rozpočtu,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který společně s Františkem Bobkem provedl Lubomíra Zaorálka celým objektem, který postupně dostává novou tvář.
Podobně o objektu hovořil také ministr kultury Lubomír Zaorálek. „Jsem rád, že jsme Zámeček – Larischovu vilu prohlásili národní kulturní památkou. Mezi ty by totiž měla patřit místa, která jsou symbolem něčeho, co je nám velmi drahé, protože nám připomínají, že nic na tomto světě není zadarmo. Ani svoboda, ani nezávislost státu, ani to, že v něm můžeme svobodně žít. Nic z toho není samozřejmé a není to zadarmo. Vyžaduje to odvahu. A bylo by zlé, kdybychom to nevěděli a nepřipomínali si to, a o lidech, kteří ji projevili, nemluvili. A kdybychom nechápali cenu toho, co dokázali,“ řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek v tiskové zprávě Ministerstva kultury.
Novorenesanční vilu, které se v Pardubicích říká Zámeček, si nechal v roce 1855 na okraji města postavit jako své reprezentační sídlo baron Larisch. V době německé okupace ji vlastnil policejní pluk z Kolína. Ve sklepeních budovy v období heydrichiády v roce 1942 nacisté vyslýchali spolupracovníky výsadkářů ze skupiny Silver A i obyvatele Ležáků, které následně zastřelili na nedaleké střelnici.
Termínová listina Iscarex poháru 2020 je již kompletní

K nahlédnutí je na webu  Iscarexu ZDE.  Jde o soutěžní ročník, který se už neměl konat. Praxe ukazuje, že má  takovou oblibu, že se bez něho prostě jak východočeský region, tak i samotní běžci neobejdou.  Nový seriál závodů začíná symbolicky 1. března v Pardubicích zajímavým závodem Cross country a konči 12. prosince tradičním během kolem Zlatého pásku v Němčicích. To už ovšem budou body sečteny a dojde zde k vyhodnocení dalšího ročníku Iscarex poháru. Úplnou termínovku nového ročníku Iscarex poháru najdete ZDE
 
Středisko Péče o duševní zdraví bilancuje rok 2019

My z organizace Péče o duševní zdraví (PDZ) jsme ho strávili jízdami po okrese za těmi, kteří mnohdy ztratili kvůli duševní nemoci práci, rozpadly se jim vztahy či nemohou trávit volný čas, jak by chtěli.  Proč to děláme? Věříme tomu, že duševní nemoc by neměla vést k izolaci a vyřazení z běžného způsobu života. Podporujeme klienty tak, aby mohli vést samostatný život, ve svém přirozeném prostředí. Snažíme se, aby mohli uskutečnit také nějaký svůj sen. To se děje různými způsoby. Pátráme na internetu a hledáme během schůzek společně lepší práci. Sestavujeme inzerát k seznámení s novým partnerem. Scházíme se v socioskupině a společně se učíme dívat se na věci jinak. Jdeme do posilovny s tím, kdo se tam sám obává a chce se osmělit. S dalším člověkem třeba i několikrát navštěvujeme knihovnu, aby pak mohl s větší jistotou chodit sám.
Jsme u toho, když se stávají zpěváky, cestovateli a poznávají nové přátelé. Toto všechno jsme mohli sledovat v červnu při pobytu u Sečské přehrady, kde jsme společně strávili 3 dny. Užili jsme si tu krásných výletů, večerního muzicírování i společného kuchtění.   (pokračování - celý článek ZDE)
 
105. nedožité narozeniny Antonína ŠIMEČKA  (18.1. 1915 – 24.10. 1993)

Byl hudebním pedagogem, muzikantem, sbormistrem a dirigentem. Přestože se narodil v Praze, hudební dráhu započal v roce 1939 jako ředitel nově zřízené hudební školy v Ústí nad Orlicí. Plných 30 let také působil v odborné porotě Kocianovy houslové soutěže a stál u zrodu Komorního orchestru Jaroslava Kociana. V roce 1958 přišel na LŠU do České Třebové na uvolněné místo ředitele. Pod jeho vedením se škola neobyčejně rozrostla a to na čtyři studijní obory. Vedl Komorní pěvecký soubor českotřebovských učitelek při LŠU, dirigoval a také hrál na violu v Orchestrálním sdružení Smetana, působil v Českotřebovském kvartetu a triu. Mnoho práce také vykonal ve funkci předsedy kulturní komise města. V roce 1983 se vrátil zpět do Ústí nad Orlicí. V roce 1990 byl jmenován čestným občanem města Ústí nad Orlicí. Před pěti lety uspořádala českotřebovská ZUŠ a KOJK k příležitosti  stoletého jubilea Antonína Šimečka vzpomínkový koncert.

Kraj je připraven pomoci s rozvojem infrastruktury v Čenkovicích

Páteční dopoledne patřilo v programu hejtmana Martina Netolického návštěvě Čenkovic, které jsou širšímu okruhu obyvatel Pardubického kraje známé především díky místnímu lyžařskému areálu. Se starostou Josefem Dostálkem a starostou nedaleké Červené Vody Petrem Marešem jednal hejtman především o dalším rozvoji celé oblasti.
„Lyžařských středisek není v našem regionu tolik, a proto se snažíme v rámci našich dotačních titulů pomáhat s rozvojem jejich infrastruktury či přispívat na jednotlivé dílčí projekty. V posledních dvou letech jsme podpořili například vybudování parkoviště u lyžařského areálu v Hlinsku, individuálně jsme podpořili také areál Hluboká nedaleko Trhové Kamenice, pomáháme s projekty v Červené Vodě a na Dolní Moravě. V případě Čenkovic jsme připraveni pomoci s úpravou spojovací cesty a zatrubněním v rámci areálu, což by následně mohlo umožnit lepší napojení parkoviště na spodní stanici lanovky. V Červené Vodě budeme debatovat o vyasfaltování části příjezdové cesty,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten se starostou Dostálkem hovořil také o fungování obecní prodejny, na kterou Čenkovice čerpají krajské dotace, či o plánu na vybudování skladu komunální techniky. Společným tématem bylo také fungování Destinační společnosti Králický Sněžník, která zahrnuje oblast Červené Vody, Dolní Moravy, Mladkova, Lichkova, Hanušovic a Starého Města pod Sněžníkem.
Čenkovice se nachází asi 22 kilometrů východně od Ústí nad Orlicí. První písemná zmínka o vsi je z roku 1304. Obec má 180 obyvatel. Její katastrální území je 6 km². Obec se nachází v nadmořské výšce 958 m n.m. a protéká jí potok Čenkovička a bezprostředně sousedí s přírodní památkou Čenkovička.

Pardubický kraj vyznačuje další kulturně turistické cíle

Celkem 66 významných kulturních a turistických cílů má Pardubický kraj na schváleném seznamu agenturou Czech Tourism k vyznačení tabulemi IS 23 (tzv. velké hnědé tabule). V současné době je podél silnic umístěno 128 těchto tabulí, které upozorňují na 48 cílů. Nejnovější takto označenou zajímavostí je Země Keltů v Nasavrkách v kategorii skanzen.
V loňském roce byla 5 tabulemi IS 23 u silnic I. třídy  vyznačena památková zóna města Pardubice. „Je skvělé, že se nám podařilo vyznačit další významný kulturní a turistický cíl - památkovou zónu Pardubice, která si to opravdu zaslouží,“ radní pro cestovní ruch René Živný. „Dlouhodobě podporujeme rozvoj cestovního ruchu na našem území. Jednou z forem je právě značení na silnicích I. třídy, kterým informujeme motoristy o kulturním a historickém potenciálu našeho kraje,“ dodal radní.
Ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR, Ministerstvem dopravy a spojů ČR, Ředitelstvím silnic a dálnic ČR a České centrály cestovního ruchu bylo postupně v průběhu minulých let zařazeno do seznamu 66 významných kulturních a turistických cílů v okolí silnic 1. třídy, dálnic a rychlostních silnic.  Vloni, jako zatím poslední v pořadí, k nim přibyl nový cíl - Země Keltů v Nasavrkách v kategorii skanzen.
„Díky dobré spolupráci s Klubem českých turistů a spolku Boii se nám již podařilo vyznačit v terénu i tento cíl. Keltský skanzen rozhodně stojí za návštěvu. Je to místo s krásnou krajinou a historií,“ sdělil René Živný.
V současné době je na území kraje vyznačeno 48 kulturně turistických cílů celkem 123 tabulemi IS 23. Pro přehlednost a informovanost nejen pro poskytovatele služeb v oblasti cestovního ruchu je umístění všech hnědých tabulí IS 23 vyznačených v terénu zaznamenáno v mapě, která je zveřejněna na webu Pk https://www.pardubickykraj.cz/turisticke-oblasti-pardubickeho-kraje. Více informací o Zemi Keltů a pořádaných akcích naleznete na https://zemekeltu.cz/