Českotřebovský deník 26/2020 (24/1) 
Za loňský rok ubylo v České Třebové 155 obyvatel

Podtrženo, sečteno. Také v loňském roce 2019 pokračoval trvalý úbytek obyvatel našeho města. Důvodů je několik a jejich váha by se dala zjistit sociologickým šetřením.  Stálo by to ovšem za to, protože by nám to umožnilo zjistit přesněji hlavní příčiny a postupně je odstraňovat.   Česká Třebová v tom není sama, úbytek obyvatel se týká i jiných měst, ale některých nikoliv. Zde by bylo dobré se poučit.  Není úkolem toto textu hledat východiska, jen informovat. Je to také o tom, že úbytek obyvatel znamená menší podíl na sdílených daňových příjmech.
Loni se v České Třebové narodilo 148 dětí - méně než v jiných letech, předloni např. 163.
Zemřelo 184 občanů, více než v předloňském roce (179)
Do České Třebové se loni přistěhovalo 238 občanů (předloni v r. 2018 to bylo 289)
Z České Třebové se odstěhovalo, odhlásilo 357 obyvatel (předloni v r. 2018 to bylo 300).
Demografické problémy se  v loňském roce tedy proti předchozímu roku ještě prohloubily, průměrný věk přestoupil číslo 43 roků.
Počet obyvatel města Česká Třebová k 1. lednu 2020 je 15315, před rokem to bylo 15 470.
Počty narozených, zemřelých a další kritéria sledoval Českotřebovský zpravodaj od svého vzniku,. takže mám dost dat k tomu, abych vytvořil i grafickou podobu úbytku a podle informací na webu  je možné porovnat i s městy v okolí.... Zatím to vychází tak, že za 10 let ze Třebové odejde vlastně celé město Brandýs nad Orlicí. Každý rok čekám, že se to přece jen zlomí, a opět zjistím že nikoliv, že úbytek pokračuje. Základ vidím v oblasti zajištění bydlení. Práce tu je dost, ale dojíždět se sem dá z mnoha měst v okolí, které právě prosperují dobře jen proto, že problematice zajištění bydlení věnují větší pozornost. Měli bychom s tím něco dělat. (mm)
 
Peklák se připravuje ke startu
Ve dne i v noci sledujeme teploměr a tlačíme stupně dolů. Letošní počasí zkouší naší trpělivost a Pekláku nepřeje.. , k zasněžování potřebujeme minimálně -2°C a příznivý vítr, nebo bezvětří. Zasněžování začalo hned s prvním mrazivým dnem, podařilo se nám vyrobit necelou polovinu sněhu potřebnou k rozjezdu velké sjezdovky, alespoň v minimální šířce. Sníh uchováváme v hromadách, aby nám vydržel a i nadále budeme, jak jen to půjde, hromady zvětšovat.. Po té rozhrneme a hurá na to..  Uděláme vše pro to, abychom se na Pekláku brzy potkali ..  Teď o víkendu se ještě nesvezeme... Těšíme se na VÁS!

Fenomenální úspěch pěveckého koncertu "Dva tenoři"

Kruh přátel hudby Česká Třebová se opravdu činí. Během ledna uspořádal dva vynikající koncerty a v únoru přidá koncert třetí. Ještě jsme nezapomněli na vynikající koncert klavíristy Jana Jiraského a už tu máme nové zážitky z pěveckého koncertu  dvou vynikajících  tenoristů, českého a slovenského: Jakuba Pustiny a Jaroslava Dvorského. Nepřijeli ovšem sami, doplnila je nepostradatelná klavíristka docentka Marta Vašková, která se blýskla nejen jako nezbytná korepetitorka, ale také v několika vynikajících sólových vystoupeních, díky kterým si mohli oba zpěváci při koncertu alespoň na nezbytně nutnou dobu také oddychnout. Prostředí bylo srdečné, bylo prakticky (mimo první řadu) vyprodáno. Všichni tři interpreti dokázali navíc během koncertu sami zajímavým způsobem svá vystoupení uvádět, přispěli (a to zajímavým způsobem) také ke zvýšení informovanosti publika a to způsobem, který byl velmi sympatický a byl také řádně oceněn.  Více v samostatném článku ZDE  Připomenutí koncertu na 4 minutovém videu najdete ZDE

Olympiáda dětí a mládeže skončila. Pardubický kraj veze 15 cenných kovů

Po čtyři dny soutěžili mladí sportovci na Olympiádě dětí a mládeže v Karlovarském kraji. Zápolení skončilo ve čtvrtek večer slavnostním ceremoniálem v KV Areně. Výprava Pardubického kraje veze domů celkem 15 medailí. Našim nejúspěšnějším sportovcem, který na závěrečném defilé účastníků nesl krajskou vlajku, byl karatista Jan Müller.
„Děkuji našim sportovcům i jejich realizačním týmům za výbornou reprezentaci Pardubického kraje a gratuluji medailistům k jejich úspěchům. Jsem přesvědčený, že všichni dali do závodů maximum, i když jejich snaha zrovna neskončila vítězstvím. Důležité je, aby je olympiáda motivovala do dalšího tréninku, protože v tomto věku mají pořád dostatek času se zlepšovat a zazářit v příštích letech,” řekl na závěr olympiády René Živný, krajský radní pro sport.
Bilance výpravy kraje se zastavila na 15 medailích, z toho byla jedna zlatá, čtyři stříbrné a deset bronzových. Největším sběratelem cenných kovů byl karatista Jan Müller, který si domů veze tři bronzy. Na stupně vítězů se dostal ve třech ze čtyř disciplín, v nichž startoval. Po dvou medailích mají také další karatisté Galen Daren Paterson a Barbora Kratochvílová a biatlonista Daniel Barvínek.
V soutěži krajů, kam se započítávají všechny výsledky všech sportovců, skončil Pardubický kraj na 11. místě. Vítězem se stal Liberecký kraj před Královéhradeckým a Jihomoravským. Smolná a povzbudivá zároveň je pro Pardubický kraj výsledková listina jednotlivých sportů. Kromě karatistů a biatlonistek byly v součtu třetí nejlepší také krasobruslařky Pardubického kraje, ale ani v jednom závodě nedosáhly na medaile. Svědčí to ale o velké vyrovnanosti sportovců v daném odvětví.
Pardubický kraj vyslal na devátou zimní Olympiádu dětí a mládeže do Karlovarského kraje 94 sportovců, celkem jich na západě Čech závodilo 1340. Další desítky lidí tvořily realizační týmy. Příští (letní) dětskou olympiádu, bude v roce 2021 hostit Olomoucký kraj.
Medailisté výpravy Pardubického kraje: Vojtěch Vašák (zlatá, karate), Zuzana Kubíčková (stříbrná, biatlon), Filip Křečan (stříbrná, rychlobruslení), Adéla Třasáková (stříbrná, šachy), Tomáš Zrník (stříbrná, lyžařský orientační běh), Daniel Barvínek (2x bronzová, biatlon), Karel Brožka (bronzová, šachy), Barbora Kratochvílová (2x bronzová, karate), Agáta Moskvová (bronzová, lyžařský orientační běh), Jan Müller (3x bronzová, karate), Daren Galen Paterson (2x bronzová, karate) a Tadeáš Pražan (bronzová, karate).
V umělecké soutěži reprezentoval Pardubický kraj Dominik Bulva z českotřebovské zušky
Součástí Olympiády dětí a mládeže byla také umělecká disciplína "Hra na elektronické klávesové nástroje". která je pro Českotřebováky zajímavá tím, že v této umělecké soutěži startoval také jako reprezentant Pardubického kraje žák českotřebovské základní umělecké školy Dominik Bulva. Podle zveřejněných výsledků  se umístil ze 14 startujících (ze 14 krajů krajů) na 8. místě se sedmi body. Soutěž se konala v hotelu Thermal v Karlových Varech a startovali zde mladí umělci do 16 let. Každý kraj nominoval 1 startujícího a 1 doprovodnou osobu. Do finálového kola postoupilo nejlepších šest účastníků soutěže.
Dominik Bulva jako žák ZUŠ Česká Třebová má za sebou velké úspěchy již od svých 8 let, kdy v roce 2016 získal v ústředním kole Soutěže ZUŠ v oboru elektronické hudební nástroje 2. cenu. A to byl teprve začátek...

  

Cestovní agentura CAM s.r.o., Ústí nad Orlicí, M. R. Štefánika 234
telefon: 606 748 616   www.agenturacam.cz
q     Zveme vás na 4-denní relaxační výlet do termálních lázní v Maďarsku, Bűkfűrdó, hotel Répce Gold 4* s polopenzí
jedeme ve čtvrtek 16.4. - 19.4.2020 autobusem z ÚO a ČT
cena Kč 6 290,-/osoba v ceně je 3x ubytování s polopenzí, neomezený vstup do termálních lázní a zážitkové části, zapůjčení županu, pobytová taxa, doprava autobusem z ÚO a ČT
q Zahájili jsme prodej 12-denního zájezdu do Chorvatska, pobyt ve městech Omiš, Baška Voda, Makarska, Tučepi
jedeme ve středu 24.6. - 5.7.2020 z ÚO a ČT (odjezd ve středu 24.6. v 19,00 hod., příjezd v neděli 5.7. v 11,00 hod.)
ubytování 9 nocí v apartmánech, možnost polopenze
cena Kč  7 390,-/osoba v ceně je 9x ubytování, povlečení, pobytová taxa, doprava autobusem z ÚO a ČT
možnost polopenze v blízkosti apartmánů za příplatek Kč 3 700,-/osoba

 ¨

Střední škola TRADING CENTRE v Litomyšli uzavřela smlouvy s barcelonskými partnery

Zahraniční stáže jsou skvělým způsobem, jak získat praxi v cizojazyčném prostředí. V rámci evropského programu Erasmus + se proto zahraniční stáže na naší škole staly tradicí. Právě v těchto dnech připravujeme projekt na příští rok.
V tuto chvíli už známe naše partnery, tentokrát jsou z Barcelony:
Organizace Bamos je mezinárodní kancelář, která se nachází v Poblenou, moderní čtvrti Barcelony, pouhých 5 minut od pláže. V samém srdci Katalánska poskytuje kvalitní stáže v rámci různých výměnných programů a projektů. Tým společnosti se skládá z kvalifikovaných pracovníků, kteří se vždy snaží najít nejlepší příležitost, jak zorganizovat nezapomenutelnou pracovní, studijní a životní zkušenost pro zahraniční studenty a učitele, kteří do Barcelony přijíždí. Mezinárodní tým společnosti se skládá z lidí mluvících různými jazyky - italsky, španělsky, katalánsky, anglicky, německy a maďarsky. Společnost Bamos přijme 2 žáky na 3 měsíce. Stážisté si budou moci vyzkoušet organizaci a zajišťování náležitostí pro žáky a učitele z různých zemí.
Hostel Mambo Tango se nachází mezi horou Montjuic a Ramblas, pár minut chůze od oblasti Ciutat Vella, náměstí Plaza España, MACBA (Muzeum současného umění v Barceloně) a mnoha dalších turistických míst v Barceloně. Přijme 4 žáky.
Yellow Nest Hostel je jedním z nejrychleji se rozvíjejících v Barceloně, přijme 3 žáky.
Loft Hostel Barcelona je hostel, který se zaměřuje na kombinaci historie a designu. Celá budova byla předělána s moderním, minimalistickým designem a s podzemním nádechem. Přijme 3 žáky.
Nyní nám už nezbývá nic jiného, než čekat, zda nám Dům zahraniční spolupráce náš projekt schválí.
Držte nám palce! Ivana Zemanová


  • Výstava SAVCI - rekordy a kuriozity ze světa zvířat v Městském muzeu 

    Nově otevřená výstava skutečně je určena dětem a má zajímavý zážitkový program

    V městském muzeu proběhla ve čtvrtek 23. ledna podvečer vernisáž interaktivně naučné výstavy „SAVCI“, která představuje ty nejpikantnější zajímavosti o této živočišné třídě. Vernisáž obohatily děti z divadelního kroužku DDM Knoflíček, vernisážovou řeč pronesla  Pavla Šedivá. Škoda, že na zahájení výstavy nepřišel větší počet návštěvníků.
    Výstava je určena především dětem, obsahuje mnoho zajímavostí ze světa zvířat - savců. Děti si zde mohou vyzkoušet rozpoznat různé druhy zvířat podle jejich srsti, stop i zvuků nebo napodobovat jejich pohyby. Velké oblibě se těšil hned po vernisáži zejména krtčí tunel a orangutaní provazová prolézačka. Pro školní mládež zde mají pořadatelé výstavy k dispozici  pracovní listy se zajímavými otázkami  ze světa zvířat. Cílem pořadatelů výstavy bylo pozvat do muzea především tu nejmladší generaci a rodiny s dětmi. Nyní v zimním a předjarním období není vždy možné vyrazit na vycházky. Proč tedy nezajít do muzea a seznámit se s rekordy a kuriozitami ze světa zvířat? 
    Výstava byla zajištěna ve spolupráci s Centrem pro rodinu a  sociální péči z Ostravy. O výstavě, která bude otevřena až do 15. března 2020 natočil Českotřebovský deník krátkou videoreportáž, kterou brzo uvedeme. Více ZDE  (mm)

    V neděli skončí základní část krajské hokejové ligy  

    Ani předposlední kolo základní části krajské hokejové ligy nepřineslo rozuzlení v tom, která mužstva změří síly ve čtvrtfinále play off. Jasno bude až v neděli 26. ledna.
    Středeční výsledky:  Lanškroun – Choceň 3:7, Chrudim – Litomyšl 10:1, Chotěboř – Světlá nad Sázavou 1:5, Moravská Třebová – Hlinsko 4:2. Hokejisté České Třebové měli volný los.  Jisté postavení v tabulce po skončení základní části mají tři týmy. První místo patří českotřebovským Kohoutům, na pátém místě skončí Hlinsko a poslední bude Lanškroun.  Ve čtvrtfinále narazí Kohouti na jednoho z dvojice Litomyšl/Chotěboř. První zápas odehrají v neděli 2. února v domácím prostředí. Program závěrečného kola: Choceň – Česká Třebová, Hlinsko – Lanškroun, Světlá nad Sázavou – Moravská Třebová, Litomyšl – Chotěboř. Chrudim má volný los.

    Volný sociální byt na Semanínské ulici 

    Město Česká Třebová  podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová pro sociálně potřebné občany a rodiny vyhlašuje k pronájmu 1 volný byt č. 11 o velikosti 1+2 na Semanínské ulici v čp. 2085 České Třebové:
    Žádosti o byt si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději v pondělí 24. 02. 2020.
    V České Třebové dne 23. ledna 2020                                                             Ing. Jiří Smrčka v. r. vedoucí odboru majetku
     
    Oceněný redaktor Českotřebovského zpravodaje  ve Východočeské televizi V1 

    Reportáž z předání ceny hejtmana Pardubického kraje 20. 1. lze najít na facebookovém profilu V1.